Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 30 juni 2017

Stadsbier


Apeldoorns Stadsbier is amberkleurig en ruikt zurig (het zal toch niet geïnfecteerd zijn?). De smaak is niet zoals saaie pils, nee dit doet denken aan een ambachtelijk (hobbybrouw?) bier. De smaak is niet bitter of moutig, nee het heeft iets honingachtigs. Het is niet zoet of zo, maar volgens mij valt de vlierbloesem goed op. Op zich is het een onderscheidend bier, maar het etiket doet mij denken aan andere stadsbieren, zoals Huissen en dergelijke. Daar hebben ze er meer van gebrouwen Bij 3 Horne.

Wat mij ook opvalt is dat op het etiket staat :
Het Apeldoorns stadsbier is een product van Apeldoorns Bierbrouwers Gilde AWA '85 En wordt met zorg gebrouwen bij Brouwerij De Horne...

Die brouwerij kende ik niet. Als ik de KvK bekijk zie ik ook geen Boruwerij De Horne in Kaatsheuvel, maar wel brouwerij De 3 Horne.Bierbrouwerij De 3 Horne
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1990
Jaarproduktie: 700 hl.
Marktstraat 40 A
5171 GP Kaatsheuvel
Provincie: Noord-Brabant
KvK-nummer: 18127182
Eigenaar/directeur: Sjef Groothuis
Brouwmeester: Sjef Groothuis
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/de-naeckte-brouwers.html)

Brouwerij de 3 Horne
Land Nederland
Provincie Noord Brabant
Plaats Kaatsheuvel
Actieve brouwerij Ja (27 jaar actief)
Opgericht in 1990
Sjef Groothuis (1951) uit Kaatsheuvel heeft zijn sporen verdient als amateurbrouwer. Voor het opstarten van een eigen Brouwerij Witkop moest toestemming worden gevraagd bij zijn werkgever Hoogheemraadschap van West Brabant. Dit bleek geen enkel probleem mits het maar in hobbyachtige sfeer gebeurde.
Hinderwet vergunning aanvragen, Keuringsdienst van Waren wilde ook wel graag zijn richtlijnen spuien,Inschrijving bij Kamer van Koophandel en aanvragen van BTW nummer. Als laatste moest een vergunning aangevraagd worden bij de Douane voor een Accijns Goederen Plaats.
Opstartfase
In 1990 was het zover. Een gedeelte van de garage afgescheiden voor de brouwerij en was wel 6 m2 klein. Hierin werd een complete brouwerij geinstallerd die door [hem]zelf werd gebouwd. Deze bestond uit: 1 brouwketel met 2 verwarmingselementen van 3,3 kW capaciteit 135 liter per brouw; 1 filtreerkuip met een capaciteit van 200 liter per brouw; 2 gistingsvaten van 80 liter; 2 lageringsvaten van 80 liter; 1 afvuller; 1 keukenblokje met warm en koud water en 2 groepen ten behoeve van electra 16 A.
Naamsverandering
Binnen 2 maanden werd door Brouwerij Slagmulder uit Belgie een aangetekend schrijven naar de brouwerij gestuurd met het verbod om de naam Wittekop te gebruiken. Dit omdat deze naam teveel leek op WITKAP PATER , een van de bieren van Brouwerij Slagmulder. Derhalve is de brouwerij omgedoopt tot Brouwerij de 3 Horne. De naam is ontleend aan geslacht van Horne welke in de Middeleeuwen landheer was in de regio Loon op Zand. In het bedrijfslogo zijn de bazuinen van van Horne verwerkt en tevens de herkenbare vlag van Brabant.
...
In 1995 werd maandelijks al zo'n 45 hectoliter gebrouwen. Omdat het afdoppen met de hand niet meer te doen was kroonkurkmachine die werd een kroonkurkmachine aangeschaft die afkomstig is van de gesloten Brouwerij de Kroon en kan 4.000 flesjes per uur verwerken. In 1999 werd er al 60 hectoliter per maand gebrouwen. In de loop van de jaren is de productie gestegen van 70 hectoliter per jaar tot wel 600 hectoliter per jaar (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/kaatsheuvel/3-horne-de).

Over deze brouwerij sprak ik al in 2013. Toen viel me op dat ze vooraanstaand zijn:
De eerste brouwerij die vermeld staat in de Brouwerijgids Nederland (2012) is De 3 Horne op bladzijde 8 (http://biervat.blogspot.nl/2013/08/de-3-horne.html).

Brouwerij Sint Crispijn uit Waalwijk werkt nauw samen met Brouwerij de 3 Horne uit Kaatsheuvel
28 december 2015 Laatste update 29 december, 09:01
Bierbrouwer Sjef Groothuis zal op termijn zijn brouwerij de 3 Horne overdragen aan Sint Crispijn uit Waalwijk. Maar tot die tijd werken de twee brouwerijen nauw samen.

Sinds de afgelopen zomer zijn Groothuis en Gilian van der Schans compagnons. Kaatsheuvelnaar Groothuis brouwt graag met anderen. "Het blijft altijd spannend. Nieuwe recepten uitproberen en andere bieren brouwen." (www.bd.nl/regio/waalwijk-heusden-e-o/waalwijk/brouwerij-sint-crispijn-uit-waalwijk-werkt-nauw-samen-met-brouwerij-de-3-horne-uit-kaatsheuvel-1.5579403)

Ze brouw(d)en allerlei stadsbieren:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten