Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 26 februari 2013

Vreemd...

Er zijn vele methodes waarop bier gebrouwd kan worden. Het ambacht wordt al eeuwenlang uitgeoefend. Daarom zijn er nu ook zoveel soorten verkrijgbaar. Onderstaande bieren zijn wel heel bijzonder. Of de diehard bierliefhebber deze bieren ook daadwerkelijk kan waarderen, valt te betwijfelen. Maar waarom zou je het niet eens proberen? Ze zijn in ieder geval een goed argument in de biermixdiscussie als  reactie op de opmerking 'als de brouwer dat had bedoeld had die het zelf wel zo gemaakt'. Er zijn zo ontzettend veel smaken, waaronder ook een aantal vreemde smaken.
(www.mijnreceptenboek.nl/specials/tien-opmerkelijke-biersoorten.htmlwww.alletop10lijstjes.nl/10-bijzondere-biertjes/www.fundalize.com/other/Cheers_to_Beers-167013/www.delish.com/food/recalls-reviews/top-10-weirdest-beers)


Een Nederlands bier voor, honden: Kwispelbier. Er zit uiteraard geen koolzuur en alcohol in, maar runderextract en gert. Niet aan te raden voor mensen. ook is er Bowser beer met dezelfde doelgroep.
(www.phillybeerscene.com/2010/08/weird-beer-8-bowser-beer/)“Even kids cannot stand life unless they have a drink.” is een Japanse slogan voor kinderbier genaamd Kidsbeer. Dit drankje begon als frisdrank genaamd Guarana. Dit leek, met een beetje fantasie, op bier. Nadat het in bruine flesjes met nostalgische etiketten was gebotteld leek het nog meer op bier. Aangezien kinderen graag hun ouders nadoen is het bier toen op de markt gezet. Het Japanse kinderbier  Kodomo no nomimono is een echter kaskraker. Het is eigenlijk ook prima zelf een kinderbier maken: appelsap met bronwater is een vaak gepubliceerd recept (http://peuterkleuter.jongegezinnen.nl/Activiteiten/Partijtje/Kinderbier.htm). Kinderbier lijkt echter raar en taboe. Er is een imagoprobleem met bier. Er is namelijk niemand die het storend vindt als kinderen, kinderchampagne (of Jip&Janneke wijn) gaan drinken. Dit is een algemeen geaccepteerd begrip. Inderdaad ‘t imago dat er hangt rondom wijn en champagne: genieten, kwaliteit en geen kwantitateit. Geen alcoholmisbruik of grote zuippartijen.
(www.fundalize.com/other/Cheers_to_Beers-167013/http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/02/17/de-toekomst-van-bierhttp://bier.blog.nl/biernieuws/2012/06/27/kinderchampagne-versus-kinderbier).

1840 bier is een brouwsel dat Finse onderzoekers hebben gebrouwen aan de hand van vondsten in een scheepswrak. “Based on the chemical analysis we made of the beer and with help from a master brewer it would be possible to try to make beer that would resemble it as much as possible,” zegt Annika Wilhelmson van het Finse VTT Technical Research Centre. Hieruit maak ik op dat hetbier nog niet bestaat... (http://article.wn.com/view/2012/05/11/Researchers_may_recreate_beer_from_1840s_shipwreck/)Bananenbier wordt gemaakt van gefermenteerde gepureerde banaan. Het alcohol percentage is rond de 10%. Dit biertje wordt vooral gedronken Afrikaanse landen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bananenbier). Bananenbier wordt gemaakt van rijpe, maar nog niet rotte, Oost-Afrikaanse hooglandbananen. In Kenya is bananenbier bekend als urwaga, in Oeganda als lubisi en in Rwanda en Burundi als urwagwa. In Oeganda wordt het  mwenge genoemd; voor de productie ervan worden alleen bananen en sorgo gebruikt. Dit product wordt ook wel onder de namen kasiksi, nokrars, rwabitoke, urwedensiya, urwarimu en milinda kaki aangetroffen.

Bananenbier is ook te vinden in een aantal Wereldwinkels. Het wordt gemaakt met fair trade bananen. Het bier komt oorspronkelijk uit Ghana. Het donker gouden bier heeft een frisse fruitige, tropische smaak. Je kunt het bier ook zelf maken. Het recept vind je op verschillende websites.

Belgisch kriekenbier is in Amerika ook een bijzonderheid (www.fundalize.com/other/Cheers_to_Beers-167013/)


De verschillende bestaande bierstijlen zoals weizen en porter kunnen allemaal ook gebrouwen worden met toevoeging van fruit.
Leipziger Gose is een zoutsmakend bier uit Duitsland.
(www.holytaco.com/10-beers-you-need-try-you-die/)

Rauchbier is een Duits rookbier die al stijl voornamelijk in de regio van Bamberg voorkomt. De smaak doet denken aan gerookte paling. (http://www.schlenkerla.de/www.thehighball.com/uncategorized/next-highball-tastings-port-wine-and-rauchbier/)Bier met chocolade donut smaak, dit moet bijna wel bedacht zijn door Homer Simpson? Het chocolade donut bier werd geproduceerd door Brouwerij Shenandoah in Alexandria Virginia (Verenigde Staten). Het bier, stout met een alcohol percentage van 7 procent, sloeg waarschijnlijk niet aan bij het grote publiek. De brouwerij is recentelijk gestaakt met het brouwen van het naar chocoladedonut smakende bier. (http://oldtownalexandria.patch.com/articles/its-last-call-for-shenandoah-brewing-company-but-buyer-on-the-horizonwww.dcbeer.com/tags/shenandoah-brewing-company)


Brouwerij Southern Tier Brewing Company inNew York heeft van een toetje een bier gemaakt: het crème brûlée bier. Het is een donker, zwaar bier met een alcoholpercentage van circa 9,5 procent. Ze noemen het zelf een Imperial Milk Stout (www.stbcbeer.com/black-water/creme-brulee-beer-page/). Crème brûlée (letterlijk: gebrande room) is een custardachtig dessert, met daaroverheen een gekaramelliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het dessert is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk, Groot-Brittannië of Catalonië. De traditionele crème brûlée bestaat uit custard gemaakt van room, suiker en eieren, op smaak gebracht met vanille. Het crème brûlée bier smaakt goed bij een dessert zoals vanille/banaan roomijs.

Het bijzondere is in Nederland dat we bier drinken in een café en blowen in een coffeeshop. Daaruit blijkt wel het innuendo van het verslavende imago van koffie. Raar dat dan in een café het standaardrankje dan toch bier zou zijn en geen koffie.


De combinatie van koffie en bier heeft dus ook een zekere aantrekkingskracht. Brouwerij Southern Tier Brewing Company heeft ook een bier met koffiesmaak op de markt gebracht. Het zoete koffiebier is gemaakt van bleke en zwarte mout, geroosterde gerst, karamel, chocolade en Jamaican Blue Mountain Coffee. Verder is er de Hitachino Nest Espresso Stout van de Japanse Kiuchi brouwerij (http://www.slashfood.com/2010/03/30/beer-and-coffee-together-at-last/).


Overigens bestaat er ook theebier.


De Japanse biersoort “Bilk” is een combinatie van melk en bier. Het is bedacht in 2007 en bleek de oplossing voor het melkoverschot. Het bier bestaat voor 30 procent uit melk. Aanvankelijk sloeg het bier niet aan. De media begon er echter aandacht aan te besteden en nu is het biertje er razend populair.

De Japanse Echigo brouwerij heeft een bier dat wordt gebrouwen met organische tomaten. Hierdoor zou het 1000 keer meer vitamine E bevatten dan normaal bier.
(http://www.hoppsy.com/asia/tomato-beer-from-japan-where-else/).


Clamato is een populair drankje in Amerika, het is een tomaten sapje met kruiden. Het ontstond in de huidige vorm rond 1966 in New York. Het wordt vaak toegevoegd aan cocktails (60% van de geproduceerde clamato eindigt in een cocktail). En ook volgde een biermix waarbij calamato bij een mainstream bier werd geschonken onder de naam 'beer 'n clam'. In 2001 kwam Budweiser met een biermix op de markt, waarbij Clamato gemengd was met hun light beer en hieruit ontstond Chelada. Het klinkt meer als een drankje dat je neemt om de kater weg te drinken … (http://beerinfood.wordpress.com/2008/01/14/budweiser-clamato-chelada-and-bud-light-clamato-chelada-arrive-nationwide/)


Pizza bier zou perfect moeten passen bij een pizza. Ook aan dit bier is tomaat en kruiden toegevoegd. Je zou denken dat pizzabier een Italiaanse uitvinding is, maar de oorsprong ligt in Amerika en is daar bedacht door een echtpaar in Illinois. Seefurth Family Brewery uit Campton Township in Illinois verpulverde een complete pizza met tomaten, oregano, basilicum en knoflook en kookte dit langdurig in water. Daar ging vervolgens een mengsel van hop, granen en aanvullende kruiden bij en het Pizza bier Mama Mia! was geboren. Het biertje zou lekker smaken bij de pizza. Je kunt het biertje rechtstreeks bij de webshop van de brouwerij bestellen. Op de website zijn allerlei recepten te vinden, die zelfs op video staan. Eerlijk gezegd doet ‘t wel erg goedkoop aan. Dat is volgens Fiona de Lange zonde maar daarnaast ook weer goed. Zo blijft het bier net zo laagdrempelig en toegankelijk als de pizza zelf. Meer informatie over het bier, kijk op www.mammamiapizzabeer.com/main.php (http://bier.blog.nl/biernieuws/2012/01/28/pizza-freaks-hebben-nu-pizza-bierwww.nu.nl/man/2726532/brouwer-maakt-bier-met-pizzasmaak.htmlwww.bierwoordenboek.com/Pizza%20bier.ashxwww.snack-nieuws.nl/bier-met-pizzasmaak/).


Rogue Chipotle Ale 
is een ale uit Oregon met een  'smoky, slightly bitter flavour'. Het wordt gebrouwen met  chipotle chilies, die in de afdronk goed zijn te merken.

Chilibier is bier met een chilipeper. Het bier is echt pittig door toevoeging van chilipepers maar tegelijkertijd ook fris en zoetig. De oorsprong van chili bier wordt op www.chilibeer.com/ als volgt beschreven: "Scattered F-16 parts, and lizards the size of beagles. All baked to a crisp 130 degrees.The Arizona desert home to 20 million rattlesnakes, It's the kind of wide open desolation that makes people think twice before shutting off the car. And a place where a cold beer is pretty damned important. For Crazy Ed Chilleen, of Cave Creek, Arizona, (Pop.1328 including coyotes and cattle) beer was much too important to be trusted to outsiders. So, in 1989, he started brewing his own beer. The town was suspicious. And became even more so when an entire brewery arrived in crates at the foot of Black Mountain, along with a German named Arnold. But after the first batch the people began to come around. The beer was good, damn good, So good in fact, the yuppies started driving in from all over The U.S.A 

Something had to be done, So , whenever one of them whined for a "wedge of lime" Ed started putting a hot Serrano chili pepper into the beer instead. Amazingly, about 2 out of ten actually liked the stuff. Surely, thought Ed, the Eighties had come to close.
...
The idea for Chili Beer came out of a meeting that Crazy Ed Chilleen had, in 1991, with a fellow that owned some Mexican Restaurants in California. The Restaurant owner was looking for a spicy beer to sell in his restaurants. Crazy Ed thought about the worm in the bottom of a Mescal bottle and a legend was born.

What started out as an idea ,at a micro brewery ,in Cave Creek, AZ is now sold worldwide. The brewery in ,Cave Creek, is now closed but the beer lives on and is being brewed and bottled at Cerveceria Mexicali in Tecate, MX.

It is made today just like we made it in Cave Creek and a Serrano Chili Pepper is dropped by hand into every bottle. The base beer is a premium lager made from the finest hand picked ingredients."
Oesterbier wordt letterlijk gebrouwen met oesters en bevat daarnaast bleke en zwarte mout en gerst. Het wordt gemaakt door de Porterhouse Brewing Compeny in Ierland (www.porterhousebrewco.com/beers-oyster.phpwww.beerfestival.ie/beers/oyster-stout/). Tijdens het brouwen worden verse oesters aan het brouwsel toegevoegd. Dit geeft de bijzondere (wat lichtere) smaak aan het bier. De oesterstout van De Scheldebrouwerij wordt gefilterd door het brouwsel over een bedje van oesterschelpen te laten lopen. De brouwers beweren dat je in het bier een vleugje van de zee kunt proeven (http://culinea.nl/webshops/bier/Page-7.html). Ze zijn echter niet de enigen die dit bieringredient gebruiken.


Of wat te denken van zeewier bier:mosterdbier wordt gebrouwen met kandij en mosterdzaad (www.holytaco.com/25-bizarre-flavored-beers/gallery/image/20mustard-beer).

De Oregonse brouwer Rogue heeft ook een porterbier met de smaak 'bacon maple' (www.holytaco.com/25-bizarre-flavored-beers/gallery/image/24voodoo-doughnut1).

Bovenstaand overzicht geeft een kleine indruk van de veelzijdghied van bier...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten