Translate

Zoeken in deze blog

zondag 10 januari 2016

IJsbocken

Op Facebook las ik een nieuw gebruik: je bier ijsbocken. Je kan bier vanuit een glazen bierflesje niet direct in de vriezer stoppen, maar het ijsbocken van bier kan wel vrij eenvoudig:
Koel bier, giet het voorzichtig over in een PETfles(je) en leg deze in de vriezer voor een paar uur. Het water bevriest en dat doet wat met de smaak...

Daardoor wordt het bier ook sterker:

Eisbock is een biersoort die bekomen wordt door het bevriezen van bier, meestal Doppelbock, waardoor men een hoger alcoholgehalte krijgt.
Door bier te behandelen volgens de Eisbock-methode of vriesdestillatiemethode bekomt men bier met een hoog alcoholgehalte. Men gebruikt hier een uitgegist bier dat na lagering op lage temperatuur gebracht wordt. Omdat water bij een hogere temperatuur bevriest dan alcohol, zal eerst het water bevriezen. Door de ijskristallen te scheiden zal het totale volume met ongeveer 10% dalen en bekomt men meestal een donker roodbruin bier met alcoholpercentage tussen 9 en 13% met een volmondiger smaak. Door deze methode meerdere malen toe te passen kan men het bier steeds geconcentreerder maken...Volgens de legende zou dit bier bij toeval ontstaan zijn in de periode 1890-1900 in de Reichelbräu brouwerij te Kulmbach. Op een winteravond was een brouwersgast twee vaten bockbier vergeten binnen te zetten in de kelder. Na een vriesnacht vond de brouwmeester ’s ochtends de opengebarsten vaten en de inhoud bevroren. Binnenin het ijs was echter nog een bruine vloeistof aanwezig. Wegens het ruïneren van twee vaten bier werd de brouwersgast als straf verplicht deze overgebleven “smurrie” op te drinken. Deze bruine vloeistof bleek echter lekkerder dan verwacht en zodoende was deze gast de allereerste ooit die Eisbock gedronken heeft. Sindsdien werden elk jaar gedurende koude nachten enkele vaten buiten gerold (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eisbock).

Ice beer is niet hetzelfde als Eisbock maar werd in 1993 “uitgevonden” door de Labatt Brewing Company in Canada. Dit bier is gebaseerd op een lichte lager waarbij de vriesmethode toegepast wordt. Na het bevriezen wordt het bier gefilterd waardoor een deel van de smaak en ook de bitterheid vermindert en daarna terug aangevuld met water waardoor het alcoholgehalte terug op hetzelfde peil gebracht wordt. Wat overblijft is een zacht mild bier met heel weinig (hop)bitterheid (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eisbock).

De Reichelbräu brouwerij werd deel van de Kulmbacher brauerei en de Eisbock wordt nu G'frorns of Bayrisch Gefrorns genoemd. Door de vriesdestillatiemethode herhaaldelijk toe te passen bekomt men steeds sterkere bieren, ook wel ISB’s (Insanely Strong Beers) genoemd. De Amerikaanse brouwer Jim Koch van de Boston Beer Company bracht in 1994 Samual Adams Triple Bock (17%) op de markt, gevolgd in 1999 door Samual Adams Millenium (21%) en tussen 2002 de Samual Adams Utopias-serie, met in 2007 een alcoholpercentage van 27%. In 2008 bracht brouwer Georg Tscheuschner van de Duitse Kleinbrauerei Schorschbräu de Schorschbock 31% op de markt. De Schotse brouwers James Watt en Martin Dickie van BrewDog reageerden in november 2009 met Tactical Nuclear Penguin (32%). Kort daarop volgde de Italiaanse brouwer Alex Leberati van Revelation Cat Craft met Freeze the Penguin (35%), een samenwerking met de Belgische Proefbrouwerij. In december 2009 werd dit record alweer gebroken door Schorschbräu met Schorschbock 40%. In 2010 ging de onderlinge wedstrijd verder. In februari was het terug Brewdog met Sink the Bismarck! (41%), in mei weer Schorsbräu met Schorschbock 43% en in juli Brewdog met The End of History. In oktober 2011 brouwde Schorschbräu hun Schorschbock 57%.Uiteindelijk bracht in oktober 2012 de Schotse brouwerij Brewmeister hun Brewmeister Armageddon (65%) op de markt. De Nederlandse Brouwerij 't Koelschip claimde in 2010 met Obilix (45%) en met Start the Future (60%) ook het sterkste bier, maar deze bieren waren bekomen door toevoeging van extra alcohol, en daarom niet gehomologeerd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eisbock).

Schotse brouwerij Brewmeister opnieuw het sterkste bier ter wereld in huis. Na Armageddon met een alcoholpercentage van 65% is nu Snake’s Venom ‘gebrouwen’ met maar liefst 67,5 procent alcohol het sterkste bier ter wereld.
...
Het brouwen van dit soort sterke bieren gaat in de meeste gevallen volgens de ijsbock-methode. Dit betekent dat men bier brouwt, laat bevriezen, het geconcentreerdere bier eruit destilleert (want water bevriest eerder dan alcohol) en weer verzamelt. Vervolgens gaat ‘t naar de volgende temperatuurstap om het bier wat steeds meer alcohol wordt geconcentreerder te maken. Op die manier ontstaat een bier dat zo sterk alcoholisch is. Bij het brouwen van een bier kan je doorgaans maar tot een alcoholpercentage van circa 14 procent komen.
...
De ijsbock-methode werkt volgens mij iets anders. Water bevriest eerder dan alcohol. In de ijskristallen die je afschept van het bier zit alleen water en geen alcohol. Daardoor stijgt het alcoholpercentage in het resterende bier. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eisbock.
In de video van BrewDog laten ze ‘t precies andersom zien of eigenlijk ook niet…. We bedoelen hetzelfde. Jij schept ‘t water eraf. En ik geef aan dat de alcohol overblijft… Bij de eerdere video van BrewDog laten ze zien dat ze vele bakken met bier bevriezen. Daaronder vangen ze residu af en voegen ze weer toe aan… Zoals hierboven ook staat, water bevriest en alcohol blijft achter…. ‘In de ijskristallen die je afschept zit ‘t water dus wat hou je dan over….. Je hebt nu in Duitsland leuke ijsmachines….. Kan je je bier in doen, vervolgens leg je het in de diepvries, open je de fles met ingevroren bier en krijg je het residu van het bier in je glas. 2x zo sterk in alcohol.
...
Volledigheidshalve, ik denk dat de verwarring tussen Fiona en JW ontstaat door het gebruikte woord ‘destilleert’. Bij de Eisbock methode wordt natuurlijk NIET gedistilleerd, want dat is de tegenhanger: alcohol verdampt eerder dan water en dat is ook een methode om het alcoholpercentage in de vloeistof te verhogen. Bij Eisbock vries je het bier in, je laat op zeker moment de niet-bevroren vloeistof weglopen (waarbij een deel van het water als ijs achterblijft) en dat proces herhaal je enkele malen tot het gewenste alcoholpercentage is bereikt.
Bij destilleren/distilleren laat je de alcohol verdampen door verhitting, waarbij ook altijd wat waterdamp meekomt, en ook dit proces wordt vaak enkele malen herhaald. Vaak wordt, om de drank drinkbaar te maken, het eindproduct (vaak pas na de rijping, zoals bijvoorbeeld bij whisky) weer verdund met puur water (http://bier.blog.nl/biernieuws/2013/10/26/brewmeister-lanceert-opnieuw-sterkste-bier-wereld).

Dus destillatie komt er niet aan te pas. Het is laten bevriezen en afgieten. In een faceboekberichtje las ik het principe: glazen flesje uitgieten in een PETfles en die in de vriezer...kind kan de was doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten