Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 5 mei 2017

Liberation Beer

Dit bier is donker blond met een witte kraag. Het rook wat zurig, maar de smaak is dat niet zo. Het smaakt kruidig. Opvallend kruidig. Heel wat pittiger dan een Westmalle Tripel. Ik weet eigenlijk niet of ik het lekker vind...

Wat me opvalt als ik het etiket lees:

AWA85.nl, in co-operation with Stadsbrouer(ij) Apeldoorn and "de 3 Horne" Marktstraat 40a Kaatsheuvel.  

Stadsbierbrouwerij Apeldoorn Liberation Beer 1945-2015
Stadsbrouwerij Apeldoorn
Brewed at De 3 Horne
Style: Belgian Ale
Apeldoorn, Netherlands
 ABV: 6.5%
COMMERCIAL DESCRIPTION
AWA85.nl. In co-operation with Stadsbierbrouwer(ij) Apeldoorn and "de 3 Horne" (www.ratebeer.com/beer/stadsbierbrouwerij-apeldoorn-liberation-beer-1945-2015/349733/).

O, wacht, dat schreef ik net zelf ook...

Wat vinden anderen?

fonefan (44669) - VestJylland, DENMARK - SEP 29, 2015
Bottle 330ml. @ [ post-PBF X ] by oh6gdx, Vaasa, Finland.
[ As De 3 Horne Canadian Ale Liberation Beer 1945-2015 ].
Light unclear medium amber yellow color with a small to average, frothy - fizzy, fair lacing, fully diminishing, off-white head. Aroma is moderate malty, bread, hay, caramel, dough, moderate yeasty. Flavor is moderate sweet with a average to long duration, caramel malt, dough, hay, pale malt, yeast, toffee. Body is medium, texture is oily to watery, carbonation is soft. [20150726] (www.ratebeer.com/beer/stadsbierbrouwerij-apeldoorn-liberation-beer-1945-2015/349733/)

Benzai (14346) - Oirschot, THE NETHERLANDS, NETHERLANDS - AUG 27, 2015
Bottle @ home. Clear orangy color, small to average sized white head. Smell and taste malts, some herbs, lightly sweet initially with a slight bitterness towards the end. Decent body and carbonation (www.ratebeer.com/beer/stadsbierbrouwerij-apeldoorn-liberation-beer-1945-2015/349733/)

omhper (23839) - Tyresö, SWEDEN - JUL 26, 2015
Bottled at Post-PBF, Vaasa. Cloudy pale amber, small head. Fruity nose with dusty apricots.Sweet with medium body and rounded mouthfeel. Some syrupy caramel, very fruity with overripe apricots. Saccharine and dust in the finish (www.ratebeer.com/beer/stadsbierbrouwerij-apeldoorn-liberation-beer-1945-2015/349733/)

oh6gdx (25495) - Vasa, FINLAND - JUL 26, 2015
Bottled (bought from some Mitra). Golden colour, small slightly off-white head. Aroma is fruity, yeasty, wooden and some toffeeish notes. Flavour is floral, wooden, yeasty, herbal and some mild toffeeish notes. Mild spiciness in the finish as well (www.ratebeer.com/beer/stadsbierbrouwerij-apeldoorn-liberation-beer-1945-2015/349733/)

Ja, gistig, siroperig en zoet. Zo zou ik het bier omschrijven.

Als ik er een leuk plaatje bij zoek vind ik veel plaatjes met andere bierstijlen:


Stadsbierbrouwerij Apeldoorn Liberation Beer 45-05 Canadian Pale Ale   (RETIRED)
Stadsbrouwerij Apeldoorn
Formerly brewed at De 3 Horne
Style: Amber Ale
Apeldoorn, Netherlands
ABV: 5.5% (www.ratebeer.com/beer/stadsbierbrouwerij-apeldoorn-liberation-beer-45-05-canadian-pale-ale/46909/)

Liberation Beer Ugchelen
Stadsbrouwerij Apeldoorn
Homebrew, Pale Ale - American (https://untappd.com/b/stadsbrouwerij-apeldoorn-liberation-beer-ugchelen/973940)Black Market Brewing Co. 'Liberation' IPA India Pale Ale Beer, California, USA (www.wine-searcher.com/wine-279306-0000-black-market-brewing-co-liberation-ipa-india-pale-ale-beer-california-usa) Liberation | Black Market Brewing Co.
Brewed by:
Black Market Brewing Co.
California, United States
blackmarketbrew.com
Style: American Double / Imperial IPA
Alcohol by volume (ABV): 9.50%  (www.beeradvocate.com/beer/profile/17281/85789/)

Liberation Ale
Liberation Ale (4% ABV) The Channel Islands Award Winning Golden Beer
The Liberation Brewery, in one form or another, has been a traditional ingredient of Channel Islands' life for well over a century and its award winning beers brim over with genuine local flavour (www.liberationgroup.com/brewery).

Liberation Ale
Liberation Ale (4% ABV) The Channel Islands Award Winning Golden Beer
Liberation Ale (4% ABV) The award-winning ale is a golden beer brewed with the finest Maris Otter and lager malt. Golding hops are used for bitterness, while Syrian Goldings and Hallertau Hersbrucker hops provide aroma.
Liberation Ale is a well-balanced and morish beer with a hint of citrus on the nose. It is the perfect accompaniment to seafood, pasta and salads and none more so than when local produce is used. It also goes extremely well with some of the Genuine Jersey mature and crumbly cheeses (www.liberationgroup.com/our-beers/liberation-ale).5 mei 1945 – Het westelijk deel van Nederland werd op 5 mei 1945 bevrijd door geallieerde troepen met onder andere Amerikanen, Canadezen en Engelsen. Hiermee was voor Nederland de Tweede Wereldoorlog afgelopen (www.nieuwsdossier.nl/oorlog/nederland-bevrijd).

De bevrijding van Nederland was niet één actie, maar bestond uit verschillende slagen en verliep verspreid over ruim een half jaar (van najaar '44 tot en met voorjaar '45), zie o.a. http://www.go2war2.nl/artikel/1135/10 en www.veterans.gc.ca/eng/remembrance/history/second-world-war/canada-netherlands en https://nl.wikipedia.org/wiki/Chronologisch_overzicht_van_de_bevrijding_van_Nederlandse_plaatsen_in_de_Tweede_Wereldoorlog en www.wegnaardebevrijding.nl/.

Onder de codenaam ‘Jedburgh’ werden, in de weken na de geallieerde invasie van 6 juni 1944, speciaal opgeleide eenheden tot ver achter Duitse linies geparachuteerd. Hun opdracht: lokale verzetsgroepen helpen organiseren en opleiden, voor acties ter ondersteuning van de bevrijding van West-Europa (www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=768&nid=187964).

In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied boven de grote rivieren (vooral de grote steden in het westen) was nog niet bevrijd. Zij hadden te lijden onder een verschrikkelijke 'hongerwinter'. Er was bijna geen eten meer. Mensen aten bijvoorbeeld tulpenbollen om in leven te blijven (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijding_van_de_Duitse_bezetting_in_Nederland).

Op 12 september 1944 werd het Limburgse Mesch als eerste dorp van Nederland bevrijd. Daarna trokken de geallieerden langzaam op naar het noorden. Klik op de afbeelding om meer te weten te komen over het verloop van de bevrijding (www.oorlogsmuseum.nl/nl/historie/het-verhaal/de-bevrijding-van-nederland/).


Op 14 september 1944 was het Limburgse Gulpen de vierde plaats die werd bevrijd (na Mesch, Noordbeek en Maastricht).

Het zuidelijke deel van Nederland - beneden de grote rivieren - werd bevrijd in de herfst van 1944. Op 12 september 1944 trokken de Amerikanen Zuid-Limburg binnen en werden de eerste Nederlandse gemeenten bevrijd, Eijsden, Mesch, Mheer en Noorbeek. Op 13 en 14 september 1944 werd Maastricht bevrijd.
Operatie Market Garden werd vervolgens ingezet: een risicovol plan om in een keer de rivieren over te steken en zo Duitsland binnen te trekken. Uiteraard zou Nederland dan ook bevrijd worden. De operatie woedde van 17 tot 25 september 1944 en eindigde in een Duitse overwinning in de slag om Arnhem. In de herfst van 1944 werd het resterende deel van Nederland bezuiden de rivieren, met uitzondering van het gebied ten oosten van de Maas, bevrijd, voornamelijk om de toegang tot de belangrijke havenstad Antwerpen vrij te maken.
De Duitsers verzetten zich heftig zowel in Zeeland vanwege de toegang tot de haven van Antwerpen (zie Strijd om Walcheren), als ook in het oosten. In november 1944 werd Walcheren onderwater gezet door de dijken stuk te bombarderen. Hierdoor verjoeg men de Duitsers uit hun posities. De bevrijding van de linker Maasoever ging gepaard met de grootste tankslag op Nederlands grondgebied (de slag om Overloon), de Duitsers wisten zelfs nog enig terrein westwaarts te winnen, Uiteindelijk was op 3 december Blerick de laatste plaats aan de Maas die door het Britse leger werd bevrijd. Het front lag nu aan de grote rivieren en voorlopig was de geallieerde opmars in Nederland tot stilstand gekomen. Roermond en Venlo moesten nog tot 9 maart 1945 wachten op de bevrijding door het Amerikaanse leger in de operatie Grenade (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijding_van_de_Duitse_bezetting_in_Nederland).

Slag om de Schelde
De Schelde is van groot belang voor de geallieerden. Zonder deze waterweg kunnen zij de haven van Antwerpen niet inzetten voor hun strijd. Het is dus zeer urgent dat de Schelde en omliggende gebieden bevrijd worden van de bezetter. Dit leidt tot zware gevechten, in oktober en november 1944 (www.tweedewereldoorlog.nl/themas/bevrijding/militaire-bevrijding/slag-om-de-schelde/).De Slag om Overloon (ook bekend als Operatie Aintree) is de geschiedenis ingegaan als de enige tankslag die op Nederlands grondgebied plaatsvond tijdens de geallieerde bevrijdingsoperaties (30 september – 18 oktober 1944) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Overloon).


Na de verdrijving van de Duitsers uit Nijmegen en de verovering van de Waalbrug in een gezamenlijke operatie van Britten en Amerikanen(20 sept.'44) liep de operatie Market Garden vast in de modder van de Betuwe. Een bedreiging van het bevrijde gebied onder de grote rivieren vormden de herhaalde pogingen van de Duitsers om de Hell's Highway (weg Eindhoven-Nijmegen) te doorbreken. Om dat gevaar te keren besloten de geallieerden het bruggenhoofd Venlo aan de Maas in te nemen. Dit leidde vanaf 30 sept.'44 tot de Slag om Overloon, die na bittere gevechten met veel doden, ook onder de burgerbevolking, en met verlies van veel tanks, uiteindelijk wel de bevrijding van het verwoeste Overloon en van het verwoeste Venraij bracht, maar de doorstoot naar Venlo bleef uit. De veiligstelling van de Antwerpse haven kreeg prioriteit (www.oorlogsdodennijmegen.nl/gebeurtenis/ab02e43d-9ab9-44e8-825a-bb83c3a40bdc).


Een van de felste veldslagen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, vindt plaats in de omgeving van Overloon. Amerikaanse en Britse pantser-divisies leveren strijd tegen Duitse tanks en troepen. Op 12 oktober 1944 wordt Overloon door artillerievuur en luchtaanvallen van de geallieerden bijna volledig verwoest. Maar de Duitsers geven zich niet over. Het kost nog dagen voor de strijd is gestreden.
In Overloon en omgeving vond tijdens de Tweede Wereldoorlog een zeer grote veldslag plaats. Toen de geallieerden de brug bij Arnhem niet hadden kunnen innemen, zochten ze naar een andere route om Duitsland binnen te vallen. Bij Overloon kwam het tot een tankslag. Nadat de 7e Amerikaanse Pantserdivisie was stuk gelopen op de verbeten Duitse weerstand, namen de Britse 11e Pantserdivisie en de 3e Infanteriedivisie het over. Met geconcentreerd granaatvuur veegden de Britten Overloon op 12 oktober 1944 bijna van de kaart. Ze vielen aan vanuit de bossen bij Stevensbeek en openden met meer dan 200 kanonnen die opgesteld stonden bij St. Anthonis, Oploo, Stevensbeek en De Rips het vuur. Daarna volgden gevechten van huis tot huis in de straten van Overloon. Nadat Overloon was ingenomen, was de strijd nog niet gestreden. In de bossen vonden nog felle gevechten plaats. En de strijd bij de Loobeek was zo heftig dat de beek de bijnaam ‘Bloedbeek’ kreeg. Op woensdag 18 oktober bevrijdden de geallieerden Venray. De Slag bij Overloon was gewonnen (https://liberationroute.nl/nederland/historische-locatie/the-battle-of-overloon).


De Slag om Arnhem vormt onderdeel van operatie Market Garden. Het is één van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. Helaas loopt het voor de geallieerden slecht af. De Britten weten bij Arnhem geen doorbraak te forceren en de verliezen zijn groot. Wel wordt een gedeelte van Noord-Brabant bevrijd (www.tweedewereldoorlog.nl/themas/bevrijding/militaire-bevrijding/slag-om-arnhem/).
Op 26 oktober doen Engelse troepen ten zuiden van 's-Hertogenbosch een lugubere vondst. In het halfduister van de vallende avond doemt de poort van concentratiekamp Vught op. De wachttorens, prikkeldraadomheiningen en vooral de aanblik van het crematorium en de galg, maken op de bevrijders grote indruk.
“Het kamp is vrijwel verlaten”, schrijft een Britse soldaat naar huis, “wat het nog veel erger maakt. Er is maar weinig fantasie voor nodig om ons een voorstelling te maken van wat er met de gevangenen is gebeurd. Langzaam lopend, in doodse stilte doorzoeken we het kamp. Overal vinden we sporen van de dood.” Het eerste Nederlandse concentratiekamp is bevrijd (www.wegnaardebevrijding.nl/verhalen/brabant).

De geallieerden boeken na 27 oktober grote vooruitgang in West-Brabant. De Polen naderen Breda snel. Ze nemen Gilze en Rijen in. De Britten stoten tegelijk vanuit Tilburg door naar het noorden. Maar in de Loonse en Drunense Duinen vechten de Duitsers ineens weer hard terug. Wederom komen hun ontsnappingsroutes - over de Bergsche Maas deze keer - in gevaar.
Sommige Nederlandse verzetsgroepen in Brabant voelen zich zo gesterkt door de naderende geallieerden dat ze steeds driester optreden. Rondom Breda en in de Biesbosch gaan enkele knokploegen over tot het overvallen en gevangen nemen van Duitse soldaten en personeel. Zo ontstaan een aantal Duitse krijgsgevangenenkampen, verborgen in bezet gebied (www.wegnaardebevrijding.nl/verhalen/brabant).Pas in april 1945 kunnen de geallieerden beginnen met de bevrijding van noordelijk Nederland. Het nog bezette deel van Nederland heeft dan een lange Hongerwinter moeten ondergaan. Vooral de Canadezen weten snel grote delen van het noorden te bevrijden (www.tweedewereldoorlog.nl/themas/bevrijding/militaire-bevrijding/bevrijding-noord-nederland/).


Bevrijdingen verliepen vaak volgens een vast patroon. Het schieten en oorlogsgeweld kwam naderbij, vervolgens een verkenner of een dorpsgenoot die beweerde de bevrijders te hebben gezien. Uiteindelijk arriveerden na enkele uren gespannen wachten de geallieerden die door de bevolking stormachtig werden onthaald. Duitsers capituleerden of trokken zich terug terwijl verzetsstrijders en onderduikers tevoorschijn kwamen. "Foute" Nederlanders werden gevangengezet en beschimpt door de bevolking. De geallieerden brachten sigaretten en chocola mee en deelden die uit.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijding_van_de_Duitse_bezetting_in_Nederland#Vast_patroon).Het noordelijke deel van Nederland is in de lente van 1945 bevrijd. Deze tweede fase in de bevrijding begon buiten Nederland, te weten met de geallieerde verovering van de Ludendorffbrug bij Remagen in Duitsland op 7 maart 1945. Brits-Canadese legers bogen af naar Oost-Nederland. Op 23 maart 1945 betraden de eerste geallieerde eenheden Oost-Nederland bij Dinxperlo en Elten, waar overigens hard werd gevochten.
Vanaf dit moment was er geen sprake meer van een geregeld front. De Canadezen pasten een soort 'estafette'tactiek toe waarbij de voorste eenheden werden afgelost door achteropkomende eenheden. Men trachtte zover mogelijk op te rukken waarbij blokkades en versterkingen werden omzeild en succes direct werd uitgebuit. Om flankbeveiliging bekommerden de geallieerde eenheden zich niet meer. Dit was ook vrijwel niet meer nodig: de verdedigende Duitse troepen bestonden grotendeels uit ongemotiveerde oude mannen en jonge jongens die bovendien slecht bevoorraad waren.
De stad Groningen werd daarentegen op 14, 15 en 16 april met verve verdedigd door enkele duizenden fanatieke Duitse en Nederlandse SS'ers. In de daaropvolgende strijd ging de noordkant van de Grote Markt in vlammen op. Groningen was niet het enige voorbeeld: een deel van de bezetters en collaborateurs verdedigde zich wel degelijk tot het uiterste (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijding_van_de_Duitse_bezetting_in_Nederland).

Al op 11 september zijn er Britse verkenners in de buurt. Ze racen door het Brabantse landschap in snelle wagens. Hun taak is om te zien of de brug over de Dommel tanks kan dragen. Bij dit café, dat toen de naam Rustoord droeg, worden ze uitgenodigd een biertje te drinken op de bevrijding.
De geallieerden stuurden op 11 september 1944 verkenningstroepen vooruit om te zien of de brug over de Dommel bij Valkenswaard nog intact was. Het was belangrijk om te weten of er tanks overheen zouden kunnen. De vier verkenners raceten in twee Daimler verkenningswagens op volle snelheid langs de Duitse troepen die zo verbluft waren dat ze geen tijd hadden om te reageren.
Bij dit café, dat toen café Rustoord heette, stonden de Britten stil. Vervolgens waagde één scout car zich nog wat verder om de brug te kunnen zien. Korporaal Brook, die in die wagen zat, zag een Duitse tank die precies op de brug stopte. De korporaal wist daardoor dat de brug sterk genoeg was en reed terug naar dit café. Na een kort oponthoud in het café keerden de verkenners zo snel als ze gekomen waren terug naar België.
De informatie over de brug was voor Generaal Horrocks, bevelhebber van het XXXe legerkorps, van groot belang bij het voorbereiden van operatie Garden. Horrocks heeft deze verkenningstocht later de meest gewaagde van de Tweede Wereldoorlog genoemd (https://liberationroute.nl/pays-bas/lieu-historique/a-beer-for-the-liberation).


De bevrijding van Nederland startte op 12 september 1944 met de opmars van de Amerikanen in Limburg. Met operatie Market  Garden werd op 17 september 1944 een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd. Operatie Market Garden bestond uit twee hoofdonderdelen: de verovering van acht belangrijke bruggen en een aanval van grondtroepen. Helaas strandde het geallieerde offensief bij Arnhem. Op dat moment was wel al een deel van Noord-Brabant, Limburg en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied bevrijdden de geallieerden in de maanden daarna de rest van Brabant en Limburg.
Op 8 februari 1945 ging een tweede offensief van start: operatie Veritable. Hiermee wilden de geallieerden het Rijngebied veroveren. Door de felle tegenstand van de bezetter mondde het offensief uit in een uitputtingsslag. Op 10 maart 1945 stonden de geallieerden uiteindelijk voor de Rijn. Het noorden van Nederland werd in de lente van 1945 bevrijd. Op 5 mei ondertekenden de Duitsers de capitulatie (www.tweedewereldoorlog.nl/themas/bevrijding/).

Op 28 maart 1945 werd Gelderland de plaats Megchelen als eerste Nederlandse plaats ten noorden van de Rijn bevrijd (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Chronologisch_overzicht_van_de_bevrijding_van_Nederlandse_plaatsen_in_de_Tweede_Wereldoorlog).

Op zondag 3 september 1944 werd bekend gemaakt, via Radio Oranje, dat het georganiseerde verzet in Nederland een bevelhebber had gekregen. Dit was prins Bernhard. Via de radio liet hij weten dat het tijdstip van de actie wel eens dichtbij zou kunnen zijn. Maar hij vroeg ook nog om geduld te hebben. Met dit bericht was duidelijk geworden dat de bevrijding niet lang meer op zich liet wachten. Toen men op de volgende dag had gehoord dat Antwerpen bevrijd was steeg de spanning in Nederland. De mensen gingen hierdoor steeds meer en langer naar de radio luisteren. Toen hoorden ze via de Londense omroep dat de Britten de Nederlandse grens waren gepasseerd. De Britten hadden ook via de radio gezegd dat het Duitse leger volledig was ingestort. Dit waren de eerste tekens van het einde van nazi-Duitsland. Die avond zei de eerste minister van de Nederlandse regering in samen met professor Gerbrandy voor de radio, dat de geallieerden de Nederlandse grens hadden overgestoken hij riep ook personeel van de Rotterdamse haven op om te verhinderen dat de Duitsers de installaties van de havens zouden vernietigen. Om 23.45 gebeurde het: Radio Oranje maakte bekend dat de geallieerden in Breda waren aangekomen. Dinsdag 5 september 1944: ‘Dolle Dinsdag’ Er was een radiobericht waarin werd verteld dat de geallieerden Breda hadden bevrijd. NSB’ers en hun gezinnen trok weg uit Nederland, Duitse militairen gaven zich al over, maar er verschenen geen geallieerden. De teleurstelling was de volgende morgen dus groot, want eigenlijk waren de geallieerden nog maar bij het Albertkanaal in België (www.scholieren.com/spreekbeurt/1870). [Pas] Op 29 oktober 1944 wordt Breda bevrijd door Poolse troepen (www.tweedewereldoorlog.nl/themas/bevrijding/militaire-bevrijding/bevrijding-zuid-nederland/).  Onder leiding van generaal Maczek weet de 1e Poolse Pantserdivisie na stevige gevechten de stad te bevrijden van de Duitsers. Vijf maanden lang verblijft de divisie in Breda en omgeving om de frontlijn langs de Maas te bewaken (http://anderetijden.nl/aflevering/150/De-Poolse-bevrijders).


Als Breda in Poolse handen valt, doen de Duitsers opnieuw een stap terug. Weer kan een deel van Noord-Brabant makkelijk worden bevrijd: De Britten nemen Roosendaal op 30 oktober zonder geweld in.
Tussen Roosendaal en Breda trekt de Amerikaanse 104e divisie ‘Timberwolves’ op naar Standdaarbuiten. Op 31 oktober 1944 blazen de Duitsers daar de brug over de rivier de Mark op. De Amerikanen steken in gammele bootjes het water over. Maar hun bruggenhoofd houdt geen stand tegen Duitse aanvallen en de Amerikanen trekken zich weer terug. Twee dagen later wagen de Timberwolves de oversteek een tweede keer. Deze keer lukt het wel. Nu ligt de weg naar het Hollands Diep open. Standdaarbuiten blijft bevrijd, maar verwoest achter.
De Canadese 4e divisie, oprukkend vanuit Zeeland, bevrijdt op 4 november Steenbergen in het uiterste westen van Brabant. Op 5 november maken de Canadezen contact met de Britten in Dinteloord. Daarna duwen de geallieerde divisies allemaal tegelijk door naar het noorden (www.wegnaardebevrijding.nl/verhalen/brabant).


Op 7 november neemt nog een Britse divisie het totaal vernietigde, maar door Duitsers verlaten vestingstadje Willemstad in. In die hele gemeente staat letterlijk nog maar één huis overeind. De Canadezen bevrijden samen met het Nederlands verzet het eiland Tholen.
Bij Moerdijk gaat het minder makkelijk. De Polen moeten de plaats veroveren, maar zij stoten wel op sterke Duitse tegenstand. De Duitsers willen tot het laatst toe de Moerdijkse bruggen in handen houden. De Polen moeten 2.500 granaten afschieten om een Duitse betonnen versperring te slechten die de bruggen beschermt. Op 9 november veroveren de Polen Moerdijk. In de haven van het plaatsje vechten de Duitse verdedigers zich letterlijk dood (www.wegnaardebevrijding.nl/verhalen/brabant).

De geallieerde troepen maakten geen haast met het binnentrekken van West-Nederland. Met voedseldroppings eind april 1945 (Operatie Manna) probeerde men de ergste hongersnood te lenigen. De troepen hielden echter halt aan de Veluwe. Op 4 mei 1945 gaven de Duitsers in Nederland zich onvoorwaardelijk over en konden de geallieerden eindelijk West-Nederland binnentrekken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijding_van_de_Duitse_bezetting_in_Nederland).

Het westen is het laatste deel van Nederland dat wordt bevrijd. De geallieerden zijn terughoudend om de vesting Holland aan te vallen omdat de bezetter zich daar goed verschanst heeft achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Pas na de capitulatie van de bezetter bereiken de bevrijders West-Nederland (www.tweedewereldoorlog.nl/themas/bevrijding/militaire-bevrijding/bevrijding-west-nederland/).

 In die bevrijdingsdagen vielen nog doden door verdwaalde kogels, zelfs van vreugdeschoten maar ook tijdens de schietpartij op de Dam van 7 mei 1945 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijding_van_de_Duitse_bezetting_in_Nederland#Vast_patroon).

Texel
Op het eiland Texel maakten 800 Georgiërs deel uit van het Duitse leger, deels vrijwillig, deels min of meer gedwongen. Op 5 april 1945 kwamen zij tegen de Duitsers in opstand. Deze opstand van de Georgiërs werd door het Duitse leger na vijf weken strijd neergeslagen. Er kwamen 565 Georgiërs, 120 Texelaars en 800 Duitsers bij om. De Duitsers waren op Texel aan de macht tot 20 mei, toen Canadese militairen op het eiland aankwamen. De 228 overlevende Georgiërs werden na de oorlog uitgeleverd aan de Sovjet-Unie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijding_van_de_Duitse_bezetting_in_Nederland).

Na een voor Texel relatief vredig verlopen bezettingsperiode  brak op het waddeneiland in april 1945 een bloedige opstand uit onder de aldaar gelegerde Georgische soldaten. In krijgsgevangenkampen van de Wehrmacht waren zij deels noodgedwongen, maar soms ook om tegen Stalin te strijden, in  Duitse krijgsdienst getreden. Via Frankrijk waren 800 Georgische soldaten van het Rode Leger naar Texel overgebracht, waar zij in Oost-Nederland tegen de geallieerden zouden worden ingezet. Omdat de Georgiërs door de Sovjet-Unie als verraders werden beschouwd, zouden zij na de oorlog stellig naar een werkkamp in Siberië worden gestuurd. In een poging hun reputatie te redden, kwamen zij tegen de Duitsers in opstand. De noordelijke helft van Texel werd in de twee maanden durende strafcampagne van de Duitse soldaten vrijwel platgebrand. Ruim 100 Texelaars kwamen om het leven, ongeveer 600 Georgiërs en waarschijnlijk een nog groter aantal Duitse soldaten (http://getuigenverhalen.nl/projecten/de-russenoorlog-opstand-georgische-troepen-op-texel).

Over de 'Russenoorlog', zoals de opstand der Georgiërs ook wel genoemd wordt, werd op Texel lange tijd nauwelijks gesproken. Achtergrond van dit taboe was de verdeeldheid onder de  Texelaars over de vraag of de Georgiërs het eiland doelbewust met zich mee de afgrond in hebben gestort, of dat zij als bevrijders moeten worden beschouwd. Tijdens de Koude Oorlog werden de Georgiërs door velen bovendien vereenzelvigd met communisten, en ook de sympathisanten van de Georgiërs stonden als zodanig te boek (http://getuigenverhalen.nl/projecten/de-russenoorlog-opstand-georgische-troepen-op-texel).

Schiermonnikoog
Het eiland Schiermonnikoog was de laatste gemeente in Nederland die werd bevrijd. Toen in april 1945 de provincie Groningen werd bevrijd door de Canadezen, vluchtte een groep van ongeveer 120 SS'ers naar het eiland, waar nog steeds een Duits garnizoen aanwezig was. Op 11 juni werden de laatste 600 man Duitse troepen op Schiermonnikoog door de Canadezen afgevoerd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijding_van_de_Duitse_bezetting_in_Nederland).  Op 11 mei 1945 werd het Friese Schiermonnikoog bevrijd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Chronologisch_overzicht_van_de_bevrijding_van_Nederlandse_plaatsen_in_de_Tweede_Wereldoorlog).Enkele dagen na de bevrijding trokken op 8 mei 1945 de Canadezen Amsterdam binnen. Onder luid gejuich werden de bevrijders ontvangen en Amsterdam vierde feest. Na de bevrijding bleven de Canadezen nog maandenlang in Nederland, pas in februari 1946 keerden de laatste Canadese militairen terug naar hun vaderland. De komst en het verblijf van de Canadezen in Nederland was niet zonder gevolgen: Nederlandse meisjes vielen in katzwijm, Nederlandse mannen waren beledigd en een geboortegolf aan half-Canadese kinderen volgde (www.isgeschiedenis.nl/toen/canadezen-bevrijden-nederland/).

Dus ja, als je al die moeite ziet die ze hebben gedaan om ons landje te bevrijden dan mogen we toch wel dankbaar zijn of niet?

Jammer dat de bieren ter ere van deze bevrijding wellicht niet altijd de inspanning kunnen evenaren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten