Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 8 juli 2017

Ananas


De ananas (Ananas comosus) is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plant behoort tot het geslacht Ananas uit de bromeliafamilie.
Ananas is een woord uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen en betekent uitmuntende vrucht.[1] De Spanjaarden noemden de vrucht piña, naar de dennenappel (cono de pino). Een ander soort ananas is abacaxi (een ananas met een doorn in de bladeren).
De ananas is een grote samengestelde vrucht en ontstaat uit vele kleine besjes die samengroeien. De ananas kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden, heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig. De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuur. De grootte, de vorm, de smaak en de kleur zijn zeer verschillend afhankelijk van de variëteit.
Door de lage pH kan de ananas worden gecatalogeerd onder de zure fruitsoorten.
De ananas is rijk aan vitaminen zoals: bètacaroteen, vitamine E en mineralen zoals: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.
Vanwege de vruchten werd de ananas door de mens al snel ook op andere plaatsen aangeplant. Ten tijde van Christoffel Columbus groeide de plant in heel Zuid- en Midden-Amerika en in het Caraïbisch gebied. De Spanjaarden introduceerden de ananas in de Filipijnen, Hawaï en Guam. In Europa werd de vrucht in 1720 voor het eerst met succes gekweekt in broeikassen. De ananas werd zo populair als een exotische vrucht dat het beeld van de ananas snel werd ingepast in de Europese kunst en beeldhouwkunst.
De wereldproductie wordt nu gedomineerd door Zuidoost-Azië, met name Thailand en de Filipijnen.
De natuurlijke (of meest voorkomende) bestuiver van de ananas is de kolibrie. Door bestuiving ontstaan zaden, maar omdat de aanwezigheid van zaden een negatief effect heeft op de kwaliteit van het fruit in Hawaï, waar ananas op grote schaal wordt gekweekt, is de invoer van kolibries verboden. Zoals bij alle bromelia's kan de bloei van de ananas kunstmatig worden opgewekt door middel van etheen. Het vroeg oogsten van de hoofdvrucht zorgt voor een tweede oogst van kleinere vruchten. Na te zijn geoogst rijpt de ananas niet meer. Daarom wordt het vruchtvlees vaak ingeblikt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ananas).

Ananassen zijn tegenwoordig niet alleen hip ..., ze zijn ook de favoriete snack van velen. Niet verwonderlijk, ze zijn calorie-arm en zitten ook nog eens boordevol vitamine C. Voor je tong en lippen zijn ze echter iets minder vriendelijk, en nu weten we eindelijk hoe het komt dat ananas altijd pijn doet.
De irritatie wordt veroorzaakt door een combinatie van enzymen in ananas, genaamd bromelaïne. Die enzymen zorgen ervoor dat proteïnes worden afgebroken en beschadigen zo je tong, wangen en lippen wanneer je ermee in contact komt.
Wanneer je ze echter kauwt en doorslikt, zorgen ons speeksel en de zuren in onze maag ervoor dat die enzymen op hun beurt weer worden afgebroken. Het is dus doodnormaal dat je tong, lippen en wangen pijn doen na het eten van ananas. Het goede nieuws is dat je tong die proteïnen en aminozuren in geen tijd weer heeft opgebouwd en het dus niet lang pijnlijk blijft.
(Door: Sophie Vereycken) (www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/2425848/2015/08/17/Waarom-ananas-vaak-pijn-doet-aan-je-tong-en-gehemelte.dhtml)


Ananas wordt van oudsher in Centraal- en Zuid-Amerika gebruikt bij maag-darmproblemen en ontstekingen. Heden ten dage lijkt een extract van deze vrucht − bromelaïne genaamd − veelbelovend bij aandoeningen als artrose, reuma, astma, voorhoofdsholteontsteking, spijsverteringsproblemen...Bromelaïne wordt gewonnen uit de stengels en het sap van de ananasplant (Ananas comosus). Het is een mengsel van proteolytische enzymen − enzymen die eiwit verteren. Tot dusver werd algemeen aangenomen dat de meeste enzymen als ze worden gegeten worden vernietigd door de maagsappen voordat ze in het lichaam worden opgenomen. Maar nieuw onderzoek bevat aanwijzingen dat een groot deel intact blijft, waardoor het enzym ook buiten het spijsverteringskanaal zijn werking heeft.
Inderdaad blijkt bromelaïne behalve een populair middel bij maagklachten een krachtige ontstekingsremmer te zijn, een pijnstiller, een oppepper van het immuunsysteem en te werken tegen micro-organismen. Het is daardoor een waardevol supplement bij een scala van gezondheidsproblemen (www.medischdossier.org/archief/jaargang_14/nummer_5/artikel_809/bromelaine-een-opzienbarende-ontstekingsremmer.html).


De ananas bevat ook het eiwit-verterende enzym bromelaïne, een stof die vaak gebruikt wordt voor het malser maken van vlees. Dit enzym is aanwezig in alle delen van de plant, maar voornamelijk in de steel. Omdat verse ananas bromelaïne bevat, kan het niet gebruikt worden in gerechten met gelatine omdat het enzym de eiwitten (en dus de gelatine) afbreekt. Dit effect kan echter positief benut worden als men na het nuttigen van een zware maaltijd een stuk verse ananas neemt. Maar door deze eiwit afbrekende enzymen te verhitten wordt de samenstelling veranderd en kan het uitstekend gebruikt worden in combinatie met eiwitten. Bijvoorbeeld gelatine om een bavarois te maken. De kern van de ananas bevat kinine (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ananas).

Bromelaïne zit in de ananasplant en is een spijsverteringsenzym. Het helpt de maag en darmen bij het verteren van voeding, waarbij voedsel wordt omgezet in nuttige voedingsstoffen voor het lichaam. Wanneer de maag of darmen problemen hebben met het verteren van voedsel kunnen ze vaak wel de ondersteuning van spijsverteringsenzymen gebruiken. Ook de alvleesklier kan men met het slikken van deze enzymen ondersteunen.
...
Bromelaine en papaine zijn voorbeelden van proteasen, enzymen die eiwitten kunnen omzetten. De eiwitten worden met behulp van deze enzymen omgezet in aminozuren. Bromelaine wordt ook wel een eiwit- splitsend enzym genoemd. Het is niet alleen werkzaam in het maag-darmkanaal, maar het wordt ook via de dunne darm in het bloed opgenomen en kan daar ook nuttig werk verrichten.
Bromelaïne wordt zowel in de steel van de ananasplant als in de vrucht zelf gevonden (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/145332-bromelaine-ananas-voor-de-gezondheid-en-spijsvertering.html).

Bromelain is a protein extract derived from the stems of pineapples, although it exists in all parts of the fresh plant and fruit. The extract has a history of folk medicine use. As a culinary ingredient, it may be used as a meat tenderizer.
The term "bromelain" may refer to either of two protease enzymes extracted from the plants of the family Bromeliaceae, or it may refer to a combination of those enzymes along with other compounds produced in an extract.
Although tested in a variety of folk medicine and research models for its possible efficacy against diseases, the only approved clinical application for bromelain was issued in 2012 by the European Medicines Agency for a topical medication called NexoBrid used to remove dead tissue in severe skin burns.[1] There is no other established application for bromelain as a nutraceutical or drug (https://en.wikipedia.org/wiki/Bromelain).

Nu is dit geen enzymatisch blog, maar een zythologisch blog; geen fruitblog, maar een bierblog!

Dus de vraag is of er bier is met ananas en wat denk je? Natuurlijk is er bier met ananas!


Pineapple beer is another African drink that is healthy and tastes delicious. Pineapple is a nutrient-packed member of the Bromeliad plant family.
This tropical fruit contains the antioxidant Vitamin C. It also contains bromelian. Bromelian is a mixture of enzymes that help to breakdown the amino acids in proteins. So,it’s also great for indigestion.
It's a good natural anti-inflammatory so it relieves arthritis. In addition, the juice is good for dissolving mucus. In fact, it used to be used in recovery from tuberculosis. Pineapple will even relieve a sore throat and bronchitis.
It is thought to speed up coagulation of the blood. This is good for your heart. But too much of it is probably not a good idea for people with hemophilia, or those with kidneys or liver disease. 
Pineapple beer, like ginger beer, is more of an occasion African beverage. They are usually served at special gatherings like weddings and parties (www.african-recipes-secrets.com/pineapple-beer.html).


The path to paradise begins with pineapples. For our inaugural release of Beers with Vrienden, a collaborative endeavor with friends and brewers around the country, we invited in the cool, tropical breeze of Miami’s J. Wakefield Brewing to the high country. Together we brewed up this Grilled Pineapple Berlinerweiss modeled after Wakefield’s fruit-spiked Florida Weisses we love so much. Opening with pineapples grilled at the brewery, this sessionable sour wheat bursts forth tropical fruit notes, skips across the tongue with a vibrant sweet-tart bite, and wraps with a juicy, crisp finish. It’s a beery pineapple express, from Colorado to Florida. ABV 4.3% 


Hala Kahiki Pineapple Beer | Rivertowne Pourhouse
Brewed by: 
Rivertowne Pourhouse 
Pennsylvania, United States
Style: Fruit / Vegetable Beer 
Alcohol by volume (ABV): 4.80% 

Mr. Pineapple
Pineapple Wheat  |  5% ABV  |  15 IBU
A stylish wheat with a tropical personality, infused with fresh pineapple juice from Fair Trade Costa Rican farms, takes traditional wheat beer and adds some seriously cool character.
HOPS | Columbus/CTZ
MALT | White Wheat | 2-Row | Munich
YEAST | German Wheat

PINEAPPLE SCULPIN
INDIA PALE ALE WITH PINEAPPLE
A tropical take on a tried-and-true favorite. 
Our Pineapple Sculpin IPA came from one of many small-batch cask experiments to enhance the flavor of our signature IPA. With so many tropical hop notes in Sculpin, how could we not try adding some sweet, juicy pineapple? The combination of fruity flavors and hop intensity definitely packs a punch.
ALC. BY VOL. 7%
BITTERNESS 70 IBUsShebeen Brewing Company Pineapple Wheat Beer, Connecticut, USA (www.wine-searcher.com/wine-454555-0000-shebeen-brewing-company-pineapple-wheat-beer-connecticut-usa)

Whistler Brewing Co. – Pineapple Express Wheat Ale
Type: Fruit Beer, Wheat Ale
Brand: Whistler Brewing Co.
Pros: Refreshing in small doses
Cons: Pineapple flavour is quite strong
Conclusion: A fairly sweet and fruity Wheat Ale
The first taste of the of the Pineapple Express Wheat Ale is quite mild. The Pineapple is light and mellow while the wheat ale comes through lightly and smoothly. As the bottle empties though the Pineapple Express charges into town. The subtlety of this beer wears off as the with time and the fruity flavour comes through. The start of this ale was more enjoyable than the finish as it became too sweet and floral as time went on. In moderation this can be quite nice; share a bottle with a friend or two and you are in for a treat. Alcohol – 5%

Odd Side Ales Pineapple IPA
Brewed by Odd Side Ales
Style: India Pale Ale (IPA)
Grand Haven, Michigan USA
Serve in Shaker, Tulip
ABV: 6.5%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Fresh cut pineapples brewed in an IPA…need I say more?


This is Piña from 10 Barrel Brewing in Bend, OR.  This pineapple summer ale will be packaged in 12oz bottles and the beer will hit 4.8%-AbV.  We also have the Pineapple Passion Fruit Summer Ale version (http://mybeerbuzz.blogspot.nl/2016/04/10-barrel-pina-pineapple-summer-ale.html


This is Pineapple Habanero Hop Dang Diggity and it is a pineapple habanero IPA that will hit 6.3%-AbV.  (http://mybeerbuzz.blogspot.nl/2016/01/jekyll-brewing-pineapple-habanero-hop.html)


Evolution Brewing Pine’hop’le Pineapple IPA (www.rootsbeerdistributor.com/boms/evolution-brewing-pinehople-pineapple-ipa/)


PINEAPPLE GRENADE
Hefeweizen
ABV: 5.6%
IBU: 12
This is our refreshing take on a classic style. This pineapple hefeweizen explodes with sweet and tangy fruit flavors backed by fragments of spicy clove and cinnamon. GO AHEAD… PULL THE PIN! (http://yvbc.com/pineapple-grenade/)
BEER WITH FRUIT FLAVOUR; NATURAL AND FRESH; QUALITY AND TASTY; FRESHLY BREWED; TAIWAN BEER PINEAPPLE FRUIT BEER; 330 ML CONTAIN FRUIT JUICE 5% ALC 2.8% Trademark Information
TAIWAN TOBACCO & LIQUOR CORPORATION
Fruit nectars; Non-alcoholic beer
This is a brand page for the BEER WITH FRUIT FLAVOUR; NATURAL AND FRESH; QUALITY AND TASTY; FRESHLY BREWED; TAIWAN BEER PINEAPPLE FRUIT BEER; 330 ML CONTAIN FRUIT JUICE 5% ALC 2.8% trademark by TAIWAN TOBACCO & LIQUOR CORPORATION  in Taipei, , R.O.C.. (www.trademarkia.com/beer-with-fruit-flavour-natural-and-fresh-quality-and-tasty-freshly-brewed-taiwan-beer-pineapple-fruit-beer-330-ml-contain-fruit-juice-5-alc--85821146.html)

Je kan het ook zelf maken:

How to make Tepache (Mexican Pineapple Beer) 
This is something most Afrikaans South Africans grew up tasting. It is right up there alonside ginger beer, another totally South African thing. The longer it brews, the stronger it gets so drink up! Excellent over crushed ice on stink-hot days.
Discard pineapple stalk.
Wash unskinned pineapple well and chop up with skin and all.
Place all ingredients into a large container with a lid and stir to mix well. Cover and leave where it can be undisturbed.
The fermentation will start immediately. Stir twice a day over the next 72 hours. Don't worry - it is supposed to smell like fermented fruit! By the third day this smell will subside to a lovely beery, cidery smell.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten