Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 30 maart 2017

ST 75 (Orval)B-6

Dus ik krijg een doosje Orval rechtstreeks van de abdij. Ik open de doos en daarin zitten twee gekantelde flesjes en een glas. In het glas zit een papiertje met daarop met balpen geschreven ST of 75, dat weet ik niet precies.

Op het etiket staat als botteldatum 30 maart 2016 en THT 30 maart 2021. De fles is zo typerend glooiend. Echte schoonheid.
Als ik de fles openmaak komt het bier al schuimend de fles uit, is het een gusher? De lucht is zurig. Het bier is donker amberkleurig met wit schuim, dat toch iets van gebroken wit overkomt. Het ziet er mooi uit in het glas. Het glas is robuust en stevig en past mooi bij het bier.


De smaak is bijzonder complex, of is het bijzonder en complex? Het bier heeft een verfrissend mondgevoel. Het bier is nog geen 5 maanden oud nu ik het drink en is volgens mij nog jong te noemen. Het bier is moutig en heeft een zuurtje. Ik mis hopbitterheid.

Als ik de tweede fles open plopt deze luidt en is het zekers te weten een gusher. Ik zit onder. Gatver.


Het etiket heeft een verhaal dat ik al eerder heb verteld, waarbij ik aandacht had voor Tournée Générale en de 'middelste Orval'. Ook heb ik eens een jonge Orval vergeleken met een oude Orval. Die vergelijking deed ik in 2014. Nu bijna drie jaar later heb ik het weer/nog steeds over Orval. 

Wat vinden anderen?

The taste is fruity and slightly acidic. Nice firm body with a bitter hop aftertaste. I'm enjoying this beer! Finish is quite dry and clean (www.barleypop.com/orval-trappist-ale/).

Orval, often referred to as the “Queen of the Trappists” is the newest of the Trappist monasteries. This beer is brewed and bottled at the Abbey of Orval which is located near Florenville, Belgium in the province of Luxembourg. Still brewing at its present site since 1929. The taste and quality of this beer stands out from the crowd.
The Orval glass, specially designed for Orval came out in the 30’s and its wide mouth rim really opens up the hoppy flavor of the beer. This beer really improves with age. A nice young bottle greets you with a wallop of hops and a bitterness, where a more mature bottle the tones are more rounded and a yeasty. I had the pleasure of drinking an older bottle at Delirium Cafe’ in Brussels and it was pure heaven, so yes, age is good to this beer!  (www.barleypop.com/orval-trappist-ale/).

Review:
I love drinking this beer, not  just because the bottle looks like a piece of art and the Orval glass that holds this beer looks equally brilliant!  It’s just because the beer is “good”!
The pour develops into a nice foamy white head that almost overtakes my glass. It’s pretty dam thick and the aroma this thing puts out is citrus, earth and bread. As it warms, the smell intensifies leaning more with the yeast.
The taste is fruity and slightly acidic. Nice firm body with a bitter hop aftertaste. I’m enjoying this beer! Finish is quite dry and clean.
In summary, I would highly recommend this beer just for the quality that’s put into making it. Also remember, as this beer warms, the flavors just keep getting better and better. A drink “slowly” type of beer, like savoring a nice glass of wine. Also, this beer pairs extremely well with food, especially with soft cheese, calamari and salmon.
Highly Recommended!  (www.barleypop.com/orval-trappist-ale/).

Orval Trappist Ale | ABV 6.9% | $5.49/Bottle at Whole Food Market
Abbey Notre-Dame d’Orval
B-6823 Villers-devant-Orval, Belgium
www.orval.be  (www.barleypop.com/orval-trappist-ale/).

De brouwerij van Orval brengt slechts één bier op de markt. Een bier van hoge gisting met hergisting op fles en met een alcoholvolume van 6,2%. Dit bier wordt uitsluitend gebrouwen uit bronwater, gerstenmout, hopbellen,   kandijsuiker en gist. Het aroma en de fijne smaak van de trappist Orval is meer te danken aan de hopbellen en de gisten dan aan de gebruikte mouten.
Bijzonder aan de Orval is het hoppen tijdens twee verschillende productiestadia. Eerst wordt in de brouwzaal een grote hoeveelheid fijne hop toegevoegd: dat zorgt voor de befaamde bittere smaak en voor de langere houdbaarheid van het bier.  Later wordt in de bewaarkelders nogmaals hop toegevoegd, dit is de zogenaamde Engelse ‘dry hopping’. Dat zorgt voor het verrukkelijke aroma dat zelfs de meest gewaarschuwde proever helemaal in vervoering brengt.
Tijdens een degustatie vormen het bier en de kaas van Orval een echte harmonie.  De unieke vorm van de fles en van het glas, het design van de etiketten, de onderleggers en het andere publiciteitsmateriaal... het is allemaal een erfenis uit het begin van de jaren dertig (www.trappist.be/nl/pages/trappistenbier-orval).


Abbaye d'Orval
6823 Orval (Villers-devant-Orval)
Het bezoek aan de ruïnes van de oude cisterciënzerabdij onthult een locatie met een boeiende geschiedenis en een heel aparte schoonheid, ingebed in een vallei waar de Mathildisbron ontspringt. Een bewegwijzerde route om de ruïnes te ontdekken, het museum dat is ingericht in de kelders uit de achttiende eeuw, de traditionele apotheek, de tuin met geneeskundige planten en "De Abraham Bijgebouwen" met een tentoonstelling over het brouwen van bier in Orval alsook het  werk van monnik-schilder Broeder Abraham Gilson, zetten de kroon op uw bezoek.
Abdijwinkel : kaas en bier, die in de abdij zelf gemaakt worden, boeken, religieuze artikelen en andere souvenirs van Orval.
Het Natuurreservaat van Orval: didactische wandeltocht.
A l'Ange Gardien (op 200 meter van de abdij): Proeven van kaas en bier (www.365.be/attractions/att/culture-sites-monuments-et-demeures-historiques-orval-villers-devant-orval-6-abbaye-dorval.html?lang=NL).

In 2013 waren er geruchten dat met het ATP-logo zou verliezen, maar dat bleken slechts geruchten (zie http://drinkbelgianbeer.com/news/orval-responds-to-recent-media-reports).

Unlike at other Trappist breweries, here at Orval, monks have never been directly involved in the production of beer. The number of monks in the community is not directly related to the amount of beer produced, let alone the justification of any trade secret. To the contrary, four brothers (monks) with the Abbot as president, are actually very involved in the Board of Directors of Brasserie d’ Orval, with three independent directors involved in all decisions. A brother is present every day in the business.
The Production of Orval beer-brewed, matured, and refermented on the site of the abbey, has now reached a limit due to the size of the premises. This is why we imposed a policy of the stabilization of sales, which is not meant to deprive our loyal customers! (http://drinkbelgianbeer.com/news/orval-responds-to-recent-media-reports).


De Cisterciënzerabdij van Orval ("Gouden Dal") was in 1132 opgericht, na de Franse revolutie vernield en van 1926 tot 1948 weer opgebouwd door de Trappisten. De oprichting van de brouwerij maakte deel uit van de initiatieven die de bouw van de nieuwe abdij moesten bekostigen. Dit in tegenstelling tot andere trappistenbieren, waar het er oorspronkelijk om ging door de arbeid van de monniken in de eigen behoeften te voorzien. De brouwerij vormt een aparte rechtspersoon: de société anonyme Brasserie d'Orval. De aandelen hiervan waren in het bezit van niet-kloosterlingen, die de abdij echter gunstig gezind waren. In de loop der tijden verkochten of schonken ze de aandelen aan de vzw van de abdij.
Het duurde tot 1932 voor het eerste bier gebrouwen werd. Leken participeerden niet enkel in het kapitaal, maar werden ook ingeschakeld in het productieproces. De opeenvolgende brouwmeesters zetten hun eigen stempel op het zich ontwikkelende bier. Zo wordt het "Engelse" karakter toegeschreven aan Jan Van Huele, die aan de kust bieren in Britse stijl produceerde. De stijl van het Orval-bier werd verder ontwikkeld door de Duitse brouwmeester Hans Pappenheimer, die verbood de bierstein uit de tanks te verwijderen.
In de jaren vijftig gingen twee monniken, broeder Dominique en broeder Raphael, de brouwstiel aanleren bij de confraters van Scourmont en kwamen zo in aanraking met bierprofessor Jean De Clerck. Op zijn advies werd de brouwerij heringericht en werden de gistingstanks grondig gereinigd. Het bier verloor hierna echter zijn typische karakter dat het verkreeg door de Brettanomyces-gisten in de aanslag in de tanks. Broeder Dominique moest met monnikengeduld in de brouwerij op zoek om deze wilde gisten te recupereren.
In 1994 wees een audit uit dat de productie moest worden opgedreven om de abdij leefbaar te houden. De gemakkelijkste oplossing hiertoe was de productie te verhuizen naar een andere site, maar de monniken vonden dat de brouwerij binnen de muren van de abdij moest blijven. Door investeringen werd de productiecapaciteit opgedreven van 34.000 hectoliter in 1994, over 45.000 hectoliter in 2002, tot 68.000 hectoliter heden.
In oktober 2013 gaf brouwmeester Jean-Marie Rock de roerstok door aan een vrouw, Anne-Françoise Pypaert (https://nl.wikipedia.org/wiki/Orval_(bier)).


Meet Anne-Françoise Pypaert, the first female Trappist brewmaster
Published on September 18, 2014 (http://drinkbelgianbeer.com/breweries/meet-anne-francoise-pypaert-the-first-female-trappist-brewmaster).

In the 1930s, three master brewers each brought their own unique knowledge and insights to the development of manufacturing techniques, to produce a beer so unique and so complex: Orval. Today, Ms. Anne-Françoise Pypaert, Brewing Engineer, has taken over duties of brewmaster, with talent and skill (http://drinkbelgianbeer.com/news/orval-responds-to-recent-media-reports).


Step aside, guys. The lady is in charge. Welcome to Brasserie d’ Orval, Anno 2014.
Things have changed a lot in the male-dominated world of the Trappist Abbey breweries in the last few decades. A significant number of women now work at these hallowed places, mainly in the area of lab work, marketing, and quality control. The reason for the quality control segment is perhaps that, in Belgium and elsewhere, it is a widely held belief that women often possess a more sensitive sense of smell and taste than men, and hence, can be better choices for quality control jobs.
You can read that as: all sensory aspects of beer tasting. Tough job, eh?
But at the top of the brewery ladder, there has never been a woman in charge as brewmaster at any Trappist brewery. Until last year, that is. In late October, 2013, Jean-Marie Rock, celebrated brewmaster at Brasserie d’ Orval, at l’ Abbaye Notre Dame d’ Orval, retired. His replacement had been named some months earlier: Anne-Françoise Pypaert, Director of Quality Control since 1995, and second in command to Mssr. Rock.
Anne-Françoise, in fact, was the only woman working at Orval when she was first hired in late 1992. Now, there are eight women employed there: one in the lab, one in Research and Development, four in the office, one in the cheese factory, and one as…brewmaster. There are 37 workers overall in the brewery and cheese factory.
I asked Anne-Françoise if she had considered brewing as a career when she first started studying Biochemistry in the late 1980′s, and she replied that she did not think it possible, as brewing was such a male-dominated world at the time. She remarked: “However, after a few years, while still studying for my degree, I started to think it might be possible to find work at a brewery, as things were changing then. So, I focused on applying at breweries, and they hired me here.” She has never worked another job since graduating from her university, which is quite remarkable in this day and age.
Surprisingly, Anne-Françoise first tasted Orval just a couple of days before her initial interview at the brewery. “I liked the beer right from the start, as I have always been a beer lover,” she commented, smiling. “And I tell people who ask me that women like Orval too, and other bitter beers. I like to fight the perception that women only like sweet beers,” she added.
Anne-Françoise studied at Institut Meurice in Brussels, which is now called “High School Lucia Debrouckere.” (Note that high school has a different meaning in Belgium than it does in the U.S.) Obviously, though, her on-the-job training with Mssr. Rock for over twenty years has shaped her brewing talents. “But, I am not the same person as Jean-Marie. While the method of production is nearly the same, as he was my mentor, we have very different management styles.”
My next question was: “How does it feel to be the first female brewmaster as a Trappist brewery? Are you proud of that achievement?” To which Anne-Françoise replied: “Yes, I am proud, sure. I am very happy.”
As if all that wasn’t enough to impress you, Anne-Françoise is also head of production of Orval’s cheese factory. Where she finds the time to do it all is anyone’s guess. Orval produces three cheeses, all based on the Port Salut style: there is young, aged, and cheese washed with Orval beer. Sadly, the cheeses are only available in Belgium, France, and the Netherlands. I have my fingers crossed that this could change in the future! (http://drinkbelgianbeer.com/breweries/meet-anne-francoise-pypaert-the-first-female-trappist-brewmaster)


Naargelang van de leeftijd van het bier in de fles, zal de smaakervaring verschillen. Zeer jong bier wordt gekenmerkt door een bouquet van verse hop, met een fruitige noot en een uitgesproken bitterheid in de smaak, een lichte sluier en een minder vaste schuimkraag dan bier dat zes maanden oud is. Dit heeft dan weer een bouquet dat bestaat uit een mengeling van gistgeuren en overjarige hop. De bitterheid is meer verspreid en de smaak evolueerde naar een lichte zurige toets, met snuifjes gist en karamel. Bier van zes maanden en ouder, dat zonder het bezinksel wordt geserveerd, ziet er bijzonder glanzend uit. Het zal minder glanzen als het op een temperatuur van 7° tot 8° wordt geschonken.
De brouwerij geeft de consument alle nodige informatie, rechtstreeks op het etiket, over de bottelingsdatum en de houdbaarheidsdatum. Elke consument weet dus precies hoe oud het bier van Orval in kwestie is en of hij het snel of minder snel moet opdrinken, naargelang zijn voorkeur voor jong bier, een bier dat enkele maanden of enkele jaren oud is (www.orval.be/nl/58/Hoe-Orval-wordt-gebrouwen) (www.belgische-bieren.be/bier/orval).


Over de optimale bewaartijd van Orval zijn al talloze discussies gevoerd, het lijkt wel of iedereen zijn eigen ideale bewaartijd heeft. De nodige cafés schenken bijvoorbeeld zowel verse als gerijpte flessen, van een half jaar of jaar oud. Een belangrijke oorzaak hiervan is waarschijnlijk het samenspel van de giststammen Brettanomyces en Saccharomyces, die het in het eerste half jaar een mooie strijd aangaan voor de dominante smaken. De verticals die ik heb geprobeerd met dit prachtige bier zijn tussen de 0 en 5 jaar oud. Het eerste jaar lijkt inderdaad meer Bett gedomineerd, na 2 jaar proef je minder bittere en meer zuurdere tonen. Gek genoeg vond ik de algemene smaak na 5 jaar meer in balans dan na 2 jaar, maar voor een licht bier als Orval is dat eigenlijk te lang. Persoonlijk vind ik eigenlijk kakelvers de uitgesproken smaken van een Orval het beste tot hun recht komen, maar voor advies op maat moet ik toch iedereen aanraden zelf een vertical tasting te doen met dit fantastische bier (http://dossierhop.nl/bewaaroverzicht/).


Tja over Orval valt er héél véél te vertellen . . . Dit bier past eigenlijk niet tussen al onze andere trappisten, waarmee ik wil zeggen dat je het niet kan vergelijken met een trappistenbier van een andere abdij. Het is een uniek product. Maar ééntje dat wereldwijd terecht een opmerkelijke faam geniet. Orval groeide uit tot één van de meeste eigenzinnige bieren van ons landje.
Eigenlijk is Orval in alle opzichten apart: het flesje en het glas beiden zijn gepatenteerd nergens zal je een identiek model aantreffen… De brouwerij van de ‘Abbaye NotreDame d’Orval’ brouwt dit bier pas sinds mei 1932 en men heeft in tegenstelling tot de andere trappistenbrouwerijen slechts dit éne bier. Alhoewel er ook een afgeleid product bestaat Petit Orval dat de paters er als refterbier kennen. Deze wordt ook wel de groene Orval genoemd en heeft 3,5 % alc. vol., je kan hem enkel ter plaatse proeven in de taverne vlakbij de abdij ‘l Ange Gardien (https://trappistbier.wordpress.com/2011/01/19/geproefd-door-geroen-orval/).


De Trappist Orval is een buitenbeentje. Hij wordt gebrouwen zoals geen enkel ander bier. Maar het is een smaakbom van uitzonderlijke kwaliteit (www.demorgen.be/magazine/bier-orval-b5f69a6b/).


In het Belgische trappistenlandschap is er een buitenbeentje dat je moeilijk ergens kan onder brengen: Orval. Het is niet blond, niet bruin, maar lichtamber, met zelfs een oranje schijn. Er is slechts één Orval. In één fles. En het is bitter, erg bitter, wat zurig zelfs. Tijdens proeverijen confronteer ik graag mensen met dit bier. Ik zet het dan als eerste bier, om de smaakpapillen eens goed wakker te maken. Vooral in Nederland, waar de mensen toch vooral pils drinken, durft dat wel eens een smaakshock teweeg brengen. Orval is echter een bijzonder fris en doordrinkbaar bier, want het is niet zwaar (6,2 vol%alc) en het bitter-zure smaakt steeds naar nog. Vanwaar komt die bitterheid? Allereerst door de “dry hopping”. In de “cuves de garde”( bewaarkuipen waar het bier nagist) hangen letterlijk grote zakken met Styrian Goldings-hopbellen te weken, net als grote theezakjes. Ze doordrengen het bier met de bittere smaken van de hop. Dat doet geen enkele brouwer nog. En het zure trekje in het bier? Dat komt van de rondhangende wilde gisten, de Brettanomyces Orvaliensis. Ze zorgen voor een verdere gisting in de fles, en consumeren ook de suikers die de gebruikelijke gist niet kan omzetten, met een steviger boeket en meer alcohol tot gevolg. Meteen hebben we beide hoofdrolspelers in “le gout d’Orval” omschreven, bitter en zuur. En kan meteen ook de discussie losbarsten hoe oud je je Orval best drinkt. Jean-Marie Rock, de brouwmeester van Orval, is zelf voorstander van het bier jong of cru te drinken. Je hebt dan natuurlijk de echte smaakbom met licht-agressieve tonen van ruwe hop en dat tikkeltje bretts (www.bierpassie.com/article/2190/orval-is-orval) (www.demorgen.be/magazine/bier-orval-b5f69a6b/).


Meestal is er géén tussenweg je hebt het voor zijn uitgesproken bittere smaak of niet. Als ik eerlijk mag zijn, ik was er 25 jaar geleden ook niet zo wild van, maar ons smaakpatroon evolueert mee en sinds een zestal jaar ben ik een enorme fan geworden van dit bier en ik heb er dan ook steeds een voorraad van in huis. Orval is een ideaal fris en doordrinkbaar aperitiefbier, want het is niet zwaar (6,2 vol.%alc) en het bitterzurige smaakt steeds naar meer en scherpt de honger aan. Orval is een lichttroebel amberkleurig bier, beetje een schijn van oud koper, met een stevige bijna beige schuimkraag, (wij bierliefhebbers heten dit kleur off-white) en met net de juiste koolzuurpareling in het glas. Het aroma is fruitig maar deze fruittoetsen (van jong fruit banaan, ananas en/of peer, voor sommigen zelfs beetje citrus) blijven op de achtergrond door de typische Orval-hopbitterheid. De smaak is mild, fruitig, perfect in evenwicht maar met vooral de geweldige hopbitterheid die dit bier zo speciaal maakt in combinatie met de zurige tint vanwege de wilde gist en met een goede droge afdronk. Orval kent een grote smaakevolutie naarmate je het bier wat langer laat rijpen, de kan deze trappist gerust tot 5 jaar bewaren. Wellicht stijgt ook het alcoholgehalte lichtjes dit door de verdere omzetting van de resterende suikers.
Orval drukt op het halsetiket 2 data af: bovenaan de botteldatum en daaronder de ten minste houdbaar tot datum. Zythos zou dit graag op elk bier zien toegepast. Telkens gedurende die 5 jaar verandert zijn smaak. Hoe jonger hoe meer de bitterheid de smaak bepaald, hoe ouder hoe zachter, ronder hij is geworden en minder bitter smaakt (de wilde gisten hebben wat meer hun stempel kunnen drukken).  De laatste maanden als ik ergens een trappistenproeverij mag verzorgen breng ik meestal een piepjonge én een versie van minstens 7 maand mee zodat men beide eens naast elkaar kan proeven want véle consumenten beseffen niet dat er zo’n smaakverschil is. Ik heb de indruk dat Orval nu op véél méér bijval kan genieten bij de doorsneeconsument dan pakweg 20 jaar geleden. De productie is dan nu ongeveer anderhalf keer zo groot qua volume ten opzichte van toen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een Orval die al minstens 6 maand gebotteld is (https://trappistbier.wordpress.com/2011/01/19/geproefd-door-geroen-orval/).

Orval is een trappistenbier dat in de abdij Notre-Dame d'Orval in de Belgische provincie Luxemburg wordt gebrouwen. Het bier is een buitenbeentje binnen de familie van de trappistenbieren, en van de Belgische bieren in het algemeen: er is slechts één variant algemeen verkrijgbaar, en deze is een relatief licht bier dat herinnert aan een Engelse ale (https://nl.wikipedia.org/wiki/Orval_(bier)).

Orval is een bijzonder én een interessant bier. Een Trappist, die bij de andere trappisten echter
volledig uit de maat loopt, vanwege het eigenzinnige karakter van het bier, wat te danken is aan het gebruik van de brettanomyces gist.
Geen allemansvriend, dit bier. Wel zeer kenmerkend en karaktervol, en een uitdaging voor de amateurbrouwer. Het bier wijkt dermate af van andere biersoorten, dat het BKG nog niet zo lang geleden aan de biertypenlijst de “brettanomyces blond” toevoegde. Binnen dit type bestaat er welgeteld één commercieel bier: de Orval. Wie in de biertypengids van Derek Walsh op zoek gaat naar een typebeschrijving, zoekt tevergeefs. Derek vindt hem nog het beste te plaatsen bij de saisons. Dit is nu dus veranderd.
Ik citeer de site van het BKG: Brettanomyces Blond :
Gisting Bovengistend en brettanomyces.
Kleur Amber
EBC 15 – 30
Helderheid Tweeschijn tot amber
Schuim Romig
Alcohol vol. % 5,5 – 7,0
Geur Zurig, hoppig, iets fruitig, paardendeken
Smaak Bitter tot zeer bitter, zurig, zeer droog en iets fruitig
EBU 35 – 50
Hoofdsmaak Bitter tot zeer bitter, zurig
Body Dun
Mondgevoel Zeer droog en door CO2, hop en Brettanomyces, samentrekkend
Nasmaak Hopbitterheid blijft lang hangen en het eindigt zeer droog
Voorbeelden Orval
Opmerkingen Door Brettanomyces vergisting veel drogen dan Bitter Blond bieren en zuurder dan Saison (www.dekoperentsjettel.nl/pdf/originele/2014/maart/orval_recept_2014.pdf).

Dat het bier complex is staat buiten kijf,  maar toch kan het ook de rol spelen van een populair bier. Dat ondervonden we in 2005, tijdens een van de laatste optredens van Michael in Ciney, tijdens een bierfestival georganiseerd door de provincie Namen. Toen hij aan het talrijk opgekomen publiek vroeg wat hun lievelingsbier was, verwachtte hij een of andere lokale pils, maar er was wel massaal geroep om Orval.
Tenslotte nog een tip: in de Franse taal is Orval het enige mannelijke bier, daarom bestel je “un Orval’ of “ deux Orvaux’.
Bron: Ben Vinken, De Morgen Magazine (www.bierpassie.com/article/2190/orval-is-orval)


De trappist van Orval is enig. Wegens zijn complex gistingsproces, is de smaak van Orval in onophoudelijke evolutie.
Grondstoffen
De grondstoffen van het bier van Orval zijn bronwater, gemoute ‘tweerijïge’ lentegerst, aromatische hopvariëteiten en vloeibare kandijsuiker.
Brouwen
Na het schroten en zogenoemde brouwen ‘met met infusie volgens Engelse methode, en een filtering gaat de wort naar een  kookketel, om er anderhalf uur te koken. Tijdens dit kookproces wordt de hop toegevoegd. Daarna wordt de wort afgekoeld.
Gisting
Tijdens de hoofdgisting die vier à vijf dagen zal duren, zetten de gisten de suiker om in alcohol en koolzuurgas. In Orval ondergaat het bier een zogenaamde “hoge” gisting bij een temperatuur tussen de 15° en 23 °C.
Lagering
In de lagertanks worden een tweede giststam en grote zakken gevuld met hopbellen aan het bier toegevoegd. Twee tot drie weken zullen deze hopbellen “trekken “ in het bier en hun essentiële oliën afscheiden. Dit wordt drooghoppen of dryhopping genoemd.
Afvulling
Na het centrifugeren, worden bovengenoemde gisten en vloeibare kandijsuiker toegevoegd om de hergisting op fles in te zetten, en het bier afgevuld. De brouwerij van Orval produceert maar één enkel flessenbier. Voortdurende controles staan borg voor optimale kwaliteit.
Gisting op fles
Het gebottelde bier zal nu  drie tot vijf weken nagisten in de « warme » kamers, op een constante temperatuur van 15°C.Geserveerd op deze keldertemperatuur komt het bier goed tot zijn recht.
De kegelvormige fles werd speciaal ontworpen voor dit bier, zodat  bij het uitschenken het gistbezinksel in de fles blijft en u kunt genieten van een schitterend bier. Dit gistbezinksel is rijk aan vitamine B en kan nadien worden opgedronken (www.biernet.nl/bier/merken/orval).


Orval
Degustatieverslag door broeder S.S., namens het BG
Schenken
Het bier schenkt rustig uit. Het laatste beetje gist eventueel apart degusteren.
Uiterlijk
Bruin, troebel bier met een stevige helder witte schuimkraag die lang blijft staan.
Degustatie
Dit bier is 3 maanden oud en daarmee vrij jong. Het heeft een sterke, licht zure geur, iets fruitig. Het bier is droog met een zurige nasmaak met name bij de eerste slokken. Na enkele slokken is de zure smaak minder overheersend en komt de smaak van mout meer tot zijn recht. Een bier dat rustig gedronken mag worden. Het is zeer goed te combineren met kaas (www.bourgondischgenootschap.eu/degustatieverslag.php?id=231).

HERKOMST Abdij Notre-Dame d’Orval
FLES kegelfles van 33 cl met kroonkurk
ALCOHOLVOLUME 6,2 vol. % alc (meer is mogelijk bij ouder bier)
UITZICHT Licht amberkleurig: overvloedige gebroken-witte schuimkraag, die overgaat in een berg-en-dalstructuur.
AROMA Hoewel de bitterheid sterk overheerst, is ook een lichte zurige toets waarneembaar.
SMAAK Ook in de mond overheerst het bittere, dat echter zeer aangenaam overkomt. De bitterheid blijft lang hangen, het bier is niet voor niets drooggehopt.
FOODPAIRING Schitterend aperitief bij hapjes, zoals ibérico- of parmaham, maar ook lekker bij Provençaals bereide visgerechten of zalm, gebakken of gerookt, gegrilde makreel, haring… de frisse Orval met z’n zure toetsje kan ermoeiteloos mee overweg (www.demorgen.be/magazine/bier-orval-b5f69a6b/).

Kiprestaurant De Abt
Lange Kruisstraat 4 – 9000 Gent
Kiprestaurant De Abt en de Abdij van Orval zijn met elkaar verweven via de figuur van de Gentse ondernemer Karel Van der Cruyssen (1874–1955). Hij kocht dit pand in 1919 en hij stichtte de eerste middenstandsorganisatie van België. Tijdens WO I vervoegde hij zich bij de genietroepen van het leger. Op het einde van WO I werd hij met zware verwondingen naar het veldhospitaal in Antwerpen gebracht. Mede door dit voorval en door de grote verschrikkingen tijdens WO I, volgde hij zijn uiteindelijke roeping en werd broeder. Als 53° Abt van Orval bouwde Dom Marie-Albert (Karel) Van der Cruyssen, de huidige abdij en startte hij de brouwerij en de kaas-makerij.
Het is dankzij deze Gentenaar dat we nu kunnen genieten van de lekkere Orval trappist en Orval kaas. Boven de brasserie is een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van deze grote ondernemer. Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken.
Door de band tussen De Abt en de Abdij van Orval zijn wij een geprivilegieerd partner van Orval en hebben we een Orval-kelder kunnen aanleggen. Deze kelder kun je vanuit het praatcafé zien (www.deabt.gent/de-abt-orval/).De Ambassadeurs van Orval zijn café's en restaurants die de trappist van Orval een speciale 
plaats geven in hun assortiment. In 2015 kregen 310 café's, tavernes en restaurants van over de hele wereld dit prestigieuze label « Ambassadeur d’Orval ». Belgisch Luxemburg is trots om er ook een vijftigtal op eigen bodem te hebben, de moedergrond van deze trappist.
Om het label te krijgen moet men niet alleen maar het beroemde bier in huis hebben. Drie 
criteria zijn essentieel en worden meegenomen in het besluit: de presentatie, de service en de competentie (www.luxembourg-belge.be/nl/gereedschap/ambassadeurs-orval.php).  

Wat me wel opvalt is dat op een Facebookpagina van beergeeks je weinig Orval voorbij ziet komen....
Maar dit is toch echt wel een geeky bier! Een aanrader, want is het bitter? Is het zuur? Het is een trappist! Het is een Orval!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten