Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 20 april 2017

SCOBY

Scooby-Doo is een van de langst lopende Amerikaanse animatieseries. De serie, met in de hoofdrol de fictieve Duitse Dog Scooby-Doo, wordt sinds 1969 uitgezonden.
De serie bestaat uit verschillende afzonderlijke series. De eerste serie, Scooby-Doo, Where Are You!, werd bedacht voor Hanna-Barbera Productions door schrijvers Joe Ruby en Ken Spears. De personages werden ontworpen door Iwao Takamoto. Toen deze serie afgelopen was, produceerde Hanna-Barbera vele spin-offseries tot het bedrijf werd overgenomen door Warner Bros. in 1997.
Scooby-Doo werd oorspronkelijk uitgezonden op CBS van 1969 tot en met 1976. Daarna werd de serie overgenomen door ABC, de serie uitzond tot en met 1986. Van 1988 tot en met 1991 zond de zender de spin-offserie A Pup Named Scooby-Doo uit. Een nieuwe serie, What's New, Scooby-Doo?, werd uitgezonden op The WB van 2002 tot en met 2005. De huidige serie, Scooby-Doo! Mystery Incorporated, wordt uitgezonden op Cartoon Network. In Nederland zond de VARA voornamelijk in de jaren zeventig en tachtig afleveringen van diverse series van Scooby-Doo uit, met Nederlandse ondertiteling.
Alle series draaien om een groepje tieners/jonge volwassenen en de hond Scooby-Doo. Samen hebben ze een bedrijfje genaamd "Mystery Inc.", dat overal mysteries oplost. Deze mysteries draaien altijd om bovennatuurlijke wezens. Meestal blijken deze wezens achteraf gewoon criminelen en oplichters te zijn die zich enkel voordeden als spoken of monsters, maar het gebeurt ook wel eens dat het team in aanraking komt met echte monsters. Soms wordt het team ingehuurd door iemand om een mysterie op te lossen, maar het gebeurt ook geregeld dat ze per ongeluk erbij betrokken raken.
Het team van Mystery Inc. bestaat doorgaans uit de volgende personen:
Scooby-Doo
Fred "Freddie" Jones
Daphne Blake
Velma Dinkley
Norville "Shaggy" Rogers.
Scooby-Doo en Shaggy zijn de enige twee personages die in alle series en films meespelen. Op de samenstelling van de rest van het team wordt in bepaalde series gevarieerd. De personages verplaatsen zich in een omgebouwd busje genaamd de "Mystery Machine".
In latere series kwamen extra personages voor Scooby's neef Scooby-Dum en zijn neefje Scrappy-Doo (https://nl.wikipedia.org/wiki/Scooby-Doo).

Creatie en ontwikkeling
In 1968 kwamen er steeds meer protesten van ouders, vooral van de groep Action for Children's Television (ACT), tegen het geweld in tekenfilms op zaterdagochtend. De protesten richtten zich vooral tegen shows van Hanna-Barbera zoals Space Ghost en The Herculoids. Bijna al deze series werden stopgezet onder de druk van de protesten. Leden van de protestgroepen begonnen producers van Hanna-Barbera daarna te adviseren over wat wel en niet kon volgens hen.
Fred Silverman, die de leiding had over de kinderprogramma's voor het CBS-netwerk, kwam ter vervanging met de serie The Archie Show, gebaseerd op Bob Montana's stripserie Archie. Deze serie draaide om een tienerband, en werd een groot succes. Silverman wilde deze succesformule voortzetten en contacteerde producers William Hanna en Joseph Barbera. Zijn voorstel was nog een show te maken over een tienerband, maar met een extra element: de tieners zouden naast bandleden ook detectives zijn en mysteries oplossen tussen optredens door. Silverman beschreef zijn idee als een mix van de populaire radioserie I Love a Mystery en de televisieserie The Many Loves of Dobie Gillis.
Hanna en Barbera gaven deze taak door aan twee van hun hoofdschrijvers, Joe Ruby en Ken Spears. Ook tekenaar Iwao Takamoto werd erbij gehaald. Hun originele concept voor de show die Silverman in gedachten had heette Mysteries Five, en ging over vijf tieners (Geoff, Mike, Kelly, Linda, en Linda's broer "W.W.") en hun hond, Too Much, die allemaal in een band genaamd "The Mysteries Five" speelden. Deze band zou tussen optredens door mysteries ontrafelen waar spoken, zombies en andere bovennatuurlijke wezens bij betrokken waren. Ruby en Spears maakten van Too Much een grote absurde Duitse Dog.
Voordat de show klaar was voor presentatie werden nog een paar dingen veranderd. De personages Geoff en Mike werden samengevoegd tot een nieuw personage genaamd "Ronnie" (hij werd later hernoemd tot "Fred" op aandringen van Silverman), Kelly's naam werd veranderd in Daphne, Linda was nu Velma, en Shaggy (voorheen "W.W.") was niet langer Linda's broer. Silverman was ook niet erg tevreden over de naam Mysteries Five, en liet de naam veranderen in Who's S-S-Scared? Silverman presenteerde de serie in deze vorm aan CBS, maar die vond het concept te griezelig voor jonge kijkers.
Silverman richtte zich weer tot Ruby en Spears, die de show nog wat verder aanpasten. Ze maakten hem minder griezelig door meer humor in de serie te stoppen. Ook lieten ze het rockbandelement vallen, en focusten de show geheel op het detectivewerk; met name dat van Shaggy en Too Much. De laatste verandering was dat Too Much een nieuwe naam kreeg, Scooby-Doo. Dit werd tevens de naam van de serie zelf.
Ditmaal was CBS wel te spreken over het idee, en de serie werd in productie genomen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Scooby-Doo).


De plot van de meeste afleveringen en films volgt een formule:
Aan het begin raakt Mystery Inc betrokken bij een mysterie (zij het per ongeluk omdat ze toevallig aanwezig zijn, of omdat iemand ze inhuurt). Dit mysterie draait om iets schijnbaar bovennatuurlijks zoals een monster of spook.
Fred, Daphne en Velma proberen aanwijzingen te vinden over wat er gaande is. Scooby en Shaggy lopen geregeld het monster tegen het lijf, met humoristische gevolgen.
Na genoeg aanwijzingen te hebben verzameld concludeert het team dat het “monster” gewoon een verkleed persoon is die om een of andere reden (vaak criminele activiteiten) geen pottenkijkers wil en ze op deze manier weg probeert te jagen.
Het monster wordt gevangen, meestal via een val gebouwd door Fred.
De schurk wordt ontmaskerd, waarna hij meestal zijn motieven uitlegt.
De laatste zin van de schurk is vrijwel altijd "And I would have gotten away with it, if it wasn't for you meddling kids!"
In afleveringen waarin wel op deze formule gevarieerd wordt, is de meest gebruikte variant dat het monster wel echt blijkt te zijn en het team dus een andere strategie moet bedenken om het te vangen of te verslaan (https://nl.wikipedia.org/wiki/Scooby-Doo).


Een paar jaar geleden was er ook een rage met scoobydootouwtjes, die je kon knopen. Ik wilde het echter niet over de TV-serie of de touwtjes hebben, maar over het natuurfenomeen:

A SCOBY (for symbiotic colony of bacteria and yeast) is a mix of cultures of bacteria and yeast present during production of kombucha and water kefir among others. The term "colony" in the name is a scientific misnomer, because it implies a group of genetically identical or nearly identical organisms living together. For this reason, the acronym is essentially absent in the biomedical literature and the proper name pellicle is used. The species comprising the mixed cultures vary from preparation to preparation, but generally include Acetobacter bacterial species, as well as various Saccharomyces and other yeast types. SCOBY cultures used in beverage production can produce a structure referred to as a mushroom, which is also biologically misleading, because mushrooms are a completely unrelated group of fungi. It often forms in vinegar in jars of pickled foods.
Yeast and bacteria commonly found in SCOBY include:
Acetobacter spp.: a collection of aerobic bacterial species producing acetic acid and gluconic acid, always found in Kombucha cultures, including Acetobacter ketogenum (see below for the related Gluconacetobacter species), and contributing to the SCOBY "mushroom";
Saccharomyces spp.: a number of aerobic or anaerobic yeast species producing alcohol, the most common of yeasts in Kombucha cultures, including S. ludwigii, S. apiculatus, and S. cerevisiae;
Schizosaccharomyces pombe: a yeast species, commonly called "fission yeast";
Brettanomyces spp.: aerobic or anaerobic strains commonly found in Kombucha cultures producing either alcohol or acetic acid;
Lactobacillus: aerobic bacteria sometimes but not always found in Kombucha cultures, producing lactic acid and slime;
Pediococcus spp.: anaerobic bacteria producing lactic acid and slime, sometimes, but not always found in the Kombucha culture;
Gluconacetobacter xylinus: anaerobic bacteria that ferments alcohols produced by the yeasts, producing acetic and other acids, increasing the drink's acidity and limiting ethanol content;
Gluconacetobacter kombuchae: an anaerobic bacteria unique to kombucha that feeds on nitrogen compounds in tea, producing acetic and gluconic acids, and building the SCOBY "mushroom";
* Zygosaccharomyces spp.: including Zygosaccharomyces kombuchaensis, a yeast strain that is unique to Kombucha cultures, producing alcohol and carbonation and contributing to the SCOBY "mushroom."
Use in food production
Other foods and beverages which require a similar "symbiotic culture" in their production include:
Ginger beer;
Kefir, both milk kefir and water kefir (tibicos), whose required cultures differ;
Jun; a drink similar to kombucha that grows on honey-sweetened green tea;
Vinegar; the production of which requires a mother of vinegar; and
Sourdough; derived from a sourdough "starter," flour-water mixture exhibiting growth after advantitious contamination with wild yeasts (https://en.wikipedia.org/wiki/SCOBY).


Kombucha is fermented tea, an ancient elixir consumed for thousands of years by civilizations all over the planet.
What Is Kombucha Good For?
The most commonly attributed Kombucha Benefits include better digestion, increased energy, and a clearer mind (www.kombuchakamp.com/what-is-kombucha).

Komboecha is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door lactobacil- en gist-culturen. Komboecha ontstaat door de inwerking van een symbiose van micro-organismen, nl. gisten en bacteriën, in de vorm van een dikke gelatine-achtige, glanzende paddenstoelvlechtwerk-membraan, die een symbiose van gistcellen met verschillende bacteriën vormt. Komboecha ontwikkelt in de drank vooral glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines. ....
Komboecha kreeg van de Stichting IOCOB in het beoordelingssysteem voor alternatieve geneeswijzen een rood stoplicht, wat staat voor de categorie kwakzalverij. Verder stelt de stichting: "Soms worden er zelfs heel gevaarlijke schimmels in de thee gevonden, zoals Aspergillus". Hoewel het in geen van de genoemde studies bewezen wordt geacht dat komboecha direct de oorzaak is voor de negatieve effecten raden de wetenschappers in 2000 en 2003 het gebruik van komboecha af vanwege de mogelijke risico's.
In België is de verkoop van geneesmiddelen gebaseerd op komboecha verboden. ... De benaming is pseudo-Japans; In het Japans benoemt het woord cha een aftreksel van bruin zeewier (kelp: kombu (コンブ)). Deze Japanse komboecha is niet gefermenteerd en bevat ook geen thee. De verkeerde overname van deze benaming berust op een misverstand (https://nl.wikipedia.org/wiki/Komboecha).



Kombucha wordt gebrouwd met een Kombucha-SCOBY, thee en suiker.
De Kombucha-SCOBY is een symbiose van bacteriën en gisten. De Kombucha-SCOBY zet de suiker in de thee om in goede, gezonde bestandsdelen en hierdoor ontstaat een lekkere en gezonde drank. De waardevolle voedingstoffen die de Kombucha-SCOBY produceert zijn: probiotica, enzymen, glucoronic zuur, malic zuur, glyconic zuur, lactic zuur, butyric zuur en acetic zuur. Bovendien produceert hij vitamine C en vele B vitamines. Kombucha wordt gedronken om het lichaam gezond en vitaal te houden of om bepaalde klachten te verlichten (www.kefirwinkeltje.nl/kombucha/).

How To Make Your Own Kombucha Scoby
What is a Scoby?
"Scoby" is actually an acronym: Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. And that's exactly what it is! A scoby is the living home for the bacteria and yeast that transform sweet tea into tangy, fizzy kombucha — think of the scoby as the coral reef of the bacteria and yeast world. It a rubbery raft that floats on the surface of the kombucha. Aside from being a home for yeast and good bacteria, the scoby seals off the fermenting kombucha from the air and protects it from outside, undesirable bacterias while it's fermenting.
P.S. You'll also sometimes hear scobys referred to as "kombucha mothers" or "kombcha mushrooms." If you read or hear references to these things, know that it's all the same thing.
How Can You Grow a Scoby from Nothing?
A scoby is a naturally occurring part of the kombucha brewing process. It's constantly renewing itself and a new layer of scoby will grow on the surface of the old one every time you brew a batch of kombucha. You've also all probably bought a bottle of kombucha with a little blobby thing inside? Well, that's actually a tiny, newly-forming scoby. This ability of the the scoby to constantly reform itself is what makes it possible for us to grow a new scoby from scratch.
You grow a new scoby from scratch by combining tea, sugar, and some pre-made kombucha. You can use homemade kombucha from a friend or store-bought kombucha, but make sure it's a raw, unflavored variety. It also helps if you can see one of those little blobby things floating at the top or
bottom of the bottle.
Is It Safe to Grow Your Own Scoby?
Part of the job of the scoby is to protect the kombucha while it ferments. This means that a jar of kombucha without a scoby is vulnerable to any bacteria, good or bad, that's floating around the environment. This means that you need to be extra vigilant during this time: make sure the jar and utensils you use are squeaky-clean and rinsed of any soap residue; keep the growing kombucha covered and away from direct sunlight; also keep the jar somewhere out of the way where it won't get jostled; wash your hands before touching or handling the scoby.
Keep an eye on it and refer to the pictures in the slide-show below. Bubbles, jelly-like masses, and gritty brown-colored residue are good; fuzzy black or green spots of mold are bad. The liquid in the jar should always smell fresh, tart, and slightly vinegary (this will become more pronounced the further you are in the process); if it smells cheesy, rancid, or otherwise off-putting, then something has gone wrong.
Be safe: if you suspect something has gone wrong, then toss the batch and start a new one. Use your best judgement — though I know this is hard because growing a scoby isn't exactly something most of us have done before! It's a weird process! Know that if something is wrong, it will inevitably get worse; if it's a normal part of the process, it will even out (www.thekitchn.com/how-to-make-your-own-kombucha-scoby-cooking-lessons-from-the-kitchn-202596) (www.culturesforhealth.com/learn/kombucha/obtaining-a-kombucha-scoby/). Zie ook www.kefirwinkeltje.nl/Kombucha-thee/Kombucha-brouw-handleiding/


Kefir is een dik vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank, die oorspronkelijk vermoedelijk afkomstig is uit de Kaukasus. Een vergelijkbare cultuur genaamd tara is afkomstig uit Tibet.
Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt. Aan kefir worden diverse gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven.
De micro-organismen vormen tezamen met eiwitten en polysachariden gummiachtige, tussen 1 en 10 cm grote korrels. Deze groeien in de vorm van een bloemkool en bij kamertemperatuur worden ze in ongeveer 14 dagen dubbel zo groot. Vanwege dit "groeien" worden ze, al zijn ze niet plantaardig, ook wel kefir- of yoghurtplanten genoemd. Overgebleven kefirkorrels kunnen gedroogd of ingevroren bewaard worden, maar mogen niet met metaal in aanraking komen omdat dit de kefir aantast en de werking ervan achteruit gaat.
De kefirkorrels worden toegevoegd aan koe-, geiten-, schapen- of eventueel sojamelk, waardoor fermentatie optreedt. De optimale fermentatietemperatuur is 10°C tot 25°C. De fermentatie duurt 2 à 4 dagen, afhankelijk van de temperatuur, hoeveelheid en de sterkte van de bacterieculturen. Bij hogere temperaturen zal de fermentatie sneller gaan. Het alcoholgehalte kan afhankelijk van de fermentatieduur 0,2 tot 2 procent bedragen. Het vet- en eiwitgehalte is afhankelijk van de gebruikte melk. De smaak van op deze wijze geproduceerde kefir varieert van seizoen tot seizoen, omdat de microflora zich aan de omgeving aanpast. De smaak varieert ook per regio en per land.
Voor fabrieksmatig geproduceerde kefir, de zogenaamde milde kefir, worden geen kefirkorrels gebruikt, maar een nauwkeurig samengesteld mengsel van verschillende bacteriën en gisten. Hierdoor kan de smaak constant gehouden worden.
Daarnaast bestaat er nog waterkefir, een drank op basis van vergisting van in water opgeloste suiker. Door toevoeging van fruit en het ontstane koolzuur lijkt deze drank op een soort frisdrank (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kefir).

Kefir is een van oorsprong uit de Kaukasus afkomstige drank. De drank bevat goede bacteriën die kunnen helpen bij allerhande kwaaltjes. Kefir heeft een probiotische werking en kan zelf heel gemakkelijk gemaakt worden op basis van water of melk. Kefir kan dus opgedeeld worden in twee verschillende typen, de melkkefir en de waterkefir:
Melkkefir is de traditionele kefir en is een koolzuurhoudende en licht alcoholische drank die qua substantie lijkt op drinkyoghurt. Melkkefir bevat bacteriën die van nature voorkomen in yoghurt en zuiveldranken.
Waterkefir is op basis van water en daarin opgeloste suiker. Hieraan worden fruit en kefirkorrels toegevoegd welke zorgen voor een vergisting. Hierdoor ontstaan probiotische bacteriën die goed zijn voor ondermeer de darmflora (www.kefirwinkeltje.nl/Melkkefir,Waterkefir,Kombucha,Jun/).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten