Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 10 maart 2017

Polen 4 van 4


Silezië (województwo śląskie) Katowice
Woiwodschap Silezië (Pools: Województwo śląskie [uitspraak: [vɔjɛˈvut​͡stfɔ ˈɕlɔ̃skʲɛ]?, ong. vojevoetstfo sjlonskië]) is een woiwodschap in het zuiden van Polen, gelegen aan de Tsjechische en Slowaakse grens. De hoofdstad is Katowice (https://nl.wikipedia.org/wiki/Woiwodschap_Silezi%C3%AB).

De naam doet mij denken aan Sisi Niet het drankje, maar de prinses van de filmserie:

Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren (München, 24 december 1837 - Genève, 10 september 1898) was hertogin in Beieren en prinses van Beieren uit het huis Wittelsbach en later – door haar huwelijk met keizer Frans Jozef I – keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 tevens koningin van Hongarije.
Ze is algemeen bekend onder haar bijnaam Sisi, zoals haar familie haar noemde. Met deze naam ondertekende ze ook haar brieven naar intimi. Sissi, met dubbele s, is wijdverbreid vanwege de titel van de op haar leven gebaseerde filmtrilogie. ... Elisabeth zag het als haar taak om Hongarije en Oostenrijk weer tot elkaar te brengen. De band tussen de beide landen was na de Hongaarse Revolutie van 1848 tegen de regering van Wenen zeer slecht. Elisabeth wist de landen te verenigen en in 1867 werd de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie opgericht. Elisabeth, die altijd al met de Hongaren had gesympathiseerd, werd koningin van Hongarije. Samen met haar echtgenoot werd ze in Boeda (Boedapest) op 8 juni 1867 tot koningin van Hongarije gekroond. ... Op 10 september 1898 werd Elisabeth in Genève door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni met een geslepen vijl doodgestoken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_in_Beieren_(1837-1898)).  Toen keizer Ferdinand in het revolutiejaar 1848 was afgezet en zijn broer Frans Karel als beoogde opvolger onder zware druk van zijn vrouw Sophie van de troon had afgezien, werd hun toen 18-jarige zoon Frans Jozef de nieuwe keizer van Oostenrijk. Franz Jozefs persoonlijke leven liet aanvankelijk weinig te wensen over toen hij in 1854 trouwde met zijn knappe nicht Elisabeth in Beieren (Sisi), een dochter van zijn oom Maximiliaan Jozef in Beieren. Uit dit huwelijk werden kort na elkaar vier kinderen geboren, onder wie de kroonprins Rudolf. Het huwelijk verslechterde echter snel doordat Elisabeth, die vanaf het begin al grote moeite had met het strenge hofprotocol in Wenen, zich steeds vreemder ging gedragen na de vroege dood van haar eerste dochter. Haar familie, het Beierse vorstenhuis Wittelsbach, kende wel een historie van gevallen van krankzinnigheid. Tevens had Frans Jozef zelf vele buitenechtelijke affaires die de huiselijke sfeer nog meer bemoeilijkten. In 1867 werd zijn broer Maximiliaan, keizer van Mexico, in dat land gefusilleerd. In 1889 stierf kroonprins Rudolf door zelfmoord, zoals later door de familie werd toegegeven. Zijn tweede broer Karel Lodewijk overleed in 1896 en in 1898 werd keizerin Elisabeth vermoord door de anarchist Luigi Lucheni. Een bekende uitspraak van Franz Jozef na al dit leed was: "Mij blijft niets bespaard". En inderdaad, in 1914 werd zijn neef Frans Ferdinand, de nieuwe troonopvolger, eveneens vermoord. Naar aanleiding daarvan brak de Eerste Wereldoorlog uit. Toen Franz Jozef in 1916 zelf ten slotte overleed, was in feite de oorlog verloren en naderde zijn rijk ook het einde (https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Jozef_I_van_Oostenrijk).

Blijkbaar zat ik abuis want het gaat over een andere periode:

Maria Theresia, Karels oudste dochter, volgde Karel VI op in 1740. Ondanks de erkenning van de Pragmatieke Sanctie probeerde de keurvorst van Beieren toch zijn rechten als opvolger te laten erkennen. Het was echter niet Beieren, maar Pruisen dat het startsein gaf voor een oorlog. Frederik de Grote van Pruisen beloofde Maria Theresia tegen agressors te beschermen in ruil voor Neder-Silezië. Maria Theresia ging niet in op deze poging tot chantage, waarop Frederik Silezië binnenviel en de Oostenrijkse Successieoorlog begon.
De oorlog verliep in eerste instantie dramatisch voor de monarchie. Het Huis Habsburg verloor de keizerlijke kroon aan Beieren, en Silezië aan Pruisen. Omdat hulp van bondgenoten als Groot-Brittannië uitbleef, moest Maria Theresia hulp zoeken bij de Hongaarse edelen. Na enkele weken vergaderen riepen de edelen uit dat ze hun "leven en bloed" aan haar zouden schenken. Uiteindelijk wist de monarchie de overwinning te behalen, hoewel Silezië in handen van Pruisen bleef. De keizerskroon kwam terug in handen van de Habsburgers door de kroning van keizer Frans I Stefanus, Maria Theresia's echtgenoot.
Om de herovering van Silezië mogelijk te maken, werden het leger, de financiën en het bestuursapparaat hervormd door kanselier Frederik Willem von Haugwitz. Wenzel Anton von Kaunitz, minister van buitenlandse zaken, wist door middel van de Diplomatieke revolutie een coalitie met Frankrijk en Rusland aan te gaan om Pruisen te verslaan. Tijdens de Zevenjarige Oorlog wist Frederik de Grote Silezië echter te behouden.
De Oostenrijkse nederlaag in de Zevenjarige Oorlog betekende dat er meer hervormingen nodig waren om de staat efficiënter te maken. Kaunitz en Jozef II, Maria Theresia's oudste zoon en co-regent, voerden een groot aantal hervormingen door in de geest van de verlichting. Hoewel Maria Theresia zelf niet 'verlicht' was, zag ze in dat het staatsbelang werd gediend door verlichte ideeën toe te passen. De landbouw, het strafrecht en het onderwijs werden gereorganiseerd.
Om de monarchie machtiger te maken, probeerden Kaunitz en Jozef II zo veel mogelijk extra gebieden te verkrijgen om het verlies van Silezië te compenseren. In 1772 werd tijdens de Eerste Poolse Deling Galicië geannexeerd. In 1775 werd de Boekovina verkregen van het Ottomaanse Rijk. Tijdens de Aardappeloorlog werd geprobeerd om Beieren te veroveren, maar uiteindelijk kwam alleen het Innviertel aan Oostenrijk (https://nl.wikipedia.org/wiki/Habsburgse_monarchie).

De Silezische Woiwodschap (Pools: Województwo Śląskie[1]; Duits: Woiwodschaft Schlesien) was tussen 1921 en 1939 één van de woiwodschappen van Polen.
Het Verdrag van Versailles onderwiep de Pruisische provincie Opper-Silezië aan een volksraadpleging, waarbij de bevolking in meerderheid voor Duitsland koos. Op last van de entente werd het gebied toch verdeeld tussen Duitsland en Polen. Het gedeelte dat naar Polen ging verkreeg krachtens een Poolse wet van 15 juli 1920 een autonome status. Het gebied had veel eigen bevoegdheden en beschikte over een eigen parlement in de hoofdstad Katowice en eigen schatkist. De Autonome Silezische Woiwodschap was het rijkste, welvarendste en economisch belangrijkste gebied van Polen.
Op 1 oktober 1938 werd het woiwodschap krachtens het Verdrag van München uitgebreid met Zaolzie, een 801,5 km² groot deel van Teschen dat tot Tsjechoslowakije behoorde.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de Oder-Neissegrens als nieuwe Pools-Duitse grens vastgesteld en sindsdien is geheel Opper-Silezië Pools. De autonome status werd op 6 mei 1945 formeel beëindigd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Woiwodschap_Silezi%C3%AB_(1920-1939)).


Gefortificeerde Regio Silezië - Zware Kazemat Nr. 52
(Polen - Silesian - Dobieszowice) Deze zware Poolse kazemat is in 1938 gebouwd als onderdeel van de Gefortificeerde Regio Silezië, dat tijdens het Interbellum door Polen aan de grens met buurland Duitsland aangelegd werd. De kazemat was bewapend met drie zware machinegeweren en was voorzien van een wz. 38 koepel. De kazemat tegenwoordig: Tegenwoordig doet de kazemat dienst uit als museum (http://nl.tracesofwar.com/artikel/24654/Gefortificeerde-Regio-Silezi%EB---Zware-Kazemat-Nr-52.htm).


Een skyline van metaalgieterijen. Fabrieken en mijntorens domineren het landschap van Silezië, één van de kleinste provincies van in Polen, gelegen in het zuiden van het land. Hoewel ook hier fraaie landelijke gebieden zijn te vinden, wordt de regio vooral gekenmerkt  door verstedelijking en industrialisatie. Silezië telt maar liefst 71 steden, veelal dicht op elkaar gebouwd, zoals wel vaker bij industriële ‘mierennesten’. Is dit voor bezoekers een reden om deze streek maar liever te mijden? Integendeel!
Ondergrondse routes
Opmerkelijk genoeg is de grootste industriële regio van Polen namelijk ook één van de interessantste, met name voor bezoekers. Vooral het noorden van Silezië is een schatkamer vol rijkdommen: industriële en natuurlijke. Veel oude, meestal uit de negentiende eeuw stammende mijnen in Zabrze, Rybnik en Tarnowskie Gory zijn omgetoverd tot interessante ondergrondse toeristische routes en de mijnschachten tot kunstgalerijen. In het pittoreske Tarnowskie Gory kunt u een boottocht maken door de overstroomde tunnelgangen, of een rit met ’s werelds oudste smalspoortrein die nog in werking is ....
Silezië behoort tot de oudste historische regio’s van Polen. Het Spoor van de Adelaarsnesten uit de Veertiende Eeuw is een route langs tientallen middeleeuwse kastelen, die in het zomerseizoen als locatie worden gebruikt voor festivals, shows en concerten (www.polen.travel/nl-be/regio-s/silezie-slaskie-flirten-met-de-zware-industrie).
Katowice (1953-1956 Stalinogród; Duits: Kattowitz) is de hoofdstad van de Poolse provincie Silezië.
De stad zelf heeft 317.220 inwoners (2007) en vormt het centrum van het industriegebied van Opper-Silezië, dat met zijn ruim 3,5 miljoen inwoners in feite de grootste agglomeratie van Polen vormt, nog groter dan die van Warschau. In de stad bevindt zich ook de Universiteit van Silezië in Katowice..... Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de stad door Duitsland bezet en verenigd met de provincie Opper-Silezië, daarna werd de stad veroverd door het Sovjet-leger en weer aan Polen toegekend. In 1945 moest de Duitstalige bevolking zich aan deportaties naar het westen van Duitsland overgeven; belangrijke vakkrachten mochten echter blijven, evenals zij, die zich als Sileziërs beschouwden en de Poolse nationaliteit wilden aanvaarden. Van 1953 tot 1956 heette de belangrijke industriestad Stalinogród (Stalin-stad) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Katowice).


Volgens het scenario van de macht hernoemen van Katowice is opgericht op verzoek van de bewoners van Katowice, wat natuurlijk onzin was. Officieel dit verzoek bij de zitting van de Sejm op 28 april 1953. Gustaw Morcinek lezen - "Mensen van Silezië - het hart van de Poolse industrie wil hernoemen Katowice Stalinogrod." Silesian mensen ten onrechte heeft geconcludeerd Morcinka de initiatiefnemer van deze verandering, waardoor hij betrokken bij tal van ongemakken en pesterijen. Hij had geen keus, maar de partij riep hem en zei dat hij gerespecteerd als in Silezië, moet een persoon deze resolutie firmować. Waarschijnlijk is de auteur van dit idee was iemand uit de kring van Boleslaw Bierut, Jakub Berman en Hilary Minc (http://historia.org.pl/2013/12/10/jak-katowice-stalinogrodem-sie-staly/).


Uitstekende bieren
Het zuiden van de provincie, waar de Hooglanders wonen, produceert excellente bieren: van het wereldbekende Zywiec tot het heel speciale Brackie, geroemd om zijn unieke smaak. Dit ongepasturiseerde bier wordt vervaardigd in een kleine brouwerij in Cieszyn [Brackie Brewery only brews Żywiec Porter and Brackie beer.; https://en.wikipedia.org/wiki/Cieszyn_Brewery]. Beide bieren maken overigens deel uit van de Heineken Groep (www.polen.travel/nl-be/regio-s/silezie-slaskie-flirten-met-de-zware-industrie).Brouwerijmuseum Tyskie Browarium
Tyskie Browarium
Ul. Mikołowska 5
43-100 Tychy
Poland
Blauw geglazuurde tegels met bloemetjesmotieven, rijk versierde pilaarkapitelen, een kostbaar cassettenplafond, verder nog het technische interieur bestaande uit glanzende koperen brouwketels, kranen, handwielen en glimmend gepolijste pijpleidingen: het brouwhuis van de brouwerij Tyskie in Tychy (Tichau) in Opper-Silezië maakt een werkelijk vorstelijke indruk. Ook nu nog dragen de flessen het familiewapen van de vorsten Von Promnitz die de plaatselijke brouwtraditie in 1629 in het leven riepen. Een omvangrijke rondgang maakt de bezoekers duidelijk hoe het bier hier gebrouwen wordt en wat er in de afgelopen 400 jaar allemaal is veranderd. De bezichtiging begint in het historische gedeelte van de brouwerij, dat uit bakstenen gebouwen uit de 19e en 20e eeuw bestaat die ondertussen op de monumentenlijst staan. De villa van de directeur heeft hier even goed een plekje als de mouterij, het brouwhuis, de kuiperij en andere productie-installaties – allemaal overigens voorzien van de modernste brouwerijtechniek. Niet voor niets ligt direct ernaast een pas gebouwde bottelarij- en expeditieafdeling. De rondgang eindigt in een voormalige kapel waarin tegenwoordig het brouwerijmuseum is gevestigd, inclusief multimediastations, 3D-film en een vers getapt Tyskie-biertje.
Vloeiend Pools – in Tychy in Opper-Silezië krijgt dat een geheel nieuwe betekenis. Bedoeld wordt natuurlijk het gerstenat dat hier uit de tapkranen stroomt. Het heet Tyskie, is sinds 1629 op de markt en vandaag de dag het meest gebrouwen Poolse bier. Hoe dat zo is gekomen, wordt duidelijk tijdens een rondgang door de brouwerij waar alles is begonnen. De grondslag legden de vorsten Von Promnitz die in de 17e eeuw op het nabijgelegen slot in Pszczyna (Pless) resideerden. De ontwikkeling tot een groot bedrijf begon met prins Jan Henryk XI, die de brouwerij in 1861 compleet opnieuw liet opbouwen en een stoommachine liet installeren. In de tijd daarna steeg de productie tot 100.000 hectoliter per jaar, waardoor de brouwerij tot de grootste bierproducenten van Europa ging behoren. Veel van de huidige fabrieksgebouwen stammen uit deze tijd. In 1890 volgde de elektrificatie van de brouwerij, drie jaar later volgde de aansluiting op het spoorwegennet en in 1920 werd de eerste garage voor biervrachtauto’s gebouwd. De Tweede Wereldoorlog betekende bijna het einde van de fabriek maar daarna ging het langzaamaan toch weer beter. Begin jaren 1990 werd de brouwerij razendsnel gemoderniseerd. De verhoging van de productie maakte onder andere de bouw van een nieuwe bottelarij- en expeditieafdeling noodzakelijk die in juni 1998 in bedrijf werd genomen. Tegelijkertijd verloor de brouwerij haar tradities niet uit het oog en begon na 2000 met de restauratie van de historische fabrieksgebouwen. Een bijzonder pronkstuk vormt het overdadig versierde brouwhuis dat tussen 1916 en 1922 gebouwd werd. De technische installaties ervan zijn nog in originele staat bewaard gebleven. De fabriek Tyskie behoort nu tot het Zuid-Afrikaanse bierconcern SAB Miller.
Het moderne brouwerijmuseum werd in 2004 geopend en was het eerste museum in zijn soort in Polen. De bezoekers worden actief bij de tentoonstelling betrokken waardoor de geschiedenis van de brouwerij op aanschouwelijke wijze tot leven wordt gewekt. De fabriek en het museum maken deel uit van een industrieculturele route die meerdere technische monumenten van de woiwodschap Silezië met elkaar verbindt (www.erih.net/nc/nl/landen/detail.html?user_erihobjects_pi2%5BshowUid%5D=18299).


Lwówek Śląski (Duits: Löwenberg in Schlesien) is een stad in het Poolse woiwodschap Neder-Silezië, gelegen in de powiat Lwówecki.
Deze kleine stad wordt nog grotendeels omgeven door haar oude stadsmuur. Binnen deze muren zijn de resten van de eerste communistische huisblokken die direct na het vertrek van het Rode Leger na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd te vinden. In het centrum zijn alle huizen oud, maar kleurig beschilderd. Het stadhuis ligt midden in het stadje aan de Rynek en heeft een rijk historisch aanzien. Het gemeentehuis is een oud paleis, dat aan de Hoherzollerns heeft toebehoort.
Aangezien de regio vindplaats is van vele (half-)edelstenen, is er tijdens de feestelijkheden ook een edelstenenmarkt. In de stad staan wegwijzerborden naar de beroemde brouwerij Browar Śląski (open voor publiek en natuurlijk verkoop van eigen bier) en naar het uitzichtpunt over de rivier de Bóbr. Dit uitzichtpunt is bereikbaar via een bijzondere rotsformatie (Swajceria Lwowecka) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lw%C3%B3wek_%C5%9Al%C4%85ski).

Browar Lwówek - regionalny browar w Lwówku Śląskim
Historia piwowarstwa w Lwówku Ślaskim sięga średniowiecza. Najstarsza wzmianka o cechu piwowarów w mieście pochodzi z zapisu w Księdze Miejskiej Wrocławia z 1209 roku (https://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Lw%C3%B3wek).
De geschiedenis van het brouwen in Lwowek Slaski dateert uit de Middeleeuwen . De oudste vermelding van het gilde van brouwers in de stad komt van het schrijven in het boek van de stad Wroclaw uit 1209 jaar.
De bestaande industriële brouwerij in Lwowek Slaski werd opgericht in de negentiende eeuw . Het werd opgericht door Julius Hohberg . In 1861 kocht hij het van de magistraat van de stad Civic brouwerij in gesticht 1850 jaar door de Broederschap brouwen in het voormalige kasteel . De nieuwe eigenaar is het bedrijf uitgebreid en maakte het een van de grootste in de Neder-Silezië . Na de dood van Julius Hohberg in 1907 de eigenaren van de brouwerij waren zijn zoons Edwin en Paul. Mede-eigenaars voortdurende uitbreiding van de plant. Hun inspanningen breidde het gebied van de brouwerij, bouwde een nieuw kantoorgebouw en een droogruimte.
In 1921 werd de brouwerij omgevormd tot een naamloze vennootschap J. Hohberg, Bierbrauerei und Malzfabrik Aktiengesellschaft . Naast de productie van bier in de plant ook mout , limonade en mineraalwater . In 1936 werd het bedrijf overgenomen door de brouwerij van Görlitz . Veranderde bedrijfsnaam te Hohberg Brauerei AG . Tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft de brouwerij niet stoppen met de productie. In de jaren 1939 - 1945 geproduceerd in Lwowek Slaski bier krijgen om zowel lokale klanten als voor militaire doeleinden.
De productie van de brouwerij gestopt kort in 1945 , in verband met zijn beroep door het Rode Leger. Het was echter enkele maanden later hervat. De fabriek werd genationaliseerd en achtergestelde Tak van de Centrale Raad van Fermentation Industry in Wroclaw..... In 1994 werd de fabriek omgebouwd tot een onderneming die volledig in handen van het ministerie van Financiën onder de naam Breweries Karkonoskie SA Hij deed de toezegging om samen te werken met de Tsjechische brouwerij Vratislavice, van wie hij een licentie om bier te produceren gekocht Premier . Tegelijkertijd bevorderde hij de lokale markt zijn eigen merken: Princes Extra , mijnbouw , macht Goed , Student en Murzynek . Ondanks de uitvoering van het herstelprogramma brouwerij kon niet omgaan met schulden. In 1998 failliet, in verband met de financiële moeilijkheden verklaard [2] .
In 1999 werd de brouwerij lwówecki aangekocht door een Duitse ondernemer Wolfgang Bauer, die in de herstructurering uitgevoerd en een nieuw bedrijf opgericht Browar Slaski 1209 Sp. z oo . Ondanks odniesionego regionale succes op de markt in de verkoop van biermerk Princes en Strong Good problemen om de eigenaar van het douanekantoor bedoeld dat de fabriek de productie stopgezet in 2007 jaar. failliet in september 2007, verklaarde (https://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Lw%C3%B3wek).

Muzeum browarnictwa
Muzeum Browarnictwa to wyjątkowe miejsce, jedyne takie na dolnym śląsku. Można w nim zobaczyć blisko 400 eksponatów oddających historię browarnictwa: Brouwerij Museum is een unieke plek, de enige in de Neder-Silezië. Hier zie je de bijna 400 exposities vastleggen van de geschiedenis van het brouwen. (www.browarlwowek.pl/browar/muzeum-browarnictwa.html).

Bier in Lwowek Slaski wordt gebrouwen sinds 1209 jaar....Lwowek Slaski stadsrechten kreeg en het voorrecht van het brouwen van bier in 1209. Van Hendrik I de Bearded. Volgens de wet had de stad een monopolie op de verkoop van zijn drankje in een straal van één mijl, wat leidde tot conflicten met andere brouwerijen nobele steden. In 1580 opende de brouwerij de Evangelische Orde van de Ridders van Sint Jan, die Protestantse de Orde van ridderlijkheid. Het verhaal gaat dat een keer per vat verdronken monnik, en gebrouwen bier was erg lekker. Consumenten begonnen zodat heeft altijd bier te eisen, "voegde de religieuze broeder." (www.browarlwowek.pl/browar/historia.html)
Subkarpaten (województwo podkarpackie) Rzeszów
Woiwodschap Subkarpaten (Pools: województwo podkarpackie, uitspraak: [vɔjɛˈvut​͡stfɔ pɔtkarˈpatskʲɛ]?, ong. vojevoetstfo potkarpatskië) is een woiwodschap in het zuidoosten van Polen.
Het werd opgericht op 1 januari 1999 uit de voormalige woiwodschappen Rzeszów, Przemyśl, Krosno en delen van Tarnów en Tarnobrzeg.
De naam verwijst naar de geografische ligging van de provincie nabij de Karpaten. De hoofdstad is Rzeszów. De provincie is onderverdeeld in 25 districten (powiats) waarvan 4 stadsdistricten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Woiwodschap_Subkarpaten).

Subkarpaten (Podkarpackie)
De provincie Subkarpaten is gelegen in het zuidoosten van Polen en grenst aan Slowakije en Oekraïne. Er vallen die verschillende landschappen te onderscheiden: de Sandomierskavallei in het noorden, Pogórze Podkarpackie en het midden en Beskid Niski en de Bieszczadybergen in het zuiden.
Ongeveer 35 procent van de provincie bestaat uit bos.  De hoofstad van deze regio is Rzeszow - die zeker een zakelijk, cultureel en technologisch centrum van Podkarpacie kan genoemd worden (www.polen.travel/nl/regios/subkarpaten-podkarpackie).

Rzeszów  is een stad in het zuidoosten van Polen met 185.123 inwoners (2014) en is de hoofdstad van woiwodschap Subkarpaten. De stad is een rooms-katholieke bisschopszetel en heeft een universiteit en een technische hogeschool (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rzesz%C3%B3w).

Rzeszów
ul. Markt 20-23
35-064
Podkarpackie
Dit is de eerste mini-brouwerij in Rzeszow. Bier is niet alleen beschikbaar op de site, maar diende ook om mee te nemen. Ligt direct aan het Oude Stadsplein. Warzone zijn vier soorten bier (pils, pale ale, donker en tarwe). De belangrijkste brouwers brouwerij zijn Jacek Michna en Alexander Helman (www.beerpubs.pl/br650,Stary%20Browar%20Rzeszowski) (www.bristol-rzeszow.pl/).

Stary Browar Rzeszowski wprowadził do swojego menu 4,5 kilogramowego burgera o średnicy 35 cm. Danie przewidziane dla 8 – 10 osób, przygotowane jest ze 100% wołowiny.  Uroczysta premiera giga-burgera odbyła się w sobotę, 28 listopada (www.rzeszowskiesmaki.resinet.pl/informacje/stary-browar-rzeszowski-serwuje-burgery-gigantywww.rzeszowskiesmaki.resinet.pl/lokal/restauracje/stary-browar-rzeszowski.html).
Ulica Rynek 20, 35-064 Rzeszów
35-064 Rzeszów (https://pl-pl.facebook.com/BrowarRzeszowski/)


STARY BROWAR RZESZOWSKI
WŁAŚCICIEL:
Fasada Investment sp. z o.o.
ul. Piłsudskiego 32
35-001 Rzeszów (http://browar-rzeszow.pl/kontakt)

Leżajsk is een stad in het Poolse woiwodschap Subkarpaten, gelegen in de powiat Leżajski (https://nl.wikipedia.org/wiki/Le%C5%BCajsk_(stad)). Leżajsk (powiat leżajski) is een Pools district (powiat) in de woiwodschap Subkarpaten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Le%C5%BCajsk_(district)).

Leżajsk is een Pools biermerk van lage gisting. Het bier wordt gebrouwen in Browar Leżajsk te Leżajsk. De brouwerij maakt onderdeel uit van de Grupa Żywiec (61% eigendom van Heineken) en mogelijk wordt het bier ook gebrouwen in een van de andere vier brouwerijen van de groep.
Na de fusie van de brouwerijen tot de Grupa Żywiec werd er flink gesnoeid in het gamma, meestal ten voordele van de lichte blonde lagers en ten nadele van de sterkere donkere lagers en porters (https://nl.wikipedia.org/wiki/Le%C5%BCajsk_(bier)).

The Leżajsk Brewery is a large mass-production brewery, controlled by Heineken. It is one of Poland's oldest breweries and is located in the historic town of Leżajsk. Following recent modernisation and upgrades, it is estimated that the brewery now has a capacity of 3,000,000 hl. The Leżajsk brewery accounts for about 17% of the Żywiec Group's output. The brewery has 2 main 'house' brands, Leżajsk Pełne and Leżajsk Mocne, but also produces Podkarpackie, Tatra Jasne Pełne and Tatra Mocne. According to the company, in 1525, the Polish King (Sigismund I) granted the town of Leżajsk exclusive rights to brew beer. The date of 1525 that appears on some Leżajsk products refers to the earliest records of brewing in the town (www.beerpubs.com/br71,Browar%20Lezajsk).
The Leżajsk brewery logo features a blue and red shield with a handwritten L on the foreground (www.beerpubs.com/br71,Browar%20Lezajsk).
Leżajsk
ul. II Armii Wojska Polskiego 5
37-300  Podkarpackie (www.beerpubs.com/br71,Browar%20Lezajsk).


Święty Krzyż (województwo świętokrzyskie) Kielce
Woiwodschap Święty Krzyż (Pools: Województwo świętokrzyskie, uitspraak: [vɔjɛˈvut​͡stfɔ ɕfjɛntɔˈkʂɨskʲɛ]?) is een woiwodschap in Zuid-Polen. De naam betekent letterlijk Heilig Kruis en is genoemd naar de bergstreek Góry Świętokrzyskie.
De woiwodschap werd op 1 januari 1999 opgericht uit de voormalige woiwodschappen Kielce en een deel van Tarnobrzeg. De hoofdstad is Kielce (https://nl.wikipedia.org/wiki/Woiwodschap_%C5%9Awi%C4%99ty_Krzy%C5%BC)  In Kielce vond op 4 juli 1946 de pogrom van Kielce plaats, waarbij 41 joden om het leven kwamen;[1] negentigduizend joden ontvluchtten hierna Polen.[1] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kielce).

Het woord pogrom (Russisch: погром; pogróm van по- + громить; po- + gromit': perfectiveringsvoorvoegsel + breken, slopen, plunderen) wordt gebruikt voor gewelddadige aanvallen op bepaalde groepen; etnisch, religieus of andere soorten, die vooral worden gekarakteriseerd door de vernietiging van hun omgeving (huizen, bedrijven, religieuze centra). Vaak gaan pogroms vergezeld met fysiek geweld tegen en zelfs moord op een bevolkingsgroep met de bedoeling om die groep te intimideren en zodoende te verdrijven of te dwingen zich te assimileren met de omgeving.
Al in de middeleeuwen werden er pogroms gehouden. In de 20e eeuw zijn er onder andere pogroms gehouden in Rusland, de Oekraïne, Polen, Marokko en in nazi-Duitsland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Het Russische woord "pogrom" duidt een georganiseerde, in tijd beperkte, aanval op de joodse bevolking van een stad of dorp aan.[2] Men vernielde, zonder tussenkomst van de politie, of zelfs met medewerking van de autoriteiten, een joodse wijk en mishandelde of vermoordde de bewoners. Soms vond de overheid de pogroms een goede uitlaatklep voor het volk, omdat het de aandacht van de slechte economische toestand afleidde. Een voorbeeld hiervan zijn de pogroms die in 1893/4 en 1904/05 plaatsvonden in tsaristisch Rusland. Daarbij kwamen enkele duizenden joden om het leven. De daardoor gewekte schrik bewoog enkele honderdduizenden joden ertoe om naar de Verenigde Staten te emigreren. Veel bloediger nog waren evenwel de jodenvervolgingen die in de Russische Burgeroorlog in Zuid-Rusland en Oekraïne werden aangericht door de Witten: daarbij kwamen meer dan 100.000 joden om het leven.
Pogrom is dus specifiek tegen de joden gericht geweld en geen synoniem voor elke vorm van achteruitstelling van de joden. In het vooroorlogse Nederland kwam discriminatie van joden veel voor, zonder dat dit met fysiek geweld gepaard ging.
Ook voor van overheidswege georganiseerde moordpartijen, zoals de Holocaust kan beter niet het woord "pogrom" worden gebruikt... Na de Tweede Wereldoorlog vond in 1946 in Kielce in Polen de laatste pogrom binnen Europa plaats, waarbij 41 joden het leven verloren. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pogrom).

The pogrom in Kielce took place on July 4, 1946. but some events which are very strongly connected with that pogrom started a few days before. Like in the Middle Ages a Christian child went missing, and local Jews were blamed (http://jimbaotoday.blogspot.nl/2013/07/the-kielce-pogrom-after-wwii-july-4-1946.html).

De pogrom van Kielce vond op 4 juli 1946 plaats in het Poolse stadje Kielce. Van 200 Poolse Holocaust-overlevenden werden er 41 vermoord en 82 verwond toen zij terugkeerden na het eind van de oorlog.[1] Hoewel er grotere pogroms hebben plaatsgevonden, was de pogrom van Kielce een erg onrustwekkende gebeurtenis, omdat de aanval veertien maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pogrom_van_Kielce).

...the child that survived the Holocaust but not the pogrom in Kielce 1946. One year after WWII ended (http://jimbaotoday.blogspot.nl/2013/07/the-kielce-pogrom-after-wwii-july-4-1946.html).

Place Kielce, Poland
Jewish Menorah Monument, Partially Buried, Commemorating An Anti Semite Pogrom (against The Jewish Community) Which Was An Outbreak Of Violence On July 4, 1946, Poland. It Resulted In 42 Dead (39 Jews And 3 Non-Jewish Poles). It Was Executed By A Mob Of Local Townsfolk, Including Police And Soldiers (www.israelimages.com/see_image_details.php?idi=20393)

For many years, the anti-Jewish pogrom in Kielce on July 4, 1946, was one of the many taboo topics in modern Polish history. At the end of the 1980s, the great political changes in Poland meant that historians could begin to research the history of Poland using secret archives and records which had not previously been available to them.... The anti-Jewish mood did not end with the pogrom. In the afternoon, a large, anti-Jewish demonstration took place on Planty Street. In addition, a crowd approached the hospital and demanded that the wounded Jews be handed over to them. The pogrom in Kielce began about 10 a.m. and ended in the afternoon. Anti-Jewish events took place not only at Planty Street but all over town.  (www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/Kielce.html).

Browar Kielce - gesloten brouwerij in Kielce .
De eerste industriële brouwerij in Kielce bestond in de jaren 1875-1965 [1] . Een ander werd opgericht in 1992 in het noordelijke deel van de stad, op ul. Witosa, onder de naam van een brouwerij in Kielce.
In 1995 de eigenaar van de brouwerij op ul. Witos was een Belgische onderneming PALM Breweries NV. In verband met de verandering van de eigenaar van een brouwerij in Kielce, het bedrijf veranderde haar naam in België Brouwerij [1] . Gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden van de oude brouwerij dwong de belegger om de productie over te brengen naar een nieuwe locatie. In 1997 , het bedrijf België Brouwerij Sp. z oo kocht de voormalige voedselverwerkende bedrijven in Dyminy en in hun plaats, de modernisering en uitbreiding van de gebouwen in 1999 het jaar gestart met een nieuwe brouwerij.... In 2006, de managers van het bedrijf Brouwerij België verklaarde dat de ontwikkeling van de brouwerij is langzamer dan verwacht. Het bedrijf samen met Kompania Piwowarska. In Kielce begonnen met de productie van de brouwerij biermerk Zubr.
In 2007 , tussen bedrijven PALM Breweries NV en Kompania Piwowarska een overeenkomst gesloten om de brouwerij te verkopen. In januari 2008 , na het houden van het Bureau van Mededinging en Consumentenbescherming transactie werd afgerond en België Brouwerij ze werd een deel van de brouwerijgroep Kompania Piwowarska . In 2008 het jaar terug naar de naam van het bedrijf voor 1995 jaar en begon haar expansie.
In 2009 , Kompania Piwowarska aangekondigd om de productie te verminderen in de brouwerij en ontslaan van werknemers op [3] . In september 2009 heeft de raad van bestuur van Kompania Piwowarska kondigde een stopzetting van het brouwen van bier in de brouwerij [4] .
Kielce brouwerij werd gesloten van eind oktober 2009 jaar.... Tot 2008 werd de brouwerij in Kielce bekend om zijn vele merken van bieren, zowel onder- en hoge gisting ( Frater , Gingers , Palm Speciale , Wojak ). Sinds 2009 , in verband met de vermindering van de productie in de fabriek dat ze werden geproduceerd enige landelijke biermerk in blikjes Bison en Oak Strong [6] .
Kielce brouwerij was in de jaren 1999 - 2009 een van de grootste brouwerijen in Polen. Produceerde ongeveer 1,3 miljoen hectoliter bier per jaar (https://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Kielce).

Het bedrijf werd opgericht in 1992. Op basis van Kielce Brewery (Straat Witosa) opgericht door de Belgische ondernemer en twee Poolse investeerders. In de jaren '90 was de Poolse biermarkt van de snelst groeiende van alle Europese markten. Dit leidde tot het beheer van de brouwerij om een nieuwe fabriek te bouwen. Sinds de uitbreiding van de brouwerij in de oorspronkelijke locatie op de straat. Witosa moeilijk zou zijn in 1997. Besloten om te beginnen met de bouw van een compleet nieuwe faciliteit. Voor de realisatie van deze plannen is geselecteerd voormalige voedselverwerkende bedrijven in Kielce -. Dyminy brouwerij in Dyminy werd gemaakt vanuit het niets. In de uitvoering ervan betrokken waren de beste van de Belgische, Duits, Nederlands, Deens, Pools. Kielce brouwerij is veruit de meest moderne brouwerij in Polen. De nieuwe faciliteit, geopend in september 1999, mede op basis van de gebouwen staan. Kantoren, bottelarij en magazijnen werden aangepast voor de brouwerij gebouwen. De daadwerkelijke productie vindt plaats in het nieuw gebouwde deel van de plant. Het grote voordeel van het bouwen van een modulair ontwerp, waardoor voor bijna elke uitbreiding van het bedrijf. In 1999-2004, de brouwerij verhoogde haar productiecapaciteit door het installeren van nieuwe gistingstanks, de uitbreiding van magazijnen en het laden en lossen hal, de invoering van nieuwe afvullijnen bottelen en conservenindustrie, en het verhogen van de efficiëntie van de filtratie. Op het moment, dat we een andere 50 miljoen geïnvesteerd. In het begin van 2004 aan de Kielce Stadskantoor een verzoek voor een besluit over de bouw voorwaarden voor investeringen met betrekking tot de uitbreiding van de bestaande installatie "brouwerij België" tot 3,6 miljoen hectoliter bier per jaar opleveren, samen met de nodige technische apparatuur gebouw in Kielce, op ul. Ściegiennego 499. Aan het einde van 2004 bedroegen de totale investering Brouwerij België bedroeg 284 miljoen (www.inwestycje.kielce.pl/old/browar_belgia.htm).


West-Pommeren (województwo zachodniopomorskie) Szczecin
Woiwodschap West-Pommeren (Pools: województwo zachodniopomorskie) is een woiwodschap in Polen, gelegen aan de Oostzee. De hoofdstad is Szczecin (Stettin).
Het omvat geheel Achter-Pommeren en een klein deel van Voor-Pommeren (het gebied ten westen van de Oder, inclusief een deel van het eiland Uznam of Usedom). In het zuidoosten van de woiwodschap is het Pommers Merenplateau (https://nl.wikipedia.org/wiki/Woiwodschap_West-Pommeren). Sinds 1945 behoort deze regio tot Polen, maar ze heeft een geschiedenis van Duitse overheersing van circa duizend jaar. In de vroege Middeleeuwen woonden er Slavisch sprekende stammen; voordien Germanen die later naar de Alpen zijn getrokken. Delen van het gebied hebben korte tijd tot Denemarken en Zweden behoord.
In West-Pommeren is Pools de enige officiele taal en tevens de enige taal die er nu inheems is. De vroegere Duits sprekende bevolking is in de jaren na de Tweede Wereldoorlog het land uitgezet (https://nl.wikivoyage.org/wiki/Woiwodschap_West-Pommeren).


Szczecin - de grootste haven aan de Baltische zee
Szczecin (Duits: Stettin) is een stad in Noordwest-Polen en de hoofdstad van het Woiwodschap West-Pommeren. Met 408.583 inwoners (medio 2007) is het de zevende stad van Polen. De hoofdstad van het historische Pommeren ligt aan weerszijden van de rivier de Oder, met het centrum op de linkeroever. Hoewel de Oostzee 65 km noordelijker ligt, heeft Szczecin samen met Świnoujście de grootste zeehaven van Polen. Het is een universiteitsstad.
Szczecin is de hoofdstad van het historische Pommeren. In de 5de eeuw voor Chr. was hier al een versterking gesticht voor de handel tussen Scandinavië en Midden-Europa. Een burcht van aarden wallen en houten onderkomens kwam tot stand als een centrum voor de germaanse stam van de Rugiërs, die haar in de zevende eeuw verliet, waarna de slavische stam van de Pomoranen haar in de 8ste eeuw overnam..... De stad marginaliseerde tot een regionale haven en vesting, en zou deze positie niet verlaten tot ver in de 19de eeuw. Na de Grote Noordse Oorlog moest Zweden de stad aan Pruisen afstaan (1721). Met Pruisen werd het in 1870 deel van het Duitse keizerrijk. De stad zou als haven van Berlijn tot de belangrijkste Duitse Oostzeehaven uitgroeien met een strategisch belangrijke industrie. Na Hamburg en Bremen was Stettin in omvang de derde Duitse zeehaven. Daarom zou ze aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een doelwit van luchtbombardementen worden, die van de havens en de oude binnenstad weinig overlieten. De helft van de bebouwing ging verloren. Duitsland moest in 1945 een vierde deel van zijn grondgebied, namelijk de provincies ten oosten van de Oder en de Neisse aan Polen afstaan. Stettin lag weliswaar ten westen van de Oder, maar om Berlijn zijn zeehaven te ontnemen en Polen de strategische macht over de Odermonding te garanderen, werd na discussie uiteindelijk ook de stad en omgeving ter annexatie aan Polen overgelaten, waarbij Tsjechoslovakije er een vrijhaven kreeg. In het Bepalingen van Potsdam was Stettin nog bij de Sovjet-zone (latere DDR) gelaten maar op 5 juli 1945 zetten de Sovjet-bezettingsautoriteiten het communistische Duitse stadsbestuur af, waarna de Duitse bevolking werd verdreven en vervangen door nieuwe Poolse inwoners. Hoewel de DDR de Oder-Neisse grens zonder voorbehoud erkende, behield zij ten aanzien van Stettin nog lange tijd bedenkingen die overigens alleen in de interne diplomatie van het Oostblok werden geuit (https://nl.wikivoyage.org/wiki/Szczecin).


NOWY BROWAR SZCZECINNOWE MENU TYGODNIOWE!SZEF KUCHNI POLECA Nowy Browar Szczecin ul.Partyzantów 2, 70-222 Szczecin (http://nowybrowar.pl/)
In 2010 werd het huis gekocht door het bedrijf Hoker en in 2013-2016 de grondige renovatie, met inbegrip gerestaureerde historische patroon wejścia.W 2015, werd het gebouw begonnen restauracyjny- nieuwe brouwerij Browar Szczecin, en in 2016 jaar zullen nieuwe Concertgebouw te openen. Dus de functies van het gebouw naar de oorspronkelijke wortels (http://nowybrowar.pl/o_nas/)
Partyzantów 2     70-222 Szczecin
(https://pl-pl.facebook.com/NowyBrowarSzczecin/about/?entry_point=page_nav_about_item&tab=overview) (http://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/1,34959,17749031,Otwarcie_Nowego_Browaru__Za_ile_zjemy_i_wypijemy_piwo.html?disableRedirects=true).Browar Stara Komenda
(www.starakomenda.pl/)

Klub Muzyczny Browar Polski zlokalizowany jest przy ul. Dworcowej 20 (wejście od ul. Nowej) w Szczecinie w neogotyckim budynku Poczty Polskiej. Rozpoczął swoją działaność 10.10.2013r. Głównym założeniem autorów pomysłu na ten klub jest wypełnienie go muzyką na żywo, która ma być grana tutaj prawie codziennie, imprezami na wysokim poziomie artystycznym oraz występami kabaretowymi, spotkaniami poetyckimi itp. wydarzeniami.
Organizacją życia artystycznego klubu zajął się znany szczeciński animator kultury Waldek Kulpa (wieloletni szef nieistniejącego już Studenckiego Centrum Kultury Kontrasty, prezes Stowarzyszeń: SZOK – Szczecińska Offensywa Kulturalna i Szczecin Dla Pokoleń, a ostatnio również wokalista zespołów STARSi i my z delty).
Weekendy wypełnione są zabawą na parkiecie często prowadzoną osobiście przez Waldka Kulpę oraz innych znanych szczecińskich prezenterów muzyki. W tygodniu od g.20 na scenie pojawiają się małe formy muzyczne (solo, duet, trio). Studenci Akademii Sztuki, a także już znani muzycy grają na żywo na przeróżnych instrumentach, by umilić czas gościom klubu (www.browarpolski.com.pl/wp/klub-muzyczny-browar-polski/).Music Club Poolse brouwerij bevindt zich op ul. Dworcowa 20 (ingang vanaf de straat. Nieuw) in Szczecin, in de neo-gotische gebouw van de Poolse Post (www.browarpolski.com.pl/wp/klub-muzyczny-browar-polski/).

Browar Bosman – browar w Szczecinie wchodzący w skład grupy piwowarskiej Carlsberg Polska SA. Po przejęciu budynków i wyposażenia browaru Bohrisch Brauerei AG przez władze polskie 24 października 1945, straty oszacowano na 35% a sam browar znalazł się pod zarządem Centralnego Zarządu Przemysłu Fermentacyjnego w Bydgoszczy pod nazwą Państwowe Browary w Szczecinie.[1] W skład przedsiębiorstwa wchodziły dawny browar Bohrisch, prawie całkowicie zniszczony browar Bergschloß i browar Eysium (https://pl.wikipedia.org/wiki/Bosman_Browar_Szczecin).

Browar Bosman w Szczecinie
Poczynione przez nowego właściciela inwestycje w browar sprawiły, że szybko zyskał on uznanie na lokalnym rynku.
W 1904 roku Browar został przekształcony z firmy rodzinnej w spółkę akcyjną o nazwie J.Bohrisch Baierische Bier Brauerei A.G. Szybki rozwój został zahamowany wraz z wybuchem I wojny światowej - firma zdołała się jednak podźwignąć i dzięki dalszym inwestycjom ugruntowała swoją pozycję w Szczecinie (www.carlsbergpolska.pl/Firma/browary/Pages/BrowarBosman.aspx).....in 1992 het staatsbedrijf werd omgevormd tot een bedrijf volledig in handen van het ministerie van Financiën Browar Szczecin SA. Het was een voorbode van de privatisering. Twee jaar later nam hij het meerderheidsbelang in een particuliere investeerder Joseph Adelson. In 1997, de brandstapel Brouwerij Bosman kocht het bedrijf Bitburger Brauerei Th.Simon Gmbh. Vervolgens werd besloten om het bedrijf te hernoemen naar Bosman Browar Szczecin, voortaan het bedrijf in het eerste lid naam is het vlaggenschip product (www.carlsbergpolska.pl/Firma/browary/Pages/BrowarBosman.aspx).


In 1992 werd het staatsbedrijf omgevormd tot een bedrijf volledig in handen van het ministerie van Financiën Bosman Browar Szczecin SA Het bedrijf is een groep Duitse brouwers geïnvesteerd Bitburger Brauerei . Sinds 2001 werd de brouwerij deel van de Carlsberg Okocim SA (omgedoopt in 2004 voor Carlsberg Polen). 29 december 2005 de brouwerij een record voor de jaarlijkse bierproductie van 1.000.000 hl [3] .... De eerste biermerk was Volt Original. Het werd ingevoerd om de Poolse markt in 1999. Zijn verschijning leek op de batterij. In 2000 bereikte de bierverkoop 325.000. Hl die goed was voor 1,5% van de biermarkt in Polen. In 2002 lanceerde het bedrijf een nieuw merk Volt Strong - Sterk bier met een licht zoete smaak die doet denken aan Warka Strong [4] . Het belangrijkste gebied van de verkoop van het merk is het noordelijke deel van de Poolse.
Marcin Kosiorowski voor het creëren van het oorspronkelijke uiterlijk van de verpakking van bier kreeg in 1999-2000, een Golden Eagle, EPICA, EDA en creativiteit 29. [5] . Een ander product Szczecin brouwerij met een soortgelijke naam is Bosman Volt.(www.carlsbergpolska.pl/Firma/browary/Pages/BrowarBosman.aspx).De laatste wijziging in eigendom heeft plaatsgevonden in 2001. Deense Carlsberg heeft besloten om zijn positie op de Poolse markt, gekocht van Bitburger brouwerijen in Szczecin en Sierpc te versterken, kocht alle aandelen in Okocim en het kwartet verbonden centrum van Wroclaw. Op deze manier de groep is gemaakt Carlsberg - Okocim, die nu Carlsberg Polen en Bosman Browar Szczecin wordt genoemd is de sterke link (www.carlsbergpolska.pl/Firma/browary/Pages/BrowarBosman.aspx)

Browar utworzony w 1945 roku na bazie Bohrisch Brauerei AG. Od 2001 roku wchodzi w skład grupy Carlsberg Polska (www.piwopijcy.pl/browar/194/bosman_browar_szczecin/www.bosman.pl/index1.html).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten