Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 20 februari 2013

Bier van A tot Z; j

In het bieralfabet is uiteraard ruimte voor de J. Wederom put ik uit (onder meer) het werk van Hoedemakers (2007), bierwoordenboek (http://bierwoordenboek.nl/) en Wikipedia. Het valt me op dat er niet al te veel biertermen beginnen met een J.  De letter wordt overigens in het ASL uitgesproken als:
Handig om te weten als je in een druk en rumoerig café bent.

Jacobsladder: Emmerladder, elevator. Ronddraaiende riem of ketting waaraan bakken zijn bevestigd die graan naar boven brengen. Het is verwijzing naar  de bijbelse Jakobsladder. Het woord Jakobsladder komt in de Bijbel niet voor, maar in Genesis 28:12 droomt aartsvader Jakob over een trap die het aardoppervlak met de Hemel verbond en waarop engelen naar de hemel opklommen  (http://nl.wikipedia.org/wiki/Jakobsladder_(Bijbel)http://en.wikipedia.org/wiki/Jacob's_Ladder). Er is ook een speelgoed naar vernoemd (http://nl.wikipedia.org/wiki/Jakobsladder_(speelgoed)).

Jager: emmer aan een lange steel voor het overscheppen van vloeistoffen.

Jersey: een tweerijige zomergerst, die in o.a. Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland verbouwd wordt als brouwgerst.

Jodium (of jood): een violet/donkergrijs stof, die in 1811 is ontdekt door de Franse wetenschapper Barnard Courtois. Het wordt ook gebruikt bij de meting van kleur (www.brouw-bier.nl/praktijk/meten/kleur.aspx). 1 ml jodium/100 ml komt overeen met 1 EBC.

Jodiumtest: test om na het maïschen te kijken of er nog zetmeel aanwezig is. De test wordt ook Jodiumproef genoemd (http://bierwoordenboek.nl/Jodiumproef.ashx). Jodium kleurt bij aanwezigheid van zetmeel donkerblauw. Dit komt doordat jodium, dat tussen de zetmeelmoleculen wordt ingesloten, licht absorbeert. Heeft het enzym amylase alle zetmeel omgezet, dan verkleurt het jodium niet en zal de vloeistof lichtgeel van kleur blijven. Bij hogere temperaturen verdwijnt de donkerblauwe kleuring.

Omdat zetmeel bestaat amylose (ca 80%) en amylopectine (ca 20%) kan de jodiumproef ook gebruikt worden om te kijken of er nog amylopectine aanwezig is. Jodium kleurt hiermee namenlijk bruinviolet. Deze verkleuring is echter minder goed te zien.

De verkleuring ontstaat niet door een chemische reactie zo blijjkt uit de nadere verklaring die op http://bierwoordenboek.nl/Jodiumproef.ashx wordt gegeven over de verkleuring: Zetmeel bestaat uit lange amylose ketens, die gedraaid zijn in de vorm van een helix. Hiertussen zit net genoeg ruimte om een jodium molecuul (in de vorm van een I5 verbinding) vast te houden. Het licht wordt hierdoor anders afgebogen, waardoor een donkerblauwe kleur ontstaat. Het lijkt net of er een chemische reactie heeft plaatsgevonden, maar dat is niet zo, de moleculen gaan geen verbinding met elkaar aan. Het jodium molecuul zit 'gevangen' tussen de zetmeelmoleculen.

Joodnormaal: mogelijke uitslag van de jodiumtest/jodiumproef. Als er geen verkleuring van het jodium te zien is (als het niet donker wordt, maar mooi helderrood blijft) dan is er in het beslag geen zetmeel meer aanwezig. Het beslag wordt dan jood-normaal genoemd.

Joe Sixpack: de Amerikaanse versie van Jan Modaal (www.cambrinus.nl/bier/naderbekeken/woordenb.htm).  De naam wordt ontleend aan het feit dat de modale Amerikaan de zgn. sixpack-blikverpakking van bier koopt. De Amerikaanse biercultuur is namelijk blikgericht, omdat deze lekker makkelijk koud kunnen worden gelegd in de koelkast. De Amerikaan drinkt zijn bier namelijk doorgaans op een temperatuur lager dan 5oC. Op www.urbandictionary.com/define.php?term=Joe%20Sixpack wordt ingegaan op de term. Omdat iedereen bovengemiddeld wil zijn, wordt het beeld van de gemiddelde Amerikaan verlaagd:

"Average American moron, IQ 60, drinking beer, watching baseball and CNN, and believe everything his President says....Hey, let's hang at Starbucks and listen to Green Day while laughing at Joe Sixpack who walks around with a beer belly, drinking Miller Genuine Draft and listening to Guns N Roses. 
(The irony being that Green Day and Starbucks are far more popular and mainstream in the 21st century than Guns N Roses and Miller beer)."


De naam wordt ook gebruikt in de titel van een biergids; Joe Sixpack's Philly Beer Guide: A Reporter's Notes on the Best Beer-Drinking City in America (Don Russell 2008; www.beerbooks.com/cgi/ps4.cgi?ACTION=enter&thispage=1512&ORDER_ID=!ORDERID!).

Jongbier: het product dat ontstaat, als wort de hoofdgisting heeft ondergaan. Dus nog voor de nagisting in de lagertanks. Het grootste deel van de suikers is dan al omgezet in alcohol en koolzuur. In het jongbier zweven nog steeds gistcellen rond.

Jonker: een bierglas. Een jonker is een recht hoog bierglas met een inhoud voor 30 cl bier, met name pils. Ook zijn er grotere (50 cl) en kleinere versie in omloop zoals het fluitje met 20 cl. Het aroma van bier komt in een jonker minder tot z'n recht dan bijvoorbeeld in een tulpglas. Een jonker wordt daarom meest gebruikt voor laag alcoholische bieren, zoals met name pils. Zo heeft elk bier een eigen glas. Dit valt vooral op bij Belgische bieren.

De jonker en het fluitje lopen, in tegenstelling tot het amsterdammertje, naar binnen toe in het bovenste deel van het glas. Amsterdammer is een cafébenaming voor een bierglas met een schuine rechte zijwand. De Amsterdammer wordt ookwel vaasje of emmer genoemd (www.drankgigant.nl/heineken-bierglas-vaas-emmer.html). Meer uitleg over bierglasbenamingen is te vinden op: www.bierbrouwerijeindhoven.nl/Nl/Collecties/Glazen/Glasnamen_Nl.html
fluitje, jonker
Amsterdammer, stapelglas

tulp
 

Juffen: een drinkspelletje. Het is eigenlijk gewoon een excuus om te kunnen drinken. Een groepje telt op en bij een bepaald cijfer moet 'juf' worden geroepen. Zie voor de nadere spelregels http://bierwoordenboek.nl/Juffen.ashx. Wat nu leuk is aan drankspellen? Geen idee. De omschrijving van Juffen (http://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1415634): [S]ucces verzekerd, een was van de trap gedonderd de ander had blood lopen kotsen en ik had de volgende dag gigantische koppijn haha...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten