Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 9 maart 2017

Polen 3 van 4


Podlachië (województwo podlaskie) Białystok
Woiwodschap Podlachië (Pools: Województwo podlaskie, ong. vojevoetstfo podlaskië) is een woiwodschap in het noordoosten van Polen. Het werd op 1 januari 1999 opgericht uit de voormalige woiwodschappen Białystok, Łomża en een deel van Suwałki.
Het Poolse deel van het Woud van Białowieża ligt in deze provincie. Het nationaal park Biebrza is ook hier gevestigd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Woiwodschap_Podlachi%C3%AB).


De provincie Podlaskie, soms vertaald als Podlachië is een województwo of provincie van Polen, gelegen in het noordoosten van het land. De provincie heeft een oppervlakte van ruim 20.000 km² en telt bijna 1,2 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Białystok (https://www.wegenwiki.nl/Podlaskie).


Białystok ... is de hoofdstad van de provincie Podlachië. Białystok is de grootste stad in dit deel van Polen. Er is veel invloed van Wit-Rusland te zien in de stad. Het silhouet van de stad met veel orthodoxe en katholieke kerken draagt hier sterk aan bij. In de stad wonen tot op de dag van vandaag ook veel etnische Wit-Russen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ystok_(stad)).


Er is maar één grote stad en dat is de hoofdstad Białystok, die 295.000 inwoners telt. Daarnaast hebben Suwałki en Łomża net iets meer dan 60.000 inwoners maar de andere grotere plaatsen tellen minder dan 30.000 inwoners. Regionaal zijn Augustów en Zambrów nog van belang. De bevolkingsdichtheid in Podlaskie is de laagste van Polen (www.wegenwiki.nl/Podlaskie). Ja kan er fietsen.


Browar w Białymstoku obchodzi swoje 245. urodziny. Z tej okazji Kampania Piwowarska postanowiła pokazać jak produkuje piwo Żubr (www.wspolczesna.pl/wiadomosci/bialystok/gal/5862310,browar-dojlidy-bialystok-zobacz-jak-wyglada-w-srodku-zdjecia,9036964,id,t,zid.html).


browarze Dojlidy w ciągu jednej godziny można wyprodukować nawet do 100 tys. puszek i butelek Żubra (www.wspolczesna.pl/wiadomosci/bialystok/gal/5862310,browar-dojlidy-bialystok-zobacz-jak-wyglada-w-srodku-zdjecia,9036962,id,t,zid.html).


Browar Dojlidy Białystok
Browar powstał w 1768 roku, jego dzieje były burzliwe, a właściciele zmieniali się często. Należał między innymi do rodziny Branickich, Radziwiłłów i Lubomirskich. Jednak niezależnie od dziejowej zawieruchy piwo z białostockiego browaru zawsze smakowało wyśmienicie i cieszyło się wielkim poważaniem wśród znawców tematu. Białostoccy piwowarzy to jedna wielka rodzina, każdy, kto odwiedza browar, zauważa niezwykłą atmosferę, jaka tu panuje. To dzięki pracy i pasji białostockich browarników narodził się znany i lubiany przez wszystkich Żubr (www.kp.pl/o-nas/browary/browar-dojlidy-bialystok). De brouwerij is onderdeel van Kompania Piwowarska, onderdeel van SABMiller poprzez swoje piwa i napoje bezalkoholowe przynosi orzeźwienie i łączy miliony ludzi na całym świecie. Lokalne browary grupy pracują w sposób, który poprawia warunki życia i buduje społeczności (www.kp.pl/o-nas/sabmiller)
.

Kompania Piwowarska stanowi część jednej z największych na świecie grup piwowarskich – SABMiller plc. Jest ona obecna ze swoimi piwami w ponad 80 krajach na 6 kontynentach i zatrudnia łącznie około 70 000 ludzi. Piwosze na całym świecie mogą wybierać spośród ponad 150 jej piw, m.in. Pilsner Urquell, Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro czy Castle Lager. Ponadto SABMiller plc jest jedną z największych na świecie (poza USA) firm rozlewających produkty Coca-Coli.
Ponadto, SABMiller plc jest notowany na giełdach papierów wartościowych w Londynie i Johannesburgu (www.kp.pl/o-nas/sabmiller). Wat me opvalt is dat er in deze Poolse verhandeling dna geen Tsjechisch bier staat (Urquell), maar Nederlands bier (Grolsch).


SABMiller inzet op het Europese continent begon in 1995, toen het bedrijf de Hongaarse brouwerij Dreher verworven. Momenteel SAB is een van de belangrijkste in de regio, het brouwen van bedrijven - heeft fabrieken in acht landen: de Canarische Eilanden behoren tot Spanje, de Tsjechische Republiek, Hongarije, Italië, Polen, Nederland, Roemenië en Slowakije.
Maternal brouwer SABMiller zijn voor South African Breweries, waarin Zuid-African Breweries Ltd. Sinds de oprichting van het bedrijf SAB in 1895, is het uitgegroeid tot een van de toonaangevende bedrijven in Zuid-Afrika en de grootste producent van bier in Afrika. Pion productie van frisdrank in de SAB Ltd is de grootste fabrikant in Zuid-Afrika dranken voor Coca-Cola (www.kp.pl/o-nas/sabmiller).


Browar Gloger
(http://browargloger.pl/strona-glowna/)


Piwo Jedzenie BIAŁYSTOK, UL. MALMEDA 8 (www.multibrowar.com/)
Browar Markowy
Górna 19F
17-200 Hajnówka
(https://nl-be.facebook.com/Browar-Markowy-600756463391825/)


Pub Brama
ul. Rynek Kościuszki 4
15-426 Białystok
(https://nl-nl.facebook.com/Pub-Brama-365165910223290/about/?entry_point=page_nav_about_item&tab=overview)
Browar Łomża
Brasserie
ul. Poznańska 121
18-400 Łomża (www.piwolomza.pl/)
(https://fr-fr.facebook.com/pages/Browar-%C5%81om%C5%BCa/148331798564660)

Browar Warmia
Nu ligt Olsztyn op ruim 200 km van Białystok, dus ik twijfel of dit in deze Woiwodsky ligt...

Een kleine wiki-check levert het volgende op:

Olsztyn is tegenwoordig de hoofdstad van het woiwodschap Ermland-Mazurië (https://nl.wikipedia.org/wiki/Olsztyn). Dus laten we dan maar verder gaan met die regio... o , wacht... die heb ik al behandeld...


Een middeleeuws zegel van de stad Amsterdam toont een keesachtige hond aan boord van een schip, maar in het algemeen zijn oude afbeeldigen van keeshonden schaars.
Dit heeft te maken met de lage status van de hond, vergeleken met de jachthonden van adel.
In de 18e eeuw werd de grote keeshond in Engeland geïntroduceerd als "Pomeranian" de naam verwijst naar de streek Pommeren in Duitsland, vanwaar kennelijk honden van dit type geïmporteerd werden.
Keeshonden werden vroeger in Duitsland en Nederland gebruikt als waakhond, eventueel aan boord van een schip.
Ze waren doorgaans iets kleiner dan de huidige grote keeshond nu.... Het leuke aan een Pomeranian is dat hij ondanks zijn kleine formaat
denkt dat hij een hele grote hond is en gaat dan ook voor niets of niemand uit de weg !!!
Een Pomeranian is erg slim, oplettend en intelligent, waardoor hen dus makkelijk iets is aan te leren.
Verder is een pomeranian altijd een zeer vrolijk, zeer aanhankelijk aan zijn baas en altijd heerlijk actief.
Doordat de Pomeranian vroeger als waakhond is gebruikt, hebben ze nu nog wel eens de neiging om blafferig te zijn.
Een Pomeranian die niet goed is opgevoed zal dus erg kefferig zijn (http://pomeriaan-online.nl/pomeriaan/).

Keeshonden waren in heel Europa populair, maar deze kleine vorm werd oorspronkelijk gefokt in Pommeren (Polen/Duitsland). Door selectie werd dit hondje alsmaar kleiner. De Engelse koningin Victoria had een Pomeranian (de Engelse rasnaam) genaamd Marco (www.hondenplaza.nl/rassen/dwergkeeshond).


Pommeren (województwo pomorskie) Gdańsk
Woiwodschap Pommeren (Pools: Województwo pomorskie, uitspraak: vojevoetstfo pommorskië) is een woiwodschap in Polen. De hoofdstad is Gdańsk.
Pommeren is een van de 16 woiwodschappen in de staat Polen. Het Woiwodschap is ontstaan na de landhervormingen in 1999 uit de Woiwodschappen Gdańsk en Słupsk (Stolp) en uit enkele delen van Elbląg (Elbing) hiervoor. Het omvat de historische delen Pommerellen en ook delen van West-Pruisen en Oost-Pruisen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Woiwodschap_Pommeren).


West-Pruisen was een provincie van Pruisen die bestond van 1773 tot 1829 en van 1878 tot 1919.
Rond het midden van de 13de eeuw had de Duitse Orde van geestelijke ridders het land van de Pruzzen (Pruisen) en Kasjoeben onderworpen en gekerstend. Dit gebied omvatte de latere gewesten Oost- en West-Pruisen. Na een periode van grote voorspoed ontstonden belangentegenstellingen tussen de feodale kaste van de ridders en de inmiddels tot macht en welvaart gekomen steden, die zich bij het Hanzeverbond aansloten. De steden zochten steun bij de Poolse koningen en na een eeuw van strijd moest de Orde het westelijk deel van zijn gebied met de belangrijkste steden afstaan. Alleen Oost-Pruisen bleef, met uitzondering van Ermland, in handen van de Orde en zou in 1525 van een geestelijke staat een seculier hertogdom Pruisen worden, en zich verbinden met het keurvorstendom Brandenburg.
Het gebied van de Poolse provincie West-Pruisen kwam bij de Eerste Poolse Deling in 1772 bij het Koninkrijk Pruisen. In de Tweede Poolse Deling kwamen daar in 1793 ook nog de steden Danzig en Thorn bij. Pruisen moest bij de Vrede van Tilsit in 1807 Danzig, Kulmerland met Thorn, en het Netzedistrikt weer afstaan aan een door keizer Napoleon opgericht Groothertogdom Warschau. Na enkele jaren herstelde het Congres van Wenen in 1815 de oude situatie. De provincie West-Pruisen werd sinds 1829 in personele unie met Oost-Pruisen bestuurd om in 1829 met deze provincie verenigd te worden tot de provincie Pruisen. In 1829 werd het zuidelijk deel (het zogenaamde Netzedistrict) aan de provincie Posen toegewezen. Pas in 1878 werden West- en Oost-Pruisen gescheiden in twee provincies. West-Pruisen, met als hoofdstad Danzig, werd vervolgens ingedeeld in de ‘Regierungsbezirke’ Danzig en Marienwerder.
In de 19de eeuw onderging de provincie West-Pruisen een ingrijpende germanisering in de bestuurlijke machtsverhoudingen en ook het grondgrondbezit in handen van de Poolse adel ging voor de helft in Duitse handen over. De West-Pruisische adel was na 1466 slechts voor een deel Duits van cultuur gebleven, met name de weinige families die luthers waren geworden en gebleven. De meeste geslachten hadden zich gepoloniseerd. Onder Pruisisch koningschap namen zij de gewoonte aan om een dubbele Pools-Duitse naam te gaan dragen. Alleen enkele families die het Pruisisch koningschap niet erkenden, besloten te emigreren naar Polen.
West-Pruisen werd na de Eerste Wereldoorlog door het Verdrag van Versailles (1919) voor een groot deel, en dan met name de landstreken Pommerellen en Kulmerland en de stad Thorn, aan de nieuw opgerichte Poolse republiek toegewezen. Pommerellen werd sindsdien ook wel aangeduid als de Poolse Corridor (doorgang door Duits gebied naar de zee). De hoofdstad van West-Pruisen - Danzig - werd door Polen opgeëist als de nieuwe Poolse zeehaven maar het verzet van de bevolking daartegen was zo heftig dat de Vredesconferentie besloot de stad en omgeving in te richten als een vrijstaat waarbinnen Polen doorvoerrechten zou krijgen: de Vrije Stad Danzig onder toezicht van de Volkenbond.
Polen onderwierp het reizen tussen Oost-Pruisen en Danzig en Duitsland door de Poolse Corridor aan strenge beperkingen. Speciale vergunningen waren nodig voor het reizen met treinen, die bovendien geblindeerd werden. Duitsland besloot daarom het reisverkeer over de Oostzee tussen Danzig en Stettin te faciliteren met de de veerdiensten van de Seedienst Ostpreussen.
Na de nationaalsocialistische bezetting van Polen in september 1939 werd der "Reichsgau Danzig-Westpreußen" opgericht, een bestuursgebied waarbij nu ook het Netzedistrict werd gevoegd, zoals dat voor ook 1878 het geval was geweest. Poolse intellectuelen, overheidsfunctionarissen en priesters, vooral zij die zich na 1919 hier gevestigd hadden, werden tijdens de invasie geliquideerd en overigens, na de annexatie, geconcentreerd in het kamp Stutthof bij Danzig. Velen van hen overleefden dat niet. Een ambtenaren- en politiekorps uit Duitsland, deels bestaande uit de Westpruisische emigranten, nam alle bestuursposten over. Dat begon met wraaknemingen en eindigde in een terreurregime. Veel autochtone tweetalige Polen en Kasjoeben namen uit lijfsbehoud een tweederangspositie aan als 'half-Duitser', wat hen van uitwijzing vrijwaarde maar hun slechts beperkte rechten op bezit en woonplaats garandeerde, tegenover gedwongen arbeidsdienst en dienstneming in de Wehrmacht of in bewakings- en politie-eenheden. De grondverkopen en onteigeningen sinds 1919 werden ongedaan gemaakt en het Duitse bezit werd aangevuld met grootschalige confiscaties, vooral ten behoeve van geëvacueerde Volksduitsers uit door de Sovjet-Unie bij het Molotov-Ribbentroppact in 1939 geannexeerde Roemeense en Poolse gebieden en uit de Baltische staten (Baltische Duitsers). Zie dienden als kolonisten de germanisering in het kader van het Generalplan Ost.
Bij de komst van het Sovjet-leger sloegen begin 1945 de Duitsers en een deel van de mensen met een ‘Volksliste’ kwalificatie op de vlucht. Vooral de bevolking van het in puin gebombardeerde Danzig viel daaraan tot slachtoffer: een op de vier kwam om het leven. De Duitse bevolking, voor zover niet gevlucht en omgekomen, werd, na internering en eventuele veroordeling tot dwangarbeiderskampen, uitgewezen naar wat van Duitsland was overgebleven. Degenen die zich onder de naziterreur hadden laten registreren als (half-)Duitser kregen de mogelijkheid weer hun Poolse nationaliteit van voor de oorlog aan te vragen, die alleen werd verleend na onderzoek van hun antecedenten. Zie voor het hoofdartikel over dit onderwerp Verdrijving van Duitsers na de Tweede Wereldoorlog en etnische zuivering. In maart 1945 werd het gebied door de Sovjet-Unie bezet en na enige tijd aan Polen overgedragen. Honderdduizenden nieuwe Poolse bewoners immigreerden nu naar de voorheen door Duitsers en Danzigers bewoonde gebieden. De tussen 1919 en 1939 Poolse gebieden waren door het Sovjet-leger betrekkelijk in takt gelaten; het als Duits beschouwde Danzig was zo goed als vernietigd en moest eerst heropgebouwd worden voordat een nieuw bevolking daar haar woonplaats kon vinden. In het "Zwei-plus-Vier-Vertrag" van 12 september 1990 erkende het verenigde Duitsland West-Pruisen als het volkenrechtelijke bezit van de Poolse staat. Na 1990 mochten de bewoners die een Duits paspoort hadden of wier ouders voor 1945 een Duits paspoort hadden bezeten, dat opnieuw aanvragen en een aanzienlijk aantal vertrok daarmee, al voordat binnen de Europese Unie vrij personenverkeer werd mogelijk gemaakt, naar Duitsland om daar tijdelijk werk te zoeken of zich blijvend te vestigen. Tegenwoordig is de streek die vanouds Pommerellen werd genoemd, opgenomen in de 2,2 miljoen inwoners tellende Poolse woiwodschap (provincie) Pomorskie (Pommeren), waarvan het vroegere Danzig, nu Gdańsk, de hoofdstad is. Wat vanouds Kulmerland heette, is opgenomen in de woiwodschap Kujawsko-Pomorskie (Koejavisch Pommeren) (https://nl.wikipedia.org/wiki/West-Pruisen).


Oost-Pruisen was een provincie van Pruisen in het uiterste noordoosten van het land. Oorspronkelijk was het het stamland van de Baltische Pruzzen (Oude Pruisen, waarvan de naam later overging op de Duitstalige bevolking en weer later op de bevolking van de staat Pruisen). Later maakte het deel uit van de staat van de ridders van de geestelijke Duitse Orde. Sinds 1525 was het een seculier hertogdom Pruisen onder het vorstengeslacht Brandenburg, later aangeduid als Hohenzollern. In 1618 werd het gebied verenigd met de veel westelijker, rondom Berlijn gelegen, Mark Brandenburg. Toen dit hertogdom in 1701 tot koninkrijk verheven werd, nam het de naam koninkrijk Pruisen aan. Formeel bleef de provincie Oost-Pruisen buiten het verband van het Duitse Rijk, dat overigens zelf weinig meer dan een formaliteit was geworden. Van 1871 tot 1945 maakte Pruisen deel uit van het nieuwe Duitse Rijk. Alleen in het uiterste zuiden stonden de Poolse autoriteiten toe dat Poolstaligen in (Mazoerië) mochten blijven wonen.
Sinds 1945 behoren het midden en zuiden van het voormalige Oost-Pruisen tot Polen als woiwodschap Ermland-Mazoerië. Het noorden, behoudens Memelland, behoort grotendeels tot Rusland als oblast Kaliningrad. Memelland, dat bestaat uit een strook langs de noordoever van de Memel en de noordelijke kuststrook, is in 1923 geannexeerd door Litouwen, maar werd in 1939 aan Duitsland teruggegeven. Sinds Memelland in 1945 bij de toenmalige Litouwse Socialistische Sovjetrepubliek gevoegd werd, behoort het na 1990 opnieuw tot de soevereine staat Litouwen.
Van 1944 tot 1950 werd het gebied door de bevolking verlaten. In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog sloegen zij op de vlucht of werden ze geëvacueerd daarna werden ze verdreven. Na de intocht van de Sovjetlegers kwamen honderdduizenden achterblijvers om het leven door wraakacties en ten gevolge van dwangarbeid in werkkampen het daar heersende gebrek aan voedsel en medische zorg.[1] In het door de Sovjet-Unie ingelijfde gebied van Königsberg (sinds 1948: Kaliningrad) vestigden de Sovjet-autoriteiten bevolkingsgroepen uit de gehele Sovjet-Unie, hoewel vooral etnische Russen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Pruisen).


Gdańsk (Duits: Danzig; Nederlands Danzig (verouderd: Dantzig of Danswijk); Kasjoebisch: Gduńsk; Frans: Dantzig) is de hoofdstad van het woiwodschap Pommeren en een voormalige Hanzestad in Polen. Gdańsk is gelegen aan de Oostzee, op de plaats waar de westelijke arm van de Wisła (Weichsel) de Bocht van Gdańsk bereikt.
De stad ...vormt samen met de badplaats Sopot en de havenstad Gdynia de zogenaamde Driestad (Trójmiasto), een agglomeratie met ruim 1 miljoen inwoners. De stad is het centrum van de regionale Kasjoebische cultuur.
In haar lange geschiedenis vormde de, sinds de Hoge Middeleeuwen autonome, Hanzestad de kern van twee vrijstaten: de Vrije Stad Danzig (1807-1814) en de Vrije Stad Danzig (1920-1939). Daarvoor was zij een belangrijke stad in het hertogdom Pommerellen, zetel van de Samboriden-dynastie, hoofdstad van Koninklijk Pruisen (Pools-Litouwse gemenebest) en de historische hoofdstad van de provincie West-Pruisen binnen het koninkrijk Pruisen en later binnen Duitsland.
Sinds de Conferentie van Potsdam (1945) behoort de stad bij Polen; de achtergebleven oorspronkelijke Duitse bevolking werd vrijwel volledig geïnterneerd en verdreven. Een zeer kleine gemengd Kasjoebisch-Duitse minderheid kon echter standhouden in de stadsagglomeratie.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gda%C5%84sk)


Gdańsk is an atmospheric maritime city surrounded by glorious beaches. With colourful Christmas markets in winter and the sun-drenched PolishBalticCoast to explore in summer, this is a year-round destination.
A walk through time
The red-roofed medieval centre of Gdańsk was decimated by bombing during WWII but has since been meticulously restored. Enjoy a stroll around the OldTown, taking in the historic landmarks of St Mary’s Church (Podkramarska 5), the Royal Way and Oliwa Cathedral (Biskupa Edmunda Nowickiego 5) before learning about the Polish struggle against communist rule in the heart-rending underground Roads to Freedom Exhibition (Wały Piastowskie 24). Former Lenin shipyard Stoczinia Gdańska (Na Ostrowiu 1) is the birthplace of the Solidarity movement and another important tick on any culture lover’s Polish itinerary.
Café culture
Hidden away behind the narrow cobbled streets and pastel-coloured terraces of the OldTown is a stupendous selection of bohemian cafés, microbreweries and live music bars. Most big nights out in Gdańsk start at Brovarnia (Szafarnia 9), a beer hall that brews award-winning ales in its own polished copper vats. Locals prefer classy wine bar Spiritus Sanctus (Grobla I 13), live music venue Café Ferber (Długa 77-78) and Beatles-themed cellar bar Yesterday (Piwna 50-51).
Coast with the most
The beauty of Poland’s Baltic Coast is one of the best kept secrets in Eastern Europe, and a holiday to Gdańsk from Glasgow Airport is the perfect opportunity to discover this ‘Polish Riviera’. Hel, a laid-back resort town built at the base of a slender sandbar, is popular with locals and in-the-know visitors; but venture out to the dunes around Łeba and you’ll have a long stretch of golden coast virtually to yourself. If you’re looking to fit in a few hours of sunbathing between exploring the streets of Gdańsk, then the Blue Flag beach at Stogi is just a short journey from the city centre (www.glasgowairport.com/destination-inspiration/destination-guides/europe/gdansk/).

Neptunusfontein
Dit standbeeld van Vlaams kunstenaar Peter Husen midden op de Lange Markt heeft wonder boven wonder WOII overleefd. Het gerucht gaat dat er ooit Goldwasser (de lokale likeur) doorheen stroomde! (www.getyourguide.nl/gdansk-l1960/)


Pools Postmuseum
Het postkantoor in Gdansk zou een dekmantel zijn geweest voor de Poolse inlichtingendienst. In het museum leer je over de geschiedenis, van de 18e eeuw naar de Duitse bezetting in 1939 tot het postkantoor van vandaag (www.getyourguide.nl/gdansk-l1960/).

Op 1 september 1979, precies veertig jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd het Postkantoor Museum in het voormalige Poolse postkantoor van Gdańsk geopend. In het museum wordt het verhaal verteld over de Poolse gemeenschap van de stad tussen 1920 en 1939. De climax van het verhaal vond plaats om 4:45 uur op 1 september 1939 toen de Duitsers het postkantoor aanvielen en daarmee de Tweede Wereldoorlog ontketenden.... De kern van de expositie in het Postkantoor Museum beslaan de gebeurtenissen op die historische eerste dag van september in 1939 toen om 4:45 Duitse troepen de aanval openden op het Poolse postkantoor. In het museum zijn unieke documenten en voorwerpen van die periode te zien. Zo is er onder andere een kopie van het aanvalsplan van de Duitsers te zien dat al op 3 juli is gedateerd. In de collectie zijn voorwerpen opgenomen die de verdedigers en de verdediging belichten (http://liberationroute.nl/polen/bezienswaardigheid/the-polish-post-museum).

Following the annexation of Austria and the Sudetenland, Germany in October 1938 urged the Danzig territory's cession to Germany. On September 1, 1939, Nazi Germany invaded Poland, initiating World War II. On September 2, 1939 Germany officially annexed the Free City. The Nazi regime murdered the Polish postmen defending the Polish Post Office: this was one of the first war crimes during the war. Other Polish soldiers defending the Westerplatte stronghold surrendered after seven days of fighting. The German commander returned the sword to the Polish commander for putting up a brave fight, while the same time one the captured defenders, Kazimierz Rasinski was brutally tortured by Germans and murdered when he refused to reveal Polish communication codes.[59] (https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Gda%C5%84sk#World_War_II_.
281939.E2.80.931945.29).

Op 1 september 1939 vielen de Duitsers de Oostzeehaven bij Gdansk aan, gelegen op het schiereiland Westerplatte. Deze gebeurtenis geldt als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een kleine Poolse eenheid hield zeven dagen stand. Na de oorlog groeide Westerplatte uit tot een nationaal symbool van Pools verzet.
Het Militaire Transit Depot op Westerplatte werd gebouwd in 1924 om Polen in staat te stellen om militaire transporten uit te voeren binnen de Vrije Stad van Gdansk. Toen de Duitsers op de ochtend van 1 september 1939 Polen binnenvielen, was het Depot hun eerste doel. De aanval wordt daarom beschouwd als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het kleine Poolse garnizoen verdedigde het Depot fel tegen aanvallen van infanterie en artillerie, zwaar granaatvuur vanaf het slagschip Schleswig-Holstein en bombardementen van Stuka’s. Zeven dagen vochten de verdedigers met succes tegen een overweldigende overmacht. Toen de munitie opraakte, werd hun commandant, majoor Sucharski, gedwongen zich over te geven (http://liberationroute.nl/polen/verhaallijn/westerplatte).

Some of the first shots of the Second World War, those coming from the German battleship Schleswig-Holstein, were aimed at the Polish soldiers on the Westerplatte Peninsula in Gdańsk. Poland was the first country in the world to offer armed resistance to the Nazi invaders.... Multinational Gdańsk, which had been governed by Prussia since the partitions of Poland in 1772-1795, was declared a Free City and placed under the protection of a League of Nations High Commissioner by the Treaty of Versailles. Poland was granted special privileges there, which included the right to maintain its own military transshipment zone and a guard unit. The Military Transit Depot was created on Westerplatte Peninsula. Germany promoted the belief among the population of Gdańsk that the Treaty of Versailles had set unjust borders around the City. Nazi programme called for returning Gdańsk to the Reich. In 1938-1939, the Third Reich began its territorial expansion, annexing Austria, the Czech lands and Klaipeda. Poland was to be next, and the Reich demanded its consent to a German takeover of Gdańsk.
On Friday, 1 September 1939, at 4.47 the commander of the battleship Schleswig-Holstein gave the order to open fire at Westerplatte. A minute later, the first salvos fell. The Westerplatte garrison fulfilled its fundamental duty to defend the Depot in the first 12 hours of fighting. Its solitary defence of Westerplatte in the days that followed came to symbolise the heroism and courage of the Polish soldier. In the first days of the War, Polish Radio announcements that “Westerplatte continues to fight” upheld spirits across Poland. It was only on 7 September that the crew capitulated, realising that further resistance was hopeless. The Germans described the defence of Westerplatte as “the Polish Verdun”. As they accepted the surrender, the Germans were astounded when they found no system of underground fortifications, which, they thought, had made the Poles’ long defence of the Depot possible. To this day, Westerplatte exemplifies a battle against an overwhelming enemy, a battle of encirclement, a battle for honour (www.muzeum1939.pl/en/exhibitions/temporary_exhibitions/the_war_began_in_gdansk).

Gdańsk was de Tweede Wereldoorlog redelijk ongeschonden doorgekomen, afgezien van een aantal geallieerde luchtaanvallen aan het einde van de oorlog. Eind 1944 kreeg de stad echter met meer dan een miljoen vluchtelingen uit Oost-Pruisen te maken. De vluchtelingen hoopten in Gdańsk het oprukkende Sovjet leger te ontwijken. In de uiteindelijke slag om Gdańsk werd de stad alsnog bijna compleet verwoest (http://liberationroute.nl/polen/historische-locatie/the-last-days-of-the-war-in-gdansk).

Na de oorlog lag de stad plat (http://re-moto.com/photos.php?lang=eng&img=21759).

Voor de oorlog was Gdańsk (Danzig) een stad met 250.000 inwoners. De stad was toen een mix van Duitsers, Polen en Joden.
Van de 124.000 Duitse inwoners die in juni 1945 nog over waren, werden de meesten gedwongen te vertrekken. Hun plaats werden ingenomen door Polen.
In de periode dat Gdańsk Duits was, waren veel sporen van de Poolse aanwezigheid en cultuur gewist. Nu werd door de nieuwe Poolse machthebbers hetzelfde gedaan. Sporen van het Duitse leven van voor 1945, zoals kerkhoven, werden uitgewist (http://liberationroute.nl/polen/historische-locatie/the-last-days-of-the-war-in-gdansk).

Following the Second World War it was here, in Polish Gdańsk, that opposition to the Soviet-imposed Communist system began to grow. The workers of the Gdańsk shipyard were at the heart of this opposition. Their August 1980 strikes and the birth in Gdańsk of the first trade union in a socialist country independent of Communist authorities, “Solidarity,” which was led by Lech Wałęsa were a watershed (www.muzeum1939.pl/en/exhibitions/temporary_exhibitions/the_war_began_in_gdansk).

Słupsk (Duits: Stolp) is een stad in Polen. De stad maakt deel uit van de powiat Słupski in de woiwodschap Pommeren.... De gelijknamige gemeente bestaat uit tientallen plaatsen rond de stad. Słupsk is het bestuurscentrum van deze landgemeente maar behoort er zelf niet toe.
Słupsk ontstond als een Slavische nederzetting rond een burcht bij een voorde in de Słupia (Duits: Stolpe). De eerste vermelding van de plaats dateert uit 1227. Destijds lag het in Pommerellen, dat werd geregeerd door de Samboriden, die de plaats in 1265 mogelijk al stadsrechten verleenden. Nadat Słupsk in handen was gekomen van Waldemar van Brandenburg, bevestigde deze in 1310 de stadsrechten. In 1317 kwam de stad aan Pommeren-Wolgast en in 1365 trad ze toe tot de Hanze. Handelslieden en handwerkers uit de Noord-Duitse steden vestigden zich hier. Zij moesten hun nieuwe stad wel vrijkopen van de Duitse Orde, waaraan de hertogen van Pommeren de stad uit geldnood verpand hadden. De bloei werd in de volgend eeuwen telkens weer onderbroken door stadsbranden en ten slotte werd de stad verwoest door de Zweden in de Dertigjarige Oorlog.
Brandenburg-Pruisen kreeg Pommeren en daarmee de stad Stolp in 1648 definitief in bezit.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog leed de stad door toedoen van het Rode Leger grote schade. Op 8 maart 1945 werd de stad door Sovjet-troepen bezet en vervolgens brandde de binnenstad af. Daarna kwam de stad aan Polen, waarbij de Duitse inwoners werden verdreven of vermoord en vervangen door Poolse nieuwkomers of Oekraïners die door de regering in Warschau waren gedeporteerd vanuit het westen van de woiwodschap Lwów.[1]
Van 1945 tot 1950 hoorde de nu Słupsk geheten stad tot de woiwodschap Szczecin, vervolgens tot 1975 tot de woiwodschap Koszalin.Van 1975 tot 1998 was de stad hoofdstad van een eigen woiwodschap Słupsk (1975–1998). De stad is uitgegroeid tot een bevolkingscentrum van 100.000 inwoners en een educatief en cultureel centrum voor het oosten van Pommeren (https://nl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82upsk).

Slupsk, a pleasant town in the north of Poland, is not an obvious tourist draw, even though it has rich history dating back to 8th and 9th century with traces still preserved in numerous buildings and monuments. The architectural attractions are reason enough to visit Slupsk, but what really makes the city special is its unique blend of history and present... A provincial capital of Central Pomerania (a region in the north Poland), Slupsk is picturesquely situated on both banks of the river Slupia. It has been the capital of Slupsk County in the Pomeranian Voivodship since 1999, and earlier was the capital of the voivodship.  (www.staypoland.com/about_slupsk.htm).Brouwerij Gdansk - Gdańsk
Luxe investering in de voormalige brouwerij in het historische deel van Gdansk Wrzeszcz. Elegante en unieke plaats die voor altijd het gezicht van de hele wijk zal veranderen. Het landgoed naast residentiële gebouwen met intieme studio's, verschillende appartementen of exclusieve lofts, vormde ook een complex van gebouwen, service - de commerciële en kantoorruimte (www.pbgorski.pl/Oferta/Mieszkania/Browar+Gda%C5%84ski/).

Browar Piwna
Adres: Piwna 50/51, 80-831 Gdańsk, Polen
(www.google.nl/search?q=browar+gdansk&oq=browar+gdansk&aqs=chrome..69i57.3420j0j4)


Kiedy w słupskim browarze będzie można warzyć piwo
21 APRIL 1857 [begon] de fabriek, wordt gebruikt in het magazijn complex. Met de plannen aan te passen aan het restaurant, de lokale brouwen van bier of het ter beschikking stellen aan het publiek op het evenement thread (www.dziennikbaltycki.pl/artykul/246520,kiedy-w-slupskim-browarze-bedzie-mozna-warzyc-piwo,id,t.html).

Gwiezdny Browar
Aleja / ulica / plac: ulica Kilińskiego
Opis: Zapewne umiejscowienie w Starym Browarze kolejnego marketu jest jedynym sposobem na zachowanie tego historycznego miejsca dla kolejnych pokoleń Słupszczan (www.kicz.slupsk.edu.pl/slupskie_koszmarki/gwiezdny_browar.php).

Krótka historia browarnictwa w Słupsku


sternbrauerei R. W. Heydemann Stolp
Ostatnia informacja z tego miasta, że stary browar ma zamienić się  w Biedronkę skłoniła mnie do napisania krótkiej historii browarnictwa w Słupsku (http://piwomani.blogspot.nl/2013/09/krotka-historia-browarnictwa-w-supsku.html).

Brongegevens zeggen dat in de zeventiende eeuw in Slupsk waren er bijna 200 brouwerijen... Ze waren zo goed, dat in de zeventiende eeuw, hun producten begon te concurreren met de lokale bevolking in Oost-Pruisen. De situatie was zo ernstig dat de raad van de Royal Pruisen in 1676 verbood de import van Slupsk bier... Rond 1815 jaar in Slupsk waren er nog ongeveer 25 brouwerijen..... Brouwerij "Stern" - Sternbrauerei Stolp ( 'Starry Brouwerij Slupsk) .... werd de grootste brouwerij die in Slupsk De naam van de brouwerij en het tonen van hem het symbool is afgeleid van de oude brouwtraditie zespuntige ster is een magische teken brouwers, die teruggaat tot de Middeleeuwen..... Het uitbreken van de oorlog paradoxaal genoeg hebben bijgedragen aan de stijging van de productie. In de buurt van Slupsk gestationeerd troepen omdat veel van wat Het resulteerde in een significante toename van bierconsumptie. ... Na de oorlog, de fabriek werd overgedragen aan de interim operationele Brewing coöperatie "Werk", die in het begin van 1946 jaar begonnen met de productie van bier. Coöperatieve beheerde de brouwerij tot 1950. Toen gemaakt Slupsk Wedden bier-mout, draaide zich met een brouwerij in Polczyn Zdroj in de Koszalin Plant Beer-Słodowniczych. Helaas, in deze periode van het bier gebrouwen in Slupsk brouwerij is het niet al te goed ...  Het was niet tot het einde van de jaren '80 bracht verbetering van de kwaliteit van de lokale markt als het de soort "Barnim", "kanselier", "Piraat" en "Hubertus" veroverd. In een korte tijd, in december 1990, Brouwerij ondergaan een proces van privatisering. Als gevolg hiervan, de brouwerij is onderdeel van de nieuw opgerichte Joint Stock Company Brok... Helaas, het gebrek aan investeringen in de brouwerij, een kleine capaciteit en verouderd, zelfs historische machines, niet een positief effect op de winst van de brouwerij hebben. Daardoor wordt besloten de brouwerij sluiten. Eindelijk, na 125 jaar, de brouwerij eindigt aan het eind van 1999. Officieel in 2001..(http://piwomani.blogspot.nl/2013/09/krotka-historia-browarnictwa-w-supsku.html).
(http://historiamiejsca.blog.pl/2014/08/31/dawny-browar-w-slupsku/)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten