Translate

Zoeken in deze blog

zondag 13 augustus 2017

Asturië met als hoofdstad Oviedo



Asturië met als hoofdstad Oviedo
Het prinsdom Asturië (Spaans: Principado de Asturias, Asturisch: Principáu d'Asturies) is een van de 17 autonome regio’s van Spanje en ligt in het noordwesten van het land, tussen het Cantabrisch Gebergte en de Cantabrische Zee, tussen de regio's Galicië en Cantabrië. In het zuiden grenst Asturië aan Castilië en León. Asturië is zowel een autonome regio als een provincie, met als hoofdstad Oviedo. De grootste stad van de regio is Gijón.
Asturië neemt in de Spaanse geschiedenis een bijzondere plaats in, omdat het het enige christelijke gebied was toen de rest van het Iberisch Schiereiland Moors bezit was in de middeleeuwen. Het kruis op de vlag van Asturië herinnert hier nog aan(https://nl.wikipedia.org/wiki/Asturi%C3%AB_(regio)).


The flag of Asturias shows the "Cruz de la Victoria" (Victory Cross) in gold (yellow PMS 109) over blue (PMS 829).
According to the tradition, this Cross was carried by Don Pelayo (later King Pelayo), in the decisive Battle of Covadonga against the Moors in 722. This battle, fought in the mountains of Asturias, was hailed by 19th and 20th century historiography as the start of the "Reconquista" or Re-conquest of Iberia from "Moorish domination." However, there is no historical evidence that Pelayo used exactly this same cross.
In 908 the Asturian King Alfonso III the Great ordered that the original wooden -oak- cross be clad in gold and precious stones. It is now kept in this form in the Cathedral of Oviedo.
The Greek letters Alpha and omega hang from its horizontal axis. This is a direct reference to the Book of Revelation 1:8, 'I am the Alpha and the Omega, the beginning and the end, says the Lord God, who is, and who was, and who is to come, the Almighty.' (https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Asturias).


Ik had nog nooit gehoord van deze streek, laat staan diens hoofdstad:

Oviedo (Asturisch: Uviéu) is de hoofdstad van en gemeente in de Spaanse provincie Asturië. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige comarca....Oviedo werd gesticht door Fruela I van Asturië op 25 november 761. Volgens de legende was hij met zijn gevolg op jacht en zocht een plek om een stad te bouwen, dichter bij het jachtgebied. Hij vroeg aan zijn kompanen: "Waar moeten we een stad bouwen?". Die antwoordden toen Ubi edo, "waar en hoe". Zo was de naam van de stad geboren (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oviedo_(stad)).
Gijón (in het Asturisch Xixón) is een gemeente in de Spaanse provincie Asturië in de regio Asturië met een oppervlakte van 181,60 km². Het is de hoofdstad van de gelijknamige comarca. De stad staat vooral bekend om een van de grootste havens van Noord-Spanje. In de Middeleeuwen en de Romeinse tijd heette de stad Gigia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gij%C3%B3n_(stad)).


Als er ergens een perfecte combinatie bestaat van cultuur, natuur en gastronomie, dan is dat wel in Asturië. Het eerste wat opvalt wanneer je naar deze streek van het Groene Spanje reist, zijn de landschappen, waaronder het spectaculaire nationale park van de Picos de Europa en een van de mystiekste plaatsten van de regio: de meren van Covadonga. Naast de bergen kun je ook genieten van de prachtige stranden van toeristische plaatsen zoals Llanes, Ribadesella, Gijon of Cudillero. Dit zijn ideale plekken met vele uitkijkpunten waar je ook sport kunt beoefenen, zoals surfen.
Als je het in Asturië over gastronomie hebt, dan praat je over een echte eetcultuur. De kazen van Cabrales, de typische stoofschotel, “la fabada”, van Asturië, de cider (gemaakt van appels)… Deze streek heeft zoveel typische schotels en producten dat je na de vakantie een goede smaak in je mond overhoudt.
Wat de cultuur betreft, mag je de monumenten van Oviedo en het Rijk van Asturië niet missen (zeker weten dat je bijvoorbeeld weg zult zijn van de kerk van Santa María del Naranco, de kerk van San Miguel de Lillo of de kerk van San Juan de Padros), door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en de archeologische vindplaatsen, grotten en musea voor grotschilderingen van de zone, met indrukwekkende schilderingen en gravures, waarvan sommige dateren uit 25.000 voor Christus (www.spain.info/nl/que-quieres/ciudades-pueblos/comunidades-autonomas/asturias.html).


Motorway Viaduct, Asturias in Spain
As we twisted and turned around winding bends we suddenly found ourselves below one of the many concrete motorway viaducts that span the estuaries and gorges and we stopped to admire the sweeping, voluptuous structure arching and bending high above us, a magnificent and expansive feat of engineering, sinuous and wriggling like a plate of live eels and with more curves than Marilyn Monroe and from where we stood way below like a futuristic highway in the sky (https://apetcher.wordpress.com/2014/05/19/weekly-photo-challenge-work-of-art-2/).

In de gebieden aan de Cantabrische kust, ten noorden van het Iberisch schiereiland, produceert men een gefermenteerd appeldrankje genaamd Sidra (cider). De eerste vermeldingen over dit drankje worden gedaan door Estrabón (Griekse geograaf historicus uit de 1ᵉ eeuw) die het Asturische drankje genaamd Zythos vernoemd. De huidige historici zijn nog aan het redetwisten over dit verhaal want men is niet zeker of het hier gaat om cider of bier. Het drinken van sidra gaat gepaard met een aantal rituelen, één daarvan is het ‘escanciar’ (het inschenken vanaf hoogte) het wordt meestal geserveerd in de sidrerias. De baskische naam voor de plek waar het wordt geproduceerd en gebotteld  is  ‘Sagardotegia’ (http://spaanseverhalen.com/de-spaanse-keuken/).

Asturian cider at Trabanco
We visited Trabanco, Asturias’ leading cider maker, for a tour and tasting and I fell even harder for one of my favorite Spanish drinks. Natural hard cider from Asturias (around 6% alcohol) is my drink of choice when I want something lighter and more refreshing than wine or sherry (http://spanishsabores.com/2016/01/05/best-bites-of-2015/).


Cider – or sidra if you want to practice your Spanish – is a serious affair in Asturias. “I can only drink cider in a few bars,” Javier tell us. “Many of them don’t pour it properly.” ... Our waiter uncorks a bottle – chilled to 12°C in water, not the fridge. Never the fridge – and pours it from high above his head into a tilted thin glass so it splashes and fizzes in the glass. He hands me the glass with an inch of cider in it and I wait politely for the rest of the glasses to be poured, while the bubbles burst and the cider flattens. I’ve done it completely wrong.
I get it right with my next glass. As soon as the fizzing brew is handed to me, I bang it back in one gulp (or as close to one gulp as I can manage), leaving a little pool of cider at the bottom of the glass. It’s traditional to swill your glass round with this and empty it out into the gutter – a hang over from when friends would gather with lots of bottles of cider but just one glass. It was good manners to rinse the glass with the dregs before you passed it on.
We make our way through several bottles of tart, buttery apple cider. There is the ordinary Asturian cider, made with apples both from Asturias and abroad. Then there is the Asturian apple only cider, made without added sugar and nearly identical in flavour but proudly patriotic. Finally, the extra swish cider that’s made with just 12 types of apple. It caused uproar when it was launched and Asturians learned there would be a cider on sale that cost more than €2.50 a bottle (I can only imagine at their horror at the prospect of £5 pint in London). ... When in bars where the waiters unthinkingly slosh the cider into glasses, Javier does have another choice: sparkling cider with the fizz already locked in. In the ritzier Asturian restaurants they’re often uncorked in place of champagne at the start of the meal. Our waiter pours out flutes of the pale, straw coloured cider. Dry, crisp and yeasty, it’s an easy mouthful.
We finished our tasting with a cider ice wine. Made by a company called 20 Manzanas (because there are 20 apples in each slim bottle), it’s a sweet, sticky after-dinner drink made with frozen apples. Drunk in cool little sips, it was the perfect match with smears of spicy Cabrales cheese on chunks of good strong bread (http://ginandcrumpets.com/eating-asturias-cabrales-cider/).

Volgens mij zijn er brouwerijen in deze regio volgens https://goudengids.cybo.com/ES/villaviciosa_(asturi%C3%AB)/brouwerij/ en https://goudengids.cybo.com/ES/lena_(asturi%C3%AB)/brouwerij/, als ik de Gouden Gids mag geloven...

Overigens is er ook Britse al te vinden in Spanje (zie http://sursumandcorda.blogspot.nl/2008/09/ale-in-spain.html).


Trying my first Asturian craft beer. A lovely pale ale (https://twitter.com/luke_hearny/status/641627199741800449).

Caleya Asturies Pale Ale
Brewed by Cerveza Caleya
Style: American Pale Ale
Rioseco, Asturias, Spain
Serve in Lager glass, Shaker, Tulip
COMMERCIAL DESCRIPTION
Cerveza de alta fermentación elaborada con las maltas Maris Otter y Crystal. Tiene cuerpo medio, poca carbonatación, y en ella encontraremos sabores y aromas frutales. Es una cerveza de sesión para tomar una pinta detrás de otra. 
Lúpulos; Warrior, Summit y Cascade.

Caleya blijkt de brouwerij te zijn:


Ze brouwen:
ASTURIES PALE ALE
Lúpulos; Warrior, Summit y Cascade.
Vaso recomendado: pinta o shaker.
IBU: 32.
ABV: 4,5%.
MAYUCA AMBER
Lúpulos; Nugget, Cluster y Celeia.
Vaso recomendado: pinta o shaker.
IBU: 37
ABV: 5,7%.
GOMA 2 IPA (Indian Pale Ale)
Lúpulos; Citra y Mosaic.
Vaso recomendado: pinta o shaker.
IBU: 42


We had a particularly great beer alongside our lunch, which was cooked on hot plates in front of us. A clever mix of local ingredients, traditional French techniques and a few lighter, more modern touches, it was wonderfully mosey through the flavours of the countryside. Favourite dishes included octopus with pineapple and tomato salad, and a thick slice of barely cooked tuna with girolles, truffles and cream (http://ginandcrumpets.com/sleep-eat-asturias/).

Belenos Super  ABV: 9%
Exclusivas Torma
Brewed at Brasserie La Binchoise
Style: Belgian Strong Ale
Llanera, Asturias, Spain
Serve in Trappist glass, Tulip, Tumbler
COMMERCIAL DESCRIPTION
Contract brewed for Exclusivas Torma in Spain. The actual brewer of this beer is not certain, but some sources have put it as brewed in Belgium, by Binchoise. 
(Translation from Spanish):
From the times unremembered, the Asturian tribes have given tribute to the god Belenos, whose light illuminates the water, the valleys, the mountains of their rustic land, and their wild Bay of Biscay, who protects the thousands of years of the unique Asturian culture. Today we can taste all his force, beauty and nobility; Belenos Super, the beer of the Asturians (www.ratebeer.com/beer/belenos-super/46439/).

El Águila de Colloto ABV: 6.6%
Brewed by Exclusivas Torma
Style: Pale Lager
Llanera, Asturias, Spain
Serve in Dimpled mug, Lager glass, Shaker


Ger Cerveza Artesana
Dirección: Parres, Asturias
País: España
Actividad Empresa: Cervecería | Microcervecería
Creada en el año: 2015
Descripción Comercial:
Ger: símbolo rúnico cuyo significado es cosecha abundante. Lo que se recoge y consigue en la vida es como consecuencia de lo que se siembra (http://birrapedia.com/cervecerias/ger-cerveza-artesana) (https://untappd.com/w/ger-cerveza-artesana/212339).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten