Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 25 april 2017

Portugal

Dag van de anjer...
Dia da Liberdade (die dag van de anjerrevolutie) Dia de Portugal, Vrijheidsdag. De Anjerrevolutie van 25 april 1974 wordt vandaag herdacht. Ook vorig jaar had ik aandacht voor deze dag en dit land. 
Portugal staat niet bekend als een bierland. Toch wil ik eens uitzoeken of er bier te vinden is...

Er is een museum:
Lisbon’s Museu da Cerveja (Beer Museum). Tucked away in the corner of the Praça do Comércio the museum is easy to find (http://biervat.blogspot.nl/2016/04/museu-da-cerveja-op-dia-da-liberdade.html). 

En er zijn brouwerijen:
Eind januari 2014 zat Plaatsman nog lekker in Portugal, in Lissabon. Wat daar winter heet voelde als lente. Het was warm, zonnig tussen de buien door, mooi en zeker ook gezellig. ... [In] Marcelino Pão e Vinho, ... aten we inderdaad brood en we dronken er wijn. We kregen er de heerlijkste worsten en kazen bij te eten: gerookt, gerijpt, gekruid of een combinatie van die drie, en bijna leek het alsof al die smaken ook in de olijven en de wijn terugkwamen. Je zou denken, wie verlangt er dan nog naar bier, in een wijnland is het leven met wijn toch ook goed? ... In Lissabon was er niet veel te vinden, gaf hij toe, maar bij Marcelino hadden ze wel een stout op fles en die moesten we dan toch ‘ns proeven.
Super Bock Stout, het klinkt al wat verdacht. Super Bock is een grote, commerciële brouwerij die vooral matig pils verkoopt en dan nog ‘n stout die aardig wegslobbert, maar op wat chocoladetonen na niet blijft hangen. Zou dat niet beter kunnen in een land met zulke grote wijnen en zulke heerlijke kazen? Reetbier bracht soelaas: ergens in een buitenwijk zou zich een biercafé ophouden, Gallus, en met de metro moesten we daar wel kunnen komen. Mijn vriendin en ik stonden de volgende dag rond lunchtijd dan ook aan de uitgang van een metrostation in een buitenwijk vol blokkendozen. Boven ons hoorde we de aanvliegroute die we de dag ervoor zelf nog genomen hadden.... Gallus zat in een modern woonblok, tussen bouwputten in. De crisis had alles wat vertraagd, maar het bier was blijven borrelen. Weer een stoutachtige, Maldita Robust Porter, waarin gelukkig al wat meer vuur te herkennen was (koffie, cacao, vrij wat karamel), maar waarvan de textuur toch echt te waterig bleef. Gelukkig kwamen er verrassend degelijke IPA’s van de tap: Sovina IPA, groen en kruidig, plezierig bitter, in balans, Engels, en dan nog een “naamloze IPA”, gebrouwen door brouwerswinkel Oficina da Cerveja, en eigenlijk nog niet officieel te koop. We mochten hem toch proeven: zacht-moutig, romig, fruitige hop, wederom wat Engels in stijl (en dat waardeer ik zelf wel). Niet Engels, maar wel erg geslaagd was Maldita Bohemian Pilsener, die qua hoppigheid moeiteloos stand hield naast de IPA’s.
Goed bier in Portugal, het bestaat dus, maar je moet er echt naar zoeken en als je dan eindelijk onder die aanvliegroute zit merk je meteen waarom: er is niet veel belangstelling voor. We waren de enigen bij Gallus, wat de hartelijke mensen van Gallus zelf zeker goed maakten, maar toch. Voor de echte sfeer waren we gauw weer bij Marcelino terug. In Portugal drink je wijn, gewoon, omdat dat is wat de Portugezen doen – (https://plaatsman.wordpress.com/2014/02/09/bier-in-portugal/).

Maar is er een biercultuur?
Zou het in 2 jaar tijd veranderd zijn?

Todos comienza en 1836, cuando fue fundada en Lisboa la fábrica de cerveza de la Trinidad, situado en la Rua Nova da Trindade. Ante esto, muchos otros siguieron, proporcionando un clima de gran competencia entre estos pequeños productores de cerveza. Casi un siglo más tarde, concretamente en 1934, nació la Compañía de Cervezas (SCC), el resultado de la asociación de la productora de malta y cerveza Portugalia, la empresa cervecera Estrella, Cervecería de la empresa Jansen y la Sociedad de la Cerveza Coimbra (www.bebebeer.com/B_C/Europa/Portugal/Cerveza_Portugal.htm).

Bier is niet zo populair als wijn een paar bekende merken zijn ‘Sagres’, ‘Cristal’ en ‘Superbock’ (https://tallsay.com/page/4294974500/kennismaking-met-keuken-van-portugal).


Bier in Portugal wordt al sinds de klassieke oudheid gebrouwen en geconsumeerd. Vooral vergeleken met andere Zuid-Europese landen, heeft het land een lange traditie en een hoge productie en consumptie (hoewel de laatste vergelijkbaar is met buurland Spanje).
Al in de Romeinse provincie Lusitania was het brouwen en consumeren van bier gemeengoed. De moderne brouwerijen in het land zijn in de 19e eeuw opgericht. Onder de Tweede Republiek van Salazar, die de binnenlandse markt afschermde van internationale handel, werden deze brouwerijen genationaliseerd. Uit de resten van deze bedrijven, werden na de Anjerrevolutie twee brouwerijen gevormd, Unicer en Central de Cervejas. Deze werden in de jaren 90 geprivatiseerd, en domineren nog steeds de Portugese markt met een marktaandel van rond de 90%.
Net als in andere Europese landen is het aantal brouwerijen in de laatste jaren toegenomen. In tegenstelling tot de rest van Europa gaat het echter niet om microbrouwerijen, maar om nieuwe fabrieken van de twee grote brouwers, en Cereuro, een samenwerkingsverband van frisdrankproducenten.
Ondanks de voor Zuid-Europa hoge biercomsumptie en de langere traditie, heeft Portugal geen inheemse biersoorten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Portugal).

De conclusie van deze korte studiereis moet zijn, dat wij hier in Nederland wel erg verwend zijn met onze Nederlandse biercultuur, met als naaste buren België, Duitsland en Engeland, alledrie landen
met een fraaie biertraditie. Voor een avontuurlijk biertje hoef je niet in Portugal aan te leggen (www.dekoperentsjettel.nl/pdf/originele/2009/april/bier_in_lissabon.pdf).

Nou die laatste twee punten geloof ik niet. Portugal heeft vast ook lokale biersoorten! Maar welke??

Er staan 6 brouwerijen in Portugal, waarvan de belangrijksten zijn:
Unicer, marktleider en producent van het merk Super Bock. Dit merk wordt met de regio van Porto geassocieerd. Het bier heeft de internationale markt opgezocht en is verkrijgbaar in landen als het Verenigd Koninkrijk en Japan.
Central de Cervejas (Centralcer), eigendom van Heineken, producent van het merk Sagres. Dit bier wordt met de regio van Lissabon geassocieerd.
Cereuro, een door frisdrankproducenten recentlijk opgerichte brouwerij
Empresa de Cervejas da Madeira, de brouwerij van het eiland Madeira, produceert het merk Coral.

Portugese bieren (Cerveja) zijn goed te drinken, bekende merken als "Superbock" en "Sagres" hebben ook een donker bier. Slijterijen en supermarkten hebben een groot assortiment buitenlandse bieren (www.algarve-gids.com/gastronomie/).

Sagres is wereldwijd erkend en gewaardeerd sinds 1940. Een 100% natuurlijk bier met een goede helderheid, droog karakter en een aangenaam bittere smaak. Ingrediënten: Water, gerstemout, ongemoute granen (rijst, mais en gerst), hop (www.esta-bem.nl/sagres.html).

Super Bock is het meest populaire bier van Portugal. Het is een lichte pils dat makkelijk te drinken is. Ingrediënten: Water, gerstemout , ongemoute granen (mais en gerst), glucosesiroop, hop (www.esta-bem.nl/super-bock.html). 

Super Bock Stout is een zwart speciaal bier, geproduceerd uit speciale mouten ( o.a. Karamel mout en chocolade mout). Hierdoor krijgt het bier een aparte smaak en aroma en heeft het een romige schuimkraag. Doordat Super Bock Stout rijker aan extract, een volle complexe, bijna fruitige smaak heeft, verschilt hij van de andere zwarte bieren op de markt. De speciale ingrediënten en de productie van Super Bock Stout resulteert in een uniek evenwicht tussen zoet en bitter. In 2003 werd Super Bock Stout gelanceerd op de Portugese markt. Ingrediënten: Water, gerst mout, hop, ongemoute granen (gerst), suiker, kleurstof(E150c) (www.esta-bem.nl/super-bock-stout.html)

Vertaling van bier
Nederlands = Portugees
bier [o] {zn.} = cerveja
Drink niet zoveel bier. = Não beba tanta cerveja.
Dit bier bevat 5% alcohol. = Essa cerveja tem 5% de álcool.
Vertaling van brouwerij
Nederlands = Portugees
brouwerij [v], bierbrouwerij [v] {zn.}= cervejaria

Met die woorden ga ik bierbrouwerijen zoeken in Portugal.

In 1836 werd in Lissabon brouwerij Trinity (cerveza de la Trinidad) opgericht, gelegen aan de Rua Nova da Trindade. Bijna een eeuw later, in het bijzonder in 1934, werd geboren het bedrijf Compañía de Cervezas (SCC), het resultaat van de associatie van de productie van mout en bier Portugalia, het bier bedrijf Estrella, Brouwerij bedrijf Jansen en maatschappij bier Coimbra (cervecera Estrella, Cervecería de la empresa Jansen y la Sociedad de la Cerveza Coimbra). Het merk Sagres is geboren in 1940, en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van CUCA - "het bier gezelschap van Angola, SARL, eigendom van SCC en CUFP - "Union Manufacturing Company Portuense.
In 1968 begint de productie in de fabriek Symington, de grootste fabriek in het land dat zich toelegt op de productie van bier .... 1969 was ook van groot belang, want dat jaar eindigde industriebeleid beperkingen van kracht sinds 1931. Dit heeft het mogelijk gemaakt de opkomst van nieuwe industriële eenheden en drankenindustrie was geen uitzondering. Daarom zijn ze verstrekt aan Cergal - "bier in Portugal, Sarl een Copeja in Santarem, waar het merk Cloke en Imperial optreedt in Loulé, waar de jachthaven is gebouwd.
...Op 25 april 1974 , veel bedrijven worden genationaliseerd en de SCC is geen uitzondering op deze regel. Daarnaast is de nieuwe Angolese regering beslag de CUCA, . de industriële structuur van het brouwen sector is verdwenen de herstructurering wordt bereikt door middel van een fusie, omvat de grootste bedrijven in het continent worden gegroepeerd in twee: Centralcer - Central Beers PE dekt Sociedade Central de Cervejas en Cergal -en het verenigen van de CUFP de Copeja en Imperial. de 80 waren in eerste instantie niet erg fáciesl als gevolg van het land 's moeilijkheden en het falen van opeenvolgende regeringen ten opzichte van de verplichtingen ...met een marktaandeel van 45% en de eerste geruchten dat de regering van plan te privatiseren het bedrijf verschijnt. Deze situatie zal worden gerealiseerd in 1990 met de privatisering van 100% van de aandelen. Dan komen we in een tijdperk van de herstructurering en de uitbreiding met de lancering van merken zoals Jansen (geen alcohol), Imperial (in dit geval een nieuwe uitgifte) en clubs Benfica, Sporting en Porto bier.
In het nieuwe millennium werd de SCC overgenomen door een van de grootste brouwers in Europa, Scottish & Newcastle , de eigenaar van merken zoals Maes van België, Grimbergen, de Griekse mythologie, de Franse Kronenbourg, onder vele andere bedrijven. Haar portfolio nu Het omvat bier Sagres Preta Sagres Bohemia Sagres Zer0% (in zwart-wit versies), Imperial, Jansen, Jansen zwart en zelfs internationale merken zoals Foster, Grimbergen, Kronenbourg, Beamish, Bud en John Smith (www.bebebeer.com/B_C/Europa/Portugal/Cerveza_Portugal.htm).SCC - SOCIEDADE CENTRAL DE CERVEJAS E BEBIDAS, S.A.
Marcas Sagres, Sagres Preta, Sagres Bohemia, Sagres
Bohemia Reserva 1835, Sagres Bohemia D’Ouro, Sagres    
Zero, Sagres Zero Preta, Sagres Zero Limalight, Sagres
Limalight, Imperial (www.bebebeer.com/B_C/Europa/Portugal/Cerveza_Portugal.htm).

UNICER - BEBIDAS DE PORTUGAL, SGPS, SA.
Marcas Super Bock, Cristal, Super Bock Abadia, Super Bock
Abadia Rubi, Super Bock Abadia Gold, Tuborg, Carlsberg,  
Super Bock Stout, Super Bock Green, Super Bock Sin Álcohol,
Super Bock Sin Álcohol Preta, Super Bock Sin Álcohol Limon,
Super Bock Sin Álcohol Pêssego, Clok, Marina (www.bebebeer.com/B_C/Europa/Portugal/Cerveza_Portugal.htm).

En op http://cervejaartesanalportuguesa.pt/cervejas/ vind ik een hele lijst.
Net zoals op http://visao.sapo.pt/actualidade/visaose7e/a-moda-das-cervejas-artesanais=f737866.


 Portugese Craft Beer geeft is iets dat de strijd voor de kwaliteit van bier in Portugal. Beter, de Portugese bier kwaliteit. Niet alleen bestaan ​​bekend te maken de Portugese ambachtelijke bieren zoals stimuleren van de productie ervan. Aan de rechterkant is er een link genaamd "Ik wil bier te maken. Hoe te beginnen? "Display- u de weg naar dit uw wil te verzadigen om bier te maken.

Bovendien zijn we een beweging die van plan is om niet alleen de productie en de verkoop van ambachtelijke bieren katalyseren. de wet is vandaag de dag erg krap en eventuele micro / kleine brouwerij, is het erg moeilijk om de markt te betreden. De wetgeving is pro-macro brouwerijen en het helpt niet om het even wat. In een tijd waarin ondernemerschap projecten als deze hebben veel lokale en nationale economie, was het belangrijk dat de wettelijke richtlijnen waren tegen de noodzaak om waarde te creëren voor ons bierliefhebbers (http://cervejaartesanalportuguesa.pt/tagged/a-cabra).

Portugal, officieel de Portugese Republiek (Portugees: República Portuguesa), is een land in het zuidwesten van Europa. Het vormt samen met het enige buurland Spanje, dat Portugal in het noorden en oosten begrenst, de dwergstaat Andorra, enkele bergdalen in de Pyreneeën toebehorend aan Frankrijk en de Britse exclave Gibraltar het Iberisch Schiereiland. In het zuiden en westen grenst Portugal, een onmiskenbaar maritiem land, aan de Atlantische Oceaan. Tot Portugal behoren tevens de eilandengroepen de Azoren en Madeira in deze oceaan. Op een grondgebied van 92.212 km² - drie keer de oppervlakte van België en ruim twee keer de oppervlakte van Nederland - wonen 10,8 miljoen inwoners. De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Lissabon.
De geschiedenis van de staat Portugal gaat terug tot de middeleeuwen: 1139, tijdens de Reconquista, wordt gezien als het jaar waarin het land onafhankelijk werd. In de vroegmoderne tijd groeide het land uit tot het Portugese Rijk, een wereldmacht die overzeese gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika omvatte. In de daaropvolgende eeuwen nam het rijk weer in grootte af; in 1999 kwam met de overdracht van Macau aan China een eind aan de koloniale bezittingen. In de 20e eeuw was Portugal gedurende enkele decennia een dictatuur.
Hoewel Portugal tot de armste landen van Europa behoort, is het een ontwikkeld land; volgens de Index van de menselijke ontwikkeling valt Portugal met een 41e plaats (2013) in de groep van zeer hoog ontwikkelde landen; en in de Global Peace Index staat Portugal op de 18e plaats (2014). Staatkundig is het land een parlementaire republiek. Het land is lid van een groot aantal internationale organisaties, waaronder de VN, de NAVO, de OESO en de EU. In 2002 verving de euro de escudo als nationale munteenheid.
...
Het Portugese vasteland wordt in het midden van het land doorsneden door de rivier de Taag. Het noordelijke deel van het land is bergachtiger dan het zuiden en heeft een koeler en regenachtiger klimaat. Andere grote rivieren zijn de Douro, de Minho en de Guadiana, die net als de Taag ontspringen in Spanje. Er zijn geen grote natuurlijke meren in het binnenland. Het grootste meer is het Alqueva-stuwmeer (250 km²), dat ook het grootste stuwmeer van Europa is. Het hoogste punt van Portugal is de Ponta do Pico op de Azoren, met een hoogte van 2351 m. Het hoogste punt van het vasteland is de Torre in de Serra da Estrela (1993 m).
De eilandengroepen Madeira, bestaande uit vijf eilanden, en de Azoren, bestaande uit negen eilanden, liggen ten westen van Portugal in de Atlantische Oceaan. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en hebben een subtropisch klimaat.
De hoofdstad en grootste stad van het land is Lissabon (Portugees: Lisboa). Enkele andere grote steden zijn Amadora, Aveiro, Braga, Coimbra, Funchal (Madeira), Guimarães, Porto, Setúbal en Vila Nova de Gaia.
...
Portugal is bestuurlijk ingedeeld in 18 districten (distritos) op het vasteland en twee autonome regio's (regiões autónomas) met aan het hoofd een benoemde gouverneur, de Azoren en Madeira. Deze zijn weer verder onderverdeeld in 309 gemeenten (concelhos), die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in 4261 freguesias (deelgemeenten met een eigen bestuur).
Vroeger was Portugal verdeeld in elf provincies (van noord naar zuid): Minho, Trás-os-Montes, Alto Douro, Douro Litoral, Beira Alta, Beira Baixa, Estremadura, Ribatejo, Alto Alentejo, Baixo Alentejo en Algarve.... In 1936 is Portugal langs min of meer natuurlijke grenzen onderverdeeld in 11 provincies. Hoewel deze verdeling is achterhaald, voelen veel Portugezen zich nog inwoner van een van deze provincies (https://nl.wikipedia.org/wiki/Portugal).

Het meest Noordelijkst gelegen district is Braga (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestuurlijke_indeling_van_Portugal).


Tal como para aprender a ler é preciso saber o abecedário de trás para a frente, para conhecer esta cerveja artesanal, vai precisar de ter algumas letras na ponta da língua.
Fique descansado, o estudo que lhe propomos é muito saboroso, refrescante e deve ser feito na companhia de amigos.
Cerveja Letra Avenida Professor Machado Vilela, nº 147 4730-684 Vila Verde (www.cervejaletra.pt/#cervejaletra)


Dois ex-alunos da Universidade do Minho criaram uma empresa que se dedica à investigação e produção de cerveja artesanal​. Para já são seis as cervejas com sabores e estilos diferentes para cada letra do alfabeto​​ que  agora podem ser provadas naquele que é o primeiro brewpub português, a Letraria. ​​
Filipe Macieira e Francisco Pereira completaram o mestrado integrado em Engenharia Biológica na UMinho em 2008. Depois de terminarem os seus estágios curriculares, Filipe na indústria cervejeira na República Checa e Francisco na Unicer, integraram projetos de investigação na academia minhota onde realizaram os seus doutoramentos.
A ideia de produzir cerveja artesanal surgiu de uma forma natural, pois ambos os investigadores possuíam saberes técnicos e científicos para o desenvolvimento de cervejas diferenciadoras das produzidas e consumidas até então no mercado nacional. Frequentar o IdeaLab, Laboratório de Ideias de Negócio promovido pela TecMinho, permitiu-lhes passar da ideia ao plano de negócio e constituir a FermentUM em 2011.
...
A LETRA – Cerveja Artesanal do Minho foi lançada pela FermentUM em Outubro de 2013 no mercado português. ... Todos os meses fabricam 6 cervejas base: a LETRA A (weiss-trigo), a LETRA B (pilsner-loira), a LETRA C (stout-preta), a LETRA D (red ale-ruíva), a LETRA E (Belgian Dark Strong Ale) e a LETRA F (India Pale Ale). Produzem também mensalmente cervejas especiais e, à medida que vão produzindo essas receitas, vão adicionando LETRAS ao abecedário (https://alumni.uminho.pt/pt/news/Paginas/Not%C3%ADcias%202015/Cerveja-Letra-.aspx).


Vila Verde is een plaats en gemeente in het Portugese district Braga (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vila_Verde_(Braga)). District Braga is een district van Portugal. met een oppervlakte van 2673 km² het 15e grootste district. Braga grenst in het noorden aan Viana do Castelo en aan Spanje, in het oosten aan Vila Real, in het zuiden aan Porto en in het westen aan de Atlantische oceaan. Hoofdstad is de gelijknamige stad Braga (https://nl.wikipedia.org/wiki/Braga_(district)).


Recentemente adquiriram um espaço no Porto, onde, para além da Alma do Monge, os visitantes poderão  encontrar outros produtos regionais. À conversa  com Rui Ferreira, mentor e gerente deste projecto muito interessante, conta nos um pouco mais sobre a cerveja MALDITA e sobre a ALMA DE MONGE (https://roteiroseeventos.wordpress.com/tag/cerveja-artesanal/)

Morada
Ninfas & Sereias, Lda
Rua St. António, 347 – Viatodos Barcelos (Sede)
Rua das Quintães, Pav. 3 – Nine V. N. Famalicão (Fábrica) (http://buja.pt/portal/contatos/)

Ons bedrijf bestaat uit 2 leden, Hugo Silva en Carlos Campos.
Wij produceren ambachtelijke bier sinds 2011, die begon in een zeer huiselijke manier (vrienden, kennissen, ...). Na een aantal (kleine) producties en de feedback van degenen die ons product geproefd, hebben we besloten om de ontwikkeling en het creëren van inkomsten voor marketing.
Sinds 3 jaar hebben we ontwikkeld en getest de recepten die wij verkopen. Wij investeren en ontwikkelen van apparatuur die ons in staat stelt om een ​​productie van 6.000 liter / maand.
Ons bier is gemaakt van traditionele methoden en ontwikkeld uitsluitend met water, mout, hop en gist, geen kleurstoffen of bewaarmiddelen en natuurlijk koolzuur geproduceerd door gist, na strikt traditionele recepten, verrijkt en verfijnd door een moeizame werk selectie die alle stadia van de productie begeleidt, vanaf de ontdekking van de smaken en aroma's van mout en hop te brouwen.
Ze worden regelmatig geproduceerd vier soorten bier: Pilsner, Stout, IPA en tarwe. Per seizoen worden geproduceerd speciale edities, namelijk het bier Kerstmis. Wij zijn gevestigd in Viatodos-BCL en de productie is in Nine - Famalicão (http://buja.pt/portal/sobre-nos/). OP hun site vind je de spreuk: Goed bier maakt zijn eigen vrienden: "A boa cerveja faz os seus próprios Amigos"Villa Real
District Vila Real is een district in Portugal. Hoofdstad is de gelijknamige stad Vila Real (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vila_Real_(district)).


Minho, 
De Minho is de meest groene regio van Portugal en ligt tussen twee grote rivieren in, de Minho in het noorden en de Douro in het zuiden. Uit dit groene en zeer vruchtbare deel van Portugal komt de bekende 'vinho verde': een frisse, jonge, 'groene' wijn. De streek trekt veel wandelaars en natuurliefhebbers die onder meer komen voor de indrukwekkende bergketen in het nationale park Peneda-Gerês.
De Minho heeft een rijk historisch verleden waarvan Braga en Guimarães, de twee grootste steden, mooie voorbeelden zijn. Geliefd zijn ook de vele nederzettingen, burchtstadjes en pittoreske dorpen waar vele kleurrijke, traditionele feesten worden gevierd. Straatmarkten en ossenkarren behoren hier nog steeds tot het dagelijks leven.
Aan de westkust liggen rustige en verlaten zandstrandjes aan de koele Atlantische Oceaan (www.portugal-infopoint.com/overig/minho/).

Trás-os-Montes, 
Trás-os-Montes (Portugees voor 'over de bergen') is een bergachtige landstreek in het noordoosten van Portugal. Het is het armste en meest onherbergzame gebied van het land en kent drie subregio's: Chaves, Valpaços en Planalto Mirandês. In Trás-os-Montes bevinden zich twee natuurparken: Parque Natural de Montesinho, bekend om zijn grote populatie Iberische wolven en de vele kastanjeboomgaarden, en Douro Internacional, in het dal van de rivier de Douro (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A1s-os-Montes).

Alto Douro 
De wijnregio Alto Douro (port. voor Hoge Douro) ligt bij de rivier Douro in het noordoosten van Portugal. Het gebied omvat 26 miljoen hectare, ongeveer 10% van het wijngebied bij de Douro. De bekendste wijn die uit het gebied komt is Port. Het gebied omvat 13 gemeenten (concelhos): Mesão Frio, Peso da Régua, Santa Marta de Penaguião, Vila Real, Alijó, Sabrosa, Carrazeda de Ansiães, Torre de Moncorvo, Lamego, Armamar, Tabuaço, San João da Pesqueira en Vila Nova de Foz Côa. Op 14 december 2001 werd een gebied van 246 km² tot UNESCO Werelderfgoed verklaard (https://nl.wikipedia.org/wiki/Alto_Douro).

De Douro (Portugees) of Duero (Spaans) is een rivier in het noorden van Portugal en de Spaanse autonome regio Castilië en León. De naam Douro betekent "Gouden rivier". De rivier ontspringt op 2200 m hoogte in de Sierra de la Demanda, zo'n 50 km ten noordwesten van Soria en mondt uit in de Atlantische Oceaan, bij Porto. De Douro heeft een totale lengte van 897 km en het stroomgebied van de rivier is 98.160 km² en behoort daarmee tot de grootste stroomgebieden van het Iberisch Schiereiland. De rivier is vrijwel geheel gestuwd.
De Douro, die nu naar het zuiden stroomt, is nu gedurende bijna 100 km de grensrivier tussen Spanje en Portugal. Aan de Portugese kant ligt de plaats Miranda do Douro. Vanuit Spanje monden de rivieren de Tormes en de Huebra in de Douro uit. Op de plek waar de rivier de Águeda de Douro in stroomt, verlaat de rivier definitief Spanje.
De bovenloop van het Portugese deel van de Douro staat bekend om zijn Quinta's. Dit zijn wijngaarden waar de druiven voor de Port groeien. Vroeger voer men hier met zogenaamde rabelo's beladen met vaten port naar Porto. Naast de Port, staat de Dourovallei bekend om de rode Dourowijn. Enkele plaatsen in de buurt van de Douro zijn Vila Nova de Foz Côa, Torre de Moncorvo en São João da Pesqueira (https://nl.wikipedia.org/wiki/Douro).

De traditionele grondbezitters in de Alto Douro regio produceren al ongeveer 2.000 jaar wijn. Sinds de 18e eeuw is port(wijn) – het hoofdproduct van de regio – wereldberoemd vanwege zijn kwaliteit. De lange traditie van wijnbouw heeft een cultuurlandschap voortgebracht van buitengewone schoonheid, dat zijn technologische, sociale en economische ontwikkeling weerspiegelt. De teelaarde moet door dammen op zijn plaats gehouden worden op de steile hellingen. Het meest kenmerkend voor het landschap van Alto Douro zijn de wijngaardterrassen. Ze zijn door de eeuwen heen met verschillende technieken aangelegd, rij op rij. De huidige terrassen dateren uit de 19e eeuw.
Source: unesco.nl (http://whc.unesco.org/en/list/1046)

Created in 1756 by the government of the Marquis of Pombal, as the first demarcated and regulated region in the world, the Alto Douro Wine Region, is an outstanding example of a traditional wine-producing region, famous not only for its Port wine, but also for its more recent high quality table wines. All these wines come from the terraces that surround the river Douro and its tributaries, where walls made of schist support the vineyards full of white or red grapes.
Not only is the landscape ialtered by the production of wine, but also the pace of life of the Douro. If the winter is marked by the calm and quietness, which seems to be reflected in the bare vines, the transition from the summer to the autumn brings the bustle of the harvest with a fall and rise of baskets and pruning shears, on the slopes populated by workers.
Recognising the importance of the landscape and the traditional wine production activities, in 2001, UNESCO classified 24 600 hectares of the Alto Douro Wine Region, divided into 13 counties, as a World Heritage (www.dourovalley.eu/EN/poi?id=6915&r=9).

Justification for Inscription
Criterion (iii): The Alto Douro Region has been producing wine for nearly two thousand years and its landscape has been moulded by human activities.
Criterion (iv): The components of the Alto Douro landscape are representative of the full range of activities association with winemaking – terraces, quintas (wine-producing farm complexes), villages, chapels, and roads.
Criterion (v): The cultural landscape of the Alto Douro is an outstanding example of a traditional European wine-producing region, reflecting the evolution of this human activity over time  (http://whc.unesco.org/en/list/1046).

Tja, maar geen bier?

Douro Litoral, 
Beira Alta
Beira Alta is een oude provincie van Portugal die van 1936 tot 1976 bestond.
De provincie wordt begrensd door de provincies Trás-os-Montes e Alto Douro in het noorden, Douro Litoral in het noordwesten, Beira Litoral in het westen en zuidwesten, Beira Baixa in het zuiden en door de Spaanse provincies Salamanca en Castilië en León in het oosten.
De provincie bestond uit 32 conselhos. Het grootste deel hiervan is bij de herindeling overgegaan naar de nieuw gevormde districten Guarda en Viseu (https://nl.wikipedia.org/wiki/Beira_Alta).

Beira Baixa, 
Beira Baixa is een oude provincie van Portugal die van 1936 tot 1976 bestond (https://nl.wikipedia.org/wiki/Beira_Baixa). De provincie ligt direct onder de provincies Beira Alta.

Estremadura
Estremadura is een historische provincie van Portugal. De provincie ligt langs de Atlantische kust in het midden van het land. De Portugese hoofdstad Lissabon ligt in deze provincie.
Estremadura moet overigens niet verward worden met Extremadura, een gebied in Spanje. De naam van beide gebieden komt voort uit feit dat ze de "extreme" grens van het Christendom vormden tijdens de Reconquista (https://nl.wikipedia.org/wiki/Estremadura).

De Reconquista (een Spaans en Portugees woord voor 'herovering'; Arabisch: الاسترداد al-ʼIstirdād) was een periode van ongeveer 800 jaar in de middeleeuwen waarin enkele christelijke koninkrijken op het Iberisch Schiereiland erin slaagden om de moslims (daar Moren genoemd) van het schiereiland te verdrijven, nadat dezen vanaf 711 het Iberisch schiereiland op een smalle strook in het noorden na hadden veroverd.
De islamitische verovering van het Visigotische koninkrijk in de 8e eeuw bracht het schiereiland grotendeels onder islamitische heerschappij, met uitzondering van het uiterste noorden, de gebieden Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Na eeuwen van oorlogen restte in de 13e eeuw alleen nog het Koninkrijk Granada dat in 1492 werd veroverd, waarmee het Iberisch Schiereiland weer geheel in christelijke handen was (https://nl.wikipedia.org/wiki/Reconquista_(Spanje)).

Santarém
District Santarém is een district in Portugal. Met een oppervlakte van 6747 km² het 17e grootste district. Het inwonersaantal is 475.344 (2001). Hoofdstad is de gelijknamige stad Santarém (https://nl.wikipedia.org/wiki/Santar%C3%A9m_(district)https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestuurlijke_indeling_van_Portugal).

MMCL - Cervejeiros, LDA
Avenida Condes de Azambuja, nº 12
2050-296 Azambuja (www.cervejabolina.pt/)

As Cervejas | a nossa seleção atual
Estamos constantemente à procura de melhorar os nossos produtos e a reformular as nossas cervejas, em busca de novos sabores e aromas. Em breve teremos outras variedades de cervejas (www.cervejabolina.pt/).

Onze produçêes worden gemaakt in een industrieel gebied dat in de Azambuja gemeente. De ruimte is volledig gerenoveerd om de ideale omstandigheden op het gebied van hygiëne, benodigde infrastructuur en het onderhoud voor het brouwen van duurzaam.
Onze apparatuur is ontworpen en gefabriceerd door deskundigen in Oost-Europa met een uitgebreide ervaring in de micro brouwerijen, in verband met het feit dat er honderden van micro-brouwerijen in de regio (www.cervejabolina.pt/).


Região Centro is een Portugese Nuts II-regio, die bestaat uit de districten Coimbra, Castelo Branco en Leiria, het grootste deel van de districten Aveiro, Viseu en Guarda, en delen van Santarém. Centro grenst in het noorden aan Região Norte, in het oosten aan Spanje, in het zuiden aan Alentejo en Região de Lisboa en in het westen aan de Atlantische Oceaan. de oppervlakte van het gebied bedraagt 28 405 km² (31% van het Portugese vasteland). Bevolking (2004): 2 405 248 (25% van de totale bevolking op het Portugese vasteland) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Centro_(Portugal)).

Coimbra
Coimbra  is een stad en gemeente in Portugal en de hoofdplaats van het gewest Centro, het subgewest Baixo Mondego en het district Coimbra. De gemeente Coimbra behoort met een bevolking van 143.396 inwoners, van wie er ongeveer 100.000 binnen de eigenlijke stadsgrenzen wonen, tot de grootste gemeenten van het land. De universiteit van Coimbra is een van de oudste van Europa (https://nl.wikipedia.org/wiki/Coimbra_(stad)).

Encontre-nos atracados na Rua da Igreja, Edificio Caves Neto Costa, 3780 291 Anadia, Portugal.
Para mais informações ou questões que tenha contacte!

Lissabon
District Lisboa (Lissabon) is een district in Portugal. Met een oppervlakte van 2761 km² is het het op 14 na grootste district. Het district Lissabon grenst in het noorden aan Leiria, in het oosten aan Santarém, in het zuidoosten aan Setúbal en in het westen aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van het district en het land is de gelijknamige stad Lissabon (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lissabon_(district)). 

Lissabon (Lisboa in het Portugees) is de hoofdstad en de grootste stad van Portugal. De agglomeratie telt zo'n 2.900.000 inwoners. De stad ligt in het westen van het Iberisch Schiereiland op de rechteroever van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan, in de streek Estremadura. Lissabon is de meest westelijke grote stad en hoofdstad van continentaal Europa (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lissabon).

Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Rond 1200 v.Chr. ontstond er een Fenicische handelspost. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk uiteenviel, viel de stad in handen van volkeren uit het noorden en raakte ze in verval.
Onder de moslims, die rond 714 binnenvielen, bloeide de stad weer op en werd ze weer een belangrijk handelscentrum. De naam van de stad was al-Ushbuna of al-Ishbunah. Tijdens een raid in 798 viel Alfons II van Asturië de stad binnen, maar wist haar niet te behouden. De Omajjaden van Andalusië namen in 809 de stad in op een rebellerende moslim, Tumlus. In 955 was het Ordoño III van León die Lissabon plunderde en kalief Abd-ar-Rahman III een vrede oplegde. Vanaf 1022 vormde Lissabon de onafhankelijke taifa Lissabon. Raymond van Bourgondië, erfgenaam van Galicië, trok in 1093 Santarém en Lissabon binnen. Yusuf ibn Tashfin, emir van de Almoraviden uit Marokko heroverde in 1094 de stad. In 1111 waren het wederom de Almoraviden, nu onder Sir ibn Abi Bakr, die Lissabon en Santarém innamen.
Koning Alfons I van Portugal, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, veroverde Lissabon op 21 oktober 1147, na eerst een mislukte aanval in 1140, met hulp van onder meer de kruisvaarder Gilbert van Hastings. De belegering duurde 17 weken en de moslims gaven uiteindelijk door honger op. De christenen richtten onder de bewoners (154.000) van al-Ushbuna een waar bloedbad aan, waarbij zij weinig onderscheid maakten tussen christenen en moslims. Zo werd de bisschop van de stad, tezamen met een delegatie van andere christelijke en islamitische leiders, ook door de kruisvaarders vermoord. De overgebleven moslims kregen een vrije aftocht en verlieten behalve al-Ushbūna ook al-Ma'din (Almada) op de zuidoever van de Taag.
Alfonso I liet hierna een bestaand fort op een heuvel ombouwen tot koninklijk paleis. Het Castelo de São Jorge vervulde deze rol tot begin 16e eeuw. Tevens verrees de kathedraal Sé, waar Hastings als eerste bisschop van Lissabon zetelde. In de buurt hiervan bevindt zich het kerkje Santo António à Sé, dat gewijd is aan Antonius van Padua, de 13e eeuwse beschermheilige van de stad. De zetel verhuisde uit Coimbra en Lissabon werd in 1255 hoofdstad van Portugal (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lissabon).


Dois Corvos Cervejeira, Lda.
Rua Capitão Leitão, 94
Lisboa 1950-052
Portugal (http://www.doiscorvos.pt/pt/)
Dois Corvos Cervejeira
De twee kraaien Brewery Ltd is opgericht door het echtpaar Susana Cascais en Scott Steffens in oktober 2013. Op dat moment was er geen ambachtelijke brouwerij in Lissabon, en ze richtte het bedrijf met de bedoeling om een ​​nieuwe biercultuur met de stad te delen Lissabon en Portugal. The Two Ravens diende zijn eerste biertje in juli 2015.
Scott maakte zijn eerste zelfgemaakte bier in het midden van de jaren '90, na woonde zijn hele volwassen leven in Seattle, USA, waar de cultuur van ambachtelijke bier is zeer sterk en is zeer geworteld. Susana woonde 10 jaar in Seattle en werkte met een ambachtelijke bier producent van grootschalige voor meerdere jaren.
Alle bieren met het label Twee Kraaien zijn gemaakt in onze fabriek in Lissabon. Elk recept wordt door ons, van de ene naar de andere. We hebben een passie voor wat we doen, en alle bieren hier gemaakt in de fabriek het zegel twee kraaien. Voor ons is het een klein punt dat we zijn er trots op, en een deel van de traditie van het maken van bier. Een biertje, een plek.
Onze productiecapaciteit bestaat uit tal van 850 liter, en zijn we in staat om gewoon te doen over elke stijl van bier. We fermentoren 850 en 1700 liter.
We ontworpen en veel van de fabriek zelf, om te kunnen de bieren we willen op elk moment te produceren. Voor het ontwerpen en ontwikkelen van mechanische systemen, hebben we geprofiteerd van de hulp van vele vrienden en collega's, en de uitrusting uit Portugal, Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Italië, Spanje en Azië.
Onze missie is om de kwaliteit van het bier dat is aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor iedereen. We willen maken van de wereld van de ambachtelijke bier is beschikbaar voor alle Portugese. We willen ervaring voor iedereen die nieuwsgierig zijn te geven en te elimineren barrières en conventies die ambachtelijke bier soms oplegt. Elk drinken wat je wilt! We hebben altijd nieuwe stijlen te delen.
Ingrediënten en proces hebben een stijl portfolio uitgebreid betekent dat we nooit meer inspanningen om de meest geschikte ingrediënten vinden elke bier wij gespaard. Dit is soms niet gemakkelijk, dat betekent dat we de productie op voorhand te plannen en soms leidt tot extra kosten, maar het is iets dat we niet aftreden. Mout UK voor Stout. Een Belgische gist voor een Saison. Amerikaanse hop fruitig voor een IPA (www.doiscorvos.pt/pt/fabrica).

Een typische lekkernij uit Lissabon is de Pastéis de Belém. Dit zijn kleine pasteitjes, die halverwege de 19e eeuw door monniken werden uitgevonden. Deze pasteitjes zijn voorzien van een romige vulling en worden bestrooid met kaneel en poedersuiker (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lissabon).

Een bezoekje aan Lissabon is niet compleet zonder een Pastéis de Belém gegeten te hebben. Deze zoete lekkernij, waarvan er op weekdagen zo'n 20.000, en in het weekend tot wel 50.000 stuks per dag van verkocht worden, wordt sinds 1837 dagelijks versgebakken. Slechts 3 bakkers kennen het geheime recept van deze bladerdeeg taartjes, en je kunt de originele Pastéis de Belém dan ook alleen Antiga Confeitaria de Belém kopen (www.youropi.com/nl/lissabon/tips/pasteis-de-belem-1175).

De pasteis de nata of roompasteitjes zijn één van de bekendste en tevens populairste specialiteiten uit Lissabon. Hoewel men in veel cafés en bakkerijen kan genieten van deze lekkernij, bezit de Fábrica dos Pastéis de Belém in de gelijknamige wijk het enige originele recept van de bekende ‘pastel de nata de Belém’. Hier worden de roompasteitjes warm gegeten en bestrooid met kaneel en poedersuiker (http://eten-en-drinken.infonu.nl/buitenlands/81481-gastronomische-specialiteiten-van-lissabon.html).

Portugal staat bekend om haar smaakvolle koffie dat door locals bica wordt genoemd. Toen het, tegenwoordig heel bekende, café ‘A Brasileira’ de eerste bicas verkocht in Lissabon bleek dit geen succes. Om meer klanten te lokken lanceerde ‘A Brasileira’ de slogan “Beba Isso Com Açucar” (Drink het met suiker). De opvallende slogan werd zo bekend dat de initialen vanaf dat moment werden gebruikt om de koffie te omschrijven. Koffieliefhebbers die Lissabon bezoeken, dienen zeker een bica te proeven (http://eten-en-drinken.infonu.nl/buitenlands/81481-gastronomische-specialiteiten-van-lissabon.html).

In Portugal bestaan diverse soorten koffie. De 'normale koffie' is een sterke ‘espresso’ genaamd ‘bica’. Dan heb je de diepzwarte ‘Italiano’, die een beproeving is voor onze maag. Volgens de Portugezen hoort er een flinke schep suiker in de koffie. Voor onze gevoeligere magen kunt u ook voor het water verdunde ‘carioca de café’ gaan. Of de varianten met melk de ‘garoto’ (met een wolkje melk), de ‘galão’ (koffie verkeerd in een glas) of de ‘café com leite’ (koffie met veel melk in een kopje) (https://tallsay.com/page/4294974500/kennismaking-met-keuken-van-portugal).

In Lissabon wordt het populaire gerecht Bife à Marrare, Bife à Café genoemd. Bij dit gerecht wordt biefstuk bereid met een romige koffiesaus (http://eten-en-drinken.infonu.nl/buitenlands/81481-gastronomische-specialiteiten-van-lissabon.html).

Ginja of Ginjinha is een likeur gemaakt van kersen die heel populair is in Portugal. De bessen worden gegist en vervolgens ontstaat een brandewijn die een beetje bitter en tegelijkertijd zoet is (http://eten-en-drinken.infonu.nl/buitenlands/81481-gastronomische-specialiteiten-van-lissabon.html).

Met haar lange kustlijn is Portugal op de eerste plaats een land van vis : van 'sardines' en van ‘bacalhau’ in het bijzonder. Voor de Portugezen is de stokvis of bacalhau (kabeljauw) de absolute topper, omdat hij op zoveel manieren bereid kan worden. Volgens een spreekwoord zijn er “365 recepten met kabeljauw, een voor elke dag van het jaar” en dat klopt zeker! (https://tallsay.com/page/4294974500/kennismaking-met-keuken-van-portugal)

Een echte Portugese delicatesse zijn gegrilde sardines die voornamelijk in Lissabon worden gegeten. Het restaurant Lautausco in de wijk Alfama staat bekend om haar gegrilde sardines die mensen uit Lissabon het liefst op een broodje eten (http://eten-en-drinken.infonu.nl/buitenlands/81481-gastronomische-specialiteiten-van-lissabon.html).

Portugezen houden bijzonder veel van Peixinhos da Horta, sperziebonen die worden gefrituurd in een deegbeslag. Deze worden zowel als onderdeel van een maaltijd, als een apart hapje genuttigd (http://eten-en-drinken.infonu.nl/buitenlands/81481-gastronomische-specialiteiten-van-lissabon.html).

Ribatejo
Ribatejo is een regio en voormalige provincie in het midden van Portugal en grenst als enige regio van het land niet aan de kust of aan Spanje. De regio wordt doorkruist door de rivier Taag, en vormt het agriculturele hart van het land. De grootste steden van het gebied zijn Santarém en Tomar.
De naam Ribatejo betekent 'boven de Taag' (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ribatejo).

Alentejo is een zuid-centraal gebied in Portugal. De naam, "além do Tejo" betekent letterlijk "over de Taag". Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Taag met ten noorden daarvan de regio Centro, in het oosten door Spanje, in het westen door Lissabon en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Algarve.
Het is een van de vijf regio's van Portugal (NUTS 2). Het gebied is geen bestuurlijke eenheid; de indeling heeft voornamelijk een functie in het verzamelen van statistische informatie.
Alentejo omvat vijf subregio's (NUTS 3):
Alentejo Central
Alentejo Litoral
Alto Alentejo
Baixo Alentejo
Lezíria do Tejo
De belangrijkste steden zijn Évora (hoofdstad), Portalegre, Beja en Sines. ... Alentejo wordt de "broodmand" van Portugal genoemd, het is een gebied met open land met golvende velden en vruchtbare grond. Er zijn enkele steden en erg veel heel kleine dorpjes. Bij de heuvels in de buurt van Estremoz zijn vaak marmergroeves, waar wit, grijs, zwart en roze marmer gevonden wordt. ... De kurkeik is een beschermde boomsoort. Het oogsten van kurk geschiedt eenmaal per negen jaar. Van de bast worden kurken gemaakt. Minder bekend is dat de bast in water kan worden gekookt. Het volume neemt dan ongeveer 30% toe, de kurk wordt dan heel soepel en kan in heel dunne plakken gesneden worden. Deze plakken worden op plastic geplakt waarna er handtassen, portefeuilles en andere gebruiksvoorwerpen van gemaakt kunnen worden. De Alentejo is de grootste kurkproducent in de wereld (https://nl.wikipedia.org/wiki/Alentejo).

Als regio's zijn er als Baixo Alentejo en Baixo Alentejo. Ojee, dat zijn twee keer dezelfde regio's, dat is dus niet goed gegaan bij bij het kopiëren-plakken...

Baixo Alentejo was a Portuguese province. It was abolished with the Constitution of 1976 (https://en.wikipedia.org/wiki/Baixo_Alentejo_Province).

Algarve.
De Algarve (IPA: aɫˈɡaɾv(ɨ), verouderd: Algarvië) was de zuidelijkste van de 11 provincies waarin Portugal tot 1976 was ingedeeld. Nadien is Portugal ingedeeld in districten. De voormalige provincie Algarve valt samen met het huidige district Faro. Dit bestrijkt de gehele breedte van de zuidkust en de hoofdstad ervan is de stad Faro.
In het noorden wordt Algarve begrensd door de provincie Alentejo, aan de oostkant door de Rio Guadiana, een grensrivier met Spanje en aan de zuid- en de westkant door de Atlantische Oceaan.
De naam Algarve is afkomstig uit de tijd van de Moorse bezetting van het Iberisch Schiereiland, de streek werd toen "Gharb al-Ândalus" of ook "het westen van Andalusië" genoemd. Het Arabische "Al-Gharb" betekent "het westen" (https://nl.wikipedia.org/wiki/Algarve).

District Faro is een district van Portugal. Met een oppervlakte van 4960 km² is het op negen na grootste district. Faro grenst in het noorden aan Beja, in het westen en zuiden aan de Atlantische oceaan en in het oosten aan Spanje (https://nl.wikipedia.org/wiki/Faro_(district)). Het is het meest zuidelijke district van het land.

Faro
Faro heeft een lange historie. Ruim 2000 jaar geleden legden de Romeinen er al een grote haven aan. In 1540 kreeg Faro stadsrechten en in 1756 werd de stad hoofdstad van Portugals zuidelijkste provincie.
Tegenwoordig is de stad het bestuurlijk centrum van het district Faro, zetel van een bisschop en centrum van een belangrijke toeristische streek, de Algarve. Op de internationale Luchthaven van Faro landen vele lijn- en chartervluchten. In 1992 verongelukte op dit vliegveld een toestel van Martinair tijdens de landing (zie Vliegramp Faro) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Faro_(stad)). De vliegramp bij Faro was een vliegtuigongeluk dat op 21 december 1992 plaatsvond op de luchthaven van de Portugese stad Faro, waarbij een Douglas DC-10-30CF van de Nederlandse maatschappij Martinair, tijdens de landing neerstortte. Aan boord van vlucht 495 waren vooral Nederlanders die de Kerstdagen in de Algarve wilden doorbrengen. Van de 13 bemanningsleden en 327 passagiers vonden 54 passagiers en twee stewardessen de dood. Meer dan 100 inzittenden raakten zwaargewond.
Het toestel, gebouwd in 1975, was op het moment van het ongeval eigendom van de Koninklijke Luchtmacht, die het in afwachting van de ombouw tot een KDC-10 tankvliegtuig verhuurde aan Martinair. Het droeg de naam van Anthony Ruys, oud-commissaris bij Martinair (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegramp_Faro).

Faro is de hoofdstad van de populaire vakantiebestemming de Algarve in het zuiden van Portugal. De stad is vooral in de periode van april tot en met oktober een drukke vakantiebestemming en het vliegveld bedient alle badplaatsen en vakantiebestemmingen in de Algarve.
Faro werd in 1540 een stad en was voorheen bekend als Ossonoba. De inwoners leefden destijds voornamelijk van visvangst en zout. in 1755 vond een zware aardbeving plaats en een groot deel van de stad is toen opnieuw opgebouwd. Tegenwoordig is de hoofdstad van de Algarve meer een service gerichte stad met het vliegveld en de universiteit.
Faro heeft een eigen luchthaven welke in de zomermaanden rechtstreeks wordt aangevlogen vanuit diverse luchthavens in Nederland en Belgie. De vliegduur is ongeveer twee uur en luchthaven wordt aangeduid met de internationale IATA code FAO (www.allesoverportugal.nl/steden-en-badplaatsen/faro).

Zou de plaats de naamgever zijn van het gelijknamige bier?


Faro is een bier gebaseerd op lambiekbier uit Brussel. Faro werd oorspronkelijk verkregen door lambiekbier te vermengen en door kandijsuiker toe te voegen. Hierdoor heeft faro een zoet-zurige smaak. Het alcoholpercentage van het bier ligt laag: tussen de 4,5 en 5,5 procent.
Faro is een door Europa erkende en beschermde gegarandeerde traditionele specialiteit.[3][4] Voordien was het door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (de VLAM) reeds erkend als streekproduct.[5] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Faro_(bier))

Pharao en Israel bier
In Zeeland, Delft, maar ook in Dordrecht werden deze bieren gebrouwen, gedronken en verhandeld. Dit bier refereert zowel aan de koppige Pharao die het volk Israel niet wilde laten gaan als ook aan het oude bier uit Egypte. Het Israel bier had vermoedelijk zijn oorsprong in Lübeck.... Tegenwoordig staat in alle publicaties over bier te lezen dat Faro een soort Lambiek is en uit de omgeving Brussel komt. De oorsprong is echter waarschijnlijk de Pharao of Faro uit Zeeland, Delft en Dordrecht en een variatie hiervan leverde de Lambiek op. Onnodig te vermelden dat deze conclusie zeer omstreden is...
Lambiek werd tot ver in de negentiende eeuw nog in Nederland gebrouwen (http://witteklavervier.nl/nl/historie/nederlandse-bierstijlen).

Naast de Portugese en internationale restaurants is er in de Algarve in bijna ieder toeristisch plaatsje wel een Pizzeria, Chinees, Grieks of Indiaas restaurant te vinden. 
Er zijn ook aardig wat restaurants die gerund worden door Nederlanders, Engelsen, Ieren of Duitsers, 
deze hebben meestal een wat internationalere keuken aangevuld met een aantal gerechten van het thuisland.
Hoewel de meeste Portugese restaurants aanduiden dat ze een portugese keuken hebben is, goede uitzonderingen daargelaten, niets minder waar. 
De gemiddelde restaurants hebben hun menu aan de toeristen aangepast, vleesgerechten worden standaard geserveerd met frieten en een eenvoudige salade. 
Alle restaurants serveren zowel vlees als vis, aan de visgerechten besteedt men doorgaans meer aandacht, de vleesgerechten zijn ook best in orde maar een Portugees kookt nu eenmaal vis met het hart en vlees met het hoofd.
...
De Algarve heeft 4 wijnstreken, Lagoa, Portim�o, Tavira en Lagos waarvan Lagoa de meest belangrijke is. Ze produceren jaarlijks ongeveer 6 millioen liter, voornamelijk rode wijn maar ook witte en rosé. 
De rode wijnen zijn fruitig en de witte tamelijk droog, beide hebben een behoorlijk hoog alcoholpercentage. Men zegt dat de kwaliteit van de Algarve wijnen iets achterblijft bij die van de andere Portugese streken (www.algarve-gids.com/gastronomie/).

De ‘porto’ en ‘maderawijn’ zijn wereldberoemde aperitief- en dessertwijnen. De ‘Vinho Verde’ of 'groene wijn' is een Portugese specialiteit met acht procent alcohol is de wijn zeer licht, en goed gekoeld past deze perfect bij het Portugese klimaat (https://tallsay.com/page/4294974500/kennismaking-met-keuken-van-portugal).

In Portugal zijn maaltijden vooral een sociale belevenis. Hoe gezelliger en losser de sfeer hoe beter. De gerechten zijn eenvoudig en rijkelijk.
Het ontbijt : ‘s Morgens eten Portugezen brood, boter, kaas en confituur. Ze zeggen ook niet neen tegen een stukje taart. Daar drinken ze dan hele sterke koffie of thee bij. Sommigen nemen een ‘pequeno almoço’ (een licht en snel ontbijt) bestaande uit een kop koffie en croissant.
De lunch en het avondeten zijn niet minder stevig. Tussen 12.30 en 15 uur is er ‘almoço’ (middagmaal) en tussen 19u en 23 uur hebben ze ‘jantar’ (het avondmaal).
Er is keuze te over tussen een ‘caldo verde’, een heerlijke heldere soep met kool of ‘chouriço’ – de lokale worst. Of kies voor een ‘cozido’, een soort pot-au-feu, een arroz (= rijst) met zeevruchten of vlees, of een stukje gegrild vlees of gegrilde vis vergezeld van gefrituurde eieren (frietjes zal je er minder bij vinden!).
Kortom een maaltijd bestaat meestal uit vlees of vis met rijst, aardappelen. Deegwaren en groenten worden maar mondjesmaat geserveerd, in plaats daarvan krijgt u een gemengde salade (https://tallsay.com/page/4294974500/kennismaking-met-keuken-van-portugal).

De Portugese keuken is vers en eerlijk, maar ook heel uitgebreid....
Açorda: soep met brood, olie, knoflook en koriander.
Açorda de mariscos: soep met brood, schaal- en schelpdieren.
Almondega: gehaktballetjes met brood, uien en peterselie. Meestal wordt er flink wat tomatensaus bij geserveerd.
Arroz de Marisco: rijst met verschillende soorten zeevruchten, tomaten, rode pepers en knoflook. Een specialiteit die in elke kustplaats te verkrijgen is.
Bacalhau: stokvis! Dit is gedroogde en gezouten kabeljauw, het nationale gerecht van de Portugezen.
Bifanas: broodjes met magere, malse reepjes gekruid en gegrild varkensvlees.
Bife à Café: biefstuk in een romige koffiesaus. Het wordt gekruid met zwarte peper en geserveerd met patat.
Bolo Rei: traditioneel Portugees gebak dat voornamelijk gegeten wordt tijdens religieuze feestdagen. Het is al sinds 1829 te koop bij de oudste banketbakkerij van Lissabon, Confeitaria Nacional.
Caldeirada de Peixe: stoofpot van vis-en schaaldieren, met diverse groenten.
Carne de Porco à Alentejana: varkensvlees met schaaldieren en paprika's, een Zuid-Portugese specialiteit.
Cataplana: eenpansgerecht met mosselen, ham, worst, ui, knoflook, paprika en peterselie in een chilisaus met witte wijn. Ook dit is een Zuid-Portugese specialiteit.
Chouriço: pittige worst op basis van paprika en varkensvlees. De Portugese variant van de Spaanse Chorizo, met Portugese kruiden. Het wordt veel gegeten op brood, maar er zijn ook bakkers die het vlees rechtstreeks verwerken in het deeg. Zo wordt Chouriçobrood gemaakt.
Cozido à Portuguesa: een stoofpot van rundvlees, varkensvlees en worst. Ook voegt men verschillende groenten toe, zoals kool, kikkererwten, wortelen, aardappelen en rijst. Men drinkt rode wijn bij dit gerecht.
Ensopada de Borrego: een pittig gerecht met stukjes gebakken mager lamsvlees met uienknoflooksaus. Soms wordt er appel aan toegevoegd. Het gerecht kan gegeten worden met rijst of brood.
Estofado de pollo: een vleesstoofpot van kippenpoten in rode pepersaus. Verder worden er groenten als ui, erwten, bonen, wortel, aardappel en knoflook toegevoegd. Het gerecht wordt gegeten met witte rijst.
Farinheira: een typisch Portugese worst op basis van meel. Wordt vaak gegeten bij Cozido à Portuguesa.
Farófias: portugees dessert van stijfgeklopt eiwit, gepocheerd in zoete melk en geserveerd met custardvla.
Leitão à Bairrada: speenvarken van de grill, geserveerd met een saus van zwarte peper en knoflook.
Melao com Presunto: dit is een populaire delicatesse in Portugal: meloen met ham. Het wordt gegeten als aperitiefhapje.
Morcela: gerookte worst van varkensbloed, mager vlees, vet en brood. Gekruid en dan gegrild, gebakken of in de oven gebraden (www.stedentrips.nl/stedentrip/lissabon/eten_en_drinken/lokale_specialiteiten).
...

Carne seca (wörtlich übersetzt “Getrocknetes Fleisch”) ist eine Trockenfleischspezialität, die vorwiegend in Mexiko, besonders in den beiden nordwestlichen Bundesstaaten Chihuahua und Sonora, aber auch in den an Mexiko angrenzenden Staaten der USA wie New Mexico und Texas hergestellt und gegessen. ... Carne seca ist ebenfalls verwandt mit dem gleichnamigen Carne-seca (Mit Bindestrich geschrieben), das vor allem in Brasilien, aber auch in Portugal beheimatet ist (www.fleischtheke.info/internationale-fleisch-und-wurstspezialitaeten/page/5).

Carne-de-Sol (Portugiesisch: “Fleisch der Sonne”) ist eine Trockenfleischspezialität aus Brasilien, besonders aus dem Nordosten des Landes. Carne-de-Sol ist verwandt mit dem ebenfalls aus Südamerika stammenden Charqui, wird aber auf eine etwas andere Weise hergestellt und ist nicht so lange haltbar wie Charqui (www.fleischtheke.info/internationale-fleisch-und-wurstspezialitaeten/page/5).

Maar dit kleine landje is meer dan visrijke kusten. Ook varkensvlees is een favoriet ingrediënt in de Portugese keuken. En er zijn milde valleien met een rijke groenteteelt in het binnenland. Er wordt ook verteld dat Portugezen behoren tot de grootste rijsteters in Europa.
De verschillende regio's kennen veel gerechten gemaakt van de producten uit de eigen streek. Dat wordt benadrukt door verschillende 'culinaire' bijnamen. Zo heten de de inwoners van Lissabon 'alfachinas' (sla-eters) en de bewoners van Porto 'tripeiros' (pens-eters) (https://tallsay.com/page/4294974500/kennismaking-met-keuken-van-portugal).

Het Portugese biermerk Super Bock heeft zich op een originele wijze gepromoot. Samen met het Portugese reclamebureau Ogilvy bedacht het biermerk een campagne om haar bier in de kroeg te promoten middels tafelvoetbal. Op het moment dat je een biertje in de kroeg gaat doen met vrienden, dan staat het maken van plezier natuurlijk voorop. Speciaal hiervoor heeft men een voetbaltafel gemaakt die in plaats van een 1 euro munt alleen de doppen van het biermerk Super Bock accepteerde. Iedere bierdop was inwisselbaar voor 1 spel tafelvoetbal. Een grappige en originele manier om je biermerk te promoten als je het mij vraagt. Om die reden is deze campagne van Super Bock het bespreken zeker waard.
Het merk Super Bock bestaat al sinds 1927, maar is zoals blijkt uit deze guerrillamarketing campagne zeker niet stoffig. Het biermerk is in Portugal zeer populair en heeft zich ten doel gesteld om mensen samen plezier te laten maken onder het genot van een Super Bock biertje. Tafelvoetbal is met name een populair spel in sportkantines en in kantines van bedrijven, maar in Portugal vind je het spel ook in diverse kroegen en andere uitgaansgelegenheden. Dit laatste zal ongetwijfeld de aanzet hebben gegeven tot het maken van een speciale voetbaltafel die bierdoppen van Super Bock bier accepteerde. De tafelvoetbal werd in een kroeg geplaatst en vervolgens bestelden mensen massaal het Super Bock bier. Vervolgens konden ze met iedere dop een pot tafelvoetbal spelen. Bij Super Bock heeft men een video gemaakt van hoe de sfeer in de kroeg was tijdens het spelen van het tafelvoetbal onder de noemer Super Worldcap (www.marketingboeken.net/guerrillamarketing/portugees-biermerk-promoot-zichzelf-met-tafelvoetbal/).

Wat opvalt bij de kleine brouwerijen is dat hun website vaak niet meer is dan een foto of een foldertje...
A cerveja era a bebida preferida na Península Ibérica até à chegada do vinho com os Romanos há 2.000 anos. Os Celtas, que habitavam quase toda a península, faziam a sua própria cerveja, que bebiam normalmente e com que comemoravam as suas vitórias. É esta tradição, durante séculos esquecida, que queremos recuperar, produzindo cervejas únicas, privilegiando o seu aroma e sabor (http://www.cervejaceltas.com/).


Heb ik nog bieren in Portugal ontdekt?
Dat kan wel in een volgend bericht...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten