Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 12 mei 2017

Vlaamse kust

Aan de Vlaamse kust dronk ik wat Vlaamse kustbieren:


Pannepot is een reeks van Belgische bieren van hoge gisting. De naam verwijst naar de vissersboten van De Panne, begin jaren 1900 en naar de donkere ale die door de vissers gedronken werd.
Het bier wordt sinds 2005 gebrouwen in Brouwerij Deca te Woesten door De Struise Brouwers (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pannepot).

Bij Struise houden we van elk bier dat we maken. Als er echter maar eentje zou zijn dat we met recht en reden onze ‘klassieker’ mogen noemen, dan is het wel Pannepot. Na een leven lang lekkere, maar ‘veilige’ biertjes brouwen, is Pannepot onze eerste stap in de wereld van extreem bier. Het heeft veel in de pap te brokken gehad in ons maken tot wat we nu geworden zijn.
Deze ‘Old Fisherman’s Ale’, genoemd naar de vissersboten waarop stoere zeebonken hun leven waagden voor brood op de plank, zit ergens tussen een Belgian strong dark ale en een stout in. Het giet een mooi donkerbruin met een romige kraag. Elke slok laat complexe smaken los van gebrand koffiebitter en de diepe zoetheid van karamel. Door zijn donkere complexiteit leent dit bier zich perfect tot het rijpen op vaten, en dat hebben we dan ook gedaan. We hebben de Pannepot onder meer op bourbon en calvados gelegd, dus proef hem gauw! (https://struise.com/bieren-beers/pannepot-10-abv-bdsa/)

Nee, die dronk ik niet...

Hoewel er geen brouwerijen aan [de] kust zijn (omdat het water er te zilt is?) bestaan er ongeveer een dertigtal kustbieren,veelal in opdracht van cafés gebrouwen om aan de toeristen aan te bieden (www.opa-aalst.eu/nieuws/voorbije-proeverijen/124-verslag-proeverij-21-juni-2008).

Bieren Den Haene
Kerkstraat 57
8420 Wenduine
Ontdek 5 unieke streekbieren:
Haanse Witte
Spioenkopje
Trammelantje
Strandjuttersbier Mong De Vos
Vlissegems Blondje
(www.visitdehaan.be/nl/proeven/streekproducten/bieren-den-haene/1721/)

Haanse Witte Nieuw ambachtelijk kustbier, in 2006 gelanceerd door Bieren Den Haene, en gebrouwen in de vaten van Brouwerij Strubbe uit Ichtegem. Het moederbrouwsel is vlaskop die aangekruid is met citroenschilletjes. Te verkrijgen in diverse cafés in De Haan, of in de winkel met proeverij, Kerkstraat 57, Wenduine. www.denhaene.be (www.nieuwsblad.be/cnt/dma05072007_003)


Haanse Witte 5,5% ( op andere etiketten 6,5%!) gebrouwen voor "Bieren Den Haene"
Uitzicht: bleek, troebel
Geur: typische witbier geuren
Smaak: fris, kruidig, sterk verzadigd - doet denken aan frisdrank
Afdronk: zoetig
Lekker indien goed gekoeld en met zicht op zee
(www.opa-aalst.eu/nieuws/voorbije-proeverijen/124-verslag-proeverij-21-juni-2008)

Deze dronk ik, maar vond 'm wat tegenvallen. Meer zuur dan fris.

Verder was er 8410 blond en 8410 dark.

De john Deere 8410 (http://blog.machinefinder.com/wp-content/uploads/2012/11/JD8410-OH-130K.jpg)


Wenbrew lanceerde net voor de feestdagen een nieuw ambachtelijk streekbier. De 8410 Dark, een op en top Wenduinse creatie, komt er precies een jaar na zijn blonde voorganger. “Bier is een dankbaar product om aan city marketing te doen”, zeggen de initiatiefnemers, die hun bescheiden badplaats ermee op de kaart willen zetten.
De Wenduinse brouwers van Wenbrew zijn Nicolas Honorez, Manu Roosen, Gregory Lams, Frank Eeckman en Yves Lonneville.  Ze stelden de 8410 voor op hun eerste kersthappening. “8410 is de vroegere postcode van Wenduine, een fijne gemeente waar we allemaal een sterke band mee hebben”, zegt Nicolas Honorez. “Onze roots liggen hier, en mijn grootvader was tot aan de fusie de laatste burgemeester van Wenduine. Maar we delen daarnaast dus ook een passie voor bier, en zeg nu zelf: welk product leent zich beter om je dorp of stad te promoten? Met het label Belgian coast beer mikken we alvast ook op een breder publiek.” (https://bierflash.wordpress.com/2015/01/05/nieuw-streekbier-als-promotor-van-badplaats-wenbrew-lanceert-de-8410-dark/)


De vijf vrienden verdiepten zich samen in de kunst van het bierbrouwen. “Voor ons persoonlijk is het Wenduinse bierverhaal ook een verrijking bovenop onze gewone beroepsactiviteit. Allemaal doen we in het dagelijkse leven immers iets totaal anders”, aldus Nicolas, zelf IT-consultant bij een softwarebedrijf. “Enkele van ons volgden speciaal een cursus artisanaal brouwen bij Syntra West. We kregen er les van Hildegard van Ostaden, die in Ruiselede haar eigen microbrouwerij Urthel heeft. Het is ook daar dat we de eerste 250 liter van ons nieuwe bier mochten brouwen, en het was er meteen boenk op.”  (https://bierflash.wordpress.com/2015/01/05/nieuw-streekbier-als-promotor-van-badplaats-wenbrew-lanceert-de-8410-dark/)Na wat rondsurfen op het net vonden we een cursus ‘artisanaal bierbrouwen‘ in Syntra West te Brugge. Nicolas en Manu schreven zich in en het avontuur kon echt van start gaan. De 10 lessen werden gegeven door brouwerij-ingenieur Hildegard Van Ostaden uit Ruiselde. Hildegard is gepassioneerd door alles wat met bier te maken heeft, ze is voornamelijk bekend door de Urthel-bieren. Stuk voor stuk unieke bieren die vooral in het buitenland zeer succesvol zijn. Het was een bijzonder boeiende lessenreeks, algauw bleek dat het effectieve brouwen geen sinecure is en dat alles met scheikunde en formules te maken heeft. De juiste ingrediënten op de juiste manier samenbrengen en vooral heel veel geduld hebben, zijn belangrijke factoren in het welslagen van het brouwen van een bier.
Tegen het einde van de opleiding werd de theorie in de praktijk omgezet en werd een brouwdag ingepland. Samen met andere cursisten hebben we een volledige dag gebrouwen aan een bier volgens een recept van Hildegard. Nadien hebben we het klassikaal gebrouwen bier mogen degusteren en dit viel enorm mee.
Nicolas trok zich enkele dagen terug om een eigen recept te schrijven voor de ‘8410’. Na vele berekeningen en combinaties van moutsoorten, hop en gist slaagde hij erin een volledig uitgewerkt recept op papier te zetten. Dit werd voorgelegd aan Hildegard die meteen enthousiast was. We vroegen haar om een eerste 150 liter van de 8410 bij haar in de microbrouwerij te mogen brouwen. Hildegard en haar man Bas stemden uiteindelijk toe en een volgende belangrijke stap was gezet.
Op dinsdag 27 augustus 2013 was het zover…de eerste 150 liter van de ‘8410’ werd gebrouwen in de microbrouwerij ‘De Hoppeschuur’ te Ruiselede. Onder de deskundige begeleiding van Hildegard brouwden Nicolas, Manu en Frank vol enthousiasme de ‘8410’. Met veel geduld en controle op het brouwproces slaagden ze erin het brouwen tot een goed einde te brengen. De berekeningen klopten perfect en de voldoening was dan ook zeer groot onder de aanwezigen. Het bier diende dan een aantal dagen te gisten om de aanwezige suikers om te zetten in alcohol. Na bijna 2 maanden van lagering werd op 12 oktober 2013 het resultaat gedegusteerd en fantastisch bevonden (www.wenbrew.be/8410-2).

‘8410’ verwijst naar de oude postcode van Wenduine. Sinds 01 januari 1977 vormt Wenduine samen met Klemskerke en Vlissegem de fusiegemeente De Haan. Het bier wordt gebrouwen ter promotie van de ‘Prinses der badsteden’, Wenduine. (‘8410′ is tevens een eerbetoon aan de laatste burgemeester van ‘8410′ Wenduine, wijlen Albert Tilmans).
Als headline werd gekozen voor: ‘Belgian Coast Beer‘, op die manier maken we niet enkel promotie voor Wenduine maar voor de volledige Belgische kust! (www.wenbrew.be/8410-2)


8410, Belgian Coast Beer BLOND
Ambachtelijk gebrouwen blond bier van hoge gisting met nagisting op de fles. Alcoholpercentage van 6,5%. De neus is mooi fruitig. Het bier heeft een heel verfrissende en volle smaak met een leuke hoppige toets (combinatie van 3 hopsoorten). De lekkere aroma’s vormen een perfect evenwicht tussen zoet en bitter. De ‘8410’ is een vlotte doordrinker ondanks het alcoholpercentage en de nagisting op fles. De hoofdingrediënten (water, mout, hop en gist) van de ‘8410’ zijn zorgvuldig uitgekozen en vormen een uniek bier, rijk aan verschillende heerlijke smaken. 8410 Blond bevat gluten.
De 8410 Blond is verkrijgbaar in flessen van 33cl en 75cl, alsook in vaten van 20 liter (www.wenbrew.be/onze-bieren).

Het blond bier proefde ik wellicht wat te koud (dat heb je in de winter als je bier een dagje buiten staat). Het smaakte moutig en licht zuur. Het was geen hoogvlieger wat mij betreft.

Van de blonde 8410 werd het voorbije jaar liefst 20.000 liter gebrouwen. “We verdelen het via een 70-tal verkooppunten, in en rond Wenduine. Dat zijn vooral horecazaken, die wekelijks wel een nieuwe bestelling plaatsen”, zegt Nicolas. De 8410 Dark, net  als zijn blonde zusje een speciaalbier van 6,5 procent met hoge gisting, wordt gebrouwen en gebotteld in de Gullegemse brouwerij Gulden Spoor.
“Maar het recept is origineel van Wenbrew”, benadrukt Nicolas. “Het blondje heeft een fruitige neus met een verrassende citrussmaak, terwijl de bruine variant een wat zachtere afdronk en een lichte carameltoets heeft. De mooie donkerbruine kleur komt van de chocolademout.”  (https://bierflash.wordpress.com/2015/01/05/nieuw-streekbier-als-promotor-van-badplaats-wenbrew-lanceert-de-8410-dark/)


Precies 1 jaar na de lancering van onze 8410 Blond hebben we de 8410 Dark gelanceerd. Tijdens het Kerstbal 2014 (20 december) kon het aanwezige publiek een eerste keer van dit lekkere bruine bier proeven. De reacties waren zeer positief! Er werd iets meer dan 1000 liter gebrouwen (www.wenbrew.be/nieuws).

8410, Belgian Coast Beer DARK
Artisanaal donker bier van hoge gisting met nagisting op de fles. Alcoholpercentage van 8%. De 8410 Dark is een roodbruin bier met licht-beige fijnbellige schuimkraag. Gebrande, rokerige en fruitige toetsen kenmerken dit lekkere degustatiebier. De hoofdingrediënten (water, mout, hop en gist) van de ’8410 Dark′ zijn zorgvuldig uitgekozen en vormen een uniek bier, rijk aan verschillende heerlijke smaken. Ook de 8410 Dark bevat gluten.
De 8410 Dark is verkrijgbaar in flessen van 33cl en 75cl. (www.wenbrew.be/onze-bieren)


Het bier dat ik dronk was koud, maar smaakte opvallend goed. Kruidig, moutig, bitter en met duidelijke carbonisatie. Een lekker bier!


Dikke Mathilde 6% - verscheidende mouten
Ode aan de (naakte) vrouw - naar het beeldhouwwerk ‘De Zee' van Georges Grard, opgesteld vóór het Casino-Kursaal van Oostende.
Etiket: wegens verbod een afbeelding van het echte standbeeld te gebruiken (auteursrechten!) gebruikt men een foto van een naakte (slankere) vrouw met als achtergrond het Casino.
Uitzicht: amber, briljant helder (gefilterd), niet te veel schuim
Geur: dms >zwavelig; banaan
Smaak: prikkeling vlug weg (wegens saturatie) - niet te hoppig- wel vleugje aromahop
Afdronk: kort, zoetig, wat wrang
Mondgevoel: dun - niet echt een goede "Speciale Belge" (www.opa-aalst.eu/nieuws/voorbije-proeverijen/124-verslag-proeverij-21-juni-2008)

Deze heb ik dat weekend aan de kusr niet gedronken, maar heb 'm al eerder gedronken. Had toen niet de kennis dat het een kustbier was...

Er zijn veel bieren aan de Vlaamse kust...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten