Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 11 mei 2017

Tre Fontane

De Abdij Tre Fontane (Latijn: Abbatia trium fontium ad Aquas Salvias; Italiaans: Abbazia delle Tre Fontane) is een trappistenabdij, gelegen in Rome, ten zuiden van het stadscentrum.
De abdij is gekend omwille van de lammeren waarvan de wol gebruikt wordt om het pallium te weven van nieuw aangestelde metropolieten. De paus zegent de lammetjes op 21 januari, de feestdag van de Heilige Agnes en overhandigt de gezegende pallia aan de nieuwe dragers op 29 juni, het Hoogfeest van de Heilige Petrus en Paulus.
Sinds 11 mei 2015 is de abdij ook gekend als brouwerij van het Tre Fontane trappistenbier. Die datum werd het label van Authentic Trappist Product (ATP) door de Internationale Vereniging Trappist aan de Tre Fontane van de abdij gegeven, een blonde trappist met een alcoholpercentage van 8,5%.[1] Het is zo het elfde officiële trappistenbier ter wereld en het eerste Italiaanse bier dat die eer te beurt valt.
De abdij van Tre Fontane produceert behalve bier ook olijfolie, honing, chocolade en likeur.
Op het domein van de abdij zijn drie kerken aanwezig.
Chiesa (della decapitazione) di San Paolo alle Tre Fontane[bewerken]
San Paolo alle Tre Fontane is een kerk ter verering van de apostel Paulus, volgens de legende gebouwd op de site waar Paulus in opdracht van keizer Nero onthoofd werd en aldus martelaar werd. Zijn hoofd botste volgens de overlevering na de decapitatie drie maal op de aarde, alwaar telkens een nieuwe bron ontstond. Deze drie bronnen zijn nog in het domein te bezichtigen. Sinds 2010 is deze kerk de titeldiaconie van kardinaal-diaken Mauro Piacenza. De huidige kerk werd gebouwd in 1599 naar een ontwerp van de Italiaanse architect Giacomo della Porta in opdracht van kardinaal Pietro Aldobrandini.
Chiesa di Santa Maria Scala Coeli[bewerken]
Deze kerk, ter verering van de Heilige Maria, zou gebouwd zijn op de plaats van de gevangenis waar de apostel Paulus in afwachting van zijn berechting werd opgesloten. Ook deze kerk, gebouwd van 1582 tot 1584 werd ontworpen door Giacomo della Porta. De kerk werd in november 2002 door paus Johannes-Paulus II officieel naar aanleiding van een bezoek van de patriarch van de Roemeens-orthodoxe Kerk Teoctist Arăpașu aan Rome, ter beschikking gesteld van de Romeinse aanhangers van de Roemeens-orthodoxe Kerk.
Chiesa abbaziale dei Santi Anastasio e Vincenzo[bewerken]
De derde kerk op het abdijdomein is de abdijkerk, ter verering van de Heilige Anastasio il Persiano en de Heilige Vincentius. De huidige kerk is 12e-eeuws.
De Benedictijnerabdij bij de Anastasiokerk werd sterk gesteund door Karel de Grote en kon onder meer rekenen op de pachtopbrengsten van het Isola del Giglio, Orbetello en 11 omliggende dorpen, over welk gebied de abdij actief was als territoriale abdij en de abt heerste als abbatia nullius.
In de 10e eeuw werd de abdij ter beschikking gesteld van de orde van Cluny. Paus Innocentius II ontnam deze orde evenwel de abdij in 1140 en stelde ze ter beschikking van Bernardus van Clairvaux die aan cisterciënzers van de abdij van Clairvaux het beheer van de abdij overgaf, en meer specifiek aan zijn vriend, abt Bernardo Pignatelli, de abt die vijf jaar later gekozen werd als paus Eugenius III (https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_Tre_Fontane).

Abbey of Tre Fontane
Via Acque Salvie, 1
I-00142 – Roma ITALY
www.abbaziatrefontane.it
The Trappist monastery of Saints Vincent and Anastasius, located in Rome at the heart of Christianity, became a member of the International Trappist Association (ITA) in 2014.
Monastic life in this place goes back to the first centuries of Christianity.  After 1870 the monks planted a great deal of eucalyptus to combat malaria.
In 2015, the monks of Tre Fontane set up a microbrewery for brewing a beer with the aroma of eucalyptus. They also produce and sell olive oil, various kinds of honey (flower, acacia, and eucalyptus), a large assortment of chocolates, and Trappist liqueur.
The Monastery Store is open daily on weekdays. Besides Tre Fontane's own products, they also sell products from other Italian Trappist monasteries: Vitorchiano, Valserena and Frattocchie (www.trappist.be/nl/pages/abdij---tre-fontane).

Complesso dell’Abbazia Tre Fontane
Via di Acque Salvie, Rome.
www.abbaziatrefontane.it
De abdij Tre Fontane, amper bekend bij toeristen, al zal daar nu wel snel verandering in komen, werd pas in 2014 lid van de internationale trappistenvereniging. De paters bouwden in hetzelfde jaar hun brouwerij uit. De installatie en brouwketels arriveerden eind vorig jaar. In februari van dit jaar waren de paters, bijgestaan door adviseurs en brouwmeesters van andere abdijen, hun eerste bier al aan het brouwen.
Bezoekers van Tre Fontane konden al langer terecht in een abdijwinkeltje voor ondermeer olijfolie, honing, confituur, chocolade, likeur en andere producten. De beslissing om bier te brouwen is puur economisch. Door de groei van de stad Rome worden alsmaar meer gronden van de abdij ingenomen. Vroeger leefden de paters uitsluitend van landbouw en fruitteelt. Om financiële redenen werden in verleden weleens gronden verkocht. Nu wordt gevreesd dat de toenemende verstedelijking uiteindelijk nefast zal zijn voor de leefbaarheid van de abdij.
De paters ontwikkelden zelf een uniek recept voor hun trappist. Tre Fontane is een bier met hoge gisting en heeft een alcoholpercentage van 8,5 vol. %. Het bier heeft een heel lichtzoete afdronk, een beetje fruitig zelfs, waarin je ook eucalyptuskruid doorproeft dat dankzij haar verzachtende toets zorgt voor een zuivere en frisse smaak. De bitterheid van de hop houdt het geheel in evenwicht. De abdij is gekend voor zijn eucalyptus (https://romenieuws.wordpress.com/2015/05/20/eerste-italiaanse-trappist-komt-uit-rome/)


De abdij Tre Fontane werd in 2014 lid van de Internationale Vereniging Trappist (IVT).
Stilaan ontwikkelden de broeders van Tre Fontane plannen voor het opzetten van een microbrouwerij binnen de abdijmuren. Hiervoor deden ze beroep op de know-how en het advies van de IVT.
Begin 2015 heeft Abdij Tre Fontane een aanvraag ingediend voor de toekenning van het collectief figuratief merk ‘Authentic Trappist Product’ voor het bier waarvan zij zelf de receptuur heeft ontwikkeld. Zoals de procedure het voorschrijft legde een vertegenwoordiging van de IVT een plaatsbezoek af. Op de kwaliteitsaudit volgde een gunstig advies.
Op 4 mei [2015] hebben de leden van de Algemene Vergadering van de IVT het nieuwe product officieel gedegusteerd. Daarna volgde de stemming door de leden van de Raad van Bestuur : het label ‘Authentic Trappist Product’ werd toegekend aan het nieuwe trappistenbier! Het is voor de broeders van Tre Fontane de spreekwoordelijke kers op de taart na het succesvol doorlopen van een lange procedure (www.trappist.be/nieuwsbrief/briefitem.cfm?BriefID=20&ArtID=51&taal=nl).


Laudate Dominum! Prijs de Heer! Er is heuglijk nieuws voor bierliefhebbers. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) heeft immers zopas een nieuw bier toestemming gegeven om de prestigieuze naam ‘trappist’ te dragen. Verrassend: het bier wordt gebrouwen in … Rome! Meer bepaald in de abdij Tre Fontane gelegen in een groene long aan de rand van de stad, in de buurt van de basilica San Paolo fuori le Mura. De huidige abdij wordt sinds 1868 bewoond door de paters Trappisten, maar de oorsprong gaat terug tot de 7de eeuw na Christus. In deze abdij wordt voortaan de ‘Triple Tre Fontane’ gebrouwen, het eerste trappistenbier van Italiaanse makelij en het elfde bier ter wereld dat de naam trappist mag dragen.
De monniken van Tre Fontane waren al vele decennia in Rome en omstreken bekend als producenten van chocolade en van een eucalyptuslikeur die zeer gesmaakt wordt als digestief na een copieuze maaltijd. Het brouwen van bier is een recente activiteit. Ze is als het ware bij toeval begonnen. Vier jaar geleden werd in een oude kelder onder de abdij een recept teruggevonden van Franse monniken afkomstig van de abdij van La Trappe in Normandië. Die monniken waren naar Italië afgereisd om hun broeders te helpen met het droogleggen van moerassen om de malaria te bestrijden. Op de drooggelegde gronden werden na 1870 massaal eucalyptusbomen geplant. Vorig jaar gaf de abt zijn zegen aan de brouwerij die ondertussen binnen de abdijmuren was opgericht. Hij sprak de wens uit om een volwaardig trappistenbier te brouwen op basis van het in de kelder aangetroffen, oude recept. En zo geschiedde. Nauwelijks een jaar later heeft het bier, na uitgebreid te zijn geproefd en getest, de felbegeerde kwalificatie als trappistenbier op zak.
De opbrengst van het bier zal door de Romeinse monniken worden gebruikt voor het onderhoud van het monumentale abdijcomplex en voor goede doelen (http://cosiddetto.be/blog/detail/de-nieuwste-trappist-wordt-gebrouwen-in-rome).

Tre Fontane eerste officiële Italiaanse trappist
Het Italiaanse bier Tre Fontane is nu officieel een trappistenbier. Wereldwijd zijn er nu elf trappisten beschikbaar. Dat meldt de Internationale Vereniging Trappist (IVT).
De trappist is vernoemd naar de gelijknamige abdij in Rome en is het eerste Italiaanse bier dat aan de lijst met trappisten wordt toegevoegd. Naast bier worden er in de abdij van Tre Fontane ook olijfolie, honing, chocolade en likeur geproduceerd. De monniken dienden begin dit jaar een aanvraag in bij het IVT voor de toekenning van het trappistenlabel aan Tre Fontane. Na een officiële degustatie en een bezoek aan de abdij werd het bier onlangs erkend als ‘Authentic Trappist Product’.
Tre Fontane heeft een alcoholpercentage van 8,5 procent en het is een bier met een hoge gisting. De mild-zoete afdronk heeft het bier te danken aan het eucalyptuskruid dat volgens het IVT de smaak zuivert en verfrist. Jaarlijks wordt er zo’n 2.000 hectoliter van Tre Fontane gebrouwen. Het bier is verkrijgbaar in de winkel van de abdij en in enkele horecazaken in Rome (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150512_01677481).


De monniken van Tre Fontane  (vertaald Drie Fontijnen, erg toepasselijk) brouwen een bovengistend bier met 8,5% alcohol. Het goudkleurige bier schijnt een zoete en kruidige smaak te hebben door het gebruik van eucalyptus wat in balans gebracht wordt door de hop. Verder zou het een redelijk droge afdronk en een hoog koolzuur gehalte hebben. Het bier wordt afgevuld in 33cl en 75cl flessen en is verkrijgbaar bij de abdijwinkel en een handjevol horecagelegenheden in Rome. Een uitdaging erbij voor de liefhebber die alle trappistenbieren geproefd moet hebben. Er wordt slechts 1000 hectoliter per jaar gebrouwd.
In de Abdij wordt verder ook nog olie en chocolade geproduceerd (http://biernetwerk.nl/italiaanse-tre-fontane-erkend-als-11e-trappist/).


Italiaanse Trappist
Tre Fontane is een bier met hoge gisting en heeft een alcoholpercentage van 8,5 procent. Het bier heeft een ‘mild-zoete afdronk die wordt veroorzaakt door het eucalyptuskruid dat de smaak zuivert en verfrist. Tijdens het brouwproces worden Eucalyptus bladeren toegevoegd wat het Tre Fontane bier één van de weinige trappistenbieren met ongebruikelijke ingrediënten maakt. ‘De bitterheid van de hop houdt deze zoetheid in evenwicht (https://trappistenshop.com/home/English/products.ehtml/
products/tre-fontane-33-cl.html).
Tre Fontane is een bier met hoge gisting en heeft een alcoholpercentage van 8,5 procent. Het wordt gebrouwen volgens het recept van de monnikengemeenschap van Tre Fontane. Het bier heeft een ‘mild-zoete afdronk die wordt veroorzaakt door het eucalyptuskruid dat de smaak zuivert en verfrist’, aldus het IVT. ‘De bitterheid van de hop houdt deze zoetheid in evenwicht’, klinkt het (www.standaard.be/cnt/dmf20150511_01674394).


Sinds 2015 wordt er in Zuiden van Rome, in de de Abdij Tre Fontane ("3 fonteinen") trappistenbier gebrouwen. Blond, met een alcoholpercentage van 8,5%. Het is zo het elfde officiële trappistenbier ter wereld en het eerste Italiaanse bier dat die eer te beurt valt. De abdij van Tre Fontane produceert behalve bier ook olijfolie, honing, chocolade en likeur. Op 11 mei 2015 werd het bier van de Tre Fontane Abdij officieel erkend als trappistenbier (www.wijnwarenhuis.be/over-...mailid-55-italiaanse-trappist-nederlandse-erkenning-voor-serre-vinitaly-2016-highlights?tmpl=component).
Tre Fontane wordt gebrouwen in de gelijknamige abdij in Rome. Het is het elfde officiële trappistenbier ter wereld maar het eerste dat in Rome gebrouwen wordt.... "Tre Fontane heeft een alcoholpercentage van 8,5 procent en het heeft een eucalyptus geur en smaak. De trappist wordt enkel geschonken in enkele horecagelegenheden in Rome en in de winkel van de abdij. Maar ook daar weet je nooit zeker of het aanwezig zal zijn aangezien er slechts duizend hectoliter per jaar van gebrouwen wordt. Vanuit de abdij werd duidelijk gecommuniceerd dat de trappist niet geëxporteerd wordt", weet Kevin De Rouck (www.hln.be/regio/nieuws-uit-berlare/eersten-met-italiaanse-trappist-a2368044/).


In totaal zijn er nu elf officiële trappistenbieren: Orval, Achel, Chimay, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (alle uit België), La Trappe en Zundert (beiden uit Nederland), Spencer (Verenigde Staten) en Engelszell (Oostenrijk). Nu is er dus ook de nieuweling Tre Fontane uit Italië. Ook Frankrijk heeft een trappistenbier, Mont des Cats. Dat mag echter het officiële logo Authentic Trappist Product niet dragen omdat het niet in de eigen abdij wordt gebrouwen, maar in Chimay (https://romenieuws.wordpress.com/2015/05/20/eerste-italiaanse-trappist-komt-uit-rome/).

Ik heb ze volgens mij allemaal een keer op. Spencer weet ik niet zeker overigens... volgens mij was er toen enkel een leeg proefflesje...


Tre Fontane kocht ik in België en na een dagje rust proefde ik het 33 cl flesje van 5 euro. Het bier smaakte koud (misschien te koud?) en wat mij betreft licht moutig en beetje (te) zuur.

Wat vinden anderen?

Dit bier van hoge gisting wordt gebrouwen volgens het recept van de gemeenschap van trappistenmonniken van Tre Fontane.
Het heeft een diepgouden kleur met een uitgesproken, enigszins fruitige smaak.
Deze fruitige toets in de mond wordt geaccentueerd door het eucalyptusaroma.
De bitterheid van de hop houdt de zoetheid in evenwicht en het hoge koolzuurgehalte zorgt voor een aangenaam droge finale op het gehemelte.
De mild-zoete afdronk wordt veroorzaakt door het eucalyptuskruid dat dankzij haar verzachtende toets, de smaak zuivert en verfrist.
Het bier geeft een lichte indruk, maar heeft toch een behoorlijke ‘body’.
Het hoge alcoholpercentage voegt een geraffineerde, warme beleving toe aan de verzachtende accenten van de eucalyptus (www.trappist.be/nl/pages/trappistenbier-tre-fontane).

De kleur vind ik een lastige om te bepalen. Samen met mijn vrouw heb ik gekozen voor de kleur ‘troebel oranje’. Wat mij direct opvalt is de dunne schuimlaag, die het bier echter mooi bedekt. De schuimkraag blijft mooi tot de laatste slok. Als het bier eenmaal inschonken is, komt de karakteristieke geur van eucalyptus vrij.
Het bier is van hoge gisting en bevat 8,5% alcohol. Het heeft een frisse afdronk. Dit bier is zoals een Belgische tripel hoort te zijn. Zoals ik al rook, proef ik eucalyptus. Dit kan mij echter niet bekoren. Deze bijzondere smaak blijft naar mijn mening te lang hangen, wat ik erg jammer vind. Het bier is daardoor nogal uit balans. De eucalyptus geeft het bier wel een frisse smaak. Het bier zit verder goed in elkaar. Het is redelijk zoet, maar de bitterheid van de hop brengt de zoetheid goed in balans.
We hebben hier geen hoogvlieger. Het bier zit prima in elkaar, maar is niet bijzonder, ondanks de eucalyptus. Een leuk bier om een keer te proberen, maar ook niet meer dan dat. Tenzij je van eucalyptus houdt (http://biernetwerk.nl/tre-fontane-de-nieuwe-trappist/).

Tre Fontane! Die heb ik toevallig ook op. Een bijzonder bier dat nergens mee te vergelijken is (dit zeg ik als bierliefhebber, niet als kenner). Voor een trappist eigenlijk vrij fris en fruitig. Qua geur deed hij wat denken aan Heineken H41 (www.musicmeter.nl/forum/14/944).

De zoetigheid herken ik niet. De eucalyptus heb ik evenmin opgemerkt, net zoals de H41geur... Ik vond het eigenlijk een beetje tegenvallend bier...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten