Translate

Zoeken in deze blog

maandag 11 januari 2016

MOUT Bierfestival, en andere bierfestivals


Het is ... erg Nederlands om gasten thuis te ontvangen met alleen een kopje koffie en een droog, korrelig koekje. En hoe vaak gebeurt het niet dat je als gast in een café of brasserie wordt weggekeken, of lomp, bijna verveeld wordt bediend?
Susan Huitenga vindt het ontzettend leuk om het mensen naar hun zin te maken. Maar niet alleen met kennis over een mooi biertje en gastvrije service. Ze luistert graag naar verhalen, wil graag mensen leren kennen, en houdt van het persoonlijke. Ze is geïnteresseerd in gasten en wil weten wat voor hen belangrijk is. Onder de naam MOUT stelt ze jou voor aan de Nederlandse brouwer. MOUT draagt bij aan het eigenzinnige, pure en creatieve van vakmanschap, net persoonlijke waarden en overtuigingen (www.proeflokaalmout.nl/blog/susan-over-mij/).


Struinend door de Belgische steden zie je mensen vanaf een uurtje of twaalf ’s middags nippen aan goedgevulde glazen Leffe, Duvel en Westmalle. Deze drie zijn bij ons bekend, maar er bestaat nog een enorm scala aan andere ambachtelijke bieren, en dat in ons eigen land! Bier brouwen is ineens hip geworden.
En dit past ook wel in de tijdsgeest van nu; terug naar eigen producten, kleinschaligheid en persoonlijke aandacht. De beleving van nieuwe smaken en stijlen is weer geliefd. Naast de ervaren vaklui is er een hele nieuwe, jonge generatie van bierbrouwers ontstaan. Deze enthousiastelingen brouwen bier zoals zij dat willen, durven te experimenteren met smaken, en richten zich tevens op de buitenlandse markt. Want onze zuiderburen zijn lang niet meer de enigen; ook aan de andere kant van de Oceaan wordt er flink in de ketels geroerd.
MOUT wil deze brouwers, jong en oud, een podium geven. Dit middels een sfeervol proeflokaal in de stad Groningen. Een plek waar je heerlijk Nederlands bier kunt drinken. Jammer dat er vaak zo lichtzinnig wordt omgegaan met een product, dat met zoveel zorg en toewijding is gemaakt. Zowel voor de brouwers als voor de gasten. MOUT vind het belangrijk dat er kennis is over het product, en dat het personeel weet hoe het gepresenteerd moet worden. Inmiddels is MOUT hard bezig met de realisatie van Proeflokaal MOUT (www.proeflokaalmout.nl/blog/missie/).
(www.horecagroningen.nl/nieuws/proeflokaal-mout-start-met-crowdfunding/www.desmaakvanstad.nl/nieuws/proeflokaal-zoekt-bierliefhebbers-met-geld/,
http://genietenmetbier.nl/tweede-nederlands-biercafe-in-aantocht/).


Susan Huitenga loopt al geruime tijd met het plan een proeflokaal voor Nederlandse bieren te beginnen in Groningen. Haar idee heeft ze in een businessplan gezet. Project Proeflokaal Mout is nu te bekijken op het crowdfundingsplatform Crowd About Now (http://bierista.nl/actueel/crowdfunding-voor-proeflokaal-mout-in-groningen/). MOUT is pas het tweede proeflokaal waar alleen bier van eigen bodem geschonken wordt. Steun de Nederlandse (micro)brouwer, investeer in MOUT! Voorgedragen door: Brouwerij Jopen (www.crowdaboutnow.nl/proeflokaalmout). Zie ook VimeoPinterest en Facebook, maar vooral ook: www.facebook.com/proeflokaalmout/.


Proeflokaal Mout in neogotisch monument
Susan Huitenga gaat haar droom van een eigen proeflokaal voor Nederlandse bieren waarmaken. Ze huurt een monumentaal pand aan het Zuiderdiep.
Mout
Twee jaar geleden kwamen bij haar de eerste gedachten op om een proeflokaal onder de naam Mout ergens in of rond de binnenstad van Groningen te openen. ,,Het kostte nogal wat moeite om een geschikt pand te vinden. Ik dacht in een stad met zoveel horecabedrijven sneller aan de bak te kunnen. Het is een beetje tegengevallen.''
De onderneemster in spe zegt in haar nopjes te zijn met het monumentale pand op de hoek van het Gedempte Zuiderdiep en de Pelsterstraat. ,,Er moet nog wel wat gebeuren, maar de eigenaar is druk doende om de vergunningen voor de verbouwing rond te krijgen. Het moet lukken ergens in [2016]  de eerste biertjes op tafel te zetten.'' ...Over productkennis en de bediening hoeven toekomstige gasten zich geen zorgen te maken. Susan Huitenga heeft acht jaar ervaring in de horeca in Griekenland en werkte eenzelfde periode in het Belgisch café De Pintelier, waar 23 verschillende bieren uit de kranen stromen en een veelvoud op fles is te verkrijgen (www.dvhn.nl/groningen/Proeflokaal-Mout-in-neogotisch-monument-21103281.html)

Susan Huitenga: Geboren en getogen in Groningen. Een ontzettend veelzijdige, bruisende stad waar altijd veel te beleven valt. Ik hou van goeie horeca en ben liefhebber van bijzondere bieren. Mijn grootste wens is dan ook om de deuren te kunnen openen van MOUT, een mooi en sfeervol proeflokaal voor Nederlandse bieren. Een plek waarin ik met veel plezier en toewijding beide interesses kan combineren. Waar zowel de brouwers als de inwoners van de stad Groningen trots op zullen zijn (www.crowdaboutnow.nl/proeflokaalmout).

Het liefst omschrijf ik mezelf als kenner van de Nederlandse biercultuur, met oog voor mensen en een neus voor kwaliteit. Kennis van bier doe ik op door naar onze brouwers te luisteren, en natuurlijk door veel te proeven. Horeca is mijn vak, proeven mijn liefhebberij.
Die twee combineer ik in MOUT, een proeflokaal waar Nederlands beste bieren zullen worden geschonken. Want, wat is er nou leuker dan je gasten verrassen met een bijzonder product?
Bier van eigen bodem is ontzettend veelzijdig en lekker, en brouwen is een interessant vakmanschap. Daarin valt nog zoveel moois te ontdekken! Dat breng ik graag meer onder de aandacht. Door te schrijven over de brouwers en hun bieren, en natuurlijk door het realiseren van mijn eigen proeflokaal (www.bierconnaisseurs.nl/?p=3611).

Als jong meisje kon ik al aardig hard werken. Horeca gaf en geeft mij nog steeds enorm veel energie. Het is een gevarieerd, dynamisch en supersociaal beroep. Ik kwam uiteindelijk in een mooi Belgisch biercafé terecht, waar ik lange tijd op mijn plek was als bedrijfsleidster.
Grappig genoeg ontdekte ik daar wat voor leuke dingen er in ons eigen land gebeuren op biergebied. Het verbaasde mij dat er zoveel Nederlandse brouwers waren, en dat hun bieren in tegenstelling tot de Belgische, niet of nauwelijks bekend waren. Eenmaal weg bij het café ging ik verder op onderzoek uit. Ik bezocht allerlei plekken waar Nederlands bier op de planken stond, leerde de brouwers kennen en proefde wat af. Ik raakte onder de indruk van de gedrevenheid en authenticiteit van de makers (www.crowdaboutnow.nl/proeflokaalmout). Als indicatie van haar kennis is haar deelname aan een bierkeuringsjury op het 5e Utrechtse Bierbrouwers Festival (UBF) op zaterdag 9 mei 2015.

De rijke Groningse biercultuur lijkt weer helemaal terug van weggeweest! Naast de inmiddels gevestigde orde van Kromme Jat, Bax Bier en Wildervanker, zijn er het afgelopen jaar aardig wat officiële namen bijgekomen. Brouwerij Vandenbroek, Pivo, Martinus, Craft Brewery Groninger, Rockin’ Ludina… En niet te vergeten Brouwerij Corviri uit Glimmen. ...Craft Beer Festival op Het Zomerkwartier,  Van Moll Fest en Brewda... (www.proeflokaalmout.nl/category/blog/,
www.proeflokaalmout.nl/author/bieradministrator/).


Mout & Baajk is een organisatie van bierliefhebbers en zij organiseren op 8, 9 en 10 mei het evenement “BIER en HOBBY” (www.editiepajot.com/regios/2/articles/36942). Historisch Bierfestival pROOSt: van Biertombola tot Bierbostelbrood is op zondag 12 september 2004 (www.museumbrouwerij.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=50:historisch-bierfestival-proost-van-biertombola-tot-bierbostelbrood&catid=1:kranten&Itemid=2), maar was ook in 2014 en 2015.
 Op http://dossierhop.nl/author/mout-en-peper/  vind je ongezouten bier-spijscombinaties, proefnotities, recepten, columns, adresjes en tips. www.moutenpeper.nl
(http://dossierhop.nl/author/mout-en-peper/).  De bierwereld is volop in beweging. Elke week wordt er wel ergens een nieuwe brouwerij opgericht, er is meer aandacht voor exotische hopsoorten en oude stijlen worden opnieuw leven in geblazen. Wat de komende trend in Nederland wordt is nog maar de vraag, maar in het buitenland zien we een toenemende interesse in wilde bieren (http://dossierhop.nl/gewildebieren/, in 2013 !!!).

Nijmeegse Bierfeesten (NBF) organiseert op zondag 17 januari 2016 van 13.00 tot 19.00 uur voor de derder keer de Nijmeegse Winterbierdag. Liefhebbers kunnen op zondag 17 januari 2016 kennis maken met 16 verschillende winterbieren, er zijn winterbieren te proeven uit binnen- en buitenland...Op zondag 15 mei 2016 van 13.00 tot 19.00 uur is het weer feest. (zie www.nijmeegsebierfeesten.nl/).


1e Winterbierfestival Leiden Datum/tijd: 31-01-2016 / 14:00 - 19:00 | € 10,- (www.bier-evenementen.nl/evenement/1e-winterbierfestival-leiden/). 1e Winterbierfestival Leiden op 31 januari 2016 in Scheltema...Aangezien de wintermaanden zich minder lenen voor een wandeling heeft de organisatie gekozen voor de binnenlocatie Scheltema aan de Marktsteeg Leiden. Een pand met een robuuste, ambachtelijke uitstraling dat past bij de bierbrouwer anno 2016. Tijdens het Winterbierfestival Leiden in Scheltema zullen een aantal kleine Nederlandse brouwers zich presenteren met diverse winterbieren (www.bierwandeling.nl/1e-winterbierfestival-leiden-op-31-januari-2016-in-scheltema/).

The Alltech Craft Brews & Food Fair returns for a fourth time to the Convention Centre Dublin, February 5-7th, 2016.
The Fair will feature a host of local and international craft beverages as well as local culinary delights. Musical entertainment will be provided by a range of home-grown acts and food producers will be on hand with unique food pairings to excite your taste buds! (http://eu.alltechbrewsandfood.com/)

Het Brugse Beer festival zal plaatsvinden op Februari 6 - 7 2016... De Brugse Bierfestival werd meteen de must bezoek evenement van de stad. En het wordt groter en bekender door de jaren heen.
Het is de plaats waar je meer dan 70 brouwerijen en smaak dan 300 bieren kunt vinden. Elk jaar trekt het 20.000 mensen.
Dit is een unieke combinatie van bier proeven en geschiedenis, als het feest eerst werd gehouden in het historische Brugge - Belfort - en er zijn niet zo veel plaatsen die je zo'n interessante plek voor een biertje festival kan bieden (http://nl.allexciting.com/brugs-bier-festival/).


The nineteenth annual CAMRA Bristol Beer Festival will run from Thursday 10th to Saturday 12th March 2016 at Brunel’s Old Station, Temple Meads, Bristol.
There will be a fantastic range of around 140 different real ales on sale over the course of the festival as well as a good selection of cider and perry. There will also be a variety of food available at all sessions (www.camrabristol.org.uk/festival.html). Misschien voorafgaand aan vertrek dit boekje aanschaffen:


Delta Bier Festival 2016
In 2016 is dat op zondag 20 maart. De locatie is in De Goederen loods in Goes. Het is op loopafstand van het NS station. De Goederenloods is een sfeervolle ruimte en maakt deel uit van de Stoomtram Goes Borsele (SGB) (www.deltabrouwers.nl/?page_id=104www.biernet.nl/bier/agenda/20-03-2016/delta-bier-festival-2016).


Bierfestival Groningen vindt op 8 en 9 april 2016 voor de zesde keer plaats! Bierfestival Groningen 2016 wijkt niet af van het succes van de locatie van vorige jaren en neemt wederom haar intrede op 8 en 9 april in dit enorme stadsicoon.... (http://bierfestivalgroningen.progressevents.nl/archief) Grootste Bierdiner ter wereld met streekproducten en streekbieren uit noord Nederland! Op donderdag 7 april 2016 vindt, voorafgaand aan bierfestival groningen, organiseren Progress Events, ‘t Feithhuis, Stenden Hogeschool en Bierista het grootste bierdiner ter wereld met streekproducten en streekbieren uit noord nederland plaats in de Martinikerk te Groningen! (www.degecroondebel.nl/bierfestival-groningen-2016/)
The Zythos Beer Festival (ZBF) is staged every year in the Brabanthal exhibition hall, in the city of Leuven. The festival takes place each year at the end of April (http://belgium.beertourism.com/about-beer/festivals). Twee dagen lang kan je proeven van de bieren van 88 Belgische brouwerijen en bierfirma's (https://allevents.in/leuven/zythos-bierfestival-2016/467407676777923).

Lentebierwandeling Leiden Datum/tijd: 01-05-2016 / 14:00 | € 29,50 Op 1 mei 2016 wordt de vijfde Lentebierwandeling Leiden gehouden. Een wandeling langs zes cafés* in de Leidse binnenstad die allemaal een ander Lentebier van kleine Nederlandse brouwerijen op tap hebben. Kortom een uitermate gezellige proeverij! (www.bier-evenementen.nl/evenement/lentebierwandeling-leiden-2/).

Maastricht 2016. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni 2016....Na schitterende edities in 2013, 2014 en 2015 gaan we voor een nog mooier bierfestival in 2016! Er zullen een aantal zaken grondig worden bijgeschaafd om ook volgend jaar weer een prachtig bierfestival te kunnen presenteren. We kunnen jullie echter nu al verklappen dat we gaan uitbreiden richting het mooie Faliezusterspark in Maastricht.
Volgend jaar zal ons bierfestival dus plaatsvinden bij D’n Hiemel, Helpoort en Faliezusterspark in Maastricht. Locatie: Bernardusstraat 24A (www.pint.nl/zuid-limburg/festivals/).

Van 1 tot 3 juli is het MOUT Bierfestival op het Julianapark (noord) Nijmegen zag ik op
www.nijmegen.nl/gns/index/vergunningen/evenementenkalender.pdf. Het bierfestival MOUT is een educatieve speciaal bier festival met colleges en workshops van spraakmakende nationale en
internationale beroepsprofessionals, zijn er samenwerkingen tussen Nijmeegse speciaalbiercafe’s en craftbeer brouwerijen.

Stichting Cultbier Heerlen presenteert op 3 juli 2016 verschillende speciaalbieren met bijpassende versnaperingen in Heerlen (www.cultbierheerlen.nl/).

 North Sea Beer Festival is held in Ostend over the last weekend in August.
North Sea Beer Festival,  Leopoldpark (http://belgium.beertourism.com/about-beer/festivalshttp://belgium.beertourism.com/blog/first-north-sea-beer-festival-in-ostend-attracts-over-5000-visitors)

The Belgian Beer Weekend (Belgisch Bierweekend) is held every year during the first weekend of September, in the prestigious setting of the Grand Marché in Brussels (http://belgium.beertourism.com/about-beer/festivals).

Op BiergoeroeBiernet en http://belgium.beertourism.com/about-beer/festivals (en www.beer-festival-calendar.co.uk/ niet te vergeten) staan nog veel meer data van bierfestivals...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten