Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 2 mei 2017

Pilsvergelijking

Ik heb Bavaria en Jupiler naast elkaar staan. De Jupiler smaakt wat bitterder dan Bavaria. Bavaria smaakt zoeter en wat wateriger dan Jupiler. De kleur van het pils en het schuim is eigenlijk gelijk, als je ze zou omdraaien zou ik het niet zien. De smaak is wel verschillend. Volgens mij het mondgevoel ook, al kan dat ook fantasie zijn. Als ik Jupiler drink na Bavaria dan smaakt/voelt dat zachter aan. Ook valt bij Bavaria de hoeveelheid koolzuur op

Ik merk wel degelijk een verschil, wat kan verbeelding toch veel doen...


De naam
"Bavaria Bier" is in 1988 veranderd in "Bavaria Pilsener". Voor de brouwerij kozen ze de naam 'Bavaria', een verwijzing naar het 'Beiersch bier', zoals ondergistend of pilsenerbier toen vaak werd genoemd (www.biernet.nl/bier/merken/bavaria).

Het logo
Het logo van Bavaria in een notendop: het kompas wijst naar het Zuiden, omdat de eerste brouwerij in het zuiden van Nederland stond. De driehoek verwijst naar de drie broers die het familiebedrijf startten, en die ‘S’ naar Swinkels, hun naam (www.biernet.nl/bier/merken/bavaria).

Jupiler bier is het favoriete bier in België. Het embleem van Jupiler is altijd een stier geweest. In 2006 besloot Jupiler om zowel de glazen als de flesjes te gaan vernieuwen. Het uiterlijk van het embleem en de lay-out werd lichtjes veranderd. De stier die eerst op zijn achterste pootjes stond, staat nu op zijn 4 poten, en de tekst Jupiler staat nu verticaal op het glas (www.biernet.nl/bier/merken/jupiler).

Nog een paar slokken om te proberen geeft ook bij Bavaria een bittere afdronk en nasmaak, maar hoe kan ik het nu zeker weten dat de smaak wat verschilt?  Wat vinden anderen?

Elke week test kassa verschillende producten. In 2013 hebben vier deskundigen in brouwerij Maximus in Utrecht tien veschillende pilsjes blind getest en beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak en afdronk. Het testpanel bestond uit bierkeurmeester Paul Kitzen, biersommelier en brouwer Fabian Baartman, Nederlands kampioen biertappen Ton Opgenhaffen en Hans Stalenhoef, bedrijfsleider van speciaal biercafé 't Arendsnest in Amsterdam.
Heineken is als winnaar uit de test gekomen van de vier deskundigen. Met een 7,6 eindigt Heineken nipt voor Jupiler. Volgens de deskundigen is dit een mooie pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok.  Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje.
Top tien
1. Heineken
2. Jupiler
...
9. Bavaria
(www.biernet.nl/nieuws/uitslag-biertest-kassa) Daaruit bleek Jupiler (vele male) beter dan Bavaria.

Smaak & beschrijving
Bavaria pils is geliefd om zijn uitzonderlijk zuivere smaak. Het bier is fris en niet zo bitter (www.biernet.nl/bier/merken/bavaria).

Onze klassieker, geliefd om zijn uitzonderlijk zuivere smaak. Een goed doordrinkbaar pils met een aangename lichte bitter in de afdronk. Bavaria Premium is een helder lichtblond pils, puur natuur en bevat niets dan gerstemout, tarwe en hop. Fris, fruitig en hoppig, vol van smaak en mooi in balans. Een toegankelijk zuiver pils gemaakt van de beste ingrediënten en natuurlijk mineraalwater uit eigen bron.
Ingrediënten: Natuurlijk mineraalwater, gerstemout, tarwe en hop
Kleur: Lichtblond, EBC 7
Smaak: Licht fruitig, graan
Bitterheid: EBU 20
 (www.bavariahoreca.nl/bavaria/nl/ons-aanbod/onze-bieren/merkenpils/bavaria_premium_pilsner.html).

‘Mede door het gebruik van een klein percentage ongemoute granen bij de bierbereiding, ontstaat een evenwichtig bier met een fijne, licht bittere smaak’ (www.missethoreca.nl/cafe/artikel/2009/6/pilsoverzicht-2009-10174921).

Smaakomschrijving: goed doordrinkbaar, zuiver, met licht bitter in de afdronk .... Jan van Es: ‘Goede dorstlesser. Een prima pilsner. Goede schuimkraag. Goed koolzuur. Mooie verhoudingen.’ Maik van Heerd: ‘Prima pils. Stevig schuim. Dit houd je wel de hele avond vol. En dat lukt je niet als de smaak heel uitgesproken is.’ Elles Hetebrij: ‘Iets lichter van kleur lijkt het. Goed in balans. Mooi schuim. Voldoende koolzuur.’(www.missethoreca.nl/cafe/artikel/2015/07/pilsoverzicht-2015-bavaria-101221865).

Er wordt een klein percentage ongemoute granen gebruikt bij de bierbereiding waardoor een evenwichtig bier ontstaat met een fijne, lichte en bittere smaak. ...
Alcoholpercentage: 5%
Beste temperatuur: 6-8
Smaak: evenwichtig met een licht bittere smaak. Komt uit de meeste testen naar voren als een goed pilsje (http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/54139-bier-de-smaak-van-pils-vergeleken.html).

Het bier van Bavaria heeft een sterke, smerige geur. Volgens een enkeling ruikt het zelfs naar kots, maar dat kan misschien door een niet nader te noemen negatieve ervaring met Bavaria komen. De smaak is goed, iets sterker dan de rest, maar weinig bijzonder. Over het algemeen is Bavaria een erg gemiddeld biertje: prima te drinken, maar weinig bijzonder. De herkenningsscore is een kleine 2/7. “Bah, stinkt.”Gemiddelde beoordeling: 6,0  (www.studenten.net/artikel/studenten-net-test-10-merken-bier)

Beschrijving Bavaria: (dacht dat het Heineken was)
Smaak: Lichte droge bitter met een duidelijke hop smaakMondgevoel: Sterke tinteling, waterig met een lichte nasmaakCijfer: 5,5 (www.goudgelepretcilinder.nl/blinde-pils-review/)

Een zuiver en goed doordrinkbaar pils met een aangename lichte bitter in de afdronk. Bavaria Premium is een helder lichtblond pils, puur natuur en bevat niets dan gerstemout, tarwe en hop. Fris, fruitig en hoppig, vol van smaak en mooi in balans. Een toegankelijk zuiver pils gemaakt van de beste ingrediënten en natuurlijk mineraalwater uit eigen bron. ... Op het palet een natuurlijke graansmaak, subtiel hoppig en een lichte, aangename bitter. Op de achtergrond speelt een fruitigheid van citrusfruit. Bavaria Premium Pilsener bevat een natuurlijke smaak en speelt met een lichte aangename bitter. Doordrinkbaar pils met een volle body. Puur natuur, een lichte banaanachtige fruitigheid, (door de esters in brouwen). Een lichte bitter is op de achtergrond en in de nasmaak te proeven. Het bier droogt iets uit in de frisse afdronk (www.entreemagazine.nl/leveranciersindex/bavaria-nederland).

Flavors of skunk, sweet malts, faint floral with nice herbal hops. The skunky feel is mostly when you smell, very subtle and delicate when tasting. Highly sugary and almost syrupy, but not adjunct like. Slick and smooth full body with the carbonation being too weak. Light finish, lingering sugary malts, noble spices, with notes of bread and skunk. Overall it's okay. Lacks some sharpness for a pils with all that sugar. The freshness is passable. Although the taste is of good quality and well balanced.
TheBierdimpfe, Mar 17, 2016 (www.beeradvocate.com/beer/profile/498/1422/)

The taste of it: Nothing offensive. Taste really European. Remind me of the Heineken or Grolsch or even the Stella Artois. Nothing much really to say on the taste. The finish is on the dry side.
kevofficiel, Jul 28, 2015 (www.beeradvocate.com/beer/profile/498/1422/)

Clean, smooth and crisp refreshing Lager, This stuff is cheap where I'm from but taste great ! Taste similar to Heiniken without the usual pleasant malty after taste, so not as 'heavy'
Beer_Rabbit66, Apr 08, 2015 (www.beeradvocate.com/beer/profile/498/1422/)

Smaak & beschrijving
Jupiler is een bitterzachte pils met 5,2% alchol en heeft een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke rijke moutsmaak (www.biernet.nl/bier/merken/jupiler).

Jupiler heeft een zacht bittere smaak en bevat 5.2% alcohol. Het wordt het best gedronken op een temperatuur van 3°C, met een flinke schuimkraag (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jupiler).

Smaakomschrijving: ‘Bitterzachte pils met een toegankelijk, fris karakter’ (www.missethoreca.nl/cafe/artikel/2009/6/pilsoverzicht-2009-10174921).

Smaakomschrijving: bitterzacht, toegankelijk met een vlotte verteerbaarheid... Maik van Heerd: ‘Jupiler heeft het minste koolzuur van de Inbev-pilsners. Ook het minste schuim. De smaak is goed. Mooi in balans.’ Jan van Es: ‘Ook dit is een prima pilsje. Kleur goed. Geur goed. Lekker doordrinkbaar.’ Elles Hetebrij: ‘Geen toevoeging op het oordeel van mijn collega-ondernemers. Prima pilsje.’ (www.missethoreca.nl/cafe/artikel/2015/6/pilsoverzicht-2015-ab-inbev-101221856).

SMAAK: Je ruikt de klassieke moutgeur en ook iets zoetigs en metaalachtigs, weinig of geen hop. In de mond licht fruitige toetsen, maar in hoofdzaak zoet en plat. Te waterachtig. Onaangename bitterheid in de nasmaak (https://nl-nl.facebook.com/notes/pinten-drinken/de-grote-test-20-pintjes-voor-u-geproefd/209001340385/).

Het heeft een aroma van hop en mout met een fruitig karakter. ...
Alcoholpercentage: 5,2%
Beste temperatuur: 3
Smaak: bitterzachte pils met een toegankelijk, fris karakter (http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/54139-bier-de-smaak-van-pils-vergeleken.html).

 gekookte groenten of 'maïs in blik' (DMS, Jupiler) (www.hobbybrouwen.nl/artikel/gent4.html).

Het bekende biermerk Jupiler van onze zuiderburen ruikt zo mogelijk nog smeriger dan Schultenbräu. Het wordt omschreven als de geur van een doucheputje dat al heel lang verstopt zit. Over de smaak is iedereen positiever: het is een zachte en lekkere smaak, hoewel er ook een paar mensen zijn die het juist helemaal niks vinden. Misschien past dat wel goed bij Belgisch bier, dat de meningen zo verdeeld zijn. Erg opvallend is dat Jupiler goed herkend wordt: maar liefst zes van de zeven testers herkent het merk, waardoor het een herkenningsscore van 6/7 scoort. “Dit moet Jupiler zijn want het smaakt Belgisch.”Gemiddelde beoordeling: 5,9 (www.studenten.net/artikel/studenten-net-test-10-merken-bier)

Beschrijving Jupiler: (dacht dat het Amstel was)
Smaak: Sterke droge bitter ++ met een zoete smaakMondgevoel: Hele lichte tinteling, lekkere lange nasmaak, zacht en romigCijfer: 5 (www.goudgelepretcilinder.nl/blinde-pils-review/)

Jupiler was a very good beer and a nice introduction into Belgian beers.  It had a Golden color and my initial reaction was that it was very similar to Molson Golden not only in color but also in taste.
When in Belgium I did have a very, very minor problem ordering the Jupiler.  In Brussels I ordered a “Jewpiller” and the barman advised me that it was a “Zhu-pilay.”  When I was in Brugge I had forgotten the advice in Brussels and again ordered a “Jewpiller” and this time the barman told me it was “Zhu-pil-air.”  Although I don’t know this for sure I’m guessing that it is because they speak Dutch in Brugge and predominantly French in Brussels.  I’m sure that anyway you order it they’ll figure out how to pour you a fine Jupiler.
Jupiler is a very good beer and in my opinion if you’ve had a Molson Golden you’ve had a beer the equivalent of Jupiler.  I would recommend it as it has great taste and is much more commercial in taste and clearly brewed for the masses and not those who turn a trip to Belgium into a near beer pilgrimage or are looking for Trappists (https://thepintglass.wordpress.com/2011/02/17/beer-reviews-jupiler-lager-maes-pils/).

jbruner (4069) - Marietta, Georgia, USA - OCT 9, 2016
Pours a clear golden yellow from the can with bubbly white head that dissipates to leave moderate lace. Aroma and taste of bready malt, yeast light lager, and diacetyl, right up the gate for a mass produced pils. If Stella is the budweiser, Jupiler is the natty of Belgium (www.ratebeer.com/beer/jupiler/8042/).

wombat23 (744) - Texas, USA - SEP 30, 2016
11.2 oz. bottle. Clear straw color with a white head. Aroma of light malt, grains, and hay. Taste follows nose. Easy to drink (www.ratebeer.com/beer/jupiler/8042/).

Garrold (4294) - Sheffield, South Yorkshire, ENGLAND - SEP 15, 2016
Tap, at a sandwich and pizza place in Brussels. Clear, light gold. Lasting, bright white head. It’s sweet and corny and grainy, but not too sticky. Washes a sandwich down well enough. Bit of a syrupy finish, though (www.ratebeer.com/beer/jupiler/8042/).Geen opmerkingen:

Een reactie posten