Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 25 maart 2017

Zeewolde bier (Microbrouwerij Gebroeders Ducaat)

(www.zeewoldebier.nl/)

Gebroeders Kees en Gert Ducaat, geboren en getogen in Utrecht, stammend uit een gezin van 8 kinderen zijn samen met nog een broer in Zeewolde neergestreken. Buiten het feit dat ze toevallig allebei in de bestratingen werkzaam zijn, deelden ze ook al jaren de passie voor speciaalbier.
In 2009 is Kees per toeval op een markt in contact gekomen met “Biergilde Gambrinus”  in Almere en vond dat zo fascinerend dat hij zich daarbij aansloot en er weinig overreding nodig was om Gert mee te krijgen. Binnen deze vereniging werden ook brouwopleidingen gevolgd. De eerste brouwsels werden gemaakt in de keuken. Dat jaar wordt ook hun “Ducator” geboren, een stevig winterbier wat nog steeds onze topper is.
Naarmate de kennis groeide en de resultaten verbeterden, werd de keuken al gauw te klein. In 2010 betrokken ze de bedrijfsloods van Kees waar gelukkig al een keukenblok aanwezig was, en werden de potten en pannen steeds iets groter om hun ideeen en recepten te kunnen verwezenlijken. De reacties van familie en vrienden waren van dien aard dat ze steeds enthousiaster werden over hun brouwsels. Dat jaar voegden ze “Wolderwhite” aan ons assortiment toe. Een fris witbier. Daarnaast werd er voor Sinterklaas een speciaal “Speculator” gebrouwen.
In 2011 werd het volume  opgevoerd met grotere ketels die werden aangeschaft (annex geprepareerd in de zin van omgebouwde boilers) om preciezer te kunnen doseren. Dit gaf  de gelegenheid om elke zes weken ongeveer een brouwsel van 50 liter te maken. De tussenliggende tijd werd gespendeerd aan oplossingen bedenken voor wat betreft het terugkoelen, bottelen en etiketteren enz enz.. Aangezien het slechts een hobby betreft, moest dit allemaal in de weekeinden plaatsvinden. Dat jaar wordt er “Dubble” en “Triple” toegevoegd aan de lijst van blijvers.
In 2012 draait alles redelijk naar behoren en gaan de heren zich concentreren op de diverse bierstijlen. Er wordt volop geëxperimenteerd en opeens deed zich de mogelijkheid voor om deel te nemen aan een Brand Pilsbrouwwedstrijd waar zij eigenlijk best oren naar hadden. De uitdaging lag in het feit dat het een bier van lage gisting moest worden, wat een extra moeilijkheidsgraad met zich meebracht voor een hobbybrouwer. Vol overgave hebben zij zich hierop gestort en uiteindelijk hun pils genaamd “Friendship” ingezonden. Dit levert leuke reacties op van de lokale media en een leuk verslag met foto's in het Heineken Vakblad. Dit resulteerde in een mooie podiumplaats tijdens de finale, uit ruim zestig deelnemers Verder wordt dat jaar “Powerblond” aan onze lijst toegevoegd.
De behaalde resultaten, maar met name de reacties van alle kenners om hen heen doet ze besluiten om in 2013 de entourage wat aantrekkelijker te maken en leuker aan te kleden om in de toekomst hun bieren in een sfeervolle maar serieuze proefavond te kunnen presenteren. Wederom nemen ze deel aan de Brand Bierbrouwwedstrijd om een Zwaar Blond bier te maken. Dit jaar bereiken ze dan wel niet het podium maar wel veel andere dingen daarvoor in de plaats. Zo komt er een filmploeg van Discovery Channel een opname maken van het brouwproces wat zowel bij Brand als op TV  verschijnt. En alsof dit nog niet genoeg is, komt ook de crew van Hart van Nederland nog opnamen maken voor de Late uitzending die avond. Met als kop: “Of het nou om een straatje leggen gaat of het brouwen van een biertje , de Gebroeders Ducaat draaien er de hand niet voor om”. En zo is het maar net!
De twee kleine brouwketels worden vervangen door een zelf ontworpen dubbelwandige ketel. Dat jaar wordt de “Herfstbock” en “Vienna” aan het assortiment toegevoegd.
Dit was het ontstaan van de Micro-Brouwerij, de hobby werd een beetje omgezet naar een kleine professionele Brouwerij met uitsluitend mooie kenmerkende speciale bieren in kleine oplagen (www.zeewoldebier.nl/Over_ons).  2014 en later ontbreekt in hun historie, dus ofwel is de brouwerij heel druk, ofwel is de droom niet uitgekomen. Of wellicht gaat het brouwen door, maar is websiteonderhoud geen prioriteit?


Gebr. Ducaat
Micro Brouwerij Gebroeder Ducaat
Land Nederland
Provincie Flevoland
Plaats Zeewolde
Actieve brouwerij Ja (2 jaar actief)
Opgericht in 2014
(www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/flevoland/zeewolde/gebr-ducaat)
Vervolgens volgt hetzelfde verhaal als bij hun eigen site. Ze zijn in 2014 opgericht, maar hun historie loop van 2011 tot 2015.

Pint Flevoland heeft in 2015 bij Micro brouwerij Gebroeders Ducaat een bierproeverij verzorgt. Bier speelt een prominente rol bij de gebroeders Ducaat . Dat mag duidelijk zijn. Je kunt niet alleen proeven, maar ze geven ook een kijkje in de brouwerij  (www.bier-evenementen.nl/evenement/microbrouwerij-gebroeders-ducaat/). In 2016 deden ze mee met de open brouwerijdagen (www.weekvanhetnederlandsebier.nl/nederlandse_brouwerijdagen). Ook kwamen ze nog in het nieuws over het hoptekort (op Omroep Flevoland)

Micro Brouwerij Gebr. Ducaat
Jupiterweg 17
3893 GC Zeewolde (www.bier-evenementen.nl/locatie/micro-brouwerij-gebr-ducaat/www.bier-evenementen.nl/evenement/microbrouwerij-gebroeders-ducaat/)

Brouwerij in Speciaalbier Gebr. Ducaat
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2014
Jupiterweg 17
3893 GC Zeewolde
Provincie: Flevoland
KvK-nummer: 60408227
Eigenaar/directeur: Kees en Gert Ducaat
Brouwmeester: Kees en Gert Ducaat
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij.html)

Ook hun Facebookpagina bestaat nog. ze bestaan dus nog.


Ze hebben heel veel (haast dezelfde) etiketten: www.bieretiketten.nl/cms/?index.php&page=Etiketafbeeldingen&paginanr=1&brouwerij=ducaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten