Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 9 mei 2017

Wortel

Abdijbier met een phoenix ?
Dat is natuurlijk Grimbergen. Enige tijd geleden kwam ik zo een flesje tegen op straat...Het was een 'rouge'.

Mogelijk kwam het uit een sixpackje zoals dit:


La bière rouge est un type de bière belge flamande à fermentation mixte : la fermentation haute est suivie pour une partie du brassin d'une fermentation spontanée secondaire en foudre de chêne, pendant au moins 18 mois. Le produit final est obtenu en mélangeant la bière « jeune » plus sucrée, et la bière « vieillie » plus acide.
L'utilisation de malt caramélisé foncé lui donne sa couleur caractéristique.
Peu alcoolisée, elle a un goût aigre-doux et est parfois aromatisée à la cerise comme la Kriek. On la confond souvent avec la vieille brune (ou oud bruin), laquelle ne subit pas de maturation en fûts de bois mais en cuves ouvertes, généralement en plastique ou en métal (https://fr.wikipedia.org/wiki/Bi%C3%A8re_rouge): De rode ale is een type van Belgisch bier Vlaams naar gemengde gisting  : de hoge gisting wordt gevolgd voor een deel van het brouwsel van een secundaire spontane gisting in eiken vaten gedurende ten minste 18 maanden. Het eindprodukt wordt verkregen door mengen beer "jonge" zoeter en bier zuurder "ouder".
Het gebruik van donkere karamel mout geeft het zijn karakteristieke kleur.
Lage alcohol, het heeft een zoete en zure smaak en wordt soms op smaak gebracht met kersen als Kriek . Het wordt vaak verward met de oude bruine (of oud bruin ), die geen rijping in houten vaten maar ter openbare tanks, meestal gemaakt van plastic of metaal ondergaat.

Wel grappig is dat http://www.grimbergen.fr/ een website is van de brouwer, terwijl http://www.grimbergen.be/ geeft de webstek van de gemeente Grimbergen. De site http://www.grimbergen.nl/ geeft een webstek van een ervaren team van specialisten op het gebied van innovatieve maatwerk machinebouw en productiesystemen in verschillende industrieën: H.J. Grimbergen B.V.

Maar goed, even terug naar het bier:

GRIMBERGEN ROUGE
Speciaal gebrouwen voor het seizoen waarin de bladeren van de bomen vallen, passend bij de herfstkleuren. Met de combinatie van aromatische rode vruchten en haar mysterieus karakter, is het fruitig nagenieten met Grimbergen Rouge. De heerlijke combinatie van delicate rode vruchten brengt je meteen in de perfecte herfststemming. (6,0% vol.) (www.grimbergenbier.be/product/rouge)

Ingrediënten: water, gerstemout, glucosestroop, suiker, tarwemout, natuurlijk aroma, wortelconcentraat, gerstemoutextract, zuurteregelaar: citroenzuur, hopextract (www.grimbergenbier.be/product/rouge).

Goh, dat verrast altijd weer. Ik had donkere caramel verwacht. Mout(extract) en glucosestroop had ik ook nog wel verwacht, citroenzuur en natuurlijk aroma zijn vreemd maar niet heel vreemd. Wortelconcentraat daarentegen dat is vreemd en zelfs heel vreemd...

Als je zoekt op bier en wortel vind je dat je bij bierbrouwen de wortel van tal van kruiden kan gebruiken (zie www.hobbybrouwen.nl/artikel/kruiden.html). Zo kan de wortel van zoethout ook gebruikt worden bij het brouwen van bier.

Minneapolis-gebaseerde Phillips distilleren Co kondigde de lancering van haar nieuwste innovatie whisky: Revel Stoke Root Beer Flavored Whisky. ... Met de introductie van harde frisdrank, heeft wortel bier heropleving gezien en groeit in populariteit onder volwassenen. Dit precedent gecreëerd de perfecte omgeving voor het succes van Revel Stoke met de aantrekkelijkheid van Root Beer koppelen, wat resulteert in haar nieuwe wortel bier op smaak whisky, zegt het bedrijf.
Op de neus, Revel Stoke Root Beer Flavored Whiskey is voorzien van de frisse geur van vanille en munt, met zoethout ondertoon, zegt het bedrijf. De proefnotities markeert een zoete stroop smaak die eindigt met een warme root beer smaak, het voegt (https://nl.drinkedin.net/blog/24519-phillips-distilling-adds-root-beer-flavored-whisky.html).   Wortelbier in dit verband is volgens mij gemberbier. Daar is geen wortelconcentraat, of wel? Zou er anders niet gember op de ingrediëntendeclaratie hebben gestaan?

Dus ik denk dat het gaat om gewone wortels (Daucus carota). Dat je daar soep van kan maken wist ik al, maar dat het ook een ingrediënt voor bier was?

Dat blijkt -na wat zoeken- toch zo te zijn:

Finding the wild carrot, Daucus carota is like stepping back in history, a virtual time travel if you will. It is almost unchanged from its historical predecessors.
Although fossil pollen samples from the Apiaceae (Carrot) family have been dated to between 35 – 55 million years ago.  The origins of the humble carrot stretch back about 5000 years to the area now known as Afghanistan, from where it slowly spread even as far down as the Mediterranean.  Although the orange carrot we know today was developed from the wild species in about the 16th Century. Discoveries of seeds in ancient archeological sites have shown that carrots were used in England during the Iron age and in Switzerland during the Neolithic and Bronze ages. This shows that ancient man had already discovered the culinary and most probably the medicinal uses of both the seeds and the roots of wild carrot. There is little evidence to suggest that they were cultivating the plant during these periods though.
So moving forward to modern day, what do we now know about this plant? As previously mentioned it’s a member of the Apiaceae family, formerly known as the Umbelliferae family. The former name hinting to its key identification characteristics. The flowers are arranged in a compound umbel, meaning the flower stems all originate at the same point, like an umbrella. Then at the end of each of the flower stems there is another even smaller umbrella of stems, hence the "compound umbrella" or "compound umbel".
...
Unlike the supermarket bought carrots, the root of the Wild carrot is not the only part of the plant that I use. The flavour of the Wild carrot is intensly "carroty" and so the leaves make a great addition to salads. Or they can be used as a garnish on dishes giving a carroty herby flavour. The root of the Wild carrot is white in comparison to the cultivated version. The young roots are tender and can be quite sweet, whilst the older roots are quite woody. While the younger roots can be eaten raw are gently cooked the older roots can be used when making stock and discarded. The seeds have an amazing flavour, like a cross between carrot and carraway. They have been used histrorically to flavour beers and give a unique flavour to desserts and fruit coulis (www.thebotanist.com/articles/wild-carrot-daucus-carota). Ook in Radical Brewing: Recipes, Tales and World-Altering Meditations in a Glass
van de hand van Randy Mosher wordt vermeld dat wortel een smaakmaker is in bier, toegevoegd tijdens de secundaire fermentatie (klinkt mooi deftig zeg) kan het zorgen voor een smaak die doet denken aan perzik en/of abrikoos.

Carrot Seed Ale
Posted on October 9, 2013 by Tom Nagy
Anyone who has tried the seeds of parsley or celery already has a general idea as to the flavour profile of carrot seeds. These plants (as well as dill, fennel, cumin, lovage and parsnip among many others) are all members of the Apiaceae, a botanical family. Although unique, all of these plant seeds have a recognizeable pungent, aromatic and almost ‘pine-y’ aspect to their aroma and flavour. This characteristic set of attributes was certainly not overlooked centuries ago when the seeds of wild or cultivated carrots (the plant Daucus carota) were used as a complimentary ingredient or substitute for hops in beer. I have paired wild harvested carrot seeds with 2 different hop varieties into what I hope will turn out to be a very beautiful combination of earthy aromatics and complex bitterness (https://beersforbreakfast.wordpress.com/2013/10/09/carrot-seed-ale/).

In Chemicals Used in Food Processing (National Academies, 1965 - 294 pagina's) wordt de wortel (Daucus carota) genoemd als voedselsmaakstof bij o.a. ijs en snoep. Bier staat hier niet bij.

Daucus is de botanische naam van een geslacht van kruidachtige planten uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae, Apiaceae). Het geslacht kent enkele tientallen soorten. De meeste soorten komen in het Middellandse Zeegebied voor.
In België en Nederland kan men alleen de wilde peen (Daucus carota) in het wild aantreffen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Daucus).

Daucus carota, whose common names include wild carrot, bird's nest, bishop's lace, and Queen Anne's lace (North America), is a flowering plant in the family Apiaceae, native to temperate regions of Europe and southwest Asia, and naturalized to North America and Australia.
Domesticated carrots are cultivars of a subspecies, Daucus carota subsp. sativus
Like the cultivated carrot, the D. carota root is edible while young, but it quickly becomes too woody to consume.
Extra caution should be used when collecting D. carota because it bears a close resemblance to poison hemlock. In addition, the leaves of the wild carrot can cause phytophotodermatitis,[6] so caution should also be used when handling the plant. It has been used as a method of contraception and an abortifacient for centuries.[7]
If used as a dyestuff, the flowers give a creamy, off-white color.
D. carota, when freshly cut, will draw or change color depending on the color of the water in which it is held. This effect is only visible on the "head" or flower of the plant. Carnations also exhibit this effect. This occurrence is a popular science demonstration in primary grade school (https://en.wikipedia.org/wiki/Daucus_carota). (www.illinoiswildflowers.info/weeds/plants/wild_carrot.htm)

Wilde peen (Daucus carota), ook wel vogelnestje genoemd, is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant komt algemeen voor in de Benelux.
De plant onderscheidt zich van de bekende oranjegele wortel of waspeen (Daucus carota subsp. sativa) door zijn penwortel die wit, vertakt en minder vlezig is. De geur van de wortel is echter onmiskenbaar. Wilde peen komt voor in droge graslanden, bermen, dijken en duinen. De plant wordt 30-90 cm hoog.
Wilde peen is een tweejarige plant. De soort heeft koude nodig voor ze kan bloeien (dit heet stratificatie). In het tweede jaar, na de winter, gebruikt de plant de opgeslagen voedingsstoffen uit de wortel voor de verdere groei en ontwikkeling. De soort bloeit in juni tot de herfst met schermen. Het scherm bestaat uit vele stralen, waarvan de buitenste bij rijping in de vorm van een "vogelnestje" naar binnen zijn gebogen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_peen).

De wortel die als groenten gekweekt wordt is botanisch dezelfde soort als wilde peen, Daucus carota. Deze kruist zeer gemakkelijk met de eetbare wortel, waardoor er zo nu en dan een witte wortel tussen de gekweekte wortelen kan voorkomen. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.
Wortelen bevatten zeer veel beta-caroteen dat deel uitmaakt van de groep van de carotenoïden. Als één van de weinige carotenoïden kan beta-caroteen in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Daarom wordt het ook pro-vitamine A genoemd.
Vitamine A komt ook als dusdanig voor in de voeding, namelijk in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, (half)volle melk en melkproducten en eidooier.(http://www.gezondheid.be/index.cfm?...)
De oude Grieken gaven wortelen de naam "philon", wat "liefhebbend" betekent. Ze schonken wortelen aan mensen die ze als hun seksuele partner wilden, in de hoop dat het verlangen wederzijds zou zijn. Zelfs al klinkt dit voor ons nu misschien vreemd in de oren: tijdens orgieën werden grote hoeveelheden wortelen gegeten omdat men dacht dat ze een sterk afrodisiacum waren. Wellicht speelt de fallusvorm en de rozige kleur een rol in de symboliek van zinnenprikkelende plant. (Van Parijs,J.& Hendrickx, W., 2009) (www.sensuelebieren.be/wortelen).

Wie niet graag wortelen eet, kan ook wortelenbier drinken. Het is een bier van Quebec met wortelen en tomaten erin.  Het bier heeft een alcoholpercentage van 5%  (www.sensuelebieren.be/wortelen).

Carrot IPA
Other Ingredients:
32 oz Carrot juice
(www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/210548/carrot-ipa)

24 Carrot IPA
Author:  BYO Staff
Issue: December 2003
This beer, by Bev Blackwood, was “dry carroted” and the mouthfeel defined as “crunchy.”  In truth, the carrot stick included in the contest bottle picked up a lot of the hop character of the I.P.A. and proved to be quite tasty, as was the beer! (http://byo.com/bock/item/2226-24-carrot-ipa)


Stone 24 Carrot Golden Ale is inspired by carrot cake. The liquid ode to cake is based as Belgian golden ale, with two key ingredients – 20 pounds of golden raisins  and grated carrots.
Beet juice was also added to help with the carrot cake color. If you’ve had carrot cake before, the icing is a just as important as the cake itself. Goldenberg added lactose during the boil, and vanilla beans post fermentation (http://beerstreetjournal.com/stone-24-carrot-golden-ale/).

Revival Carrot IPA | Twisted Pine Brewing Company
Brewed by:  Twisted Pine Brewing Company
Colorado, United States
twistedpinebrewery.com
Style: American IPA
Alcohol by volume (ABV): 6.90%
Availability: Limited (brewed once)
Notes / Commercial Description:
No notes at this time.
Added by Mebuzzard on 12-14-2014
This beer is retired; no longer brewed (www.beeradvocate.com/beer/profile/23/149872/).


Launched last year, the Farm to Foam series features beers that rely solely on Colorado-grown ingredients. Billed as “a tribute to the sustainable spirit of Colorado,” the series allows Twisted Pine’s brewers the opportunity to utilize “not only locally grown grain and hops, but fruits, roots, seeds and vegetables that spring from Colorado soil as well.”
Roots Revival is an American-style India Pale Ale brewed with barley and wheat grown in Alamosa, Cascade hops from Paonia, Crystal hops from Montrose and organic carrots harvested only twelve miles from the brewery. The aroma starts with salient citrus hop notes, testament to the dry-hopping process, and follows up with a whiff of malted sweetness and a subtle whisper of carrot. Fresh, resinous hops proceed from fragrance to flavor and serve to punctuate the earthy character of grain and carrots. The beer finishes dry and crisp on the palate with the slightest hint of lingering bitterness. At 7% ABV and 47 IBU, Roots makes a charming companion for summer sipping sessions (http://beerpulse.com/2013/08/twisted-pine-roots-revival-carrot-ipa-makes-return-1033/).


Roots Revival is an American-style India Pale Ale brewed with barley and wheat grown in Alamosa, Cascade hops from Paonia, Crystal hops from Montrose and organic carrots harvested only twelve miles from the brewery. The aroma starts with salient citrus hop notes, testament to the dry-hopping process, and follows up with a whiff of malted sweetness and a subtle whisper of carrot. Fresh, resinous hops proceed from fragrance to flavor and serve to punctuate the earthy character of grain and carrots. The beer finishes dry and crisp on the palate with the slightest hint of lingering bitterness. At 7% ABV and 47 IBU, Roots makes a charming companion for summer sipping sessions (http://thefullpint.com/beer-news/twisted-pine-brewing-re-releases-roots-revival-carrot-ipa/).

De brouwerij 4Hearts Brewing Company gevestigd in Ipswich in Australië heeft ontworpen een bier dat 16% wortelsap bevat. Haar naam is mooi Wabbit Season ( " wabbit " is afgeleid van " konijn " konijn in het Engels).
Volgens de Australian Broadcasting Company ( ABC ) , heeft de brouwerij gewerkt met een lokale boer, Richard Gorman, waardoor ze alle wortels nodig vervaardigen ontvangen. Een idee dat in me opkwam Wade Curtis, die de brouwerij loopt, op een dag bezocht hij de boerderij met zijn familie. "Ik zag de wortelen en ik zei: 'Het is een groente, het bevat suiker, het kan worden omgezet in alcohol, is dat het niet geweldig met bier zou zijn?' ' (www.huffingtonpost.fr/2015/06/19/cette-biere-artisanale-australienne-contient-16-de-jus-de-carot/)


Microbrasserie du Lièvre
This microbrewery offers twelve regular beers: the Perdrix Blanche, the Montoise, the Frousse, the Brune au miel, the Évasion, the Carotte du Lièvre, the Ginger Beer, the El Lapino and the Jos Montferrand. It also brews IPA du Lièvre, Impériale and El Diablo (www.quebecoriginal.com/en-gb/listing/restaurants/restaurants/microbrasserie-du-lievre-6588595).


Bière à la carotte - Création occasionnelle d'une brasserie de San Francisco - USA (www.cuniculture.info/Docs/Phototheque/lapin&Pub/Biere/34-Biere.htm)


Bière à la Carotte (5%) produite par la Microbrasserie du Lièvre au Québec (www.cuniculture.info/Docs/Phototheque/lapin&Pub/Biere/73-Biere.htm) (www.bieresduquebec.ca/bieres/microbrasserie-du-lievre/la-carotte-du-lievre.html).

Woodman Carrot Wheat IPA
Brewed by Woodman Brewery
Style: India Pale Ale (IPA)
Woodman, Wisconsin USA
(www.ratebeer.com/beer/woodman-carrot-wheat-ipa/172628/)

Nou, er zijn dus best wat bieren met wortel. Blijkbaar is het toevoegen van wortel aan bier heel normaal... Dus zo vreemd is het niet om een wortelextract te vinden in een abdijbier ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten