Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 21 februari 2013

complot-theorie

Eeuwenoude recepturen aangevuld met tradities, mythen, overleveringen en familiale bedrijven hebben er voor gezorgd dat -bij mij in ieder geval- een beeld is ontstaan van een rijke Belgische bierwereld.

Een voorbeeld is brouwerij Roman:

Brouwerij Roman is een familiale Belgische brouwerij, opgericht door Joos Roman in 1545 en gelegen in het Oost-Vlaamse dorp Mater, deelgemeente van de stad Oudenaarde. In het jaar 1545 bevond er zich daar, langs de handelsweg tussen Duitsland en Frankrijk, een afspanning. Uitbater van de "Clocke" was Joos Roman, de baljuw van de streek en "pater familias" van het brouwersgeslacht Roman. Sindsdien hebben 12 generaties het nevenberoep van toen laten uitgroeien tot een bloeiend bedrijf. Het bedrijf kende een opvallende bloeiperiode tijdens het interbellum met zijn Roman Oudenaards bruin bier (sinds 2003: Adriaen Brouwer) en kwam na de Tweede Wereldoorlog terug met de succesvolle Romy Pils.

Brouwerij Roman is dus en eeuwenoud bedrijf, maar zijn de bieren dat ook?

In de jaren 80 van 20e eeuw stapte het bedrijf mee in de trend om speciale bieren te produceren. Het eerste was Sloeber (1983), een bier vergelijkbaar met Duvel. In de jaren 90 van 20e eeuw volgden een reeks abdijbieren Ename en Mater Witbier, een troebel tarwebier vergelijkbaar met Hoegaarden of Brugs Tarwebier.Die bieren zijn dus in de jaren tachtig (en negentig) opgekomen. Gelijktijdig zijn in andere delen van de wereld ook speciale bierbrouwerijen gestart (craft breweries of microbreweries), zoals bijvoorbeeld La Chouffe.


Sloeber bestond in 1993 dus pas 10 jaar. Als promoto had het bier o.a. een rol in de populaire Vlaamse TV-serie F.C. De Kampioenen, waar het het merk van Balthasar 'mijn gedacht' Boma was (www.dekampioenen.be/master2008/merchandise_detail.php?aid=91):

Deze acteur speelde dat hij dit bier dronk. In latere afleveringen dronk hij weer een ander merk....

Vanaf de jaren 80 neemt de belangstelling voor speciaalbier weer toe. Er ontstaan steeds meer kleinschalige brouwerijen die speciaalbieren gaan brouwen en de vraag naar deze bieren blijkt zo groot, dat deze kleine brouwerijen ook commercieel een succes blijken. Het aantal brouwerijen stijgt snel. Waren het er ooit nog 14, inmiddels zijn het er weer meer dan 100.
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_biercultuur)

Halverwege de jaren tachtig vond een nieuwe ontwikkeling plaats. Anders smakende bieren, de zogenaamde speciaalbieren uit België werden populair en het duurde niet lang voordat bestaande en nieuwe kleine brouwerijen ook in Nederland begonnen met het brouwen van speciaalbier. Soms worden oude recepten nieuw leven ingeblazen, vaak ook verzint een brouwer een creatief nieuw recept.
(www.cbk.nl/over-bier/cultuur-traditie-en-historie)

Toen in de jaren tachtig de speciaalbieren hun intrede deden....

Het blijkt dus dat datgene wat ik als historisch beschouwde 'pas' 30 jaar bestaat....
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Bierhttp://www.cafesamson.nl/

In de serie de Beer Hunter van Michael Jackson, nee niet de zanger, informaticus, priester of generaal was eind jaren tachtig ook aandacht voor speciaalbier. Jackson had na een boek over Engelse pubs in 1977 The World Guide to Beer uitgebracht,  die in verschillende talen werd vertaald en in het Nederlands werd uitgebracht onder de naam Spectrum Bieratlas. Deze aandacht zal 'de hype' wel hebben aangewakkerd.

Vanavond is er weer een aflevering van de mythemakers Ray Cokes en Jean Blaute...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten