Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 24 juni 2017

Captain America: The First Avenger


As a long time geek of many stripes, not just beer, I’ve been a longtime reader of comic books. I still regularly read a number of comics, and I’ve gotten Porter into them as well. We have our weekly father/son ritual of going to our local comic book store each Wednesday to pick up the new books. He’s a big fan of Captain America. He loved the movie and started reading the comics shortly after it came out.
A French artist, Grégoire Guillemin, did a series of works under the title “The Secret Life of Heroes,” where he drew many of the classic comic book superheroes, and few other fictional folks, engaged in mundane pursuits, many quite ordinary and few others downright racy and subversive.
The series includes such images as .... Captain America; this one’s entitled Captain Drinks, and features him knocking back a cold bottle of beer. Enjoy (http://brookstonbeerbulletin.com/captain-america-drinks-beer/).Captain America, het alter ego van Steven Rogers (in sommige gevallen Steven Grant Rogers), is een fictieve superheld uit de strips van Marvel Comics. Tegenwoordig geeft Bucky (James Buchanan Barnes) zich uit voor Captain America en is Steve Rogers bekend als Captain Steve Rogers. Hij werd ontworpen door Joe Simon en Jack Kirby en verscheen voor het eerst in Captain America Comics #1, destijds uitgegeven door Timely Comics (het bedrijf dat uiteindelijk Marvel Comics zou worden).
Captain America was een van de populairste superhelden van Marvel Comics (toen nog Timely Comics) gedurende de Golden Age van de superhelden. Captain America was destijds een van de vele patriottische superhelden die werden geïntroduceerd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de eerste strips vocht hij dan ook regelmatig tegen nazi's, Japanners en andere vijanden van Amerika en de geallieerden.
Na de Tweede Wereldoorlog, toen de populariteit van de superhelden afnam, leidde Captain America het eerste Timely/Marvel superheldenteam All-Winners Squad in de twee avonturen die van dit team werden uitgebracht. In zijn eigen stripserie richtte Captain America zich op criminelen en communisten gedurende de Koude Oorlog. De originele stripserie eindigde uiteindelijk na 75 delen in 1950.
Captain America werd korte tijd opnieuw uitgebracht in een strip samen met de originele Human Torch en Namor the Sub-Mariner in 1953. Deze strip verkocht echter zeer slecht en het karakter verdween weer voor enige tijd uit de stripwereld.
Captain America keerde weer terug in de strips in deel vier van de stripserie The Avengers. Hierin werd bekendgemaakt dat gedurende de laatste paar dagen van WOII Captain America van een experimenteel vliegtuig in de Atlantische Oceaan viel en tientallen jaren bevroren in een soort schijndood heeft doorgebracht. Na de leiding over de Avengers op zich te nemen nam de populariteit van Captain America onder striplezers snel toe, waarna Marvel ook weer een aparte stripserie met hem in de hoofdrol lanceerde, ditmaal geschreven door Stan Lee (https://nl.wikipedia.org/wiki/Captain_America).


Steve Rogers werd geboren gedurende de Grote Depressie in New York. Zijn vader kwam om toen Steve zelf nog een kind was, en zijn moeder toen hij een tiener was. In 1940 probeerde Steve, geschokt van het nieuws over de opkomst van de nazi’s in Europa, dienst te nemen in het Amerikaanse leger. Vanwege zijn zwakheid en het feit dat hij erg ziek was werd hij geweigerd. Een legerofficier, Generaal Chester Phillips, bood Steve toen de kans om alsnog zijn land te dienen door deel te nemen aan een geheim militair project genaamd “Operation Rebirth”. Steve ging akkoord en werd naar een geheim laboratorium in Washington gebracht waar hij werd voorgesteld aan Dr. Abraham Erskine (codenaam: Prof. Reinstein), de uitvinder van het zogenaamde “Super Soldaten serum”. Een nieuw militair wapen dat mensen kon veranderen in perfecte soldaten.
Na weken van testen kreeg Steve het serum toegediend en werd blootgesteld aan “Vita-straling”, een speciaal soort straling die het effect van het serum op het lichaam versterkte. Steve kwam weer uit de Vita-stralings kamer tevoorschijn met een lichaam dat zo perfect kon zijn als voor een mens mogelijk is. Echter: een nazi-spion had het hele project gezien en vermoordde Dr. Erskine kort nadat Steve zijn verandering had kunnen ondergaan. Omdat Dr. Erskine de experimentele formule nog niet op papier had gezet bleef Steve de enige Super Soldaat.
Daar er geen ander Super Soldaten serum meer kon worden gemaakt, besloot de Amerikaanse overheid maar het beste te maken van de enige Super Soldaat die ze nog hadden. Steve onderging een harde militaire training waarbij hij onder andere militaire strategieën en gevechtstechnieken leerde. Zijn eerste missie was tegen een nazi agent genaamd de Red Skull. Om hem een symbool te laten worden voor Amerika en tegenhanger van de nazi’s kreeg Steve zijn beroemde rode, witte en blauwe kostuum (duidelijk gebaseerd op de Amerikaanse vlag) en de nieuwe naam Captain America. Gedurende de rest van de Tweede Wereldoorlog diende Captain America als een superheld en als symbool voor de vrijheid van Amerika.
Echter: in de laatste paar dagen van de oorlog ging het mis tijdens een missie om een met bommen beladen vliegtuig gelanceerd door de nazi baron Heirich Zemo te ontmantelen. Het vliegtuig ontplofte met Captain America nog aan boord. In de ontploffing kwam zijn helper Bucky om en Captain America zelf belandde in het ijskoude water van de zee (volgens sommige verhalen de Atlantische Oceaan, volgens andere Het Kanaal). Echter, het Super Soldaten serum hield Captain America in leven en hij belandde in een soort schijndood.
Bang dat het nieuws over Captain America’s “dood” de moraal van het Amerikaanse leger zou schaden liet president Truman, William Naslund, een andere golden age superheld, de rol van Captain America overnemen. Hij bleef de vervangende Captain America zelfs tot na de Tweede Wereldoorlog, als leider van de All-Winners Squad. In 1946 werd Naslund echter dodelijk verwond door een androïde. Na Naslunds dood nam “Jeffrey Mace”, alias “Patriot”, de rol van Captain America op zich tot 1953.
In 1953 vond een man (die later bekend werd als “The Grand Director”) in een paar nazi files in Duitsland de lang verloren gewaande formule voor het Super Soldaten serum. Aangezien hij zelf een enorme fan was van Captain America ging hij met deze formule naar de Amerikaanse overheid met het voorstel de volgende Captain America te worden. Aangezien Amerika op dat moment een symbool nodig had voor de Koreaanse Oorlog stemde de overheid toe. De man onderging plastische chirurgie om op Steve Rogers te lijken en nam zelfs zijn naam en identiteit over. Echter: de oorlog eindigde vroegtijdig waarna het project werd stopgezet. Desondanks wist de man zichzelf het serum toe te dienen en de nieuwe Captain America te worden in de strijd tegen het communisme. Hij vergat daarbij alleen de behandeling met Vita-straling te ondergaan. Daardoor begon het serum bijwerkingen te vertonen wat de man enorm paranoïde maakte. Hij begon iedereen in zijn buurt aan te vallen. Hij werd hierop gearresteerd. Jaren later wist hij te ontsnappen, maar werd toen verslagen door de inmiddels teruggekeerde Steve Rogers.
In The Avengers #4 vonden de Avengers het bevroren lichaam van Steve Rogers in de Noord Atlantische Oceaan. Nadat het ijsblok door toedoen van Namor the Sub-Mariner smolt en Rogers weer ontwaakte uit zijn schijndood, vertelde hij de Avengers over zijn laatste mislukte missie. Hierna kreeg hij aangeboden lid te worden van de Avengers, wat hij meteen accepteerde. Hij nam zelfs al snel de leiding over het team op zich.
Tijdens de Civil Wars werd Captain America de leider van de helden die tegen de registratiewet voor supermensen zijn. Hij verliet zelfs de Avengers en richtte de Secret Avengers op, een team van helden die eveneens tegen de wet waren (https://nl.wikipedia.org/wiki/Captain_America).


In begin 2007 werd de originele Captain America, Steve Rogers, vermoord. Aan het einde van de Civil War werd Steve Rogers (Captain America) in opdracht van de Red Skull door een sluipschutter (Crossbones) neergeschoten nadat hij door de overheid gearresteerd was. Steve Rogers overleefde deze aanslag, maar werd daarna van nabij door drie schoten in de borst dodelijk gewond. De vermoedelijke dader is Sharon Carter (naar alle waarschijnlijkheid deed ze dit onder invloed van haar psycholoog, die eigenlijk Dr. Faustus is). Dit nieuws haalde zelfs de nationale kranten en nieuwszenders in de VS. Het bewuste verhaal was, ondanks aanbevelingen van uitgeverij Marvel aan striphandelaren er veel van in te kopen, snel uitverkocht. Een nieuwe oplage werd vrijwel direct aangekondigd, de prijzen op veilingsite eBay werden echter door speculanten al snel tot bizarre hoogtes opgevoerd. Marvel gaf destijds aan aan dat Steve Rogers nooit meer uit de dood terug zal keren, wat inmiddels echter onjuist is gebleken. Het nieuws over de dood van Captain America (Steve Rogers) werd als eerste op CNN bekendgemaakt.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Captain_America).


Captain America’s bekendste wapen is zijn schild, dat zowel defensief als offensief gebruikt kan worden. In zijn loopbaan als superheld heeft hij al verschillende soorten schilden gebruikt, maar het bekendste is het ronde discusschild, dat hij vandaag de dag nog steeds gebruikt. Dit schild werd voor het eerst gebruikt in Captain America Comics #2.
Het schild werd gemaakt door de Metallurgist Dr. Myron MacLain, die in opdracht van de overheid een onverwoestbaar pantser moest ontwerpen voor het leger. Hij experimenteerde hiervoor met een buitenaards metaal genaamd Vibranium, gevonden in een meteoriet in het Afrikaanse land Wakanda. MacLain probeerde het Vibranium te fuseren met een ijzerlegering. Tijdens het proces viel hij in slaap, en bij het ontwaken bleek het zowaar gelukt te zijn. Hij slaagde er echter niet in het proces te herhalen, daar er voor de fusie blijkbaar een onbekend extra element nodig was dat, terwijl hij sliep, per ongeluk in de mix was beland. MacLain gebruikte daarom het enige gevormde supermetaal dat hij had om Captain America’s schild te maken. In latere jaren bleef MacLain proberen de legering nogmaals te maken, wat onder andere resulteerde in de ontdekking van adamantium.
... In de verhaallijn Fear Itself werd het schild verwoest, maar nadien hersteld door Asgaridaanse smeden, die er onder andere wat Uru (het metaal waar ook Thor's hamer van gemaakt is) aan toevoegden (https://nl.wikipedia.org/wiki/Captain_America).


Captain America: The First Avenger (2011)
Steve Rogers, a rejected military soldier transforms into Captain America after taking a dose of a "Super-Soldier serum". But being Captain America comes at a price as he attempts to take down a war monger and a terrorist organization (www.imdb.com/title/tt0458339/). The Captain America comic book shown in the movies bears the cover of the actual Captain America #1 released in 1941.
The wall art hiding the Tesseract at the beginning of the film shows the World Tree, the same concept design that Thor shares with Jane Foster in Thor (2011).
In the exhibition, there is a mannequin in a red jumpsuit under a glass dome. That is a reference to the android, the original Human Torch, the first superhero created by Timely Comics (October 1939), which eventually became Marvel Comics. He was also part of The Invaders along with Namor and Captain America. Marvel Comics recycled the name and abilities with the Fantastic Four's Johnny Storm (1961). Chris Evans portrayed Johnny Storm/Human Torch in the 'Fantastic Four' films.
Despite being 'The First Avenger', Captain America was not the first avenger in the comics. In comics, Ant-Man, Wasp, Hulk, Iron Man and Thor were the first ones. Only after Hulk left the team, Captain America joined the avengers. Nor is Captain America the oldest, as Thor is centuries older.
Stan Lee's cameo appearance in this film is an exception in the tradition of him appearing in films featuring Marvel Comics superheroes. In this case, Lee had nothing to do with the initial creation of Captain America, but his first story he ever wrote was "Captain America Foils the Traitor's Revenge" in Captain America Comics #3 in 1941, which also had the first appearance of Captain America throwing his shield as a weapon. In addition, he, along with Jack Kirby, was responsible for successfully reviving the character in 1964 in The Avengers #4 and reestablishing him as a major figure in the Marvel Universe.
This is the fifth live-action adaptation of the superhero. The first was the serial Captain America (1944); the second was the TV movie Captain America (1979) and its sequel Captain America II: Death Too Soon (1979); and the fourth was the theatrical film Captain America (1990) (www.imdb.com/title/tt0458339/trivia?ref_=tt_ql_2).

Anachronisms
The map behind Colonel Phillips at the last briefing depicts modern-day Canada, all in the same color. Newfoundland and Labrador didn't join Canada until 1949; before then, it was a separate Dominion ruled directly from London.
A map shows the allied positions close to the Italian/Austrian Border. By 1943 when the film is set, they hadn't even taken Rome yet, which fell in June 1944. They would not even come close to the border until November 1944.
A telephone in the War Room bunker beneath London when Steve Rogers's troops deploy there for briefing is a type not invented until the late 1960s.
When Steve Rogers and Carter are sat in a bombed out pub in London during an air raid, a rather modern sounding two tone emergency services vehicle siren can be heard outside. Emergency vehicles during the 1940s used bells and this type of siren was not used until the 1970s.
When Stan Lee is sitting dressed as a 4-star general in the audience at the senator's award ceremony, his medal rack shows a Meritorious Service Medal (not instituted until 1969) and a Prisoner of War Medal (not instituted until 1985). In addition, his Silver Star should be his 3rd decoration, not down in the 4th row, a mistake a general would never make. Finally, his fourragère cord is never to be worn looped in front of the uniform, but rather under or over the arm, and is always worn on the left shoulder, not the right.
The super soldier process causes Rogers to grow several inches taller, but his pants remain the proper size and length for his new enhanced body (www.imdb.com/title/tt0458339/goofs?ref_=ttqu_ql_2).


Captain America: The First Avenger speelt zich af in de jaren ’40. Eerder verscheen de film als stripserie die werd opgestart tijdens het patriottisme in Amerika. Tijdens de eerste uitgave van de strip in 1941 was de Tweede Wereldoorlog begonnen en konden de Amerikanen zich wel vinden in de manier waarop Captain America de Nazi’s en Japanners versloeg.
De film draait om Steve Rogers die gespeeld wordt door Chris Evans. Rogers wil zich met hart en ziel inzetten voor het Amerikaanse leger om zijn land te dienen. Hij wordt afgewezen om in het leger te dienen, omdat hij maar een iel mannetje is met te weinig kracht en uithoudingsvermogen. Met zijn doorzettingsvermogen presteert hij het wel mee te mogen doen aan een geheim experiment van het leger om Supersoldaten te maken. Door middel van een speciaal serum en straling wordt Rogers een extreem krachtig mens. Het experiment is door de nazi’s in de gaten gehouden. Een spion schiet de enige wetenschapper die alles in goede banen kan leiden dood. Een supersterke Steve Rogers is het enige wat het Amerikaanse leger aan het experiment overhoudt.
Rogers wordt ingezet als PR-middel onder de naam Captain America, in plaats van hem naar het front te sturen. Zijn missie – de moraal van soldaten op te vijzelen. Eenmaal aangekomen in Europa geeft hij een show in het legerkamp waar hij later zijn beste vriend Bucky zal leren kennen. Rogers komt er echter achter dat zijn vriend in handen is gevallen van de HYDRA, een organisatie dat voormalig in dienst was van Hitler om onderzoek te doen naar nieuwe en betere wapens om de strijd te winnen. Red Skull – de leider, gespeeld door Hugo Weaving – heeft zijn plannen echter bijgesteld en wil de wereld overheersen of – als dat niet lukt – te vernietigen. Rogers onderneemt – ondanks dat toestemming geweigerd wordt door kolonel Chester Philips (gespeeld door Tommy Lee Jones) – een reddingspoging en bevrijdt hij hiermee het gehele regiment dat gevangen werd gehouden. Eenmaal onthaald als held begint Captain America de strijd tegen Red Skull (www.fantasize.nl/verdiepend/recensies/gebaseerd-op-woii-captain-america-the-first-avenger/).

HYDRA is een fictieve terroristische organisatie uit de strips van Marvel Comics. De organisatie verscheen voor het eerst in Strange Tales #135. In de originele continuïteit werd de organisatie geleid door de zakenman Arnold Brown, die omkwam toen S.H.I.E.L.D. HYDRA blijkbaar wist te verslaan. HYDRA keerde echter snel weer terug, nu onder leiding van Baron Wolfgang von Strucker. HYDRA’s oorsprong werd later veranderd, en ging terug naar de Tweede Wereldoorlog.
... Ondanks de spelling is de naam niet een afkorting, maar meer een referentie naar de mythologische Hydra. Het motto van de organisatie was dan ook gebaseerd op de legende van de Hydra, die volgens de verhalen twee nieuwe hoofden kreeg voor elk hoofd dat werd afgehakt. Vertaald naar de organisatie hield dat in dat HYDRA na elke nederlaag sterker zou terugkomen. HYDRA’s logo is een doodskop met zes tentakels.... HYDRA's geschiedenis zoals die momenteel wordt getoond in de Marvel continuïteit gaat terug naar het einde van de Tweede Wereldoorlog, en is direct verbonden met de overlevenden van de regeringen van nazi-Duitsland en Japan. Deze overlevenden richtten de eerste versie van HYDRA op, die al snel werd overgenomen door Von Strucker. Hij stuurde de organisatie richting zijn eigen doel: wereldoverheersing. Dit bracht hem al snel in conflict met onder andere Professor X en de toekomstige Magneto.
Naarmate HYDRA meer en meer publiekelijk bekend werd, werd er meer tegen ze ondernomen. Zo was HYDRA’s bestaan een van de redenen dat S.H.I.E.L.D. werd opgericht. Na von Struckers’ “dood” brak de organisatie in verschillende takken, die elk een eigen doel nastreefden. Enkele van deze takken ontwikkelden hun eigen “superagenten”, die uiteindelijk de organisatie verlieten en soms zelfs superhelden werden. Een voorbeeld van zo’n voormalige HYDRA agent is Spider-Woman. Von Strucker keerde uiteindelijk terug en bracht de verschillende HYDRA takken weer samen (https://nl.wikipedia.org/wiki/HYDRA).


Why Captain America: The First Avenger Is Unlike Any Other Marvel Movie
the first Captain America probably would not rank at the top of Marvel’s crop—it’s an incredibly enjoyable movie, but Marvel has released a handful of films since then, that have evolved the company’s style and formula in a more ambitious direction. But The First Avenger still stands out for me because it really did something that none of the Marvel movies have really done, something that resonates as Captain America as a character celebrates his 75th anniversary this month.
The First Avenger embraced its comic book history, rooted in the Golden and Silver Ages of comics, in a way no other Marvel movie really has. That’s not to say that the others have been unfaithful—they’ve taken the spirit of those stories and modernized them, as in Thor or Iron Man. Or in the case of Guardians, taken the basic premise and built something with its own, crazy tone.... Captain America’s legacy as a hero and an idea is far too tied to that back story for it to be an aside in a modern story, and The First Avenger wholly embraces that.
It dives in and celebrates the sort of chipper jingoism and slightly camp innocence of Cap’s first comics—in a world where audiences had been wowed by the all-knowing snark and wit of a man like Tony Stark, The First Avenger takes the risk of presenting a window to a more innocent time in comics, a hero free of that ironic bent that simply wanted to do the right thing. A superhero literally crafted as propaganda and clad in a costume that was pretty much just the American Flag shouldn’t have worked in a post-Iraq-War world, or at least, been a much tougher sell than the likes of Iron Man.... It’s a freshness and innocence helps make Captain America such a great foil to the modern world in The Winter Soldier—and distinguishes him from his snarky opponent in Civil War (http://io9.gizmodo.com/why-captain-america-the-first-avenger-is-unlike-any-ot-1764841171).

In de films zitten veel superhelden zie ook hier: (cast? Civil War)

Is er bier van?


Guys…is there anyone more symbolic of America than this dude? I just freaking love Captain America. I think if he’s looking for a beer to enjoy with his All-American Shoney’s burger (that Bill speculates) and just really stick it to Red Skull while relaxing it has to be Samuel Adams Boston Lager. Screw Budweiser, that’s for Germans looking to make money off of hard working Americans. Captain America wants something that will hit you in the mouth just like his shield and as smooth as Steve Rogers post super solider serum.  Not only will this beer go great with every Avengers Memorial Day cookout, but it supports small business which America thrives on (http://fourletternerd.com/beer-and-super-heroes-who-drinks-what/).

Captain America/Steve Rogers - Anchor Liberty Ale
Patriotic and classic. Two words to describe both Captain America, a superhero that dates back to 1940, Anchor Liberty Ale, a beer from a brewery that was founded in 1896. Given how straight laced and no-nonsense Steve Rogers is, I don't see him reaching for a crazy, barrel-aged monster of a beer. I think he'd want something fairly straightforward and basic, which fits right in line with the balanced American IPA that is Liberty Ale. Plus, let's face it; the guy is completely decked out in red, white and blue, is there really any doubt that he'd go for a beer with an eagle and American flag shield on the artwork? (http://kcbeerblog.blogspot.nl/2012/05/beers-for-avengers.html)

It's not often you get to say you had a drink with Captain America. But walking into the hotel room, you could tell that Chris Evans needs one.
Not that he looked bad – dressed simply in khaki chinos and blue sweater, he's done enough of these press tours to know what works both style-wise and for comfort. But the man looks buggered. Which is understandable when you realise that he'd literally landed in Australia the night before.
...
As the Human Torch and Captain America, he's saved the world more times than I have cooked. He's become a vocal figure in the US political debate. And he can, in his own words, "pour a beer like a ninja" ("You can give me a monster glass, that won't matter – you won't see a bubble".) (www.executivestyle.com.au/avengers-star-chris-evans-talks-trump-whisky-and-pouring-beer-like-a-ninja-gsras5)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten