Translate

Zoeken in deze blog

maandag 19 juni 2017

Hamer van Thor en anderen

Afgelopen jaar proefde ik aardig wat zelf gebrouwen bieren van anderen. O.a. een IPA, tripel, viergranen-bier, bockbier en dergelijke. Wat me opviel was dat ze soms wel een fijn mondgevoel hadden (niet te waterig en niet te siroperig) met een goede koolzuurprikkel, maar dat de smaak dan erg zoet was. Ook was er een bier bij dat zogezegd niet goed was gegaan en waar draden in zouden zitten (ik heb ze niet gezien). De bieren hadden heel soms een bittertje. Het viergranen bier had nog de meest opvallende smaak en geur. Die was niet lekker vanuit het perspectief (smaakverwachting) van een witbier (vanwege de kleur en gebruikte tarwe), maar vanuit een wijnperspectief juist wel. Zo kan de wijze waarop je een bier presenteert (stijlbenaming en naam) al veel doen. Zo dronk ik een 'Hamer van Thor', mooi blond, mooi mondgevoel, maar superzoet en geen bitterheid. De geur was wortig en al snel viel de hamer... het was een zwaar bier. Nee, dat schiet niet op. Raar eigenlijk dat we zo stoer doen over zwaar bier, terwijl een gezellige avond er juist voortijdig door wordt afgekapt.

Je kan dus denk ik beter wat lichtere bieren brouwen, met stevigere smaken dan een stevig zwaar bier, zonder smaak of een hele vlakke smaak. (zoet is natuurlijk ook een smaak).

Al die bierpaketten (zoals hier en hier)  zijn toch wat bijzonder. Hoe kun je er wat van maken? Eerk je enkel met extract of ga je zelf schroten?

Bulldog Hammer of Thor is een pils van 6%, maar heeft qua naam een indruk alsof het zwaarder is. Mogelijk dat dat bij het brouwen wel verhoogd is, maar de smaak was zoet. Een IPA die ik dronk had te lang gestaan en de hopsmaak was er al in verdwenen.

Is dat eigenlijk wel ambachtelijk om vanuit zo'n vooropgezet pakketje de instructies blind te volgen zonder verstand van zaken? Zou iemand die 'kleurt met nummers' een ambachtelijke schilder zijn of iemand die een modelbouwpakketje samenstelt een ambachtelijke modelbouwer? Nee toch? Dat zijn gewoon hobbyknutsel...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten