Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 10 mei 2017

Timmermans Tradition Blanche Lambicus


De Timmermans Tradition Lambicus Blanche is een absoluut unicum. Het bier wordt vervaardigd op basis van lambiek, waarop hetzelfde brouwproces wordt toegepast als voor bieren op basis van mouttarwe. Doordat accenten als koriander of gedroogde sinaasappelschil worden toegevoegd, krijgt het bier een fruitige, lichte, heerlijk troebele en subtiel "kruidige” smaak (www.biernavigatie.nl/timmermans/lambicus-blanche/).

Een mooie combinatie van een spontaan gegiste lambiek en een witbier. Door toegevoegde accenten van koriander en gedroogde sinaasappelschil een frisse en kruidige smaak. De licht zure smaak van een lambiek wordt afgewisseld door een zoetje van het witbier (www.bierenzo.nl/timmermans-lambicus-blanche).

Alcoholpercentage: 4,5%
Kleur: Blond Troebel
Gisting: Spontaan
Type: Wit
Temperatuur: 4° – 6°
Formaat: 18cl + 37,5cl
Productbeschrijving
De Timmermans Tradition Blanche Lambicus is een absoluut unicum. Het bier wordt vervaardigd op basis van lambiek, waarop hetzelfde brouwproces wordt toegepast als voor bieren op basis van mouttarwe. Doordat accenten als koriander of gedroogde sinaasappelschil worden toegevoegd, krijgt het bier een fruitige, lichte, heerlijk troebele en subtiel “kruidige” smaak. Ideaal wordt dit bier gedronken in een stenen pot.
Smaak …
Een uniek blond bier, gebrouwen volgens de tradities van de landbouwers in het Pajottenland, die de lambiek met tarwe verrijkten. De smaak is lichtjes zuurachtig en wordt afgewisseld met een verrassend zoet tintje (http://anthonymartin.be/nl/onze-bieren/timmermans/timmermans-blanche-lambicus/-3-42/).

Timmermans Lambicus Blance is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door Brouwerij Timmermans (sinds 1993 eigendom van brouwerij John Martin) te Itterbeek.
Brouwerij Timmermans brouwt reeds meer dan 300 jaar lambiek.[2] Echte lambiek wordt slechts gebrouwen in een cirkel van 15 km rond Brussel.[3] De brouwerij is een van de tien leden van de Hoge raad voor ambachtelijke lambikbieren (Hora).[4] Ook Timmermans Lambicus Blanche is, anders dan andere witbieren, gebaseerd op lambiek.
Timmermans Lambicus Blanche is een witbier met een alcoholpercentage van 4,5%. Het bier is gebaseerd op lambiek en krijgt een fruitige smaak door toevoeging van koriander en gedroogde sinaasappelschil (https://nl.wikipedia.org/wiki/Timmermans_Lambicus_Blanche).



Brewery: Brouwerij Timmermans-John Martin N.V.
Country: Belgium
ABV: 4.5%
Style: Belgian Witbier
Brewer Description: (from website) There is no other beer like Timmermans Tradition Blanche Lambicus anywhere in the world because it is the only white lambic beer. By adding spices such as coriander and dried orange zest, a light, fruity beer is created. It is subtly spicy and deliberately made cloudy. Should ideally be drunk from an authentic stoneware pot.
Intro: A 375ml corked and caged bottle with a cork date of 2015 and best before date of 10th May 2017. Poured into a d’Achouffe tulip glass.
Appearance: It poured a cloudy golden yellow colour with a two finger bubbly white head that dissipated quickly but left great lacing.
Aroma: Lightly funky, candy sweetness, orange, orange peel, lemon and hints of mango and pineapple.
Taste: Orange peel and honey sweetness is surrounded by a touch of lemon, light sourness and light funkiness.
Mouthfeel: Crisp, light bodied with moderate to high carbonation.
Overall: It’s overly sweet in my opinion, but has a nice aroma. The taste is actually fine but I would have preferred it if the sweetness was toned down or even soured (https://anotherdreamytraveller.com/2016/10/05/timmermans-tradition-blanche-lambicus/).


Wat mij opvalt aan het etiket naast het zeilschipje van Anthony Martin is de mol op het halsetiket:
Een familietraditie: Op enkele kilometers van het centrum van Brussel, in Itterbeek, brouwt Timmermans al 300 jaar lang de Gueuze Lambic, sinds 1702. De brouwerij was toen gekend onder de naam Brouwerij « De Mol ». Timmermans behoudt zijn authenticiteit en vakmanschap terwijl het geniet van het unieke expertise van Anthony Martin’s “Finest Beer Selection”, waartoe de brouwerij al sinds 1993 behoort (http://anthonymartin.be/nl/brouwerij-timmermans/).

Een familietraditie: Op enkele kilometers van het centrum van Brussel, in Itterbeek, brouwt Timmermans al 300 jaar lang de Gueuze Lambic, sinds 1702. De brouwerij was toen gekend onder de naam Brouwerij « De Mol ». Timmermans behoudt zijn authenticiteit en vakmanschap terwijl het geniet van het unieke expertise van Anthony Martin’s "Finest Beer Selection”, waartoe de brouwerij al sinds 1993 behoort.
Begin 20ste eeuw wijzigde Paul Van Cutsem, schoonzoon van Frans Timmermans (5de generatie ) de naam in "Brouwerij Timmermans” (www.bierenzo.nl/timmermans-lambicus-blanche).

Meer dan 300 jaar zet Timmermans de echte lambiektraditie voort. Dit unieke bier wordt op basis van 30% tarwe gebrouwen in Itterbeek, in de oudste nog actieve brouwerij. Oorspronkelijk gebeurde er een wonder : de micro-organismen in de lucht in de Senne-vallei komen in de mout terecht en dat brengt spontane gisting op gang. Daarom wordt echte lambiek uitsluitend gebrouwen in een straal van 15 km rondom Brussel : in het Pajottenland. Sinds 1993 stelt de Martins Finest Beer Selection dit authentieke erfgoed uit het land van het bier voor.
De oudste Lambiekbrouwerij ter wereld ! (http://anthonymartin.be/nl/onze-bieren/timmermans/-3-/)

Het jaartal 1702 staat op het vaatje waar de mol op staat. Ik heb op het eerste idee, geen idee waar het naar verwijst, maar na 2 seconden met Google verklaart Wikipedia en www.lambic.info/Brouwerij_Timmermans het:


Brouwerij Timmermans is een Belgische brouwerij van lambiek in het Vlaams-Brabantse Itterbeek, een deelgemeente van Dilbeek.
1702: Op enkele kilometers van het centrum van Brussel, in Itterbeek, brouwt Timmermans Lambiek, en dit al meer dan 300 jaar, namelijk sinds 1702.
De brouwerij, die door Jan Vandermeulen werd draaiende gehouden, was toen gekend onder de naam Brouwerij «De Mol» en was niet alleen een brouwerij, maar ook een boerderij, fruitkwekerij, mouterij en café.
20st eeuw: Begin 20ste eeuw wijzigde Paul Van Cutsem, schoonzoon van Frans Timmermans (6de generatie) de naam in «Brouwerij Timmermans».... Brouwerij Timmermans is lid van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren en de Belgian Family Brewers.
De brouwerij heeft een aparte status binnen de John Martin-groep die zijn andere bieren invoert of bij andere brouwerijen laat produceren, en bij Timmermans laat bottelen.
Brouwingenieur is tegenwoordig Willem Van Herreweghen, ooit aan de slag bij Brouwerij Palm en oprichter van Geuzestekerij De Cam. De brouwerij had in 2006 een productiecapaciteit van 15.000 hectoliter en was daarmee een van de grootste lambiekbrouwerijen. Circa 40% van de productie is bestemd voor de export.
In de brouwerij werd in 2009 een biermuseum geopend. Het gebouw is in 2012 geïnventariseerd als onroerend erfgoed. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Timmermans).

The brewing history of Timmermans dates back to 1692 when a couple acquired a farm next to the Church of Sint-Pieter in the town of Itterbeek west of Brussels. It was originally owned by Jan Vandermeulen and known was known as "Brouwerij De Mol" (The Mole Brewery). The Timmermans logo bears the mark of a mole today. Though it is unclear what kind of beers were being brewed there at the time (some records state that it was ‘brown beer’), the site of the brewery has remained in the same location ever since. The early iterations of Timmermans brewery had their own coolship as early as the 18th century as well has its own hop garden and area for hop drying.[1][2]
The Timmermans name became associated with the brewery in 1911 when Gerard Frans Timmermans married the youngest daughter of Paul Josef Walravens, the owner of the brewery (then called Het Molleken). At the same time, Paul Walravens sold the brewery to his daughter and son-in-law for 23,672 Belgian francs. As was seemingly common in the era, Frans Timmermans also became the mayor of Itterbeek, from 1929-1955.[1]
Frans had only one daughter, Germaine, who married Paul van Custem. After the death of Frans Timmermans in 1959, Paul passed the brewery on to his son Raoul after renaming it Brouwerij Timmermans. Several years later, Raoul’s younger brouther Jacques was brought into the business after studying brewing. Together, they created a popular draught kriek sometime between 1960 and 1963 that was sold in cafés in the area. At the time, Timmermans was also experimenting with grapes and lambic, though the project was eventually abandoned due to the fact that grapes did not provide much flavor to the lambic.[1]
Still, Raoul and Jacques van Custem turned Timmermans into one of the largest lambic breweries in Belgium by supplying lambic to other brewers and blenders who used it for their own versions of geuze and kriek. As Timmermans expanded its footprint in brewing, they also became a distributor of sorts for a short period of time. In looking to expand the brewery even further, the brothers partnered with Rizla, a large cigarette rolling paper company in Belgium. Rizla bought 50% of the company plus one share, and thus Michel Painblanc took over the company. Raoul van Custem slowly withdrew from the brewery.[1]
In 1993, Rizla sold its majority stake in Timmermans to John Martin NV, who still owns the brewery today. John Martin NV, had previously tried to acquire the Eylenbosch brewery and was in the market for a lambic brewery. By 1995, John Martin stopped the production of 75cl bottles and moved everything into 25cl and 33cl cans and bottles. In 2004, Jacques van Custem officially retired, leaving the brewery to be led exclusively by John Martin NV; though he still serves in an advisory role. His son Frédéric Van Cutsem is currently still active within the John Martin's group as Operations Manager.[1][3] Production in 75cl bottles has since returned.
Though Timmermans has steadily produced a line of sweetened lambic, its canning program is slowly coming to an end. The brewery has recently started to return to its roots by reintroducing an oude gueuze in 2009 followed by an oude kriek in 2010 using sour cherries from Sint-Truiden under master brewer Willem van Herreweghen (previously from De Cam and Palm Breweries).[1] The brewery also opened up a museum in 2009. Timmermans is also a member of HORAL, guaranteeing that its production methods meet the European Union standards for lambic and gueuze.[1][3] (www.lambic.info/Brouwerij_Timmermans)

Na deze -al dan niet wat oppervlakkige - informatie, eens wat proeven: het ruikt muf, het bruist als een gek bij het inschenken (net frisdrank). Vanuit het glas ruikt het ook wat bedompt. Het tintelt op mijn tong. De smaak is zuur, met wat wrangheid erin. Een lekker soepel biertje. Frisheid die past bij het voorjaar...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten