Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 19 april 2016

Groningen ('t Stad)Afgelopen jaar was er discussie over Brouwerij Grunn. Dat maakt Groningen (waarvan ik weet dat er wat brouwerijen zijn) een bezoekje waard....

Grunn Bier is een biermerk uit Groningen.
De bieren van Grunn Bier worden in opdracht van de Groningse Stadsbrouwerij gebrouwen in België, Duitsland en De Meern. Hoewel er plannen waren voor het inrichten van een eigen brouwerij in de Euroborg, is dat er nooit van gekomen. Op 4 augustus 2015 kwam naar buiten dat vijf bierspeciaalzaken en cafés zijn gestopt met de verkoop van het bier. Het zou om Pitt van Jumbo gaan, met een ander etiket op de flesjes (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grunn_Bier).

Geen vertrouwen in ‘speciaalbier' Grunn
Gepubliceerd op 04 augustus 2015, 07:00
Laatst bijgewerkt op 04 augustus 2015, 16:49
Vijf bierspeciaalzaken en cafés in Groningen zijn gestopt met de verkoop van Grunn bier. Ze hebben het vertrouwen in het bier, de brouwerij en eigenaar Jaap van der Weide verloren.
Van der Weide voelt zich aangevallen en ontkent alle beschuldigingen. ,,Grunn bier is etiketbier”, zegt Bas Bergman, eigenaar van drie Mitra's in de stad. ,,Ik heb weleens dozen met Grunn Goudhaantje ontvangen waar de etiketten van Pitt bier los inzaten.” Bergman is niet de enige bierliefhebber die Grunn in één adem noemt met etiketbier, bier van het ene merk waar het etiket van een ander merk wordt opgeplakt. ,,Pallets met flesjes bier van een failliet verklaarde brouwerij werden bij mij bezorgd”, zegt een brouwerijeigenaar in Groningen. ,,Die waren voor de Groningse Bierbrouwerij bestemd (het bedrijf verantwoordelijk voor Grunn bier, red.).”
Sommige Stadjers hebben flesjes bewaard die deze bewering ondersteunen. Op het eerste gezicht is er weinig te zien aan het bruine glas van Grunn Goudhaantje, maar onder een felle tl-lamp zijn - half verscholen onder het etiket van de Groningse Bierbrouwerij - lichtelijk de contouren van het logo van Pitt bier zichtbaar.
...
Van der Weide ontkent de beschuldigingen over etiketbier: ,,Het is laster. Bierspeciaalzaken en cafés in Groningen proberen me zwart te maken. Ze hebben belangen bij andere brouwerijen in het Noorden.” Voor iedere aantijging heeft hij een weerwoord: ,,Naast Grunn verhandelden we Pitt bier. Hierdoor kwam het voor dat Pitt-etiketten in dozen Grunn terechtkwamen en dat een keer een Pitt flesje het etiket van Grunn heeft gekregen. We zijn in november met de verkoop van Pitt gestopt om zulke fouten uit te sluiten.” (www.dvhn.nl/nieuws/groningen/geen-vertrouwen-in-speciaalbier-grunn-12858973.html)

Echter is de kritiek weerlegt door bierkenner Ben Vinken:
Ben Vinken, een van de bekendste bierkenners van België heeft op verzoek van Radio2 een vergelijking gemaakt tussen het Groningse “Goudhaantje”, een GRUNN-bier, en een in de supermarkt vergelijkbaar PITT-bier. Zijn conclusie is dat het gaat om twee verschillende bieren (www.gic.nl/nieuws/grunn-bier-anders-en-beter-dan-supermarkt-bier-oordeelt-belgische)

Uit de reacties op de beschuldiging blijkt dat er wel meer kritiek is:

Brouwerij moet etiketten verwijderen 19 apr 2012
De Groningse Stadsbrouwerij moet de etiketten van haar flesjes Kloosterbier halen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Leeuwarden maandag bepaald.
De brouwerij vroeg meerdere designbureaus een ontwerp te maken voor etiketten op de bierflesjes. Designbureau Weda in Leeuwarden was een van die bureaus. ‘We hoorden op een gegeven moment niets meer van ze. Toen zijn we even gaan ‘googlen’ en bleek dat het etiket in productie was gekomen’, aldus directeur Timo Weda van het ontwerpbureau.
Weda vroeg de stadsbrouwerij te betalen maar kreeg nul op rekest. De rechter heeft de Fries nu echter gelijk gegeven.
...
De Stadsbrouwerij heeft ook nog een akkefietje met de Stichting Hunebedproductgroep. De stichting vroeg de brouwerij in 2001 Hunebedbier te maken. Een deel van de opbrengst wilde de stichting gebruiken voor het Hunebedcentrum in Borger. ‘We hebben nooit iets van dat geld gezien’, aldus voorzitter Henk van der Velde van de stichting.
Toen de stichting met brouwerij Us Heit uit Bolsward in 2005 opnieuw een hunebedbier uitbracht startte directeur Van der Weide een rechtszaak. Hij had inmiddels het logo van het Hunebedcentrum gedeponeerd en vond dat de stichting het logo illegaal op haar bierflesjes liet drukken. ‘De rechter heeft ons vorig jaar in een mediationtraject gestuurd, daar zitten we nu nog in’, aldus de boze Van der Velde (www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2012/4/brouwerij-moet-etiketten-verwijderen-10175980).


Grunn Goudhaantje is de opvolger van Grunn Blond en is een ongefilterd oerpilsener (Kölsch-type). Dit ambachtelijke streekbier onderscheidt zich door zijn goudkleurige glans en zijn diffuse schittering. Een vleugje hop geeft dit goudblonde bier haar zachte en licht-bittere smaak. Dit speciaalbier is gebrouwen volgens het Beierse 'Reinheitsgebot' uit water, speciale pilsmout en hop (www.potjebier.nl/bier.asp?functie=view&id=467).

De stad Groningen, ligt in de gemeente Groningen in de provincie Groningen (http://biervat.blogspot.nl/2014/06/bier-per-provincie-groningen.html) heb ik bezocht en daarbij ben ik langs de volgende straten, welke ik vond via een googlezoekactie, gereden voor een fotootje:

Geen recensies · Brouwerij
Kostersgang 32-34

Geen recensies · Brouwerij
Sontweg 18

Groningse Bierbrouwerij
Geen recensies · Biergroothandel
Euvelgunnerweg 19

Brouwerij Martinus zit vlak bij een politiebureau en een parkeergarage. 
Op 8 juli 2015 werden de eerste lagertanks naar binnen gereden

Brouwerij Martinus is gevestigd in een industrieel pand in de binnenstad van Groningen. Dit vroeg-naoorlogse, curieuze pand is gebouwd op het perceel van twee afgebroken, 19e eeuwse bedrijfspanden, naar ontwerp van de bekende Groningse architect Frans Klein (1907 – 1973). Opdrachtgever was Fa. P.C. Nanninga, fabrikant van de Calmix petroleumkachels, die daar werkplaatsen en magazijnen ging vestigen om sloten en (deur-) krukken te maken.
...
In 1995 nam Albert-Jan Swierstra het pand met de daarin sinds 1979 gevestigde drukkerij over, onder de naam Het Grafisch Huis. Het ene ambacht heeft plaatsgemaakt voor het andere. Waar eens de drukpers stond, staan nu brouwketels en lagertanks. Om de brouwketels en de 3.70 m hoge lagertanks op de begane grond te kunnen plaatsen, zijn er gaten in het plafond gezaagd.
...
Op de begane grond wordt het speciaalbier gebrouwen, de twee verdiepingen daarboven zijn ingericht als proeflokaal. Een schitterend dakterras met uitzicht op de Martinitoren maakt de bierbeleving in Brouwerij Martinus compleet (www.brouwerijmartinus.nl/index.php/geschiedenis/).


Brouwerij De Kromme Jat zit in een klein gebouwtje dat schril afsteekt ten opzichte van de grote panden van IKEA en dergelijke.


Sinds 1 januari 2011 brouwt Stadsproefbrouwerij De Kromme Jat speciaalbieren aan de Turftorenstraat in het centrum van "Stad". ...Na de eerste kennismaking met de bieren werd de proefinstallatie aan de Turftorenstraat al snel te klein. In de tweede helft van 2012 is er hard gewerkt aan de voltooiing van de inrichting van de nevenlocatie van de brouwerij aan de Sontweg in Groningen (www.pinkgron.nl/krommejat/krommejat.php). 

'Best Bier uut Stad'; het motto van Stadsbrouwerij De Kromme Jat. Echt Grunnegs speciaalbier gebrouwen met voornamelijk lokale ingrediënten uit Stad en Ommeland. Niet alles komt van het Hogeland. Hop bijvoorbeeld komt uit verschillende delen van de wereld zoals Amerika, Duitsland en Australië. In de nabije toekomst gaat de Kromme Jat haar eigen hop ontwikkelen op een terrein net buiten de Stad (http://www.krommejat.nl/).

De Euvelgunnerweg maakt een verlaten indruk. Ik kan daar nummer 17 en 21 vinden, maar geen 19. Verder is er geen brouwerij(activiteit) te ontdekken. Maar goed, ik ben ook geen detective...

Te Koop..maar geen spoor van brouwerij Grunn


Groningse Stadsbrouwerij BV
Brouwerijhuurder
Land Nederland
Provincie Groningen
Plaats Groningen
Actieve brouwerij Ja (15 jaar actief)
Opgericht in 2000
De Groningse Stadsbrouwerij B.V. is opgericht in maart 2000. Initiatiefnemers achter deze brouwerij zijn de uit Haren afkomstige Jaap van der Weide en Egbert Timmerman. Laatstgenoemde is ook eigenaar van bierenspeciaalzaak Hoppiness in Groningen, terwijl Jaap van der Weide de man is achter de Texelse Bierbrouwerij. Als brouwmeester is Daan Wagter aangetrokken. Daan was al geruime tijd thuisbrouwer en hiernaast liep hij stage bij de Texelse Bierbrouwerij, vandaar de link. In Leeuwarden volgde hij een opleiding aan het Hall Instituut (Hogeschool voor voeding, milieu en landbouw) in de studierichting bier. De Groningse Stadsbrouwerij heeft tevens de rechten overgenomen van Stadsbrouwerij Sint Martinus die in 1995 is gesloten.
...
In het begin werden de bieren van de Groningse Stadsbrouwerij B.V. gebrouwen bij de Texelse Bierbrouwerij. In september 2001 is daar op Texel een nieuwe brouwinstallatie van 40 hl. in gebruik genomen en het oude brouwhuis (met een capaciteit van 10 hl.) werd opgeslagen om naar Groningen te worden verplaatst zodra de nieuwe locatie is gevonden. Op 14 april 2000 werden door de Groningse Stadsbrouwerij B.V. de eerste vier Grunn Bieren gelanceerd....In 2006 komt de droom voor Jaap van der Weide en zijn vijf medewerkers uit: "een brouwerij met een capaciteit van twee tot drieduizend liter per week komt in het nieuwe bioscoopcomplex MustSee in de Euroborg. ...In mei 2012 zou Stadsbrouwerij Groningen onder de veilinghamer zijn gegaan. Dit is ter nauwernood voorkomen. De belastingdienst had het complete kantoorinventaris, twee bestelwagens en een vorkheftruck bij opbod willen verkopen omdat eigenaar Jaap van der Weide in financiële problemen zou zitten door de naweeën van een mislukt avontuur in de Euroborg. Dit park net buiten de binnenstad in Groningen liep gewoonweg niet waardoor hij alleen maar dieper in de problemen kwam en zijn plannen niet meer kon uitvoeren....De brouwerij was voornemend om in 2012 het brouwen van de bieren naar Groningen te halen aan de Bornholmstraat 40.....In het Dagblad van het Noorden staat 14 oktober beschreven dat de Groningse Stadsbrouwerij failliet is verklaard. Jaap van der Weide heeft het faillissement zelf aangevraagd....Liefhebbers van het bier hoeven echter niet getreurd te zijn. Groningse Stadsbrouwerij direct is doorgestart onder de naam Groningse Bierbrouwerij. Het bier is steeds leverbaar gebleven en ook de bekende bierproeverijen gaat gewoon door vanuit het bekende brouwerij pand aan de Bornholmstraat (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/groningen/groningen/groningse). 
(zie ook www.cambrinus.nl/brw/GRONING1.HTM en www.pinkgron.nl/stadsbr/stads.php)

Potverdorie, die straat heb ik niet gevonden...(noch gezocht...)Er zijn dus een hoop bieren van Grunn, ik heb ze nog niet geproefd...maar er is meer te vinden in Groningen:

Bax Bier is het nieuwste bierinitiatief in Groningen. Jeroen Bax & Sepp Jansen komen in 2014 met hun eigen bier voor de horeca en slijterijen....De bieren worden door Sepp en Jeroen gebrouwen bij de 7 Deugden in Amsterdam (www.pinkgron.nl/bax/bax.php). Daar ga ik niet helemaal heen.

Groningen heeft er weer een brouwerij bij. Sinds april 2015 worden de bieren verkocht van Craft Brewery Groninger...De bieren worden tot nu gebrouwen bij twee verschillende brouwerijen
Postadres Craft Brewery Groninger:
Noorderhaven 25
9712 VG Groningen
(www.pinkgron.nl/cbg/cbg.php)

Ook daar ben ik niet langs geweest, maar het betreft ook een postadres.

Tot zover een fotoverslag (met copy-paste van internet) van mijn reisje door Groningen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten