Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 23 mei 2017

Platte Thijs


Productiebrouwerij Proefbrouwerij Lochristi)
Verkrijgbaar sinds Juli 2011
Alcohol en stamwort gehalte 7%, 16 °P
Afvulling   33 cl fles, 20 L  fust
Mout (gerst) Pilsmout, cara 120
Hop   Brewers gold
gist   Fermentis
Kleur en bitterheid 12 EBC, 45 IBU
Houdbaarheid   2 jaar na afvullen (www.muifelbrouwerij.nl/nl/klantbieren/platte-thijs)
(www.muifelbrouwerij.nl/en/klantbieren/platte-thijs)


In samenwerking met Rob de Boer van slijterij ’t Fust en Christiaan Mulder van cultureel onderkomen Het Huis Verloren in Hoorn is dit blonde bier met een stevige bitterheid ontwikkeld. Het bier is vernoemd naar Platte Thijs, een legendarische struikrover uit Hoorn uit de 16e eeuw, wiens neus tijdens zijn arrestatie werd afgehouwen (vandaar Platte Thijs) (www.muifelbrouwerij.nl/nl/klantbieren/platte-thijs).

Platte Thijs (ook bekend als Pater Thijs, Achtkante Boer of Broekermeer) is een legendarisch figuur uit het Hoorn van de 16e eeuw, dat voorkomt in diverse sagen. Hij wordt vanwege zijn - naar idee van het volk - rechtvaardige rooftochten, de Nederlandse Robin Hood genoemd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Platte_Thijs).

Platte Thijs is in de geschiedschrijving veelal neergezet als een meedogenloze dief. De sage vertelt echter dat de man alleen stal van de rijken, om de verdiensten uiteindelijk onder de armen te verdelen. Uiteraard werd dit door de autoriteiten niet gewaardeerd, en werd hij gearresteerd. Platte Thijs verzette zich bij zijn arrest hevig, en tijdens het gevecht dat hierop volgde werd zijn neus met een zwaard afgehouwen (hetgeen hij met de naam Platte Thijs heeft moeten bekopen). Uiteindelijk verloor hij de strijd; hij werd opgesloten in een donkere cel in de (oude) Oosterpoort. In de nacht na zijn gevangenneming verboog Thijs de tralies van zijn cel en ontsnapte hij. Toen hij echter weer werd gevonden en gearresteerd, reageerden de gerechtsdienaren extra fel, en vermoordden zij hem. Ter nagedachtenis hebben de bewonderaars van Thijs toen een steen met zijn beeltenis in de gevangenismuur gemetseld. Nadat de Oosterpoort in 1818 was afgebroken, werd deze steen in 1880 in het Westfries Museum geplaatst, waar deze nu (2008) nog steeds te vinden is.
In Hoorn wordt tegenwoordig ook een bier gebrouwen opgedragen aan Platte Thijs.
Op de website van het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut is de opbouw van dit volksverhaal weergegeven:
"De rover Pater Tijs berooft alleen rijke mensen en laat arme mensen met rust. Een boer is bedroefd omdat hij een grote som geld aan huur moet betalen aan de leenheer. Pater Tijs vraagt wanneer de leenheer langskomt en leent de boer het ontbrekende bedrag. Nadat de leenheer het geld bij de boer heeft opgehaald, berooft Pater Tijs de leenheer van het hele bedrag. Daarna zegt Pater Tijs tegen de boer dat hij de lening omzet in een schenking. Pater Tijs heeft ook eens geprobeerd om de sterke rover te beroven die de Achtkante Boer heet. De Achtkante Boer staat zijn zak met geld af aan Pater Tijs: hij mag het hebben als hij het kan tillen. Maar Pater Tijs blijkt niet in staat om de zak te tillen. De mensen bij wie hij inwoont komen er op zeker moment achter dat hun kostganger de beruchte rover Pater Tijs is. Ze zetten hem het huis uit omdat ze geen moeilijkheden met de politie willen hebben." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Platte_Thijs)

Was Platte Tijs een dief die in de Purmer woonde, een Beemster boerenknecht die ’s nachts met een aantal handlangers op rooftocht ging, de Medemblikker, die tijdens het dobbelen een dertien gooide en ter plekke dood neerviel, of een zekere Matthys Willemsen, alias Platte Tys, die in Amsterdam voor het openbreken en leegroven van schepen werd opgehangen? Overbeek vermoedt zelfs dat er naast de Beemster boerenknecht nog een andere Beemster Platte Tijs was. En hij betwijfelt helemaal of de Hoornse Tijs het altijd zo goed met de armen voor had, of toch niet een ordinaire boef was. Voldoende twijfels om de mythevorming levend te houden. Mooi toch!
..... Ook over de aanhouding van Tijs en zijn opsluiting in de Oude, helaas begin 19e eeuw gesloopte, Oosterpoort, doen verschillende verhalen de ronde. Feit is dat rond 1700 iemand in de kraag werd gevat en in de Oude Oosterpoort, die als gevangenis dienst deed na de bouw van de nieuwe, de huidige poort, in het cachot werd gesmeten. Bij het gevecht bij zijn arrestatie of ontsnapping, nadat hij een gat in de dikke muren van de gevangenis zou hebben gemaakt, of de tralies van zijn cel uiteengebogen – ook hier weer verschillende versies – , zouden gerechtsdienaren hem de neus hebben afgehouwen. Tijs werd tot de strop veroordeeld. De overlevering zegt dat dankbare Horinezen tot zijn nagedachtenis een steen met zijn afbeelding in de poort hebben laten metselen. Op oude prenten van de verdwenen poort is de steen duidelijk te zien, maar niet te ontdekken valt of de neus is afgeplat of niet. Na sloop van de poort belandde de steen na wat omzwervingen in het Westfries Museum. Overbeek onderzocht de steen die een bijzondere plek op de binnenplaats van het Westfries Museum heeft gekregen. Hij was vooral geïnteresseerd in de afgeknotte neus. Wat blijkt? ‘De plaats van de neus vertoont een onregelmatig breukvlak.’ Waarschijnlijk is dat de neus afgebroken is bij bijvoorbeeld de verplaatsing van de steen, of tijdens de achteloze behandeling die de steen aanvankelijk ten deel gevallen was, ergens achteraf in de binnentuin van het Statenlogement. Meer voor de hand ligt dat het toenmalige stadsbestuur de steen ter waarschuwing in de poort, tevens gevangenis, had aangebracht: Pas op, zo vergaat het in Hoorn boeven! En het woord ‘plat’ is niet anders dan een oud-Hollands woord voor sluw of listig.  (www.oudhoorn.nl/vereniging/column.php?id=1456)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten