Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 29 juni 2017

Apeldoorns Robuust


De Apeldoornse Stadsbierbrouwer(ij) is 1 januari 2001 opgericht,
Met als doel het op kleine schaal ontwikkelen van nieuwe bier recepten.
 "Apeldoorns Robuust" 9.6 %  Bier type : Quadrupel .
( Mogelijk het lekkerste bier van het Land)
v.a. eind augustus 2016 te koop bij o.a. Mitra Driessen,'t Fort Apeldoorn. Mitra Sander Pardijs, Vorden.
Gall&Gall Apeldoorn en omgeving.
Slijterij 't Okshoofd Apeldoorn . Slijterij 't Keteltje, Beekbergen (www.stadsbierbrouwerij.nl/, www.stadsbierbrouwerij.nl/2016/07/awa85-pioniers-apeldoorns-bier/).

Voor Westvleteren 12 staan ze in de rij. ...Door dat West-Vlaamse bier heeft Han Velner van de AWA zich laten inspireren. Zijn bier, dat als Apeldoorns Robuust  voortaan door het leven gaat, is door zijn collega-brouwers verkozen tot zogeheten Festival bier. Bier waar je als brouwersclub mee voor de dag kunt komen. Let wel, we hebben het niet over een Westvleteren, maar het geestrijke vocht waarvoor Velner het recept heeft uitgeschreven na het eerst thuis te hebben uitgeprobeerd komt akelig dicht in de buurt van wat ooit eens ’het lekkerste bier van de wereld’ is genoemd. En dan te bedenken dat Velzer pas een jaar of vijf lid is van de AWA en zijn eerste cursus volgde bij Ton Fisser, de uitvinder van het Apeldoornse Stadsbier.... Ton Fisser kent geen jaloezie. Hij is trots op wat eens zijn  pupil was en spreekt van bier van een zeer hoog niveau. En daarmee verwijst hij niet alleen naar het alcoholpercentage van net geen 10 procent. Apeldoornse Robuust staat in de ogen van Ton Fisser model voor het niveau dat de AWA na al die jaren heeft bereikt. ,,En we gaan maar door.’’
Geheimen wil Velner niet prijsgeven. Alleen dat hij onder meer geroosterde mout heeft gebruikt om de intense smaak van Westvleteren te kunnen benaderen. ,,Dat is zo indringend. Je proeft koffie, caramel, chocolade. Ik heb Westvleteren zeker niet gekopieerd. Dat kan niet. Ik heb me erdoor laten inspireren. Het is denk iets toegankelijker. ’ Ton Fisser knikt. ,,Weet je wat het knappe is. Je proeft niet dat het bier zo zwaar is. Ondanks de alcohol blijft het fris. Het plakt niet.’’ (www.apeldoorndirect.nl/stad/awa-schittert-topper-op-bierfestival-20160826/).

Apeldoorns Robuust
Land Nederland
Plaats Apeldoorn
Brouwerij Apeldoornse Bierbrouwer Gilde AWA '85
Huurbrouwerij De 3 Horne, Kaatsheuvel
Type Abdijbier
ABV 9,6%

Kleur Oudbruin
Geur Fruitig, moutig
Smaak Hout, vanille, karamel
05 december 2016 - Het etiket vermeld dat dit een abdijbier betreft. Als bierkenner, en dat zijn de brouwers van de Apeldoornse Bierbrouwer Gilde, weet je dat dat een ruim begrip is en eigenlijk alléén bedoelt voor bier dat binnen een abdij gebrouwen is. Dit kunnen allerlei verschillende bierstijlen zijn. Dus wat voor bier is dus, geachte brouwers? Als ik het bier in het glas schenk dan valt de oud bruine kleur direct op, de link met een dubbel is direct gelegd, maar ook een quadrupel zou nog steeds tot de mogelijkheden behoren. Ook de optie  van een herfstbock of winterbier staat nog open. Proeven dan maar, misschien geeft dat meer inzicht. Het bier is niet al te romig in z'n mondgevoel maar dunnetjes is hij zeker niet. De najaarssmaken van hout, vanillen en karamel zijn mooi in balans met de licht moutige smaak. Het bier heeft licht kruidig karakter waardoor de link met een najaarsbier weer sterker wordt. Ik vind het lastig om dit bier direct in een hokje te plaatsen. Blijkbaar de brouwers ook, want waarom zou je je bier anders een abdijbier noemen? Als je op internet kijkt wordt hij al vrij snel als quadrupel gecategoriseerd. Ik heb er vrede mee. Het is een lekker bier met een spanned karakter en er zijn genoeg smaken te ontdekken (www.znhr.nl/apeldoorns-robuust.html).

Tja, hoe zal ik het omschrijven? Ik vond het een dun bier. deed me denken aan porter, maar dunner, wateriger. Zeker geen abdijbier dubbel. De geur is alcoholerig. De kleur is mooi donkeramber. De smaak en het mondgevoel doen mij denken aan de bieren van Bierbrouwerij Mommeriete. Geen idee, waarom... De 9% proef je eigenlijk niet. Waarom zou je een bier zo zwaar maken als het vervolgens niet opvalt? De smaak is okee, de afdronk is samen met de nasmaak waterig. Nee dit is geen volmonidg bier. De smaken zijn wel gebrande mout, weinig bitter, weinig zoet, milde carbonatie. op zich een prima bier, maar door het etiket had ik wat meer verwacht. Zwaar is voor mij niet enkel meer alcohol%, maar ook smaak... en die mist bij mij een beetje. Overigens is abdijbier in België wel een erkende beschermde naam... Jammer dat ze daar in Apeldoorn geen rekening mee houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten