Translate

Zoeken in deze blog

maandag 18 april 2016

Brouwerijen; nieuwe brouwerijen

Op www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen vond ik een overzicht aan brouwerijen. Dat is altijd leuk om te proberen bij te houden. Al die nieuwe brouwerijen...onmogelijk.

Dus blij dat bierboetiekBiermagazine! en Cambrinus het proberen bij te houden. Hier maar weer eens wat nieuwe brouwerijen bekijken:


Bierboetiek blijkt een winkel:
Nadat het al enige tijd kriebelde om iets met het toenemende aanbod Nederlandse Speciaalbieren te gaan doen, is begin 2014 bij Speciaalbier liefhebber Johan Commandeur het idee ontstaan om een bierspeciaalzaak te beginnen met Nederlandse Speciaalbieren. 18 Oktober 2014 heeft De Bierboetiek in Middenmeer zijn deuren met succes geopend (www.bierboetiek.nl/waarom-ons). Deze winkel bestaat al weer 2,5 jaar..

Ze bieden bieren van diverse brouwerijen (zie www.bierboetiek.nl/shop), waaronder:
Amsterdam Brewboys
De Bierbroeders
Brouwerij De Compagnie
Brouwerij Pronck
Crooked Spider
Gebrouwen door Vrouwen
Kees
PochPoater
Erik's Bier
The Sisters Brewery
Molenduyn
Eiland Brouwers Texel
Cinema Brewers
Riethoff
De Monnick
Berging Brouwerij
De Vriendenbrouwerij

Dat zijn er een hele hoop (en dit zijn ze nog niet eens allemaal...)

Amsterdam Brewboys
Zoals de meeste plannen, zo zijn ook onze plannen in een bar ontstaan.We praatte over bier, we dronken bier en plots was daar het plan om zelf bier te gaan maken. Een eigen brouwerij!
Erover praten is één, maar al gauw werden zaken serieus. Amsterdam Brewboys was geboren.Drie maanden later brouwden zij hun eerste 1000 liter bier: Pale Ale no.1 (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen)


Pieter Langendijk en Sebastiaan van den Bosch brouwen speciaal bier. Zij onderscheiden zich van vrienden die in de kroeg dromen van bierbrouwen onder het genot van een biertje door het ook daadwerkelijk te doen. De Brewboys hebben maar één allesoverstijgende missie: ‘serve you the best F’ing bier on the planet.’ Dit motto is typerend voor de no-nonsense mentaliteit van de vrienden (www.amsterdammade.org/makers/amsterdam-brewboys/).

Amsterdan Brewboys is een initiatief van Pieter Langendijk, eigenaar van Café Langendijk, pal naast Brouwerij 'IJ. Brouwmeester is Sebastiaan van den Bosch, die vier jaar in Sydney (Australie) woonde en daar het brouwen leerde (www.cambrinus.nl/brw/BREWBOYS.HTM).

We are the Amsterdam Brewboys.  Our mission: Serve you the best F`ing  beer on the planet. Nothing more, but certainly nothing less. We make a day’s job out of testing, tasting and general awesome saucery. See it as a man-kettle-wedlock. We simply love crafting beers. While being Gypsy Brewers is nice enough; It's our goal to own and operate a full fledged brewery and brewpub, an ambition we are determined to make reality. Here we will serve you a profusion of flavours and styles. Possibly some good pub grub too... Enjoy our beers in one of many bars around town. Or pick up a few from the shops and take the excitement home with you. Amsterdam Brewboys – kick-ass beer (http://amsterdambrewboys.nl/).

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2014
(www.cambrinus.nl/brw/BREWBOYS.HTM)


De Bierbroeders
De Bierbroeders Lars Jautze en Bert Buysman zijn echte bierliefhebbers. Vaak kwam ter sprake om zelf te gaan brouwen. Hoe leuk dat zou zij? Zou het kunnen? Zou het lekker worden?
Na veel praten en proeven introduceerde De Bierbroeders in november 2014 hun eerste bier. Een IPA (of eigenlijk een WPA, een West-Friese Pale Ale), met de toepasselijke naam #1 (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).
De Bierbroeders is een Microbrouwerij uit West-Friesland. De twee oprichters zijn Lars Jautze en Bert Buysman (www.facebook.com/De.Bierbroeders/info/?tab=overview). Lars Jautze en Bert Buysman hebben deze kans met beide handen aangegrepen. De Bierbroeders ...met hun huisgebrouwen bier uit Hoorn (www.hoornschefoodmarket.nl/de-bierbroeders/). Lokale brouwers Bert Buysman en Lars Jautze van De Bierbrouwers is een vaste klant van muziekcafé Backstage te Hoorn(zie www.backstage-hoorn.nl/category/bier/de-bierbroeders/).

Tijdens jaren van speciaal bier liefhebben kwam het idee bij Bert en Lars vaak ter sprake om zelf te gaan brouwen. Hoe leuk dat zou zijn en of het zou kunnen en natuurlijk de vraag of het lekker zou worden. Na veel praten en proeven zijn Bert en Lars op bezoek geweest bij Brouwerij de Molen (Bodegraven) en daar met heel veel inspiratie en nog meer zin om zelf te brouwen vandaan gekomen. Iets later zijn ze een aantal keer op bezoek gegaan bij Thuisbrouwerij De Stinkmuis van Rudy de Kieviet. Toen was het hek van de dam en zijn de ingrediënten gekocht, apparatuur gekocht en geleend en een dag gepland om te gaan brouwen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/zwaag/de-bierbroeders).

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2014
(www.cambrinus.nl/brw/BIERBROE.HTM)

De  brouwerij is in 2015 begonnen...
(zie www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/zwaag/de-bierbroeders).Brouwerij De Compagnie
In vroegere tijden waren er vele brouwerijen in Enkhuizen, waarvan De vijfhoeck, De Canunnick, Noortland, De Star, De Dolfijn en De Witte Hulck voorbeelden zijn.
Brouwerij De Compangie wil graag weer een brouwerij in Enkhuizen vestigen. Tot die tijd huren zij ketels om hun Westfriese Bieren te brouwen, bij voorkeur met ingredienten uit de vervlogen tijden van de VOC (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).
(www.facebook.com/BrouwerijDeCompagnie/info/?tab=overview)


Brouwerij de Compagnie bestaat sinds 2010, thuis begonnen met brouwen als hobby.
Nu brouwen ze bij de Sallandse landbierbrouwerij te Raalte onze bieren en brengen dat weer naar Enkhuizen. Ze proberen mooie bieren te brouwen met een eigen smaak. Bij voorkeur gebruiken we ingredienten uit vervlogen tijden, de VOC.
Enkhuizen was een van de belangrijkste steden in de gouden eeuw, pakhuizen vol met kostbare, spullen en specerijen. De stadsbrouwers hadden hun handen vol aan dronkelui die "verscheept" werden middels een zielscontract. Deze contracten werden afgesloten in de herberg op voorwaarde dat de matrozen gratis konden eten of drinken maar als het schip kwam, ze mee moesten naar de Oost. Goedschiks of kwaadschiks.....(www.brouwerijdecompagnie.nl/brouwerij-de-compagnie)

Ondernemer Rick Post heeft bij de gemeente Enkhuizen een plan neergelegd om een bierbrouwerij te starten in het voormalige Rijksbetonningsmagazijn aan de Bierkade. Het pand, een Rijksmonument, staat nu grotendeels leeg en Post wil het helemaal opknappen. ,,Het is een prachtige historische plek voor een brouwerij. Zonde als daar niks mee gebeurt.’’ (www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article27560357.ece/Plan-voor-bierbrouwerij-in-Enkhuizen_?lref=L1)

Initiatiefnemer achter Brouwerij De Compagnie is Rick Post. Rick is werkzaam als bedrijfsleider bij Restaurant De Mastenbar in Enkhuizen. De brouwerij maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte. De initiatiefnemers streven ernaar om in 2015 een eigen brouwerij te openen in Enkhuizen.
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2012
(www.cambrinus.nl/brw/COMPAGNI.HTM)Brouwerij Pronck
Enkele jaren geleden beseften drie vrienden in Leiden dat het toenmalige aanbod van bieren hun honger naar echt en goed bier niet kon stillen. Een aantal jaren hobbybrouwen, een extra vriend en een van de kleinste brouwinstallaties van Nederland later en Brouwerij Pronck was geboren. Sinds 2014 brouwen de vier mannen een divers assortiment van speciaalbieren. De ketels mogen dan wel klein zijn, de liefde en aandacht voor het bier is enorm (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).


Brouwerij Pronck is een initiatief van Frans Meij (1989), Boudewijn Veenhuizen, Benjamin Wegman en Joost Smits, jaarclubgenoten voor de studentenvereniging Minerva. Begin 2015 werd er 600 liter per week gebrouwen. Frans volgt een masterstudie journalistiek, Benjamin studeert fiscaal recht en Boudewijn studeert ondernemingsrecht (www.cambrinus.nl/brw/PRONCK.HTM).

Brouwerij Pronck is één van de nieuwste en kleinste brouwerijen van Nederland met eigen ketels.
Na enkele jaren hobbybrouwen, besloten vier vrienden uit Leiden in november 2014 de sprong te wagen en een eigen brouwerij te starten. In ketels van Italiaanse makelij wordt 150 liter bier per keer gebrouwen vlakbij het centraal station in Leiden.
Voorlopig richten ze zich op Leiden en omstreken. Lokale producten, ambachtelijk en met aandacht gemaakt, dat is waar ze in geloven. Het bier wordt gebrouwen met pure ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen. Daar maken ze geen geheim van. Als ze niet tevreden zijn, gaat het de deur niet uit*. Kwaliteit staat voorop en hoewel we brouwers met grote ambitie zijn, doen we geen concessies aan kwaliteit. Pronck bier is eerlijk gebrouwen bier (http://brouwerijpronck.nl/over-ons/).

Wat zou er dan mee gebeuren? Door de gootsteen?

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2014
(www.cambrinus.nl/brw/PRONCK.HTM)


Crooked Spider
Met veel passie brouwt Niels Beekhuizen in zijn kleinschalige brouwerij in Wassenaar. De liefde voor het speciaalbier is ontstaan tijdens zijn studie Process & Food Technology. Het in de wacht slepen van een prijs op het Openbaar Nederlands Kampioenschap voor amateurbrouwers, heeft Niels doen besluiten de Crooked Spider bieren op de markt te zetten. Hollands bier geïnspireerd door bieren van over de hele wereld  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).

Niels Beekhuizen is Crooked Spider gestart in oktober 2014. Crooked Spider is een kleinschalige bierbrouwerij gevestigd in Wassenaar. Het bierbrouwen is begonnen tijdens zijn studie Process & Food technology (Chemische + Levensmiddelen technologie). Tijdens één van de projecten heeft hij bier gebrouwen dat zo in de smaak is gevallen dat hij sindsdien thuis vaker is gaan brouwen.
Na het winnen van een prijs op het Openbaar Nederlands Kampioenschap voor Amateurbrouwers is de wens om op commerciële basis bier te brouwen alleen maar sterker geworden.
In oktober 2014 heeft Crooked Spider haar vergunning binnen gekregen om het zelfgebrouwen bier te mogen verkopen. Er wordt wekelijks ongeveer 100 liter geproduceerd wat inmiddels op verschillende plekken in de regio Wassenaar te koop is. Crooked Spider vindt de inspiratie voor haar bieren over de hele wereld (www.cambrinus.nl/brw/CROOKED.HTM).
(www.crookedspider.nl/over-ons-contact.html)


Opgericht in op oktober 2014
Korte beschrijving
Crooked Spider. Brewing great international craft beers inspired by every nation.
Lange beschrijving
Crooked Spider hoopt de passie voor bieren te kunnen delen met een groter publiek (www.facebook.com/crookedspider/info/?tab=page_info).

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2014
(www.cambrinus.nl/brw/CROOKED.HTM)


Gebrouwen door Vrouwen
Het is een hobby vam de Amsterdamse zussen Do en Tessel de Heij, om lekkere stevige en liefst kruidige bieren te brouwen. De keuken met de 35 literpan zijn ze ontgroeit en het profiessionele brouwen is begonnen.
Eén van de eerste thuisrecepten is in 2015 op de markt gekomen onder de naam Tricky Tripel. Al snel volgde het tweede spannende bier: een Gin Weizen. En dit is nog niet het einde  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).


Wij zijn zussen uit Amsterdam en sinds 2013 brouwen we bier. Onze hobby begon thuis in de keuken, in een pan van 35 liter. Met vallen en opstaan hebben we leren brouwen en weten we nu precies hoe we een lekker fris, zoetig en goed bier kunnen creëren. We experimenteren thuis lekker door maar maken ondertussen onze beste bieren in grotere hoeveelheden zodat iedereen kan meegenieten! We brouwen graag met veel kruiden, veel mout en tarwe. Onze missie: Lekkere bieren brouwen, en vooral veel lol hebben tijdens het brouwen én opdrinken! (http://gebrouwendoorvrouwen.nl/)


Gebrouwen Door Vrouwen maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij. De brouwerij is een initiatief van twee zussen die in 2013 begonnen met het brouwen van bier (www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij.html).


Kees
Kees Bubberman, wie kent hem niet als voormalig brouwmeester van brouwerij Emelisse. In 2014 begon hij met het opzetten van zijn eigen brouwerij in Middelburg. Onder andere middels crow[d]funding bracht hij vlot een kapitaal bijeen.
Sinds begin 2015 staan zijn eerste bieren in de schappen. Kees gaat voor moderne en onderscheidende smaakvolle bieren  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).


Begin 2015 was Brouwerij Kees! een feit. Er staan zes gistingtanks van ieder 2.500 liter. De brouwerij is gevestigd op industrieterrein Arnestein in Middelburg.
De laatste commerciele brouwerij van Middelburg was de Hopbloem. Deze brouwerij werd opgericht rond 1990, maar sloot in 1993 alweer haar deuren. Bierbrouwerij de Vijfhoek werd al in 1598 genoemd, om in 1917 definitief de deuren te sluiten. Brouwmeester Kees Bubberman (1965) was sinds 2007 brouwmeester bij Brouwerij Emelisse in Kamperland.
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2015
(www.cambrinus.nl/brw/KEES.HTM)


PochPoater
Brouwerij PochPoater dankt zijn naam aan het feit dat de hobbybrouwende broers van brouwer Henk Otten, hem altijd een opschepper (pocher) vonden over zijn eigen bieren. Nietemin blijven Henk en zijn vrouw Willy Otten trots op hun bieren die gebrouwen worden op het terrein van Herberg De Kemper in Elsen. De Twents genaamde bieren worden in kleine batches gebrouwen en zijn veelal bieren die net even afwijken van een standaard recept. Experimenteren, daar houden zij van (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).
De Elsener Bierbrouwerij PochPoater is een zeer kleine brouwerij, opgericht in 2014. Willy en Henk Otten hebben zich toegelegd op het brouwen van een groot aantal diverse bierstijlen, variërend van Blond tot aan Imperial Russian Stout en alles wat daar tussen zit. Ook brouwen ze diverse 'buiten' stijl bieren, bier met peper etc. maar ook minder bekende stijlen zoals een Duitse Gose. Dit laatste is wat zij graag willen; met enige regelmaat nieuwe bieren toevoegen aan het assortiment. De brouwerij is gevestigd in het landelijke Elsen bij Herberg De Kemper waar ook al de bieren te proeven zijn (www.hetbiermoment.nl/c-2881867/pochpoater/). 

Categorie: Bierbrouwerij 
Groep : Onafhankelijk 
Opgericht: 2014 


Erik's Bier
Jong geleerd is oud gedaan, is een spreuk die brouwer Erik Winkler op het lijf staat geschreven. Als jongen van 18 experimenteerde hij al met het brouwen van bier, maar heeft dat toen nooit doorgezet.
Als echte ambachtsman, heeft Erik vele jaren later zijn liefde voor het ambachtelijk brouwen van bier weer opgepakt. En met succes. Zijn bieren vinden inmiddels gretig aftrek  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).

Bierbrouwen is een levenslange fascinatie van mij geweest…
Vanaf mijn negende jaar, toen ik (heel stoffig) naar een Teleac-cursus keek en zag hoe gisten, bacteriën en andere organismen door ons en voor ons ingezet kunnen worden bij de productie van levensmiddelen zoals bier, kaas en brood.
Het gevolg van die Teleac-uitzending? Dat ik op mijn 18e al op mijn kamertje druk aan het experimenteren was met bier maken én mij tot mijn 19e met een blinde vlek heb toegewerkt naar de universitaire studie chemie, omdat ik ‘later als ik groot was’ als biochemicus wilde werken. Kort gezegd… na 6 maanden als puberaal mannetje door de gangen en laboratoria van UvA’s ‘Roeterseiland’ gerend te hebben, en mij voornamelijk illegaal bezig houdend met de productie van buskruit, realiseerde ik mij dat de studie chemie toch iets té abstract was voor mij (en werd het Kunstgeschiedenis).
Het bierbrouwen heeft mij echter nooit losgelaten…
Nu, vele jaren en vele biertjes later, heb ik mijn oude liefde bierbrouwen weer opgepakt. Met veel aandacht, zorg en plezier brouw ik ambachtelijke biertjes die, hopelijk, vele bierliefhebbers zullen verrassen, onder het motto: “Meer plezier met ambachtelijk bier!”
Proost! Erik Winkler
Erik’s Bierbrouwerij Amsterdam
(http://eriksbier.com/over_eriks_bierbrouwerij_amsterdam/)


Het is een micro brouwerij (100 liter per brouwdag) die geheel met eigen financiën gerealiseerd is. Alles wordt gebrouwen met professionele RVS ketels in een steriele omgeving, zodat naast de karaktvolle smaak ook de kwaliteit optimaal waarborgt kan worden (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/diemen/eriks-bier).

Erik's Bier werd op 17 februari 2015 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2015
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij.html)The Sisters Brewery
Wat kun je doen met graan? Brood bakken en bier brouwen. Wilfran Beijeman en zijn twee dochters Annamijn en Josefien kozen voor het tweede: bierbrouwen.
Een hele filosofie zit er achter de bieren die zij brouwen. Alles is op elkaar afgestemd waarbij het ene weer linkt aan het andere. Een combinatie van exclusief craftbeer, kunst, rijkelijke smaken met een vrouwelijk touch en gewoon lekker genieten!  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).


De twee zussen Annamijn en Josefien en hun vader uit Breukelen hebbent een inzamelingssactie om meer bier met een vrouwelijke invloed op de markt te zetten. Met de crowdfunding campagne zijn ze de "Sisters Brewery" gestart (zie Biernet). We are Annamijn and Josefien, two sisters brewing traditional craft beer with our father Wilfran (http://thesistersbrewery.com/).
We, as The Sisters Brewery are a team of two sisters and our father; Annamijn, Josefien and Wilfran. Together we brew strong craft beer with a female touch to it. We noticed that in today's world, craft beers have started to be appreciated more, where the beer drinkers are no longer the stereotypical beer drinking man. Women are discovering the variety of craft beers. As The Sisters Brewery we want to give our beers a female touch for all the female craft beer drinkers as well. The female touch in our beers does not mean that our beers are exclusive for women; our beers are for men and women but with a focus on the female beer drinkers. The focus can be seen in different aspects of our beers from the packaging and design to the taste. During the development of our recipes most of the people tasting the beers were women. Furthermore you can find the female touch in our labels, designed by female artists. And not to forget two out of three in this family business are from the female gender ;)
As The Sisters Brewery we try to combine the old and the new, to create an authentic taste and atmosphere. The authenticity of our beers is not only evident in our recipes and flavours but can also be found in the labels and names of our beers. Each beer that The Sisters Brewery offers includes its own philosophy, story and high standards. With every beer we produce, our aim is to deliver a piece of art with a delicious and authentic taste and appearance.
Besides making delicious craft beer we create an artwork of every beer produced.
The Sisters Brewery's beers have a female touch for all (fe)male beer drinkers in the craft beer world (http://thesistersbrewery.com/aboutus.htm).

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2015
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij.html)


Molenduyn
Wim Groeneveld en Kees van Roode zijn de drijvende krachten achter de uit Santpoort afkomstige bierbrouwerij. Jaren werkten zij beiden voor een andere brouwerij en alvorens zij hun eigen droom waarmaakten en als hobby een eigen bier brouwden. Van het één komt het ander en op 24 mei 2014 presenteerden zij hun eerste bier op de markt: Molenduyn Blond. Omdat dit bier bij velen in de smaak viel, zijn er vervolgens ook andere bieren met succes op de markt gebracht. Hun motto: Anderen laten meegenieten van onze speciaalbieren  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).
Kees van Roode en Wim Groeneveld brouwden al enige jaren toen ze in 2013 het initiatief namen om hun bieren door een breder publiek te laten proeven. De insteek is om bieren op ambachtelijke wijze en op kleine schaal te brouwen en te verkopen in de streek. In 2013 werd er iedere derde zaterdag van de maand gebrouwen in de schuur tegenover molen de Zandhaas in Santpoort-Noord. In april 2014 werd het eerste brouwsel gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Brouwerij De 7 Deugden (www.cambrinus.nl/brw/MOLENDUY.HTM).
Kees van Roode en Wim Groeneveld brouwen al enige jaren. De insteek van de brouwerij is het op ambachtelijke kleine schaal brouwen van bier. Na de diverse bieren die zijn ontstaan en positieve reacties uit onze omgeving willen we graag ook een wat breder publiek laten meegenieten van onze bieren. Op 24 en 25 mei 2014 is ons eerste blond bier Molenduyn Blond succesvol geïntroduceerd tijdens de week van het Nederlandse bier. Aan de Terrasweg 43 in Santpoort-Noord kon iedereen ons bier komen proeven en kopen. Naast het feit dat het erg gezellig was waren ook de reacties op ons bier zeer positief (www.brouwerijmolenduyn.nl/). Voor het brouwen van onze bieren huren wij ruimte bij Brouwerij de 7 deugden. Hier mogen we zelf tijdens de brouwdag aan de gang, wat voor onszelf een belangrijk punt is als huurbrouwer (www.brouwerijmolenduyn.nl/
Over%20Brouwerij%20Molenduyn.htm).

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2014 (www.cambrinus.nl/brw/MOLENDUY.HTM)Eiland Brouwers Texel
Ansgar van der Spek en Jeffrey Witte zijn dé mannen achter de Eiland Brouwers Texel. Ansgar is uitbater van Landgoed Hotel Tatenhove en fervent liefhebber van speciaalbier. Dit heeft hem uiteindelijk doen bewegen om samen met zijn rechter hand Jeffrey het hobbybrouwen te professionaliseren en hun eigen gebrouwde speciaalbieren te gaan schenken aan de gasten. En met succes! Inmiddels hebben hun bieren ook de weg gevonden richting het vaste land en is nu ook te verkrijgen bij De Bierboetiek in Middenmeer  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2015
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij.html)

Eiland Brouwers Texel. Onder die noemer wordt op Landgoed Hotel Tatenhove Texel aan de Bosrandweg in De Koog bier gebrouwen....het eerste speciaalbier dat de micro-brouwerij op de markt bracht was de Island Pale Ale - Texel IPA. “Met passie, smaak en zorg samengesteld en bereid met de beste mout- en hopsoorten”, aldus de brouwers Ansgar van der Spek, Jeffrey Witte en Marija Bakker. “Slechts in kleine hoeveelheden ambachtelijk gebrouwen. Met de hand en met persoonlijke aandacht gebotteld en voorzien van etiket en kroonkurk. Dat maakt ons smaakvolle speciaalbier exclusief!” (www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/057524/laatstenieuws/)


Cinema Brewers
De Cinema Brewers is een wel zeer opmerkelijke, maar ook zeer inspirerende brouwerij. Finbarr Wilbrink is de grondlegger, die zijn bierinspiratie opdeed in Amerika en dit wilde combineren met films. Tegelijkertijd met zijn idee, was de IPA in Nederland in opkomst. Het duurde daarom ook niet lang of het eerste bier genaamd "Breathless" was een feit. Ik weet mij deze smaakbom nog goed te herinneren. Er zullen er nog velen volgen, waarvan "a Trip to Paradise", het eerste Nederlandse Craftbeer in blik, er een van is  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).


Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2014
Initiatiefnemers achter de Cinema Brewers zijn Finbarr Wilbrink, Roelof Jan Minneboo, Bart Breedijk en Naos Wilbrink (www.cambrinus.nl/brw/CINEMA.HTM). When a screenwriter and a director combine their powers and decide to start brewing, the result is movie themed ... beers with extremely cool artwork for every batch (http://amsterdambreweries.com/cinema-brewers/). Bier dat gebaseerd is op een film. Bierbrouwer Finbarr Wilbrink van Cinema Brewers vertelt in AmsterdamLight hoe ze bij dat idee zijn gekomen, hoe ze te werk gaan en hoe de keuze van ingrediënten geïnspireerd wordt door een film (www.amsterdamfm.nl/cinema-brewers-proef-de-film-terug-in-het-bier/).


Riethoff
Johan Riethoff, uit het Zuid-Hollandse Waddinxveen, is de man met de roerstok achter brouwerij Riethoff. In 2009 won hij de 2de prijs bij het Open Nederlands Kampioenschap met het bier dat hij later in 2015 als eerste bier van zijn brouwerij op de markt brengt: Het Gouwe Bier  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).

Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2015
Brouwerij Riethoff maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van de Noord-Hollandse Bierbrouwerij. Johan Riethoff begin in 2009 als hobbybrouwer. Hij won dat jaar de tweede prijs bij de Open Nederlandse Kampioenschappen voor amateurs. Johan is in het dagelijks leven eigenaar van een adviesbureau voor de bouw (www.cambrinus.nl/brw/RIETHOFF.HTM).


Het bier “Gouwe Bier” wordt op de markt gebracht door Brouwerij Riethoff. De naam “Gouwe Bier” is afgeleid van de rivier de Gouwe, welke door Alphen a/d Rijn via Boskoop en Waddinxveen naar Gouda loopt....Brouwerij Riethoff is een kleine brouwerij in Waddinxveen met een 40 liter brouwinstallatie. Hier worden op kleine schaal proefbrouwsels gebrouwen. Als het perfecte recept is gevonden, wordt er een brouwinstallatie gehuurd waar in het groot gebrouwen kan worden (http://gouwebier.riethoffbouwadvies.nl/brouwerij/).

De Monnick
Al jaren is Hans de Jong als hobbybrouwer actief, voordat hij in 2015 de stap maakt om bieren onder de naam Brouwerij De Monnick op de markt te brengen.
De namen van zijn bieren hebben allen een duidelijke betekenis in de (brouw-) geschiedenis van Monnickendam. De oude brouwerijen "De Roode Vos" (dubbelbok) en "Witte Lelij" (witbier), zijn daar voorbeelden van, evenals het voormalige vrouwenklooster "Mariëngaarde" (Quadrupel)  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).
(www.brouwerijdemonnick.nl/)
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2014
(www.cambrinus.nl/brw/MONNICK.HTM)
Na meer dan 300 jaar is er weer een bierbrouwerij gevestigd in Monnickendam die zich ten doel stelt om authentieke bieren te maken die smaken zoals ambachtelijk bier bedoeld is, dit alles onder het motto “brouwen is monnickenwerk”....De naamgeving en de stijl van de bieren zullen voor de eerste drie bieren worden gekoppeld aan de (bier)historie in Monnickendam. Monnickendam verdient het om producten te kunnen produceren die aan haar historie gekoppeld zijn en meehelpen Monnickendan op de (toeristische) kaart te zetten
Het Mariëngaarde bier wordt vernoemd naar het voormalige nonnenklooster achter de Grote Kerk, waar toen al door de nonnen bier werd gebrouwen. Rond het jaar 1600 bevonden zich ook de brouwerijen De Witte Lelij en de Roodvos binnen de muren van Monnickendam en deze namen zullen ook aan bieren verbonden worden (www.groot-waterland.nl/2015/07/25/brouwerij-de-monnick-in-beeld/) (http://prettig-weekend.nl/verhaal/monnickendam-heeft-weer-een-bierbrouwerij-in-haar-gelederen/).

Berging Brouwerij
De Berging Brouwerij is een idealistisch samenspel tussen mens en machine. De passie, het gevoel, de creativiteit van de brouwer in tegenstelling tot het glimmende, accurate, op wetenschap gebaseerde zekerheid van de RVS installatie. Dit samenspel zorgt voor een bijzondere uitwerking in alle Berging Bieren. De installatie heeft een maximale capaciteit van 200L, dit maakt het tot een van de allerkleinste brouwerijen van Nederland die daadwerkelijk met eigen ketels brouwt  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2013
Op bedrijventerrein De Baanstee Oost in Purmerend was aanvankelijk Berging Brouwerij gevestigd. De brouwerij werd opgericht op 1 januari 2013. Initiatiefnemers achter de brouwerij zijn Volmer verbeek, Renko Hesseling en Sjoers Last. Op deze locatie werd 200 liter per keer gebrouwen. In 2015 werd besloten om te stoppen met het brouwen op deze locatie gezien het feit dat het niet rendabel bleek om met deze brouwcapaciteit de betreffende ruimte te huren. Berging Brouwerij maakt sinds 2014 gebruik van de brouwfaciliteiten van Bierbrouwerij 't Volen in Volendam (www.cambrinus.nl/brw/BERGING.HTM).

Berging is een innovatieve speciaal bier brouwer. Traditionele bieren opnieuw uitgevonden. Bekende smaken tot in de perfectie ontwikkeld binnen de huidige tijdsgeest.
Smaken ontwikkelen, we staan niet stil als bierliefhebbers. We willen ontdekken, proeven, verrast worden en vooral genieten (http://bergingbrouwerij.nl/over-ons/).

De Berging brouwerij is ontstaan op 30 december 2006 en hiermee de start van een geschiedenis in bieren. De naam Berging komt voort uit het idee om bij 1 van de brouwers de Berging van zijn appartement om te bouwen tot brouwzaal. Na uitvoerig passen en meten kwamen ze toch tot de conclusie dat de aanvoer van water wel een probleem zou worden. Hierdoor zijn zij uitgeweken naar de keuken!
Ze, Volmer verbeek, Renko Hesseling en Sjoers Last, zijn begonnen met het brouwen van bier in een installatie voor maximaal 20 liter per brouwsel. Hier hebben ze dan ook met plezier de eerste 6 jaar mee gebrouwen. Onder familie en vrienden was de vraag altijd groter dan het aanbod.
Door een verandering in de samenstelling van de brouwers zijn zij uiteindelijk toch terecht gekomen in een oude Berging in het centrum van Purmerend. Midden 2012 kwam er vanuit het niets een prachtige installatie op ons pad om 200 liter mee te brouwen. ...Op bedrijventerrein De Baanstee Oost in Purmerend is een pand gevonden en reeds Berging Brouwerij gevestigd. ...De brouwerij werd dan ook officieel opgericht op 1 januari 2013. Dit maakt het tot een van de allerkleinste brouwerijen van Nederland ( die daadwerkelijk met eigen ketels brouwt ) (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/purmerend/berging).


De Vriendenbrouwerij
Siem Valkering en Sjaak Zomerdijk zijn al vrienden sinds de LTS. Graag brouwen zijn lekker bier, "door vrienden en voor vrienden". Want eenieder die hun bier lekker vindt, is een vriend van de brouwerij. Hun motto: Drink hem met mate(n)!
Gevestigd in de voormalige keuken van GGZ-NHN op het Landgoed Willibrordus. Waar vroeger de broeders het eten maakten, brouwen de vrienden daar nu hun bieren  (www.bierboetiek.nl/bier-brouwerijen).


Wie: Siem Valkering en Sjaak Zomerdijk, vrienden sinds de LTS (Lagere Technische School)
Waarom: We willen een lekker biertje brouwen, "door vrienden voor vrienden", want iedereen die ons bier lekker vind is een vriend van de Vriendenbrouwerij.
Wat: We willen BIER met een goede, maar ook aparte smaak, krachtige bodys, mooie schuimkragen en anders dan de rest, BIJZONDER BIER, VRIENDENBIER.
Waar: Op een BIJZONDERE locatie. Ons motto: Drink hem met mate(n)! (www.vriendenbier.nl/)

Onze brouwerij is gevestigd in de "oude" keuken van GGZ-NHN op het Landgoed Willibrordus.
Waar vroeger de broeders het eten voor de cliënten klaar maakte wordt nu Vriendenbier gebrouwen.
In het pand zit tevens een kaasmakerij, een yoghurtmakerij en twee kunstenaars (www.vriendenbier.nl/brouwerij).

Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2012
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij.html)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten