Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 13 mei 2017

Pale ale

Laatst stond ik in een stadscafé en dronk er een dood paard (Dead Pony Club Pale Ale) van Brewdog en daarna een Jopen Jacobus RPA. Wat me opvalt is dat de smaken redelijk goed op elkaar aansluiten.

Dead Pony Club Pale Ale (3.8%) smaakt wat mij betreft naar mandarijntjes en hopbitterheid. Ik besprak dit bier hier al eerder in 2015.


Het bier kwam in een flesje en dat schonk ik in een typisch Brewdogglas:


Het bier is amber en ruikt prikkelend hoppig. Het smaakte lekker en dat met weinig alcohol.

Daarna nam ik een Jopen Jacobus RPA (5,5%):


Jopen Jacobus is een Rye (rogge) Pale Ale. Amberkleurig en fruitig bitter door het gebruik van Amerikaanse hopsoorten. De roggemout geeft het bier een karaktervolle smaak. Jopen Jacobus RPA is vernoemd naar de voormalige Jacobskerk. Jopen heeft deze kerk in gebruik genomen als brouwerij, grand café en restaurant en omgedoopt tot Jopenkerk. Het bier werd in 2011 ontwikkeld voor het honderdjarig bestaan van de kerk.

Jacobus is de beschermheilige van de pelgrims. Zij brachten tijdens hun tocht de nacht door in gasthuizen. Deze gasthuizen waren vrijgesteld van accijns, mits er werd gebrouwen met rogge. Om die reden is Jacobus een Rogge Pale Ale. Een bier met pit (www.jopenbier.nl/bieren/jopen-jacobus-rpa/).

Kleur: Amber
Geur: Fruitige aroma's van bitter citrusfruit, sinaasappel, grapefruit, dennen, karamel en toast.
Smaak: Frisbittere smaak. Sappige fruitigheid van grapefruit gecombineerd met een peperige toets uit de rogge en een karameltoon van de licht getoaste mout.
Afdronk: Duidelijke hopbittere nasmaak met een duidelijk fruitig karakter van de Amerikaanse hoprassen en een iets peperige kruidige invloed vanuit de rogge (www.jopenbier.nl/bieren/jopen-jacobus-rpa/).

De smaak vind ik inderdaad ook frisbitter.


Ik vond dit bier een welkome aanvulling op de Dead Pony Club Pale Ale...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten