Translate

Zoeken in deze blog

zondag 18 juni 2017

1456 1815 - 2015 2017

Waterloo Strong Dark (8%) van Anthony Martin stond op een verjaardag... Dat zie je niet vaak! Ik kende het bier van Waterloo wel.

Ik dronk het donkere bier uit zo een rank glas van Wieckse Witte. Dat heb je nu eenmaal op feestjes, het gaat meer om de gezelligheid dan het juiste glaswerk. Het bier zag er helder bruin uit en had een lichte koolzuurprikkeling en de moutbitterheid was goed te proeven. Je merkte de alcohol ook wel. Ik pareerde het bier met nootjes en een blokje kaas.

Op het etiket zie je en stel ruiters die over de naam van het bier springen. Aan de zijkant staat wat tekst: 'Craft beer  brewed since 1456. Recognised in 1815 for giving "Strength" and "Courage" during the battle of Waterloo, it's old style brewing gives this strong dark beer a powerful, spicy taste.'

Goh, een recept uit 1456. Dat is oud. Ik betwijfel of ze het ononderbroken hebben gebrouwen.

For almost a century now, three generations of "The Finest Drinks Company” have offered a fabulous voyage into the world of truly amazing drinks.
Thanks to a unique blend of English tradition, Belgian savoir-faire and a hint of daring, our special beers are treasures that we just want you to discover !
Set sail on a voyage of discovery wth "The Finest Beer Company" (http://anthonymartin.be/en/our-beers/)

John Martin (geboren in 1886 te Newmarket, Groot-Brittannië) vestigt zich in 1909 in Antwerpen.
Lancering van Schweppes Indian Tonic, de Globe-li­monades en invoer van de eerste Engelse bieren.
In 1912 wordt John Martin de officiële invoerder van Guinness en van Bass Pale-Ale. In 1993 worden de artisanale brouwerij Timmermans (Lambics) en de Bourgogne des Flandres opgenomen in de groep. In 2001 wordt de brouwerij Timmermans volledig gerenoveerd. De traditionele bieren van Waterloo worden in 2014 worden de Finest Beers Selection opgenomen.
(http://anthonymartin.be/nl/historiek/geschiedenis/van-1950-tot-2000/, http://anthonymartin.be/nl/historiek/geschiedenis/van-2000-tot-2009/ en http://anthonymartin.be/nl/historiek/geschiedenis/van-2009-tot-vandaag/).  Tussen 1456 en 2014 zitten heel wat jaren.

Inderdaad, op de vooravond van de feestelijkheden rond de Slag van Waterloo, beslist Adrien Desclée (General Manager van de brouwerij van
Waterloo) met zijn gamma bieren « Bière de Waterloo » « Brussels Fruit Beer » en « Blanche des Moines « onze gamma te vervoegen (http://anthonymartin.be/nl/nieuws/op-de-vooravond-van-de-tweehonderdste-verjaardag-van-de-slag-van-waterloo-weet-biere-de-waterloo-zijn-kamp-te-kiezen/).

De brouwerij Waterloo is zeker veel ouder dan de naam van het historische feit waaraan men haar verbindt. In de middeleeuwen, in 1456 om precies te zijn, zag de brouwerij het daglicht onder de naam “Brasserie du Marché” in Eigenbrakel. Niet minder dan tweehonderd brouwerijen (vaak met een zeer lokale of zelfs familiale productie) waren actief op dat grondgebied, waardoor er sterke concurrentie bestond.
Het bruine bier van Waterloo, dat oorspronkelijk de “Prima” werd genoemd, was een rijk bier door zijn dubbele gisting en stond bekend om zijn zuivere water, de kwaliteit van zijn mout en de zachtheid van zijn hop. Het bier werd beschouwd als een drank die geneeskundige krachten bezat, omdat het extra energie gaf aan herstellende zieken en de soldaten een portie moed bezorgde.
Het zal dus niemand verbazen dat de hertog van Wellington zijn troepen aan de vooravond van de bekende veldslag vlak bij de brouwerij legerde om zijn soldaten dat hergiste bruine bier te kunnen geven, dat zo sterk deed denken aan de stout en dat hen kracht en moed bezorgde voor de heftige dag die komen zou. Met die overwinning op 18 juni 1815 was meteen ook de legende van de Waterloo geboren.
Toch blijft het merkwaardig hoe de Slag bij Waterloo bij velen vooral het beeld van Napoleon oproept. Hoewel hij als verliezer uit de veldslag kwam, bleef hij als mythe overeind. Daarom bracht Brasserie du Marché in 1965 voor de 150ste verjaardag van de veldslag een bier op de markt dat hij “Napoleon” doopte en niet “Wellington”.
Nadat de historische brouwerij in 1971 de deuren sloot, werd ze in het begin van de 21e eeuw overgenomen door gepassioneerde investeerders die de oude recepten van de bieren van de Brasserie du Marché opnieuw lanceerden: de bruine Waterloo, natuurlijk, maar ook de blonde Waterloo.
De Waterloo is sinds kort toegetreden tot de prestigieuze Finest Beer Selection door zijn opname in de groep John Martin, die erop gericht is om de reputatie van de Brabantse brouwkunst in ere te houden en de knowhow van de lokale microbrouwerijen te valoriseren. Voor de Waterloo is het een erkenning van zijn originaliteit en zijn artisanale kwaliteiten, maar vooral ook een duurzaamheidsgarantie en een opstap naar een grotere bekendheid bij liefhebbers van fijne speciaalbieren (http://anthonymartin.be/nl/nieuws/waterloo-is-geen-treurig-bier/).


Een beslissende veldslag
De slag bij Waterloo is de geschiedenis ingegaan als een van de meest verschrikkelijke veldslagen die definitief een einde bracht aan het napoleonitische tijdperk.
Volgend jaar zal niemand naast de datum van 18 juni 1815 kunnen kijken bij de tweehonderdste verjaardag van die symbolische en bloedige confrontatie, waarbij 38 000 mensen het leven lieten in de uitgestrekte vlakten rond Waterloo.
In werkelijkheid vonden de gevechten op een veel groter territorium plaats dan het gebied rondom de Mont-Saint-Jean, want er werd ook gevochten in de omgeving van Waver, Genappe en Eigenbrakel op de as tussen Brussel en Charleroi. Meer dan 130 000 soldaten gingen gedurende drie dagen de strijd aan op de uitgestrekte (en modderige) vlaktes van Brabant. Maar vandaag de dag is het vooral de stad Waterloo die de aura van die historische periode naar zich toetrekt, dankzij de beroemde Leeuw van Waterloo, die herinnert aan de overwinning van de Engelsen (die nochtans geholpen werden door de Duitsers, de Hollanders, de Spanjaarden …) tegen de “Kleine Korporaal” die heel Europa had laten beven. Die gebeurtenis zorgde voor een grondige hertekening van de kaart van het continent en vooral ook van ons land, dat tijdens het Congres van Wenen onder Hollands bewind geplaatst werd tot aan de revolutie in 1830 (http://anthonymartin.be/nl/nieuws/waterloo-is-geen-treurig-bier/).

De herinnering van de slag werd bewust levend gehouden. Willem I, koning der Nederlanden, riep het slagveld uit tot een monument dat behouden moest worden voor de generaties. Nog altijd mag de glooiing van het landschap niet verstoord worden om het oorspronkelijke slagveld te bewaren. Een uitzondering werd gemaakt voor het monument van de Leeuw van Waterloo: een 45- meter hoge heuvel (www.isgeschiedenis.nl/nieuws/slag-bij-waterloo-als-erfgoed/). En dus ook een bier:

De microbrouwerij van Waterloo gebruikt de meest performante productiemiddelen, waardoor ze brouwsels tot 10 hl aankan. De kookketel heeft een variabele bodem, die op maat kan worden aangepast naargelang het product. De installatie heeft alle troeven van de grote gespecialiseerde installaties voor bieren van hoge gisting. Het brouwproces wordt permanent gevoed door twee warmwaterketels en verloopt in één enkele fase. Alle vereiste stappen zijn er: van het ontwerp tot de rijping van het bier. De brouwsels verlaten nooit hun circuit, zodat ze in de beste omstandigheden en onder strenge controle kunnen gisten (http://waterloo-beer.com/nl/brouwerij/). De productie van de bieren van Waterloo werd niet aan de eerste de beste toevertrouwd. Twee jonge brouwers onder leiding van meesterbrouwer Willem Van Herreweghen hebben het lot van deze producten in handen. Thomas Vandelanotte heeft een jarenlange ervaring, onder meer bij de brouwerij Timmermans. Dit duo voegt authenticiteit, vitaliteit en kwaliteit toe aan de bieren van Waterloo, die beladen zijn met een belangrijke bladzijde van de geschiedenis. Zij worden bijgestaan door Edward Martin, de achterkleinzoon van John Martin, die als het ware geboren is tussen de biervaten. Hij ziet nauwlettend toe op de hoge kwaliteit van de producten (http://waterloo-beer.com/nl/brouwerij/#brewing_process).

Waterloo is een bier dat met liefde wordt gebrouwen in de Ferme de Mont-Saint-Jean, de boerderij waar tijdens de Slag bij Waterloo het beroemde veldhospitaal van de Engelsen ondergebracht was. Dit bier van topkwaliteit is meer dan ooit een symbool van authenticiteit, vakmanschap en moed. In 1815 kregen de troepen tijdens de wereldberoemde veldslag bier van hoge gisting voorgeschoteld, want dat zou hen kracht en moed geven om ten strijde te trekken. Twee eeuw later zijn Anthony Martin en Adrien Desclée trots om dit historische moment nieuw leven te mogen inblazen door dit lokale kwaliteitsbier opnieuw te brouwen met respect voor het oorspronkelijke recept: Waterloo, het bier van de moed!
...
Het Waterloo-gamma bestaat uit bieren met hoge gisting die met liefde gebrouwen worden in België, op basis van de beste natuurlijke ingrediënten. Waterloo Triple Blond en Waterloo Strong Dark zijn de twee belangrijkste bieren en zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Exclusieve seizoensbieren zoals Waterloo Cuvée Impériale en Waterloo Récolte vervolledigen het aanbod (http://waterloo-beer.com/nl/).

Het Waterloo-gamma, de overwinning van de smaak
Zonder vooruit te lopen op de verschillende ideeën voor de tweehonderdste verjaardag van de slag van Waterloo, is het in ieder geval een feit dat deze microbrouwerij bekendstaat om zijn knowhow en productengamma, waarvan de productie bewust artisanaal wordt gehouden.
...
De Waterloo Double 8 Dark, met dubbele gisting: Pittiger dan zijn blonde zus, met rijke en kruidige aroma’s en een sterke, licht gekarameliseerde smaak door het gebrande mout. Met een mooie donkere kleur en een dicht, zacht schuim, is het bier ideaal voor glorierijke momenten. Het gaat uiteraard zeer goed samen met kazen (met een voorkeur voor smeuïge soorten), maar ook met sushi (http://anthonymartin.be/nl/nieuws/waterloo-is-geen-treurig-bier/).

 Product Description
The nose of this beer has striking hints of coffee that are underpinned by a robust but well-disciplined character. The flavour emerges gradually on the tongue, reminding us of the courageous offensives of the soldiers in the Battle of Waterloo. It is strong and reassuring with a heavenly syrupy finish in the throat. Your well-earned reward at the end of a busy day (http://anthonymartin.be/en/our-beers/waterloo/waterloo-strong-dark/-26-95/).

Uit de strip op http://waterloo-beer.com/nl/extras/ maak ik op dat ze ten tijde van de slag bij Waterloo het bier al dronken. Volgens de bronnen zou het bier stammen van een brouwerij Brasserie du Marché in Eigenbrakel die stamt uit 1456. Brasserie du Marché sloot in 1971. Anthony Martin kocht het merk in 2013 en verwierf in 2014 de hoeve van Mont-Saint-Jean, waar Wellington destijds zijn veldhospitaal had,  om het bier er te brouwen.

Ja, als ik het zo lees klinkt het erg authentiek. Het recept is: water, gerstemout, mais, suiker, geroosterde gerst, hop, gist, mout.... Bijzonder eigenlijk... Een recept uit 1456?

Mais komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar het gewas door de oorspronkelijke bewoners veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. ...Columbus, die in 1492 Amerika ontdekte, heeft de maisplant meegenomen naar Spanje, waar het gewas direct goed gedijde. Voor het koudere klimaat hebben de Europeanen de mais zelf verder veredeld, waarna de plant het in koudere gebieden ook steeds beter ging doen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mais). Dus hoe kan een recept uit 1456 een plant bevatten die in 1492 pas naar Europa kwam?  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten