Translate

Zoeken in deze blog

maandag 18 februari 2013

OMER


OMER. Traditional Blond (8%) is een bier van hoge gisting met nagisting op de fles, gebrouwen volgens een traditioneel recept. Het is een bier dat gebrouwen wordt door Brouwerij Bockor te Bellegem, een deelgemeente van Kortrijk. Het bier is genoemd naar de stichter van de brouwerij, Omer Vander Ghinste.

Bij het opstarten van de brouwerij in 1892 liet Omer Vander Ghinste in de cafés brandglasramen plaatsen met het opschrift 'Bieren Omer Vander Ghinste'. Aangezien men deze wegens de hoge kostprijs niet snel kon vervangen, kreeg elke oudste zoon in de volgende generatie ook de naam Omer.


OMER smaakt volgens de brouwer (www.omer.be/nl/het-bier) fijn, fruitig aroma en subtiele bitterheid met nauwkeurig uitgekozen grondstoffen, zoals de beste gerstemout uit de Loirestreek en drie aromatische hopsoorten (www.belgische-bieren.be/bier/omer-traditional-blondwww.bockor.be/nl/de-bieren/omer-traditional-blondhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Omer.www.mitra.nl/webshop/product/omer/omer%20blond/CD-73-6A-F2-F8-1F-B3-7C?WebNodeId=2A-F7-B6-5B-5B-DB-85-5D). Zelf vond ik het bier van 8% ook lekker en goed smaakvol.Bij het koken worden 3 soorten hop afkomstig uit Duitsland, Slovenië en Tsjechië toegevoegd die het specifieke hoppige aroma en de bitterheid aan het bier geven.

Het is een zwaar blond bier van hoge gisting, in de categorie die beheerst wordt door Duvel. Brouwerij Bockor uit Bellegem won er inmiddels prijs na prijs mee en het mag gezegd worden: Duvel heeft het rijk niet langer alleen. Dit bier is wel ietsje fruitiger. Het is ook zachter, want heeft niet die typische Duvel-prikkel op de tong. Het is een van de smaakrevelaties van de laatste jaren volgens Vinken en Van Tricht (http://koken.vtm.be/de-helpende-want/tips/vinken-van-tricht-omer-traditional-blond-cabriolait). Ze proeven het bier met een goede 'doorsmakende' geitenkaas.

In hun boek hebben ze nog zo'n aantal voorbeelden van foodpairing met bier en kaas.

Bij de bierbereiding wordt na het koken het wort gekoeld tot de gewenste temperatuur en ingeënt met de specifieke hoge gist. Het gistingsproces duurt 4-5 dagen bij ongeveer 20 °C. Deze gist zorgt voor het fruitige, volmondige karakter van het bier.

Na deze hoofdgisting wordt het bier gedurende 3 weken op 0°C gelagerd. Deze periode zorgt voor de rijping van het bier en het uitzakken van de gist.

Na de lagering wordt het bier gefilterd. Verse gist en suiker worden opnieuw toegevoegd zodat, na het bottelen, een hergisting in de fles plaatsvindt. Deze hergisting duurt 14 dagen in warme kamers bij 25 °C. Hier worden de suikers omgezet tot alcohol en koolzuur, wat zorgt voor de mooie schuimkraag bij het uitschenken. Daarna rust het bier nog finaal 3 weken.

Schenk het bier bij een temperatuur van 6°C à 8°C langzaam en liefdevol uit om ten volle van zijn hoppige frisheid te genieten. Laat daarbij een gistfond van ongeveer 1 cm in de fles. Zie ook dit filmpje.

OMER. Traditional Blond is het resultaat van 120 jaar vakmanschap van de brouwersfamilie Vander Ghinste. Al vijf generaties lang worden de recepten, brouwtechnieken en geheimen doorgegeven van vader op zoon. De oudste zoon krijgt daarbij steeds de naam OMER én de leiding over de brouwerij.

Toen de brouwerij in 1892 werd aangekocht door Rémi Vander Ghinste voor zijn zoon Omer, kreeg zij onmiddellijk de naam ‘Brouwerijen Omer Vander Ghinste’ mee. In 1938 verandert "Ghinst pils" van naam en wordt gekozen voor de naam "Bockor" : een samentrekking van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or": de gouden pint is geboren! De naam van 'Brouwerijen Omer VanderGhinste' werd in 1977, omwille van commerciële overwegingen, veranderd in brouwerij Bockor (www.bockor.be/nl/de-brouwerij).

In 2009 wint OMER. de gouden medaille op de European Beer Star Awards in Duitsland en in 2010 wint dit blonde bier de gouden medaille op de World Beer Cup in Chicago, USA.


Ook de karavaan van de boeiende bierdocumentaire Tournée Générale heeft in Bellegem meegemaakt dat de presenterende én notoire bierkenners Ray Cokes en Jean Blaute ferm onder de indruk waren van de exquise smaak van OMER. In een interview liet Ray Cokes – die voor het programma toch al wat heerlijke bieren mocht achterover kappen – zich zelfs ontvallen dat het bier zijn “smaakpapillen deed ontwaken” (http://focusadvertising.wordpress.com/tag/omer-traditional-blond/).


Zo onder de indruk als Ray en Jean waren (of speelden, het zijn in principe ingehuurde acteurs; www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=1L3A22F5). Het bier heeft een CO2 prikkeling en een lichte hopbitterheid, maar in de afdronk uit de fles van het 'leste klutske' komt een wrange metalige smaak naar boven. Het bier heeft op zich een lekkere smaak, maar qua balans mis ik een volle smaak. op zich herken ik wel een beetje een goed bij geitenkaas passende smaak.

Proost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten