Translate

Zoeken in deze blog

maandag 10 april 2017

Utrecht


Mooi centraal gelegen in Nederland ligt Utrecht, met in de gelijknamige hoofdstad de Domtoren.

Sint-Maarten is de beschermheilige van Utrecht. In de zevende eeuw zou er op de plek waar nu het Domplein is een Sint-Maartenskerk gebouwd zijn door Willibrord. Toen de Domkerk werd gebouwd werd deze ook gewijd aan Sint-Maarten. Ook het wapen van Utrecht en de vlag zouden het verhaal van Sint-Maarten vertellen. Waar de rode kleur staat voor de mantel en het witte voor zijn onderkleed. Het verhaal van de beschermheilige is in veel oude gebouwen, logo’s en schilderijen in Utrecht terug te zien. Er is ook een speciale wandeling te maken door de historische binnenstad: ‘In het voetspoor van Sint-Maarten.’ (www.duic.nl/algemeen/wie-was-sint-maarten-de-beschermheilige-van-utrecht-eigenlijk/)

Er zijn tal van brouwerijen (zie www.cambrinus.nl/brw/UTRECHT.HTM,
www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht en www.bierbrouwerijen.nl/Brouwerijen-in-Nederland/Utrecht.html) zoals St. Promo Heuvelrug,  Brouwerij De Kromme Haring en Brouwerij de Pomp te Utrecht.

De op een na grootste stad van de provincie is Amersfoort, gevolgd door Veenendaal, Zeist en Nieuwegein (http://biervat.blogspot.nl/2014/03/bier-per-provincie-utrecht.html).

Er waren altijd al brouwerijen in Utrecht, zoals brouwerij De Boog:

De Boog was een bierbrouwerij in de Nederlandse stad Utrecht. Zij was gevestigd aan de Oudegracht ter hoogte van de Vollersbrug. Brouwerij De Boog bestond reeds in 1584 en de brouwersfamilie Van Wyckerslooth[1] had de brouwerij tot diep in de 17e eeuw in bezit. De Oudegracht was in Utrecht een belangrijke vestigingslocatie voor brouwerijen. Het grachtwater kon gebruikt worden als grondstof in het brouwproces en logistiek diende de gracht voor de aan- en afvoer. Volgens een schrijven in de 17e eeuw raakte de brouwerij tijdens de zomerstorm van 1674 ernstig beschadigd.
Bijlevelt en later Willem de Kock waren in de 18e eeuw eigenaar van deze brouwerij. Willem de Kock liet bij zijn overlijden in 1761 vrijwel alles, inclusief de brouwerij en achterliggende gronden richting stadswal, na aan de rooms-katholieke Armenkamer. Deze dreef vervolgens deze vermaarde en florerende brouwerij. Gaandeweg stichtte de Armenkamer tevens op het achterterrein de Zeven Steegjes en vernoemde daarin een aantal straatjes naar de brouwerij (Boogstraat, Kockstraat, Brouwerstraat en Moutstraat). In 1897 sloot De Boog haar deuren in de concurrentiestrijd met grote industriële brouwerijen (https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Boog_(Utrecht)).

In 1610 waren er 22 brouwerijen in Utrecht, die voor het merendeel aan de Oudegracht lagen. In 1674 waren het er nog maar 14, totdat er aan het eind van de 18de eeuw nog slechts twee brouwerijen overbleven. Als Stadskasteel Oudaen rond 1990 een horecabestemming krijgt en een brouwerij in de gewelven huisvest, wordt er na 93 jaar eindelijk weer bier gebrouwen aan de Oudegracht! (www.oudaen.nl/web/nl/77_historie.htm)


Oudaen stoombierbrouwerij
Al in de middeleeuwen was er in de gewelven van Oudaen een brouwerij gevestigd. De brouwtraditie wordt er nog altijd in ere gehouden: op jaarbasis wordt er ruim 75.000 liter bier geproduceerd. De brouwmeester vertelt graag over het brouwproces en de geschiedenis van het kasteel (www.oudaen.nl/web/nl/464_Brouwerij.htm). Ze brouwen o.a. Ouwe Daen is een ongefilterd tarwebier met 5% alcohol, Jonge Daen is de gefiltreerde versie van Ouwe Daen, Linteloo Gold is een urtyp-pilsener van lage gisting, Dubbele Daen is een dubbel, diverse bockbieren (zie www.oudaen.nl/web/nl/76_biersoorten.htm).
Bij De Leckere genieten ze van het leven. In hun moderne brouwerij brouwen ze, sinds 1997, met passie karakteristieke, onderscheidende en vooral leckere bieren. Echt lekker bier met een eigen smaak voor de hedendaagse genieter (www.deleckere.nl/historie/). Ze brouwen biologische en glutenvrije en dergelijke bieren, zoals: Blauwe Bijl | Crom Hout | Gulden Craen | Paulus | Razende Swaen | Rode Coren | Willibrord | Witte Vrouwen (zie www.bierbrouwerijen.nl/Brouwerijen-in-Nederland/Utrecht.html).


Een jonge en ambitieuze brouwerij in het midden van het land. Met stoom brouwen ze ambachtelijke bieren op een koperen installatie. De brouwinstallatie is in zijn geheel te bewonderen vanuit het proeflokaal (www.bierbrouwerijen.nl/Brouwerijen-in-Nederland/Utrecht.html). Brutus, Pandora, Black Saison, de Highhops en onze Stouts. Een greep uit het rijke assortiment van Maximus (www.brouwerijmaximus.nl/).

Sander en Ronald brouwen bier sinds 2010 en zijn in 2013 met vandeStreek bier begonnen (www.vandestreek-bier.nl/). Broeders, Hop Art, Koper en Dark Roast zijn hun vaste bieren die ze het hele jaar door brouwen. Naast deze bieren brouwen ze seizoensbieren, eenmalige bieren en unieke samenwerkingen - collaborations (www.vandestreek-bier.nl/bieren/).


De Utrechtse brouwers Rooie Dop en Ruig hebben de handen ineengeslagen. De brouwers zijn samen gegaan en gaan voortaan verder als Brouwerij Oproer. Brouwerij Oproer heeft een eigen pub en een eigen restaurant (zie www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/utrecht/brouwerij-oproer).


CEAUX Brew
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2013
Initiatiefnemer achter Ceaux Brew is Ko Hendriks (1984). Aanvankelijk werd gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van Brouwerij De Kemphaan (www.cambrinus.nl/brw/CEAUX.HTM).


Amersfoort
Amersfoort (Utrechts-Alblasserwaards: Aomersfoort) is een stad en gemeente in het oosten van de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 153.773 inwoners (1 april 2016, bron: CBS), die Amersfoorters[1] worden genoemd. Het is in bevolkingsaantal de tweede stad van de provincie Utrecht en de veertiende van Nederland.
Amersfoort is een groeistad[2] en vervult economisch een regiofunctie met een sterk gegroeid bedrijfsleven, heeft een van de grootste spoorwegknooppunten van Nederland en is een belangrijke garnizoensstad. De binnenstad bezit een middeleeuws karakter met grachten.
De stad Amersfoort dankt zijn ontstaan en naam aan een doorwaadbare plaats of voorde in de rivier de Eem (vroeger: Amer). De Eem begint waar de Lunterse Beek (Heiligenbergerbeek) en de Barneveldse Beek (Flierbeek), die water afvoerden uit de Gelderse Vallei, bij elkaar kwamen in een laagte tussen de Amersfoortse Berg en het hoger gelegen gebied ten noorden van Amersfoort (Hoogland). Bij die doorwaadbare plaats werd de Eem gekruist door handelsroutes die van Utrecht naar het oosten en noorden liepen.
... De Amersfoortse Kei heeft de stad en haar inwoners de bijnamen 'Keistad' en 'Keientrekkers' gegeven. Het verhaal over hoe deze kei in Amersfoort terecht is gekomen gaat als volgt: in 1661 sloot de dichter en jonkheer Everard Meyster een weddenschap af dat hij de Amersfoorters zo ver zou kunnen krijgen om een grote granieten zwerfkei vanaf de Utrechtse Heuvelrug naar de stad te slepen. Meyster wist de Amersfoorters in ruil voor bier en krakelingen te overtuigen en met een slee en trekkracht werd de kei de stad in gesleept, naar de Varkensmarkt, waar de kei op een sokkel werd gezet. Toen de Amersfoorters inzagen dat Meyster hen een onzinnig karwei had laten uitvoeren, werd de kei in de grond begraven. Meyster, die bevreesd was dat de ergernis van de bevolking hem persoonlijk zou raken vluchtte naar Utrecht. Hij vestigde zich in een huis dat hij De Krakeling noemde, naar de krakelingen die hij de Amersfoorters in het vooruitzicht had gesteld voor het verslepen van de kei. Het pand aan de straat genaamd Achter Sint Pieter, op de hoek van de straat die nu bekendstaat als Keistraat, is vernoemd naar de Amersfoortse kei. In 1903, toen de schaamte van de Amersfoorters voor de blunder van hun voorouders geslonken was werd de kei opgegraven. Sinds 1953 bevindt de kei zich op zijn huidige plek: aan de Stadsring, bij de Arnhemsestraat.[9]... De stad heeft daarnaast nog een aantal stadspoorten, zowel land- als waterpoorten. De meest bijzondere en bekendste is de Koppelpoort, die zowel land- als waterpoort is. Verder zijn er de Monnikendam (een waterpoort) en de Kamperbinnenpoort (een landpoort).
Bierbrouwerij De Drie Ringen is gevestigd in een voormalige stadsboerderij en brouwt op ambachtelijke wijze bier. Verder zijn het Hofje de Poth, een van de oudste hofjes in het land en het Sint-Pietersgasthuis noemenswaardige bezienswaardigheden (https://nl.wikipedia.org/wiki/Amersfoort).

De laatste brouwerij van Amersfoort, de Phoenix Brouwerij, hield het lang vol, maar moest in 1969 toch de poorten sluiten. Twintig jaar later namen de gebroeders Johan en Marinus Korthals-Altes, ex-directeur-eigenaren van de Phoenix Brouwerij, het initiatief om toch weer een brouwerij in Amersfoort te vestigen (www.dedrieringen.nl/index.php/geschiedenis).

Stadsbrouwerij De Drie Ringen
Brouwerij de Drie Ringen ontleent zijn naam aan één van de brouwerijen die Amersfoort in de zeventiende eeuw rijk was aan de Korte Gracht 15-19. In 1990 opende de nieuwe Amersfoortsche Bierbrouwerij De Drie Ringen de deuren.... De herbergbrouwerij is gevestigd in een in 1990 gerenoveerd pand met een antieke gevelsteen met drie gouden ringen. De brouwerij opende in januari 1990. Initiatiefnemers hiervoor waren Piet de Haan en de de gebroeders Johan en Marinus Korthals-Altes, ex-directeur-eigenaren van de Amersfoortse Phoenix Brouwerij. Zij waren van mening dat de oude brouwersstad Amersfoort toch een groot gemis kende en richtten De Stichting 'De Vriendenring Der Amersfoortsche Bierbrouwerij De Drie Ringen' op. Met name laatstgenoemde heeft zich met raad en daad ingezet om er de prachtige en volledig professionele herbergbrouwerij van te maken wat hij nu is. De glazen scheidingswand maakt het mogelijk dat men de verschillende stappen van het brouwproces op de voet kan volgen.
In 1994 is de brouwerij in financiële problemen geraakt o.a. door de zeer geringe belangstelling van de lokale horeca-ondernemers.... In 1996 onderging de brouwerij een naamsgewijzgingd van naar Amersfoortsche Stadsbierbrouwerij de Drie Ringen. De brouwerij is tevens als proeflokaal geopend. Het is ook mogelijk om bij de brouwerij bier- of geschenkverpakkingen te kopen of de ruimte te huren voor een receptie, lezing etc.
Begin 2002 nam Gerrit Hammink de roerstok over van Walrick Halewijn. Eerder al, in 1998, volgde Corry Derks Walrick Halewijn op als directielid. In 2003 hanteerde Corrie Derks en Cor Brons de roerstok (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/amersfoort/drie-ringen-de). Per 1 mei 2011 legde Cor Brons de roerstok erbij neer.
Met ingang van 1 november 2012 nam de voormalige kroegbaas en kunstschilder Gert van Reenen Brouwerij De Drie Ringen over.
In maart 2013 werd bekend dat de toenmalige brouwer, Oscar Moerman, verkaste naar Brouwerij Maallust. Cor Brons nam de roerstok toen weer ter hand.
In februari 2016 gooide de toen 68-jarige Cor Brons de roerstok erbij neer. Cor was 18 jaar brouwer bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Cor werd gedurende die periode regelmatig terzijde gestaan door techneut Ruud van Willigenburg (1942) en oud-brouwmeester Piet de Haan (1952). Marijn Veldhuizen (1987) nam de roerstok over (www.cambrinus.nl/brw/DRIE2.HTM).Bierbrouwerij de Eem
Naast Brouwerij de Drie Ringen heeft Amersfoort sinds 2006 er een tweede brouwerij bij: Bierbrouwerij de Eem. Initiatiefnemers zijn Ruud van Moorst en Peter de Ruijter, twee vrienden die al decennia lang enthousiaste bierliefhebbers zijn. Ruud van Moorst begon zich in 1978 te interesseren voor bier als verzamelaar van brouwerijartikelen en is de auteur van het Nederlands Biernamen Logboek. Hij was een vaste bezoeker van Brouwerij de Drie Ringen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/amersfoort/eem-de) (www.bierbrouwerijdeeem.nl/Brouwerij.html).

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2006
Naast Stadsbrouwerij De Drie Ringen herbergt Amersfoort sinds 18 mei 2006 een tweede brouwerij(huurder): Bierbrouwerij De Eem. Initiatiefnemers waren aanvankelijk Ruud van Moorst en Peter de Ruijter, twee vrienden die al decennia lang enthousiaste bierliefhebbers zijn.... In 2011 werd zowel de website als de etikettenlijn volledig vernieuwd. Op de etiketten was vanaf dat moment een kronkellijn te zien die de loop van de Eem voorstelt.
Op 25 mei 2012 werd bekend dat Bierbrouwerij De Eem vanaf begin 2013 haar bier gaat brouwen in de oude houtwerkplaats van de NS op de Wagenwerkplaats in Amersfoort. ... In 2011 maakte Bierbrouwerij De Eem gebruik van de brouwfaciliteiten van Sallands Landbier Brouwerij in Raalte.
Eind 2012 werd bekend dat de droom een eigen brouwerij te beginnen op de Wagenwerkplaats in Amersfoort uiteen spatte. De financiering kon niet rond worden gekregen (www.cambrinus.nl/brw/EEM.HTM). 

Louis Loyal
Brouwerijhuurder
Land Nederland
Provincie Utrecht
Plaats Amersfoort
Actieve brouwerij Ja (1 jaar actief)
Opgericht in 2015
In 2015 besloot de eigenaar van Louis Loyal Speciaalbier 1.000 liter te gaan brouwen bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij. Op 3 maart 2016 wordt de 2e 1.000 liter gebotteld (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/amersfoort/louis-loyal) Louis Loyal is een Amersfoortse bierbrouwer die met genoegen trouw blijft aan het ambacht.
Louis Loyal Speciaalbier wordt dan ook ambachtelijk gebrouwen volgens eigen recept en zonder toevoeging van kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Het rijpingsproces wordt op geen enkel moment geforceerd, waardoor het bier zich op natuurlijke wijze kan ontwikkelen tot een zeer mooi en smaakvol speciaalbier (http://louisloyal.nl/).

Bierbrouwerij de Volle Maat
Brouwerijhuurder
Opgericht in 2013
Brouwerij De Volle Maat (sinds 18 januari 2013) komt voort uit de hobby van drie vrienden, de maten Tom Steenbergen, Fokko Kruizenga en Jean de Gooijer. Ze hebben elkaar leren kennen bij het Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Amersfoort (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/amersfoort/volle-maat).

Veenendaal
Veenendaal (lokaal ook wel: 't Veen) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen aan de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. De gemeente telt 63.880 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 19,81 km² (waarvan 0,17 km² water). Veenendaal werkt met de gemeenten Rhenen, Wageningen, Ede, Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en Renswoude samen in het regionaal samenwerkingsverband Regio FoodValley.
De naam wordt voor het eerst genoemd als 'Veenendael' in de wijdingsakte van de in 1566 ingewijde kerk. Daarvoor was 'het veen' gebruikelijk, een benaming die ook nu nog gebruikt wordt. In een document uit 1587 wordt eenmaal de benaming 'Veenlantdael' gebruikt. Op oude kaarten komt ook voor: 'Vennedael', 'Veennedeal', 'Vennedale' en 'Venendaal'. De naam moet dan ook begrepen worden als 'Veenen-Daal', en niet als 'Veen-en-Daal' (https://nl.wikipedia.org/wiki/Veenendaal). In de Gelderse Vallei ten noorden van Rhenen heeft lange tijd een drassig veengebied gelegen, ook wel de Rhenense of Stichtse venen genoemd. Deze zijn ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd vanwege de slechte waterafvoer van het gebied.[1] Aan het einde van de Middeleeuwen kwam turf steeds meer in gebruik als brandstof in plaats van hout. Net als in veel andere gebieden in Nederland werd het veen ook in dit gebied ontgonnen. Dat gebeurde vanaf circa 1430. Voor een soepele afvoer van de turf werd aan het einde van de 15e eeuw de Bisschop Davidsgrift aangelegd. De veengebieden lagen zowel in gebieden van het hertogdom Gelre als het sticht Utrecht. Vanwege oorlog tussen de twee partijen werd het ontginnen gestaakt en verzandde de Grift. Nadat Karel V in 1543 ook Landsheer werd over het Gelderse Hertogdom werd het vervenen weer hervat. Op 12 maart 1546 krijgen de eigenaren hiervoor officieel toestemming middels een octrooi.
De eerste bebouwing van de nieuwe veenkolonie ontstond langs de Grift en een aantal zijtakken. .... Toen het veen midden 17e eeuw opraakte brak er een periode van stilstand aan. De huisnijverheid uit die periode werd vanaf het midden van de 19e eeuw gemechaniseerd, de wolindustrie dankt hier zijn oorsprong aan. Samen met de sigarenindustrie was de textielindustrie tot in de eerste helft van de 20e eeuw bepalend voor Veenendaal. Daar is tegenwoordig weinig meer van over, omdat de industrieën zijn verdrongen naar lagelonenlanden en vrijwel alle bestaande fabrieken uit die tijd zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw.... In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog lagen er vanaf de Nederlandse mobilisatie in augustus 1939 ongeveer tweeduizend soldaten gelegerd in en om Veenendaal. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 werd de bevolking van Veenendaal geëvacueerd omdat Veenendaal vlak tegen de Grebbelinie aan lag. ... Veenendaal was een van de laatste plaatsen in Nederland die bevrijd werd. Na de Duitse capitulatie bleven in eerste instantie de in Veenendaal gelegerde Nederlandse en Duitse SS'ers de dienst uitmaken. Op 7 mei gingen verschillende leden van de Binnenlandse Strijdkrachten poolshoogte nemen. Zij kwamen in een vuurgevecht met een groep SS'ers. Drie BS-ers verloren het leven. Een dag later trokken geallieerde soldaten naar het dorp, maar zij trokken zich na schermutselingen terug. Veenendaal was pas bevrijd toen op 9 mei verschillende geallieerde shermantanks en pantserwagens het dorp binnenvielen [3]
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Veenendaal).

Op Biernet zijn geen brouwerijen in Veenendaal bekend, maar dat kan nooit lang duren...

Veenendaal heeft een bier vernoemd naar Gilbert van Schoonbeke, met de naam Gilberts Blond.Gilberts Blond is vernoemd naar de in 1519 geboren Gilbert van Schoonbeke, een Antwerpse ondernemer die als belangrijke turfafnemer mede aan de wieg stond van het ontstaan van Veenendaal.
Pieter van Rijnbach en André Merlijn van bureau Beeldenstorm speelden al langer met het idee om een Veenendaals bier te lanceren dat naar Gilbert van Schoonbeke is vernoemd. "Ongeveer een jaar geleden, maar het sluit mooi aan met de hernieuwde belangstelling voor Van Schoonbeke."
Zo kwam Stadslab Veenendaal (een samenwerkingsverband van ondernemers en architecten) begin van dit jaar met het idee voor een Gilbert van Schoonbeke jaar in 2019. Het lab wil 500 jaar na zijn geboorte tal van activiteiten organiseren om Veenendaal te promoten.
Stadsbrouwerij
Om een echt Veenendaals bier te brouwen, heeft Veenendaal wel een eigen stadsbrouwerij nodig. Van Rijnbach: „Nu laten we het bier nog ergens anders brouwen, maar het is de bedoeling om een eigen stadsbrouwerij op te richten. Daar wordt naar gezocht, in samenwerking met brasserie De Plantage." (www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/veenendaal/veenendaal-krijgt-bier-vernoemd-naar-gilbert-van-schoonbeke-1.6125649)

Stadsbrouwerij Veenendaal in oprichting
Initiatief van Beeldenstorm Reclamebureau & Brasserie de Plantage [(die ook Hemursbier verkoopt)] (www.facebook.com/pg/stadsbrouwerijveenendaal/about/?ref=page_internal).Ghoplin Veenendaal
Ghoplin is nog niet in het nieuws geweest. We gaan onze brouwerij actief promoten in de aanloop naar de opening in januari 2017! Tot die tijd is er nieuws omtrent de opbouw van de brouwerij te vinden op Facebook.(http://ghoplin.nl/index.php/retailers-nl/retailers-nl/1) Onze Ghoplins zijn vrolijk gekleurde brouwmeesters met elk een uitgesproken smaak. De Ghoplins brouwen sinds 2015 in onze opstartende brouwerij te Vleuten uiteenlopende creaties. De bieren van variëren van klassiek Belgisch blond tot ‘hoe past dit in één fles smaak-tsunami’ dubbele Indian Pale Ale.
We hebben ook één Ghoplin in dienst, Green, en hij kan zich niet binden aan een specifieke smaak. Zijn brouwsels zijn dan ook elke batch een verrassing, en wij houden wel van verrassingen! Als Green een bier gebrouwen heeft welke voor herhaling vatbaar is lossen we dit dilemma op door een nieuwe kleur Ghoplin te introduceren; zo houden we ons level simpel. Heb je een fantastisch idee voor Green, schroom niet en laat het ons weten en wellicht maakt hij een test batch op verzoek. ... Wil je alle details weten bezoek dan onze website www.ghoplin.nl, (www.facebook.com/ghoplin)


Zeist
Zeist is een gemeente en dorp in het midden van de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 62.313 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van tegen de 50 km² (waarvan slechts een minieme hoeveelheid water). De gemeente Zeist ligt in het bosrijke gebied van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en heeft daardoor buiten de woonkernen een overwegend 'groen' karakter. Naast de hoofdplaats Zeist telt de gemeente vier dorpen: Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide. Vanwege het kasteel Slot Zeist wordt Zeist wel Slotstad genoemd.
In een oorkonde uit het jaar 838 werd voor het eerst melding gemaakt van 'Seist' (Kolman, 1996; Groenedijk, 2000). De naam heeft mogelijk te maken met de plaatselijke bodemgesteldheid of vegetatie. Het jaar van stichting zou te maken hebben met de Stormvloed van 838 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeist).

Slot Zeist
Slot Zeist B.V.
Zinzendorflaan 1
Willem Adriaan kocht [in 1677] de ambachtsheerlijkheid Zeist en het vervallen middeleeuwse kasteel voor 5.000,00 gulden (ruim € 2.200,00) van de Staten van Utrecht en werd daarom Heer van Zeist. Hij startte met de bouw van een lusthof met medewerking van de architecten Jacob Roman, Leidse stadsarchitect, later stadhouderlijk architect en Daniël Marot, een Franse hugenoot met internationale faam.
Slot Zeist is door Roman ontworpen in het Hollands Classicisme. Deze stijl is ontleend aan de 16e eeuwse villa’s in de Veneto van de Italiaanse architect Andrea Palladio. De zijvleugels en de tuinen van het slot zijn het eerst aangelegd, rond een hoofdas die nog steeds de plattegrond van Zeist bepaalt (www.slotzeist.nl/de-volledige-geschiedenis/).
Anders dan doet vermoeden, bestaat Slot Zeist uit drie afzonderlijke gebouwen. Een 'Corps de Logis' (hoofdgebouw) met twee zelfstandige bouwhuizen (vleugels). Deze bouwdelen zijn weliswaar bouwkundig met elkaar verbonden maar functioneel hadden zij nauwelijks een relatie met elkaar.
In de zeventiende eeuw werd tijdens de bouw van het slot door de toenmalige bouwheer Willem Adriaan van Nassau-Odijk de beslissing genomen om de drie afzonderlijke gebouwen alsnog met elkaar te verbinden. Deze diende kennelijk alleen een architectonisch doel want functioneel bleef de verbinding tussen de gebouwen achterwege (www.slotzeist.nl/over-slot-zeist). Slot Zeist is goed bereikbaar per openbaar vervoer. Vanaf het NS Station Driebergen-Zeist (op 3 kilometer van Slot Zeist) vertrekken bussen die dichtbij het slot stoppen.
Voor de navigatie naar Slot Zeist kunt u het beste “Brouwerij” Zeist aanhouden. U komt dan uit bij het grote parkeerterrein aan de linkerzijde van Slot Zeist (www.hollandschslapen.nl/route/).

Het gebied in de directe omgeving van Het Slot Zeist is het oudst bewoonde gedeelte van de gemeente Zeist. Het slot is in 1677 gebouwd en tot 1815 was het koetshuis met bijgebouwen in gebruik als brouwerij (zie www.slideshare.net/boonmakelaars/brouwerij-15-zeist). Nu is er een woonwijk met de naam 'Brouwerij'. Zo kun je een woning op het adres Brouwerij 15 kopen.

Volgens Biernet zijn er geen brouwerijen in Zeist. In 2014 noemde ik er ook al geen. Wel is er een Bierwinkel Zeist (die Hemursbier verkoopt). Op http://www.bierbrouwerijen.nl/#3 staat vermeld± De Leckere - Zeist, maar die brouwerij zit in Utrecht, toch? Of zou er een nevenvestiging zijn? Op www.nlbier.nl/faq/nbd/lijst/ staat vermeld dat de Doornsche Bierbrouwerij Thorhem er in 2014 is opgericht.

Thorhem (Huis van Thor)
De oude benaming van Doorn. Gelegen ten noorden van Dorestad, het tegenwoordige Wijk bij Duurstede, en ten westen van Larsheim (Huis van Lars), het tegenwoordige Leersum, aan de voet van De Utrechtse Heuvelrug. (www.thorbier.nl/).

Woudenbergseweg, 19 D4 Zeist
(www.facebook.com/BrouwerijThorhem)
Het wordt steeds mooier in Zeist!Nieuwegein
Nieuwegein is een gemeente en plaats in de Nederlandse provincie Utrecht, ten zuiden van de stad Utrecht. De gemeente is een voormalige groeikern, gelegen aan de rivier de Lek, nabij de buurgemeenten IJsselstein in het westen, Vianen in het zuiden (aan de overkant van de Lek) en Houten in het oosten. Nieuwegein heeft 61.721 inwoners (per 1 april 2016[1]) en is ontstaan op 1 juli 1971 na samenvoeging van de vroegere gemeenten Jutphaas en Vreeswijk.
In het gebied tussen Jutphaas en Vreeswijk stond vroeger een nederzetting genaamd Geyne. Deze nederzetting heeft in 1295 stadsrechten gekregen maar werd korte tijd later, in 1333 verwoest in een oorlog tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland. Vandaag herinnert alleen Huis Oudegein nog aan deze tijd. Nadat de besturen van Vreeswijk en Jutphaas enige tijd gedebatteerd hadden over de naam van de nieuwe plaats (o.a. het alternatief "'t Gein" als verwijzing naar Geyne, sneuvelde) besloten ze de nieuwe plaats te noemen naar deze oude nederzetting (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwegein).

Zevenstar Brouwerij
Brouwerijhuurder
Opgericht in 2013
Zevenstar bier uit Nieuwegein wordt gebrouwen op initiatief van het Zevenstar Bier collectief.
In 2013 ontstond het idee om voor Nieuwegein een eigen bier te brouwen.
Door het organiseren van een bier brouw wedstrijd voor de thuisbrouwers van Nieuwegein is dit gelukt.
Het ontstaan van de naam “Zevenstar” komt voort uit de geschiedenis van de Brouwerij “De Zevenstar” in Jutphaas. In 1736 werd de brouwerij Zevenstar voor FL.6600,- aangekocht door Cornelis van Wijngaerden.
Op de hoek van de Nedereindse zandweg en de Zandweg naar Utrecht stond deze bierbrouwerij “de Zevenstar”. Op 16 december 1765 brandde de brouwerij grotendeels uit. De Zevenstar is afgeleid van het woord “zevenster” vertaalt van het woord Ursa Major, wat weer betekent het sterrenbeeld de Grote Beer.
Het woord Zevenstar zou volgens overlevering een Juthaas dialect zijn. Cornelis van Wijngaerden, oefende bijna 30 jaar het brouwersvak in “de Zevenstar” uit tot in december 1765 de brand uit brak en de brouwerij veranderde in een rokende puinhoop (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/nieuwegein/zevenstar-brouwerij). De resten van de brouwerij leverden bij een publieke verkoop niet meer op dan fl. 1300. Verondersteld mag worden dat letterlijk alles verloren was gegaan: gebouwen, gereedschappen en alle voorraden
Dit betekende gelijk het einde van deze bierbrouwerij. Eind 2015 zou dit, als de brouwerij, nog bestaan had, voor deze brouwerij een jubileum jaar geworden. Het leek ons een bijzondere uitdaging om 250 jaar later wederom een heerlijk gebrouwen eigen Nieuwegeins biertje te kunnen drinken met de naam: ‘Zevenstar’ (http://zevenstar.nl/).


Vleuten
Vleuten is een dorp in de wijk Vleuten-De Meern in de Nederlandse gemeente Utrecht, in de Nederlandse provincie Utrecht.
Tot en met het jaar 2000 maakte Vleuten deel uit van de voormalige gemeente Vleuten-De Meern. Vóór 1954 bestond er een gemeente Vleuten, waartoe ook een groot deel van De Meern behoorde. Op 1 januari 1954 fuseerden de gemeenten Haarzuilens, Oudenrijn (maar zonder het oostelijk deel hiervan, dat bij de gemeente Utrecht werd gevoegd), Veldhuizen en Vleuten tot de nieuwe gemeente Vleuten-De Meern.
In 2016 heeft de woonplaats Vleuten ca. 25 000 inwoners, van wie ca. 7 000 in het oude dorp wonen. Het grootste deel van de Vleutenaren woont in de 21e-eeuwse wijk Vleuterweide. Het Máximapark en omgeving, in het bijzonder de buurtschap Alendorp, maken eveneens deel uit van Vleuten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vleuten).

De Brouwerij in Vleuten
Woonhuis
Odenveltlaan 2
3451ZN Vleuten (gemeente Utrecht)
Bouwjaar: 15-17e eeuw 1600 15-17e eeuw
Cafe. Fraai 17e eeuws huis, pannendak in topgevels eindigend, meer naar achteren uitgebouwd opkamer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) Rijksmonument nummer: 37519 (http://rijksmonumenten.nl/monument/37519/de-brouwerij/vleuten/)

De Meernse brouwerij De Leckere lanceerde maandag 4 juli haar nieuwste bier: Uten Ham.  
Frederik van Utenham, heer van kasteel Den Ham, speelde een belangrijke rol in de Stichtse Oorlogen die met meer en minder geweld zich afspeelden tussen 1456 en 1483. De Utenhams en hun naaste familie de Grauwaarts waren zogenaamde Kabeljauwen, aanhangers van de toenemende Bourgondische macht. De tegenstanders daarvan, de Hoeken, waren vooral de steden Utrecht, Montfoort en Amersfoort en andere edelen zoals de heren van kastelen de Haar en Montfoort. In Utrecht heerste Bisschop David van Bourgondië, een bastaardzoon van Philips de Goede.
Na de dood van David’s halfbroer Karel de Stoute in 1477 kwamen de Hoeken in opstand o.l.v. de burggraaf van Montfoort. Op het platteland rondom de toenmalige stad Utrecht vonden vele veldslagen plaats, waarbij Frederik zich ‘onderscheidde’ door voor de bevoorrading van de troepen te zorgen door gewelddadige rooftochten door b.v. Maarssen en Montfoort. Als represaille veroverden de Hoeken in 1481 het kasteel den Ham en brandden het plat. Niet veel later werd Frederik in Utrecht onthoofd. Nadat de kansen in de oorlog keerden trof een zelfde lot Frederiks Hoekse evenknie Dirk van Zuylen en zijn kasteel de Haar.
In het huidige restaurant De Brouwerij in Vleuten, was eeuwenlang (tot 1870) een brouwerij gevestigd die de bierbrouwrechten had verkregen van Frederik van Utenham.
Tot slot. De drie rode ruiten op het etiket van het Uten Ham bier zijn van het wapen van de Utenhams. Ze vormden eeuwenlang onderdeel van de vlag van de gemeente Vleuten en daarna van  de gemeente Vleuten-de Meern (http://histvervdmh.nl/brouwerij-de-leckere-lanceert-een-nieuw-bier-uten-ham/).

Snackbar De Brouwerij
Odenveltlaan 2a
3451 ZN Vleuten
Het zusje van Snackbar De Brouwerij is De Brouwerij, eten enzo. Daar kunt u à la carte lunchen en dineren en vergaderen (www.snackbardebrouwerij.nl/).

De Brouwerij, eten enzo is een hedendaags restaurant gevestigd in een prachtig monumentaal pand met een zonnig terras in het centrum van de oude dorpskern van Vleuten (vlakbij Leidsche Rijn).
Brouwerij, eten enzo Odenveltlaan 2 3451 ZN, Vleuten (www.debrouwerij.nl/).


.

Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret is een kleine brouwerij van speciaalbieren, gevestigd in Fort Everdingen bij Culemborg.[1] De brouwerij werd in 2009 in Vleuten in Utrecht opgericht door Danielle Duits uit Tienhoven en Marco Lauret. Er wordt driemaal per week gebrouwen in een mobiele 60 liter brouwinstallatie in de herfst tot en met mei. Na enkele jaren samen kleinschalig brouwen, werd in september 2009 hun eerste bier Duits & Lauret Stout gelanceerd tijdens de Week van de Smaak te Utrecht. Omdat ze zelf over onvoldoende capaciteit beschikken worden de grotere hoeveelheden gebrouwen door De Proefbrouwerij te Lochristi, België. De bieren zijn verkrijgbaar doorheen heel Nederland.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaalbierbrouwerij_Duits_%26_Lauret)

De initiatiefnemers achter Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret zijn Danielle Duits (1968) uit Tienhoven en Marco Lauret (1969) uit Vleuten. Marco, orofaciaal fysiotherapeut in het dagelijks leven, is al sinds zijn zeventiende actief bezig met het brouwen van bier. Van zijn ouders kreeg hij een kant en klaar brouwpakket. Vanaf 1987 ging hij zich actiever bezig houden met het brouwen van bier. Sinds 2008 werkt hij samen met zijn "brouwmaatje" Danielle. Danielle is GZ-psychologe en daarnaast ook actief op het gebied van slowfood. Danielle en Marco leerden elkaar kennen via hun partners (www.cambrinus.nl/brw/DUITS.HTM). (www.duitslauret.com/)

Fortbrouwerij Duits & Lauret
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2009  (www.cambrinus.nl/brw/DUITS.HTM).
(www.duitslauret.com/)

Marco Lauret, van beroep fysiotherapeut, en Daniëlle Duits, psychologe, zijn in 2009 een brouwerij gestart waar allen maar speciaalbieren worden gebrouwen. Het bier brouwen zien wij als een aangename aanvulling op ons dagelijkse werk.”
Op de locatie in Vleuten wordt wel degelijk bier gebrouwen. De recepten worden daar en in Tienhoven met een mobiele brouwinstallatie van 60 liter ontwikkeld. De uitontwikkelde recepten worden hierna in grote hoeveelheden gebrouwen in samenwerking met de Proefbrouwerij te Lochristie, België (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/vleuten/duits-en-lauret).
Duits&Lauret maakt genietbieren die bedoeld zijn om eens goed voor te gaan zitten en de bijzondere smaaksensaties te ervaren... Brouwerij Duits&Lauret is opgericht in 2009 en sinds 2015 gevestigd in Fort Everdingen (in de buurt van Utrecht). Een stoere locatie voor een brouwerij met proeflokaal en overnachtingsmogelijkheden. In de nabije toekomst zal het fort deel uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed (www.duitslauret.com/).


Woerden
Woerden is een stad en gemeente in het westen van de Nederlandse provincie Utrecht, in het oosten van het Groene Hart. De gemeente bestaat uit de kernen Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld (https://nl.wikipedia.org/wiki/Woerden).

De Stichting Promotie Speciaalbier Woerden (SPSW) is een organisatie die als doel heeft het speciaalbier van kleine (streek) brouwerijen meer onder de aandacht te brengen.
Het initiatief komt van Drinkerij 't Bierhuys uit Woerden, een speciaalbiercafé met meer dan 200 bieren uit de fles en 11 tappunten waarvan 7 wisselkranen. Het enige speciaalbiercafé met zoveel soorten bier in de regio! Binnen dit assortiment staan redelijk wat bieren van kleinere brouwerijen, waaronder streekbrouwerijen (www.spsw.nl/).

Volgens Biernet is er één brouwerij actief:


Brouwerij BorrelNoot
Brouwerijhuurder
Op 11 december 2013 om 14.15 uur is Brouwerij BorrelNoot geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en zijn Kenneth Kortekaas en Rocco Hoogerwerf officieel bierbrouwers. De brouwerij bestaat momenteel uit een installatie van 25 liter voor het perfectioneren van bestaande en ontwikkelen van nieuwe soorten. Dit is voldoende voor de benodigde smaak- en evolutietesten en het houden van kleinschalige proefsessies. Voor het grote werk hebben ze gezocht naar een brouwerij die wel voldoende capaciteit heeft. In De Heidebrouwerij hebben ze een goede partner gevonden.
De naam ‘Brouwerij BorrelNoot’ is ontstaan uit de samenvoeging van de bijnamen van Kenneth en Rocco: ‘Borrel’ en ‘Noot’. Dat een borrelnootje op zijn tijd een prettige versnapering is, is een mooie bijkomstigheid! (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/woerden/borrelnootBrouwerij Borrelnoot is een initiatief van de vrienden Kenneth Kortekaas (1975) en Rocco Hoogerwerf (1974). De brouwers maakten aanvankelijk gebruik van de brouwfaciliteiten van de Veluwse Heidebrouwerij. Later werd dat De Naeckte Brouwers in Amstelveen. In 2007 begonnen de initiatiefnemers achter het huis met hun brouwhobby. Eind 2013 werd de onderneming geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (www.cambrinus.nl/brw/BORRELNO.HTM). Ze brouwen o.a. een Zilte Zonderling en Brutaal Blondje (zie www.brouwerijborrelnoot.nl/bieren):


Stichtse Vecht is een gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen. Stichtse Vecht heeft ongeveer 63.000 inwoners. Het gemeentehuis is in Maarssen.
Vanaf de middeleeuwen vormde de rivier de Vecht een belangrijke verkeersader. Vroege bewoning kon in de Vechtstreek op de oeverwallen plaatsvinden. Daarbij waren er aan weerszijden van de rivier uitgestrekte veenmoerassen. Het zuidelijke stroomgebied kwam in de middeleeuwen merendeels te vallen onder het Sticht Utrecht, het noordelijke stroomgebied onder het Graafschap Holland.[3] Gaandeweg werden de moerasgebieden langs de rivier grootschalig ontgonnen.
Langs de rivier werden kastelen en voorname huizen gebouwd waarvan er nog vele overeind staan zoals Slot Zuylen, Kasteel Nijenrode en ridderhofstad Gunterstein. In de 17e en 18e eeuw bouwden vooral rijke Amsterdamse kooplieden hun buitenhuizen aan de rivier. De zomerse stank van de singels en grachten dreef hen naar de Vechtstreek. Voorbeelden van de in totaal 72 buitenplaatsen binnen de gemeentegrenzen zijn Goudestein, Over-Holland en Rupelmonde. Het bracht rijkdom en welvaart in de dorpen aan de rivier (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichtse_Vecht).

Stichtse Vecht is een groene gemeente met een rijke historie. De gemeente wordt doorsneden door de Vecht, één van de meest idyllische rivieren van Nederland, beroemd om de vele 17de en 18de eeuwse buitenplaatsen langs haar oevers. In combinatie met de uitgestrekte veenweidegebieden aan de westkant en de veenplassen aan de oostkant van de gemeente biedt Stichtse Vecht een ongekende variatie in landschap en recreatiemogelijkheden. Deze groene oase tussen de verstedelijkte gebieden van Amsterdam en Utrecht wordt niet voor niets ook wel 'het buiten van de Randstad' genoemd.
Stichtse Vecht is in 2011 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen en bestaat uit twaalf kernen: Maarssen, Oud-Zuilen, Maarssenbroek, Tienhoven/Molenpolder, Breukelen, Kockengen, Nieuwer Ter Aa, Loenen aan de Vecht, Loenersloot, Vreeland, Nieuwersluis en Nigtevecht. Stuk voor stuk kernen met een eeuwenoud verleden en een eigen identiteit. In totaal wonen hier 65.000 mensen. Daarmee is Stichtse Vecht de vier na grootste gemeente in de provincie Utrecht (www.vvvstichtsevecht.nl/nl).

Breukelen
Breukelen is een dorp in de gemeente Stichtse Vecht in de Nederlandse provincie Utrecht. Het ligt aan de rivier de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Breukelen was tot 1 januari 2011 een zelfstandige gemeente. Het dorp Breukelen heeft 9815 inwoners (2014).
Tot de vroege middeleeuwen was de Vechtstreek nauwelijks bewoond. Door de uitgestrekte veenmoerassen was het gebied ongeschikt voor bewoning door de vroege mens. De oudste sporen van kleine nederzettingen en landbouw in de Vechtstreek zijn gevonden op de oeverwallen en stammen uit de IJzertijd (ca 800-50 v. Chr.).[1] De splitsing van de Vecht met de Danne speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Breukelen. De prediker Bonifatius zou in Attingahem (mogelijk Breukelen) rond 720 een houten kerkje gewijd aan Sint Pieter, hebben gesticht.[2] .... De familie van Atto bouwde een versterkt huis dat Breukelerhof heette. Deze naam ging later over op het dorp. In 953 kwam het gebied, dat intussen in handen van de Duitse koning was overgegaan, onder bestuur van de bisschop van Utrecht.
In de 12e eeuw werd een tolbrug over de Vecht gelegd, die Breukelen-Nijenrode en Breukelen-Sint Pieters met elkaar verbond. In 1488 leed het dorp veel in de oorlog tussen het Sticht Utrecht en aartshertog Maximiliaan I van Oostenrijk. Hetzelfde herhaalde zich in 1672 bij de strijd tussen de Staten van Holland tegen Lodewijk XIV van Frankrijk. In de 16e en 17e eeuw werden langs de Vecht (met parallel eraan het Zandpad) veel buitenplaatsen gebouwd, waaronder Gunterstein (aan het Zandpad), Queekhoven, Vechtvliet, en Boom en Bosch, destijds eigendom van Engel de Ruyter, zoon van Michiel de Ruyter, en tegenwoordig het gemeentehuis voor Breukelen.
Het stadsdeel Brooklyn van de Amerikaanse stad New York is naar Breukelen genoemd. Destijds heette het Breuckelen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Breukelen_(Utrecht)).

Brouwerij Nijenrode
Brouwerijhuurder
Opgericht in 2010
Brouwerij Nijenrode is gevestigd in Breukelen. De brouwerij is in 2010 opgericht, toen nog onder de naam 'Two Brews'.
Nijenrode Bier is uit pure liefhebberij ontstaan. Two Brew is in 2010 opgericht door Harvey Wells en Huib van der Stam, om bierrecepten op maat te ontwikkelen en om de consument kennis te laten maken met alle aspecten rondom bier (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/breukelen/brouwerij-nijenrode). In 2014 kwam ik dit bier al tegen op internet, en in 2012 kwam ik het tegen in de Mitra in Breukelen.


The Sisters Brewery
Brouwerijhuurder
The Sister Brewery is een Brouwerij uit Breukelen.
Het team bestaat uit twee zussen en de vader van de zussen. Hun missie is om Craft Beer bekender te maken onder de bier liefhebbers en richten zich vooral op de vrouwelijke bierdrinkers.
Om de bieren van The Sisters Brewery onder de aandacht te brengen bij vrouwen wordt er gebruik gemaakt van unieke, opmerkelijke bier etiketten (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/breukelen/the-sisters-brewery).

De naam doet een beetje denken aan Bitter Sisters Brewing Company (www.bittersistersbrewery.com/craft/?page_id=22)

Houten
Houten is een plaats en forensengemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. Het ligt ten zuidoosten van de stad Utrecht tussen de rijkswegen A12, A27 en de rivier de Lek. De gemeente telt 48.812 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) en heeft een totale oppervlakte van zo'n 59 vierkante kilometer.
De gemeente Houten is in het leven geroepen op 21 oktober 1811, toen Nederland deel uitmaakte van het Franse Keizerrijk. Aan de gemeente Houten werd het grondgebied toegewezen van de voormalige gerechten Houten, 't Goy, Oud-Wulven, Wayen, Wulven, Heemstede en Schonauwen.... Met de Vierde nota over de ruimtelijke ordening (1988; afgekort ook wel VINO genoemd) en de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (1991; beter bekend als Vinex) krijgt Houten een tweede groeitaak. De bouw van Vinex-locatie Houten-Zuid begint in 1997. Er komen zeven nieuwe wijken: Loerik, Overdam, Hofstad, Schonauwen, De Hoon, Leebrug en Castellum. In deze laatste wijk is een winkelcentrum en is sinds 2010 station Houten Castellum te vinden (https://nl.wikipedia.org/wiki/Houten).
Brouwerij Hommeles
Brouwerijhuurder
Actieve brouwerij Ja (5 jaar actief)
Opgericht in 2011
Stichting Houtens Brouw Collectief en is een initiatief van de Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volker. De Stichting werd opgericht op woensdag 23 november 2011.
Eerst onder de eigen naam maar Brouwerij Hommeles is de nieuwe naam waaronder het Houtens Brouw Collectief vanaf januari 2013 zijn commerciële bieren op de markt brengt. De naam is een afgeleide van 'humulus', de Latijnse naam voor hop.
Het Houtens Brouw Collectief vond haar oorsprong in 2007 toen Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers elkaar vonden tijdens de brouwcursus van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Utrecht (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/houten/hommeles).


Brouwerij Hommeles is de nieuwe naam waaronder het Houtens Brouw Collectief vanaf januari 2013 zijn commerciële bieren op de markt brengt. De naam is een afgeleide van 'humulus', de Latijnse naam voor hop.
Hommeles-bieren worden gebrouwen op basis van ons eigen recept, waarbij onder meer producten uit de streek worden gebruikt. Voor onze commerciële brouwsels maken we gebruik van de installaties van professionele brouwerijen elders in Nederland (www.facebook.com/BrouwerijHommeles/about/?ref=page_internal).

Brouwerij Hommeles is de naam waaronder het Houtens Brouw Collectief vanaf januari 2013 zijn commerciële bieren op de markt brengt. De naam is een afgeleide van ‘humulus’, de Latijnse naam voor hop. Hommeles-bieren worden gebrouwen op basis van ons eigen recept, waarbij onder meer producten uit de streek worden gebruikt (http://genietenmetbier.nl/brouwerij-hommeles-houten/).

Brouwerij Hommeles is een brouwerij in Houten in de Nederlandse provincie Utrecht. In 2015 wonnen ze met hun Ondeugd de eerste plaats in de categorie rookbier bij de Dutch Beer Challenge.[1] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Hommeles)

De brouwers van Brouwerij Hommeles gaan een stap verder op zoek naar verrassende smaakervaringen. Naast de basisingrediënten mout en hop, wordt er ook gewerkt met honing, kruiden, vruchten en zelfs pompoen. Zoveel mogelijk worden daarbij lokaal verkregen ingrediënten gebruikt (http://onshouten.nl/houtenaren/item/5991-bierbrouwers-uit-houten).

Stichting Houtens Brouw Collectief  is een initiatief van Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. De drie Houtenaren leerden elkaar kennen in 2007 tijdens de brouwcursus van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Utrecht. Jos en Kees begonnen met deze cursus in 2007. Jan had dezelfde brouwcursus in 2005 gevolgd en was 'brouwmentor' (www.utrechtsebierbrouwersfestival.nl/hbc.html).

Stichting Houtens Brouw Collectief stelt zich tot doel het bevorderen en verrijken van de biercultuur in de provincie Utrecht. Dit doen ze onder meer door:
- brouwdemonstraties in houtzaagmolen de Ster in Utrecht
- de organisatie van het Utrechtse Bierbrouwers Festival
- brouwerij Hommeles
Jan Ausems is daarnaast webmaster van de bierwebsite cambrinus.nl en actief bij pint.nl. Jos Eberson heeft ervaring in de horeca. Kees Volkers schreef onder andere het boek 'Wandelen over de Bierkaai', over de geschiedenis van de Utrechtse bierbrouwerijen langs de Oudgracht (http://onshouten.nl/houtenaren/item/5991-bierbrouwers-uit-houten).

De eerste 500 liter Houtens Honingbier werd gebrouwerij bij Brouwerij Boelens en België. Hierna werden de bieren gebrouweren bij Salland Landbier Raalte (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/houten/hommeles).  Het betreft dus wederom een huurbrouwer. Het zijn best veel huurbrouwers in Utrecht, maar wacht wat maakt het uit of ze eigenaar zijn van de brouwketels? Als ze maar zelf brouwen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten