Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 16 april 2016

Dochter van de korenaar: Bravoure


Brouwerij De Dochter van de Korenaar is een Belgische microbrouwerij te Baarle-Hertog in de provincie Antwerpen.
De brouwerij werd opgericht in 2007 door het Nederlands echtpaar Monique en Roland Mengerink. Ze bouwden achter hun woning eigenhandig een brouwinstallatie met onder meer zes lagertanks van 1000 liter. Met deze installatie kan men 150 hl per maand brouwen. De naam "Dochter van de Korenaar" verwijst naar het woord bier. In oude Mechelse kronieken vond men dat Keizer Karel V rond 1550 de voorkeur gaf aan het "sap van de dochter van de korenaar" (bier) dan aan het "bloed van de druiventros" (wijn) (https://nl.wikipedia.org/wiki/
Brouwerij_De_Dochter_van_de_Korenaar).

Brouwerij De Dochter van de Korenaar
Gierlestraat 6a 2387 Baarle-Hertog België

Ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar, dan tegen het bloed van de druiventros.’
aldus Keizer Karel (1500-1588) naar Oud Mechelse Kronieken

 

Bravoure
Warm amberkleurig rookbier van hoge gisting 6,5% vol.
Bravoure ontleent haar rooksmaak aan het gebruik van een flinke dosis op beukenhout gerookte ‘Bambergse Rauchmalz’. De genuanceerde rooktoetsen combineren mooi met de lichtzoete carameltoetsen van de ‘Cara-Munich mout’. Hierdoor ontstaat een gebalanceerd rokerig bier met een subtiele caramelsmaak. Ideaal bij gerookte vleeswaren en barbecue. Stijl: Rookbier (www.dedochtervandekorenaar.be/#vastebierenCntr)


Het rookbier van Dochter van de Korenaar is duidelijk een rookbier. De geur is duidelijk rokerig.  Op het etiket staat dat het rookbier is voor mensen met lef.

Bravoure staat voor zelfverzekerdheid, dapperheid, durf, lef, gebluf en grootspraak (www.nationaalwoordenboek.nl/woord/bravoure.htmlwww.watbetekenthet.nl/wat-betekent-bravoure/).

Het bier is niet zo extreem als de vette palingsmaak van Bamberg. Dit bier smaakt redelijk mild. Het is niet bitter of astringent, maar zacht en gemakkelijk zou ik het ook niet durven noemen. De 6,5% alcohol merk je niet.

De rookgeur is lekker fijn. Het mondgevoel is wel een beetje filmend. De smaak is subtiel, waarbij het bier pas in de afdronk de rokerigheid laat opkomen. Het is een bier dat er mooi koperkleurig uit ziet en lekker wegdrinkt. Het geeft in de afdronk een mooie uitdagende smaak mee en is daarmee een goed voorbeeld van rookbier, zonder extreem te worden.

Het is dus een goede aanrader...


Bravoure van De Dochter van de Korenaar is een biertje voor liefhebbers met ballen, door het gebruik van een hoge dosis Bambergse rookmout heeft het bier een gebalanceerde rooksmaak gekregen. Het bier is amberkleurig en de rooksmaak wordt gebalanceerd door tonen van karamel (https://bierhut.com/de-dochter-van-de-korenaar-bravoure-66-cl.html).

Type Bier Smoked
Alcoholpercentage 6,5%
Geur mout, rook
Smaak karamel, rook, noten, fruit
Afdronk kruiden, fruit, licht bitter
Land van herkomst Belgie
Brouwer Dochter van de Korenaar
Biologisch No


De Dochter van de Korenaarの第4弾です
こちらの醸造所のビールは
ほかにもいろいろありますが
手元にあるのがこれで最後になります
ランビックなんかも造っているみたいですが
見当たらなかったのです
Dochter van de Korenaar - Bravoure is een amberkleurig rookbier, licht caramel-zoet met een flinke dosis rooksmaak. Zowel bambergse rauchmalz als whiskey-mout worden gebruikt (https://slijterijhetfust.nl/dochter-van-de-korenaar-bravoure.html).

Cerveza artesanal belga, de 6,5% de alcohol, de alta fermentación con segunda fermentación en botella.
De Dochter Van de Korenaar Bravoure tiene un color ámbar puro, con espuma blanca de duración moderada.
Aromas a malta, madera, caramelo y fruta con toques ahumados y notas de lúpulo.
Sabor amargo con presencia de malta dulce y débiles insinuaciones de humo con un final equilibrado (www.cervebelcervezas.com/2015/04/de-dochter-van-de-korenaar-bravoure-alc.html).

Amberkleurig biertje met een lichte beige schuimkraag. en een zeer fijne koolzuurpareling.
Het bier heeft een lekker aroma van mout en uitgesproken geurige gerookte toetsjes.
De eerste slok is die van licht gerookt vlees. niet te fel als bij de Duitse Rauchbieren maar zeer subtiel gedoseerd.
In de achtergrond een mooie lichte bitterheid.
En het is nog niet gedaan!
Er volgt een fijne zurigheid met gerookte prikkels.
Wat kan bier toch lekker zijn.
Dit is voor mij toch een uitzonderlijk brouwsel.
Geen smaak van verbrande rubber
Het is perfect in ballans en zo delicaat van smaak.
Het zou kunnen dat vele bierproevers het met mij oneens zullen zijn.
Het biertje heeft een eigenzinnige smaak waar u van, of niet van kunt houden.
En dit is nu het prettige van bierproeven..
Hebben we niet de beste sportmensen we hebben toch het beste bier.
en dat bewijst Ronald Mengerinck met deze lekkere Bravoure.
Volgens de Dikke Van Daele betekent Bravoure Zelfverzekerdheid in optreden die van bekwaamheid getuigt Een ideale omschrijving van de bieren en van de brouwer (http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=98507).


Beschrijving: Ambachtelijk Baarles bier, amberkleurig rauchbier, van hoge gisting, met hergisting in de fles, niet gepasteuriseerd, ongefilterd.
Ingrediënten: Gerstemout, tarwemout, havermout, hop, rietsuiker, gist, water.
Geproefd: Gerookt aroma (als gerookt spek), rokerig en gemout van geur. Niet heel volmondig. Opnieuw dat (zacht) gerookte in smaak, fijn zoet, met een aangenaam zachte bitterheid in de nasmaak, die droog en … gerookt is. Ideaal als kennismaking met rauchbier wegens niet té uitgesproken rokerig en doch nog (vij) zacht van smaak.
Weetje: Wordt sinds 2007 gebrouwen. ‘Voor mensen met lef’, aldus het etiket (https://lambikstoemper.wordpress.com/2013/06/10/bravoure/).


De Dochter van de Korenaar,  de ambachtelijke brouwerij actief sinds  2007  in de Belgische enclaves in Nederland van  Baarle Hertog.  History "vreemde", één van   Baarle, een klein stadje in Vlaanderen  bestaat uit  24  afzonderlijke delen, waarvan  3  geïmplementeerd in België en  20  (gedefinieerd  technisch als  exclaves ) in Nederland, in de gemeente  Baarle Nassau.
Een lange geschiedenis die teruggaat tot het Verdrag van Maastricht van 1843,  die de grens tussen beide landen, die bleek te zijn zo ingewikkeld uit voor deze 'afbrokkelende' geografische produceren. De grens is zo verdeeld dat een aantal huizen nog steeds verdeeld tussen twee  naties, eten in de keuken in België en gaan slapen in Olanda. ...Ik spreek van  De Dochter van de Korenaar Bravoure, een gerookte bier, 6,5% alc / vol, een bier voor moedige mensen zoals gerapporteerd door Roland.
gegoten in het glas heeft een mooie kleur  en intense amber, eerder likeur. Body duidelijk met robijn hoogtepunten. Onthult een lichte maar snelle gisting binnen, evenals de fysieke aanwezigheid van sporen van organen zoals gist, slecht.
Het schuim  weinig persistent, die snel verdwijnt, maar altijd laat een kant in het glas. Fijne structuur, schuimige, gebroken wit van kleur.
Een neus  hoppig aroma en licht rokerig, waar je heel mout, aarde, stof en een licht muffe ook kunnen vinden, zien de fruitige rode vruchten, zoals kersen en frambozen.
In de mond enigszins samentrekkende datum met hints van rood fruit, een vleugje zuurgraad, koolzuur maken dit bier een scherpe rand.
Zelfs in de mond, het gevoel is de dominante gerookt, met name als het bier rust in glas. Warming, het verhoogt ook de lading ethyl, een goed bier, niet zeer drinkbaar, misschien een beetje te spannend voor deze stijl, maar co-existentie tussen fruitig, houtachtig rokerig en een beetje zuur maken het een goed bier te delen met een vriend.  Aanbevolen vooral voor degenen die stijl te begrijpen (http://birrebevute365.blogspot.nl/2015/04/bravoure-de-dochter-van-de-korenaar.html). 


De Dochter van de Korenaar – Que nome hein? Vamos chamar de De Dochter, ok? O que o nome complica, as cervejas descomplicam: excelentes no copo, excelentes no bolso. Variedade fascinante de estilos bem agressivos e elaborados com maestria. Chegaram no Brasil via Best Beers e prometem ser uma constante nas degustações país afora (http://fullpint.com.br/de_dochter/).

Gerookte Amber Ale 6,5% ABV. Oranje koperkleur met een groot hoofd dat nestelt zich in een dunne romige laag schuim, waardoor er een beetje Belgain kant. Het ziet er sprankelend, voorzichtig om te dienen! We gaan met zelfs een geval van stromende (overtollige CO2, vaak vervuiling rekening), maar het afdrukken niet voorbij. Aroma's van citrusvruchten, met domineren gember. Zeer droog, biscuit moutsmaak. Maar met een Belgisch tintje, waardoor zelfs citroen. Nog enigszins doet denken aan ananas. Er is een pittige smaak, dat is erg leuk. Graag het einde te maken was er meer gist fles bodem, waardoor de gerookte meer aanwezig zijn en meer gember geheugen. Smaak is zeer licht, bruisend, droog en schoon. Hoewel ik het ook zal blijken met voedsel. misschien een krab salade, gegrilde kip of gegrilde zalm. Het zou ook goed gaan met enkele mosselen dat mijn vrouw doet het erg goed hier in casa.Yumi! (http://fullpint.com.br/de_dochter/).


Bravoure is een Belgisch bier van hoge gisting.
Het bier wordt sinds 2007 gebrouwen in Brouwerij De Dochter van de Korenaar te Baarle-Hertog.
Bravoure is een amberkleurig bier, type rauchbier, met een alcoholpercentage van 6,5%.
Bravoure O.A.S.E. ( Oak And Spice Experiment) . Het basisbier werd eerst gelagerd met toevoeging van rozemarijn, vervolgens 1,5 maand gerijpt op eiken vaten (whisky, cognac, wijn) en daarna geblend en gebotteld wat resulteerde in dit nieuwe bier (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bravoure).

De Dochter van de Korenaar Bravoure
Brewed by De Dochter van de Korenaar
Style: Smoked
Baarle-Hertog, Belgium
COMMERCIAL DESCRIPTION
Amber beer special,with light smoky flavor,for people with guts. 6.5% alc. vol. (www.ratebeer.com/beer/de-dochter-van-de-korenaar-bravoure/81879/)

Bludice, 30 oktober 2013, een fles:
Koperkleur, bijna transparant. Mooie hogere stabiel schuim. Omsingeld.
Ruiken zoeter moutig, licht caramel tint, gerookt.
Minder subtiel op smaak, medium volheid. De smaak is moutig, geroosterd, gerookte tonen, medium bitterheid met een licht pikante noten. Verval wordt gerookt, licht kruiden en licht pikante.
Perfect drinkbaar en mooi evenwichtig geblazen rook bier.
(www.pivnici.cz/pivo/de-dochter-van-de-korenaar-bravoure/).

Marley, 30 oktober 2013, een fles:
Koperen kleur, duidelijk, mooie bleke hoger mousse met een vleugje oker.
Moutige geur, rokerig hout, licht gerookt, op de achtergrond een beetje vanille en kruiden tonen.
Geroosterde malt smaak, rokerig, bosrijke. Matige tot gearomatiseerde, medium volheid van het lichaam te verlagen. Nasmaak licht tot matig bitter en enigszins wrange met een vleugje zuurgraad, een lange nagalm, houtachtig, geroosterd, gerookt, rook, licht fruitig (banaan, bessen), kruidig, een beetje warm en kruidig.
Interessante bier, zachte textuur en ook harde rokerige bosrijke ... aangenaam nippen (www.pivnici.cz/pivo/de-dochter-van-de-korenaar-bravoure/).

Werckmeister (1138) - Vienna, AUSTRIA - SEP 22, 2015
orange, quite hazy color, small white head. Smells smoked, light bacon, spices, sausage. Medium body, medium carbonation, soft mouthfeel. Tastes light smoke, sweetness, citric, tobacco, grass, light pines. Finishes with some bitterness of pines and grass, very light smoke notes linger. Interesting one, taste starts with smoke notes, and finishes rather hoppy, interesting concept, not totally convincing but overall nice (www.ratebeer.com/beer/de-dochter-van-de-korenaar-bravoure/81879/).

PietS (78) - Bergen op Zoom, NETHERLANDS - MAY 16, 2015
The smokey taste is good. But the beer overall is not great. Drinks easy though (www.ratebeer.com/beer/de-dochter-van-de-korenaar-bravoure/81879/).


Das Nachbarland Belgien steht hier wieder auf dem Plan, heute ein Bier von der Brouwerij De Dochter van de Korenaar, die Tochter von der Ähre. Im Jahre 2007 gegründet von dem Ehepaar Mengerink in Baarle-Hertog in der Provinz Antwerpen. Der Name „De Dochter van de Korenaar“ bezieht sich direkt auf das Wort Bier. Einer Überlieferung in belgischen Chroniken aus dem Jahr 1550 zufolge bevorzugte Kaiser Karl V. den Saft der Tochter der Ähre gegenüber dem Blut der Trauben. Sieben Biere sind hier fest im Programm, dazu kommen noch einige Fassreifungen sowie saisonale Bierspeziatitäten. Gebraut werden diese auf der eigenen Brauanlage, die Produktion liegt bei 150 hl pro Monat. Und mit diesen Bieren konnte man bisher auch schon einige Preise von Zythos und dem European Beer Star einheimsen.
Bei dem heutigen Bier handelt es sich um das Bravoure, der Tapferkeit. Es ist ein Rauchbier, eingebraut mit Rauchmalz aus Bamberg (https://probierchen.wordpress.com/2015/04/16/brouwerij-de-dochte-van-de-korenaar-bravoure/).


In het bier van vandaag is de Bravoure, de moed. Er is een gerookte bier, gebrouwen met gerookte mout van Bamberg.
koperen rode kleur, helder
Beige, fijne poriën schuim
zoete moutige aroma met hints van karamel en rook, zelfs zacht fruit aroma's zijn een van de partij
mild rokerige Antrunk met zachte ham geur en zachte gebrande mout
verfrissend zoet, drinkbaar mondgevoel
milde rokerige afwerking, opnieuw met een zachte, op geen enkele wijze een indringend ham smaak, dit mooie bloemrijke hop
Conclusie:
Voor mijn smaak een grote gerookte bier. De rokerige smaak is lang niet zo dominant als de entprechenden vertegenwoordigers van Bamberg, maar ze heeft stop ook niet te hebben. Samen met de karamel en fruitsmaken resulteert in een aangenaam drinkbaar en ook verfrissend rook bier, dat genaus verteerbaar en de winter in de zomer zou moeten zijn. Spontaan zou ik zeggen, die in het Oak Double Bock van het huis Schlenkerla heeft zijn plezier, niet mag missen om te proberen de Bravoure!
Brau Specificaties:
Alcohol: 6,5%
Bestanddelen: water, gerstemout, tarwemout, gerstemout, rietsuiker, hop, gist
Herkomst: Baarle-Hertog / Provincie Antwerpen / België
(https://probierchen.wordpress.com/2015/04/16/brouwerij-de-dochte-van-de-korenaar-bravoure/).

Zo een hoop voorbeelden. Ja, in plaats van paling is spek een goede verwijzing. Het smaakt naar meer. Karamel en zoetheid kan ik op zich ook wel duiden, maar fruit dan weer niet. Het is een goed doordrinkbaar bier, dat niet erg bitter is, maar wel zoet. Het is niet extreem, maar wel een bijzonder toegankelijk bier van deze rookbier-bierstijl...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten