Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 12 mei 2017

Sjoes

In Limburg is de sjoes (pilsbier met (scheut) oud bruin), mij wel bekend. Laatst was ik er en dronk ik er een sjoes. Het smaakte me erg goed. Het is niet overmatig bitter zoals IPA of OostEuropese pils, maar ook niet superzoet zoals een Oud bruin.


Wat is het?

Sjoes is een vooral in Limburg en delen van Brabant voorkomende biersoort. Het is een melange van twee klassieke biersoorten, namelijk pilsener met ca. 25% oud bruin. De naam komt van het Duitse Schuss, dat scheut betekent. Ook in delen van Belgisch Limburg en in het Rijnland is de Sjoes bekend; niet altijd wordt hierbij echter pilsener met oud bruin gemengd, in België gebruikt men vaak donker tafelbier. De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils.
Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan. In sommige delen van Limburg spreekt men bij het maken van sjoes op deze manier ook wel van een 'vlemke' (vlammetje) waarbij het percentage oud bruin beduidend lager is (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjoes).

Sjoes (ook wel Schuss genoemd) is een mix van pilsener en een flinke scheut, ca 25%, Nederlands Oud Bruin.
De zoete smaak van het Oud Bruin verhult de enigszins bittere smaak van het pils.
Wordt met name (nog) in Limburg en delen van Brabant gedronken.
De naam sjoes komt van het Duitse Schuß, dat scheut betekent.
Zie ook; Vlammetje en Halfom (www.bierwoordenboek.com/Sjoes.ashx).

Vlammetje (of vlemke) is een mix van pilsener met een klein beetje (een scheutje) Oud Bruin.
Wordt met name (nog) in Limburg gedronken.
Zie ook; Sjoes en Halfom.
Een Vlammetje bevat minder Oud Bruin dan Sjoes en Halfom (www.bierwoordenboek.com/Vlammetje.ashx).

Halfom is een mix met 50% pilsener en 50% Oud Bruin.
Wordt met name (nog) in Limburg gedronken.
Zie ook; Sjoes en Vlammetje (www.bierwoordenboek.com/Halfom.ashx).

Sjoes komt vooral voor in Noord-Brabant en Limburg en is een mengsel van Pilsener en Oud Bruin. Omdat Oud Bruin zoetig is, verbloemt dit een beetje de bitterheid van de pils. De naam Sjoes betekent scheut en komt van het Duitse Schuss/Schuß. Dit bier kun je zelf mengen, maar Gulpener heeft ook een kant en klare variant op de markt gebracht (Gulpener Sjoes) (www.debierapp.nl/vraag-en-antwoord/vraag/wat-is-sjoes).


De Gulpener Bierbrouwerij heeft een commerciële variant uitgebracht:
Gulpener Sjoes (4,5 vol%)
mix van Gulpener Pilsner en Gulpener Oud Bruin.
niet gepasteuriseerd
aanbevolen drinktemperatuur: 5-7°C (www.bierwoordenboek.com/Sjoes.ashx).

Gulpener Sjoes
Brouwerij Gulpener Brouwerij
Land Nederland
Gebrouwen sinds Onbekend
Wordt nog gebrouwen? Nee
Soort Pils
Alcohol 4%
Gisting Ondergisting
Kleur Lichtbruin
Drink temperatuur 5-7 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website www.gulpener.nl
(www.biernet.nl/bier/merken/gulpener-sjoes)

Gulpener Sjoes (4,5% alc.) is een kleurrijke melange van twee klassieke biersoorten. Het ontleent zijn bijzondere smaak aan een harmonie van het met vakmanschap gebrouwen Gulpener Pilsner en het van oudsher bekende Gulpener Oud Bruin.
Door deze bijzondere combinatie ontstaat een uniek bier, dat reeds decennia lang geliefd is in Limburg en ver daarbuiten.
De lichtglooiende en zelfs zachtzoete Zuid-Limburgse smaak is kenmerkend. De brouwers en de Zuid-Limburgse akkerbouwers zijn daar terecht trots op.
Om de unieke smaak te behouden wordt Sjoes niet gepasteuriseerd. De aanbevolen drinktemperatuur is 8-10å¡C (www.erkendstreekproduct.nl/product/gulpener-sjoes/).


Smaak & beschrijving
In 2016 is Gulpener Sjoes uit het assortiment verdwenen. Het is niet meer verkrijgbaar.
Gulpener Sjoes heeft een zacht zoete smaak.
Voor Gulpener Sjoes gebruikt de Gulpener Brouwerij uitsluitend millieuvriendelijk geteelde Limburgse gerst, hop en door mergel gezuiverde water uit eigen bronnen (www.biernet.nl/bier/merken/gulpener-sjoes).


Bijzonder hoe een bierstijl, net nu in craft-wereld de aandacht voor oude bierstijlen opleeft. Het is echter eenvoudig te tappen, dus de 'pre-mix' is wellicht ook niet zo noodzakelijk. Het is niet alsof de 'halfom' of  'sjoes' verloren gaat voor de mensheid. Iedereen  kan 'm blijven tappen/schenken. Het is wat dat betreft net zoals de vla-flip of dubbel-vla. Als die pakken verdwijnen kun je altijd zelf nog met een laagje siroop, een pak yoghurt, een pak vanillevla en een pak chocoladevla helemaal los gaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten