zondag 25 mei 2014

Lieveheersbeestjes



Kijk hier komt het van. Ik had het vorig jaar al over beestjes op de hop. En ze zijn terug: lieveheersbeestjes

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is niet zo lief als zijn naam doet vermoeden. Het is een roofdier. Net als inheemse lieveheersbeestjes voedt het zich met bladluizen. Deze soort kent veel kleurvariaties, van oranje tot zwart, met allerlei stiptekeningen. Ze lijken vaak op onze eigen lieveheersbeestjes (http://natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i006424.html).

Er worden meer dan 120 varieteiten onderscheiden, maar de meest gebruikte indeling is:
Harmonia axyridis succinea oranje/rood met 0-19 zwarte stippen
Harmonia axyridis axyridis zwart met 12 stippen (2+1+2+1)
Harmonia axyridis spectabilis zwart met 4 stippen
Harmonia axyridis conspicua zwart met 2 stippen
(http://stippen.nl/stippen.php?soort=HARAXY)

Het insect werd als biologische bestrijding van bladluizen ingevoerd in België (http://nl.wikipedia.org/wiki/Veelkleurig_Aziatisch_lieveheersbeestje). Ze zijn een exoot.

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is een agressieve predator en bij gebrek aan luizen worden ook larven van andere soorten lieveheersbeestjes, rupsen en vlindereitjes opgegeten, waardoor de kever een bedreiging vormt voor de inheemse soorten. De verspreiding wordt wetenschappelijk bestudeerd. Wie er één ziet wordt verzocht dit te melden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Veelkleurig_Aziatisch_lieveheersbeestje).

Na de paring kiezen zowel het mannetjes- als het vrouwtjeslieveheersbeestje hun eigen weg. Het vrouwtje zoekt een geschikt plekje om haar eitjes te leggen; een boom of struik vol bladluis (de voornaamste voedselbron voor de larven die later uit het ei kruipen). Hieronder zie je een vrouwtje die bezig is een eipakket neer te leggen (http://stippen.nl/eitotlhb.php).



Na zo'n week komen de eitjes uit. Het ei-pakket dat eerst oranje is, kleurt grijzig terwijl de larven, die er nog totaal niet uitzien als lieveheersbeestjes, eruit kruipen. Ze beginnen direkt te eten; bladluis en de niet-bevruchte eitjes. Je ziet ze bijna groeien! (http://stippen.nl/eitotlhb.php).

Na een tijdje als de zwart met oranje gestreepte beestjes verpoppen en daarna uitkomen worden ze geel.



Welke ik ook vind ik vang ze allemaal en dood ze met een potje water waar ik ze in laat vallen en dan goed schud.