Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 16 mei 2017

De Noordt Blondt

De Noordt Blondt is een bier geworden met een alcohol percentage van 6,0. Waar je in de geur nog denk aan een klassiek blond bier, is dat in de smaak niet meer het geval. Zo heeft brouwerij Noordt wel gekozen voor een Belgische gist maar is de hop keuze voornamelijk Amerikaans. Dit zorgt voor een bier die zowel iets weg heeft van een Blond en een Americal Pale Ale, een zeer geslaagde combinatie! (www.bierenzo.nl/noordt-blondt)


In onze blondt is goed te proeven dat onze brouwmeester in Gent heeft gestudeerd, namelijk door de abdijgist en de klassieke  Perle en Hallertau Mittelfruh. Toch heeft dit bier net als de andere Noordt bieren een moderne twist die zit in de Amerkaanse aroma hop. 
De combinatie van tarwe mout en Pilsener mout zorgen voor de frisheid.
Mout: Tarwe mout en Pilsener mout
Hop: Nugget en Hallertau Mittelfruh


Peter Rouwen en Marsha Weitering zagen een oude brandweerkazerne in Rotterdam, waar voorheen Garage C en Rotabs in gevestigd waren. Dit mooie pand is sinds juli 2015 omgetoverd tot de grootste brouwerij van Rotterdam. Op 6 juli 2015 werd het eerste bier gebrouwen, een Indian Pale American Lager, wat een collaboration brew was met brouwerij de De Prael.
Een ding dat vast staat is dat het een no-nonsens brouwerij gaat worden, bij Peter Rouwen gaat het puur om bier (zie www.bierenzo.nl/noordt-blondt) (www.bierenzo.nl/brouwerij/brouwerij-noordt). De Brouw installatie:
2.000 liter brouwinstallatie
8 vergistingtanks van 2.000 liter
2 vergistingtanks van 4.000 liter
Naast de 2.000 liter installatie hebben we een 200 liter installatie laten bouwen met 5 vergistingtanks van 200 liter. Deze installatie is identiek aan die van de 2.000 liter maar dan in het klein. Hier mogen onze 10 ambassadeurs, 2 maal per jaar met personeel hun eigen bier brouwen. Daarnaast zullen we deze installatie in de nabije toekomst ook gaan gebruiken voor speciale brouwels die we ook in ons proeflokaal zullen schenken (www.brouwerijnoordt.nl/brouwerij/#).

Hoe smaakt de Noordt Blondt?

Een fris blondje met abdijgist, Tarwe mout en Pilsener mout.
Een citrus aroma met mout en een beetje hop. De smaak begint zoet en citrusachtig en veranderd langzaam in een bittere kruidige hopsmaak. Bitterzoet en fris kruidig (www.stanislausbrewskovitch.nl/shop/product/blondt/).

Dit bier is een bier van het biertype Blond(e) en wordt op de markt gebracht door Noordt. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6.0 % vol. en de advies inschenktemperatuur voor dit bier wordt niet genoemd op het etiket. Het bier komt uit een fles met kroonkurk en eenmaal uitgeschonken in het glas is de kleur tweeschijn blond en er is in het glas geen bezinksel te zien. De schuimkraag heeft een middelfijne romige witte structuur, die stabiel en ongelijkmatig is verdeelt en na een paar minutjes weg zakt tot een klein blijvend laagje in het glas. Tevens is het schuim licht wand klevend. Na het inschenken is er in het glas veel koolzuuractiviteit te zien en bij het proeven komt er in de mond een prikkelend gevoel naar voren. De geur die gelijk opvalt is een banaanachtige  geur. De andere geur die ook waarneembaar is, is een moutachtige geur.  De smaak van het bier is zoet en het bier heeft een  hoppigbitter.  De nasmaak heeft een fruitachtige boventoon en verder komt er een  moutachtig en gistachtig gevoel naar voren in de mond (www.mjchermans.nl/bieren/bier.asp?name=7584).

Wat vind ik?

Ik dronk het bier vanuit de koeling wellicht net wat te koud. De hopsmaak valt echter goed op in dit donkergoudblonde bier met fel wit schuim. Het blond bier is troebel, zou dat koude waas zijn. De smaak bevat in mijn beleving hop, gist en moutsmaken.

Een andere keer dronk ik het op kamertemperatuur. De hopsmaak viel op. Het was geen florale, noch harserige hopsmaak. Het was eerder wat kruidig. Een fris kruidig bier met een hoppig karakter...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten