Translate

Zoeken in deze blog

zondag 7 mei 2017

wit Abdijbier van Grimbergen

Dat La Trappe de enige Witte trappist brouwt wist ik, maar nu heb ik een wit abdijbier vast: Grimbergen Blanche. De gele phoenix vliegt op met de gele banier met daarop Grimbergen 'Biere d'abbaye-Abdijbier' en daaronder het jaartal 1128 en daaronder een lichblauwe rechthoek 'Blanche'. Dus abdijbier wordt wel vertaald, maar blanche (wit) niet. Wit is geen lichtblauw, en trouwens het bier is niet wit, maar troebel romig geel. De geur heeft koriander in zich, niet zo veel banaan. De ingrediëntendeclaratie staat op het halsetiket, waarop vooraf staat dat het een abdijbier is: water, gerstemout, glucosesiroop, tarwemout, kruiden, aromatische caramel, hopextract. Dat zijn nou niet echt de ingrediënten die je verwacht bij een abdijbier...

Grimbergen is een Belgisch abdijbier. Het wordt gebrouwen door Alken-Maes te Alken. Alken-Maes is sinds 2008 een onderdeel van Heineken, maar bij de overname werd het merk Grimbergen toegewezen aan Brouwerij Carlsberg. Heineken kreeg wel een langdurige licentie op het merk. Voor de Belgische markt maakt Alken-Maes het bier, maar voor het buitenland zorgt Carlsberg zelf voor de productie onder andere bij Brasseries Kronenbourg.  ... In Nederland is Grolsch sinds 1 januari 2006 verantwoordelijk voor de verkoop en marketing van Grimbergen. De productie gebeurt in België. Frankrijk is een grote markt voor Grimbergen. Voor de Franse markt wordt het bier gebrouwen door Brasseries Kronenbourg in de plaats Obernai nabij Straatsburg (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grimbergen_(bier)).

In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen.
Naast een dagelijkse beschouwing en hun godsdienstige taken, legden de paters zich toe op de kunst van het brouwen. De abdij was gekend voor haar gastvrijheid en gaf pelgrims en reizigers in vaak woelige tijden een veilig onderkomen. De Norbertijnen zetten hun gastvrijheid kracht bij met zelf gebrouwen bier. Met de grootste zorg en precisie werd het recept dan ook bewaakt (www.grimbergenbier.nl/geschiedenis/).

In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen. Naast de religieuze taken legden de paters zich toe op de kunst van het brouwen. Samen met de afschaffing van het klooster tijdens de Franse Revolutie verdween ook de brouwerij. Bij de latere heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer voorzien. De abdij bestelde haar bier, met name het paasbier Optimo Bruno, bij lokale brouwers.
In 1958 nam Brouwerij Maes contact op met de abdij met het voorstel om het bruine bier dat in de brouwerij was ontwikkeld, te commercialiseren onder de naam "Grimbergen." Tot 1978 werden Grimbergen Dubbel en Tripel in de brouwerij te Waarloos gebrouwen. Na die datum verhuisde de productie naar Brasserie Union in Jumet. Sinds de sluiting van de vestiging in Jumet (2007) is de productie verplaatst naar de Brouwerij van Alken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grimbergen_(bier)).

Eeuwenlang gaven de paters-brouwers zorgvuldig het recept door. Met evenveel oog voor traditie en kwaliteit worden de bieren van hoge gisting van Grimbergen door Alken-Maes gebrouwen.
De abdij van Grimbergen is verscheidene malen verwoest door branden, doch steeds herrezen. De feniks symboliseert deze wederopstanding. Ook het geheim van het bier van Grimbergen bleef bewaard en wordt nog steeds gekoesterd (www.grimbergenbier.nl/geschiedenis/).

Op het etiket van de bieren van Grimbergen stond altijd een feniks. Eind 2010 werd het etiket grondig vernieuwd: de feniks kwam nog meer op de voorgrond en werd gemoderniseerd. Bovenaan het etiket staat: "Phoenix", met eronder:"Ardet nec consumitur". Dit betekent: "brandt, maar vergaat niet". Dit is de leuze van de abdij en verwijst naar de vele malen dat de abdij in brand gestaan heeft, waarna ze toch steeds werd heropgebouwd en overleefde. Ze verrees dus telkens als een feniks.
De bierflesjes worden speciaal voor Grimbergen gemaakt. Boven het etiket staat in het glas: "Abdij Grimbergen" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grimbergen_(bier)).

“Afgebrand maar niet verwoest” of “De vele levens van een abdij”, is de letterlijke vertaling van de tekst onderin het logo “Ardet nec consumitur”. In 1142 werd de abdij voor de eerste keer in haar geschiedenis het slachtoffer van oorlogsgeweld. De abdij werd door een brand volledig verwoest.
Pas in 1159, toen de rust eindelijk weerkeerde, kon met de heropbouw van de abdij worden begonnen. In de daaropvolgende eeuwen kende zij een grote bloei.
De godsdienstoorlogen in de 16e eeuw maakten echter een einde aan deze voorspoedige periode. In 1566 werd de abdij voor de tweede keer volledig vernield. Het duurde echter niet lang voor zij uit haar as zou verrijzen. In 1629 worden de grootse werken aangevat. Naar aanleiding van deze moeilijke episode in haar geschiedenis werd de feniks het symbool van de levenskracht van de abdij. Onder het Franse bewind werden alle kerkelijke eigendommen nationaal bezit en in 1796 moesten de kloosterlingen hun abdij verlaten. In 1798 werd ze te koop gesteld. De nieuwe eigenaars maakten de abdij nagenoeg met de grond gelijk. Pas in 1845 begon men aan de bouw van een nieuwe abdij. De feniks was eens te meer uit haar as herrezen (www.grimbergenbier.nl/geschiedenis/een-open-boek/).

Grimbergs Abdijbier-museum, Abdijstraat 8, B-1850 Grimbergen,
Museum voor de Oudere Technieken, Guldendal 20, B-1850 Grimbergen,
(www.grimbergenbier.nl/geschiedenis/abdijmuseum/)

Grimbergen is een Belgisch abdijbier met een lange traditie. De zorgvuldige keuze van ingrediënten en het respect voor een eeuwenlange traditie zijn elementen die u terug vindt in elke slok Grimbergen. De abdij van Grimbergen is nog steeds een levende gemeenschap met broeders die actief taken in de samenleving opnemen. Zij bewaken het geheim van Grimbergen zorgvuldig...
Grimbergen is verkrijgbaar in een groot aantal horecagelegenheden, bij de slijterij en in uw supermarkt. Het gamma abdijbieren van Grimbergen bestaat uit Blond, Dubbel, Tripel en Optimo Bruno (http://www.grimbergenbier.nl/onze-bieren/).

Opvallend dat hier geen witbier bij staat genoemd...

Wat ik ook bedenk is dat dit mogelijk het enige witte abdijbier zou kunnen zijn. Een blik op Google brengt me echter op andere gedachten:

Steenbrugge is een Belgisch abdijbier van hoge gisting. Het bier wordt tegenwoordig gebrouwen door Brouwerij Palm uit Steenhuffel. Het is genoemd naar de wijk Steenbrugge in Assebroek, een deelgemeente van de stad Brugge. De kruidige toets in de smaak van het bier komt van het kruidenmengsel gruut. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier.
Het bier werd oorspronkelijk door de broeders van de benedictijner Sint-Pietersabdij te Steenbrugge zelf als tafelbier voor eigen gebruik gebrouwen tussen 1914 en 1943. De patersbrouwerij was gelegen buiten de kloostergebouwen. De opeising van de koperen ketels door de Duitsers bracht hieraan een einde. De paters maakten alleen nog fruitwijnen. De biertraditie werd in 1958 terug opgenomen door brouwingenieur Broes van de coöperatieve brouwerij Du Lac. De productie werd echter bruusk gestopt bij de overname van Du Lac door Brouwerij Leopold uit Brussel, die het patersbier toen liet brouwen door de opgeslorpte Brouwerij Lootvoet uit Overijse. Voor het eerst werd dit patersbier gebrouwen buiten de stad.
Vanaf 1972 was het Brouwerij Costenoble uit Esen (Diksmuide) die het brouwen van het Steenbrugse patersbier op zich nam. Pas in 1980 bracht een overeenkomst tussen Brouwerij 't Hamerken en de paters benedictijnen het bier terug naar Brugge. Maar in 1982 werd het handelsfonds van 't Hamerken door Brouwerij Haacht overgenomen en de laatste grote brouwerij uit Brugge dreigde te verdwijnen. Toon Denooze van De Hopduvel uit Gent bleef in 1982 de brouwketels echter warm houden door er het bier Stropken te brouwen.
In 1983 werd op de plaats van 't Hamerken de nieuwe brouwerij De Gouden Boom gesticht. Deze hervatte onder andere de traditie van het patersbier van Steenbrugge. De dubbele bruine kreeg zelfs het gezelschap van een blonde tripel. Sint Arnoldus, patroon der brouwers en stichter van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg en Steenbrugge siert de etiketten van dit Brugse abdijbier.
In 2003 werd Brouwerij De Gouden Boom volledig overgenomen door Brouwerij Palm, die zich sindsdien Palm Breweries noemt. In 2004 werd de bierproductie in Brugge overgeheveld naar de Palm-brouwerij in Steenhuffel. Palm voegde nog een blonde en witte variant toe aan het Steenbrugge-gamma (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenbrugge_(bier)).

Steenbrugge Wit is een tarwebier gebrouwen met veertig procent ongemouten tarwe en zestig procent mout. Het heeft een verfrissende smaak en een licht gerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘Gruut’, met nadruk op koriander en curaçao. Steenbrugge Wit is een zeer waardevolle toevoeging op het assortiment, het is namelijk verrijkt met het eeuwenoude Brugse kruidenmengsel ‘gruut’ waardoor het een unieke positie inneemt tussen alle andere witbieren en abdijbieren. Het is verkrijgbaar in vaten van twintig liter (4,8 Vol. % Alc.) en in een sixpack met nagisting in de fles. (5,0 Vol. % Alc.) (www.entreemagazine.nl/nieuws/biernieuws/

Sancti Adalberti
Het enige Nederlandse abdijbier
Sancti Adalberti abdijbieren worden, in licentie met de abdij van Egmond, ambachtelijk gebrouwen met 100% biologische granen. 
Egmondse Witte ®
Ze is jong, ze is fris
Ze danst en tintelt op je tong
Ze schuimt als de branding van de Noordzee
Ze is prachtig en ze komt uit Egmond
De ‘eigenweizen’ witte is een 3-granen Weizenbier gebrouwen naar Duitse stijl, dat wil zeggen met meer dan 50% tarwemout. De drie verschillende aroma-hopsoorten zorgen voor een subtiele en aangename bitterheid. Het bier schuimt mooi wit, kleurt goud in het glas en is lichtgesluierd. Fles 33 cl. 5% vol. (www.sanctiadalberti.nl/onzebieren.html)


St. Bernardus Witbier
Ongefilterd witbier, met een zachte, volle smaak en toetsen van citrusvruchten en verse koriander (5,5% alc. vol). Ontwikkeld in samenwerking met Pierre Celis, de godfather van het Belgische witbier. Opvallend: ook dit bier is, net als alle andere bieren van de brouwerij, hergist op fles (www.sintbernardus.be/stbernarduswit.php?l=nl).


Watou's Wit is een Belgisch witbier van hoge gisting.
Het bier wordt sinds 1988 gebrouwen in Brouwerij Van Eecke te Watou. Het is een blond troebel bier met een alcoholpercentage van 5%. (10,8°Plato)
Gisting bovengisting
Alcoholpercentage 5%
Graan gerstemout, tarwe
Hop Poperingse hop
Ingrediënten koriander, curacao
Lagering lagertanks
Brouwer Brouwerij Van Eecke
Type Belgisch witbier
Okee, het is witbier van Grimbergen is dus niet iets unieks... Uit de ingrediëntenlijst kon ik ook al opmaken dat het bier niet echt ambachtelijk of oud is (tenzij ze vroeger ook al glucosesiroop, aromatische caramel en hopextract hadden...

Het bier is wel smaakvol en raakt m'n gehemelte met de zachte smaak van witbier. Het laat een fijne nasmaak achter.

Wat vinden anderen van dit bier?

Grimbergen Blanche nu ook in Nederland
Het zal u vast niet zijn ontgaan dat de abdijbierverkoop al jarenlang gestaag groeit in de Nederlandse horeca. Het is vooral de geweldige smaak, de hoge kwaliteit alsmede de verrassende diversiteit aan abdijbieren waar de consument van houdt. 
Met ons Grimbergenmerk (Dubbel, Blond en Tripel) spelen wij al jarenlang in op de behoeften van de Nederlandse horecagasten. Naast deze vaste waarden hebben we, als verrassing, jaarlijks Grimbergen Optimo Bruno en Grimbergen Cuvée de L’Ermitage, in fusten, op de markt gebracht. 
Dit jaar willen we u en uw gasten verrassen met een geheel nieuwe Grimbergen smaak, te weten:
                 Grimbergen Blanche
Een authentiek bier waarin het karakter van abdijbier en de frisheid van witbier zijn verenigd. Het bevat 6% alcohol, is fruitig van smaak, licht troebel met een zacht romige schuimkraag. 
Grimbergen Blanche zal het hele jaar door verkrijgbaar zijn bij Beer & Selected Beverages (BSB) te Raamsdonksveer (artikelnummer: 80071).
Op de Horecava te Amsterdam (standnummer 07.330) en de BBB te Maastricht (standnummer N1821) zijn wij graag bereid u Grimbergen Blanche te laten proeven en te laten bestellen. 
Wij vertrouwen erop dat dit heerlijke nieuwe witbier een vaste waarde bij u aan de tap gaat worden (www.bsb.nl/BSB/TradePoint/News/Grimbergen%20Blanche%20nu%20ook%20in%20Nederland). 

Grimbergen Blanche
Brouwerij Alken-Maes Brouwerij
Land België
Gebrouwen sinds Onbekend
Soort Wit bier
Alcohol 6%
Gisting Bovengisting
Kleur Blond
Drink temperatuur 4-6 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website www.grimbergenbeer.com/gl/en/pro
Smaak & beschrijving
Grimbergen Blanche heeft een frisse en fruitige smaak.
Het Witbier van Grimbergen bevat 6% alcohol, is licht troebel en heeft een zacht romige schuimkraag (www.biernet.nl/bier/merken/grimbergen-blanche). 

Grimbergen Blanche
Beer type Belgian Wheat Beer 
Alcohol by volume (ABV) 6%
Origin Grimbergen Abbey, Belgium
Available since 2007 
With the phoenix as its symbol, Grimbergen Abbey rose up from the ashes century after century to offer a unique beer whose unexpected flavors reveal themselves with each sip. 
Grimbergen Blanche is a true wheat beer in the most traditional sense. This pale yellow beer is cloudy and fruity. Notes of citrus and light carbonation add character to the creamy palate and make Grimbergen Blanche an excellent thirst-quencher. The delicate aroma of spices and bergamot combined in this beer is typical of Grimbergen beers (www.carlsberggroup.com/brands/Pages/GrimbergenBlanche.aspx#.V3lRfPmLS70).  

Er is zelfs een variant: Grimbergen Zomer Wit
Brewed by Brouwerijen Alken-Maes (Heineken)
Style: Witbier
Alken, Belgium
Serve in Tumbler, Weizen  ABV: 6%


fonefan (43243) - VestJylland, DENMARK - FEB 28, 2016
Bottle 330ml.
[ As Grimbergen Zomer Wit ].
[ Trade by Koelschtrinker ]. Light unclear light to medium yellow color with a average, frothy, good lacing, mostly lasting, white to off-white head. Aroma is moderate malty, wheat, moderate yeasty, soapy, earthy - dusty, coriander, zest, light citrus - orange. Flavor is moderate sweet with a average duration, citrus - coriander, yeasty, earthy. Body is medium, texture is oily to watery, carbonation is soft. [20160109] (www.ratebeer.com/beer/grimbergen-zomer-wit/265441/)

LazyPyro (441) - Cheltenham, Gloucestershire, ENGLAND - FEB 25, 2016
33cl bottle. Cloudy yellow colour with a small white head. Aroma of wheat, spices, coriander, and some citrusy orange and a strange floral note (I later found out this is bergamot). Taste of wheat, spices, coriander, malt, yeast, citrus fruits. Sweet with a light bitterness. Fairly smooth, dry mouthfeel. Decent wit.  (www.ratebeer.com/beer/grimbergen-zomer-wit/265441/)

Woensdag 16 juli 2014 — Grimbergen presenteert Grimbergen Zomer op de Belgische markt, een licht en ongefilterd abdijbier, gebrouwen met gerst, tarwe en het unieke citruskruid bergamot. Dat geeft het bier zijn volronde en tegelijk verfrissende smaak, ideaal voor de zomer en uniek voor een abdijbier. Deze variant uit het Grimbergenassortiment is geïnspireerd op het eerste bier ooit dat gebrouwen werd in de abdij van Grimbergen. 
Grimbergen Zomer is een ongefilterd abdijbier van 6% alcohol dat wordt gebrouwen met gerst, tarwe en bergamot. Dat geeft hem zijn lichtgouden, licht troebele uitzicht. Dankzij het lagere alcoholpercentage is Grimbergen Zomer gemakkelijk doordrinkbaar en geeft het een lichter mondgevoel waardoor het verrassend fris smaakt.
Kenners ruiken een fris en kruidig aroma van koriander & citruskruid (bergamot) met een licht gerookte toets van kruidnagel. Grimbergen Zomer herken je aan zijn mooie, typische volmondigheid van de Grimbergen abdijbieren. De verfrissing komt door de zachtzure toets van tarwe en door de toevoeging van bergamot bij het brouwen. De nasmaak is zacht, maar blijft verfrissend, ideaal voor de zomer.
Geïnspireerd op het allereerste bier ooit gebrouwen in de abdij
Met de lancering van Grimbergen Zomer op de Belgische markt, beantwoordt Alken-Maes aan de wensen van de hedendaagse consument die tijdens de warme zomermaanden graag een fris en licht bier drinkt. Grimbergen Zomer is een verfrissend abdijbier zonder een witbier te zijn (https://grimbergen.prezly.com/het-verfrissende-abdijbier-grimbergen-zomer-nieuw-op-de-belgische-markt). 

Is dat typisch Waals? Bier witbier noemen dat geen witbier is?
Grimbergen Blanche | Brouwerij Alken-Maes
Style: Witbier 
Alcohol by volume (ABV): 6.00% 

Grimbergen Abdijbier Blanche
Grimbergen Blanche van het vat.
Het eerste witbier van de Grimbergen familie, sinds 2011 in Nederland verkrijgbaar.
Een authentiek bier waarin het karakter van abdijbier en de frisheid van witbier zijn verenigd. 
Het is fruitig van smaak, licht troebel met een zacht romige schuimkraag. 
Smaak
Grimbergen Blond is licht fruitig en evenwichtig zoet-bitter. Door zijn uitgesproken volronde smaak wordt dit bier ten zeerste geapprecieerd. Grimbergen Blanche bevat 6% alcohol (www.defrietstal.nl/content.php?var_content=43). 

Grimbergen Blanche brengt de zomer in huis. Een authentiek bier waarin het karakter van abdijbier en de frisheid van witbier zijn verenigd. Het geeft smaken van geel fruit en citrus, samen met kruiden als kruidnagel en koriander. 
• Witbier
• Fris en zacht
• Lekker bij: Lichte barbecuegerechten zoals vis en kip, asperges, vis en mosselen
...
Grimbergen Blanche
Ingrediënten
ingediënten: water, barley malt, glucose syrup, wheat malt, spices flavouring, aromic caramel, hop extract (www.plus.nl/product/grimbergen-blanche-fles-33-cl-180350).

Dentist666, Mar 20, 2016
Pours cloudy golden beer with thin white head, low retention.
Smell - coriander, orange peel, belgian yeasts.
Taste - orange, spices, but generally malty,bready, not very good.
Light body, moderate carbonation (www.beeradvocate.com/beer/profile/436/39759/).

Ciocanelu, Nov 29, 2015
Hazy yellow color with almost no head. Really spice heavy on the aroma. Lots of orange peel. Taste is also really orange forward but in a good way. Light body with a good amount of carbonation. Really good witbier overall (www.beeradvocate.com/beer/profile/436/39759/).

stcules, Jul 22, 2014
Light orange, hazy.White foam, not too beautiful.
Very spicy smell, pepper, orange peel and coriander. Fresh and inviting.
Very spicy in the mouth too, slightly citric, again pepper and coriander.
Maybe a bit too spicy.
In the aftrtaste, again. Some wheat, upon a light body.


Grimbergen Blanche – a light yellow Belgian-style white beer with smooth, creamy foam and the refreshing flavours of yellow fruits, citrus, cloves, coriander and bergamot (http://prikamsterdam.nl/tap-grimbergen-blanche/).

Dus...
Je kunt er een hoop smaken in ontdekken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten