Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 23 mei 2017

Opslag

Hoe graag we het ook zouden willen, bier is helaas niet onbeperkt houdbaar. Misschien zal het u niet overkomen dat bier te lang staat, maar bier op de verkeerde manier te bewaren zal ook afdoen aan de smaak. Het is natuurlijk zonde om een mooi speciaal bier verloren te laten gaan doordat het slecht bewaart en opgeborgen wordt. Lees daarom hieronder alles over bier bewaren.
Hoe lang kunt u bier bewaren?
Hoewel het meeste bier maar beperkt houdbaar is, zijn er sommige biersoorten die juist heel lang houdbaar zijn. Sommige bieren worden juist beter van smaak als ze langer liggen. Hoe lang bier te bewaren is ligt vooral aan de manier waarop het is opgeslagen.  Bieren met een laag alcohol percentage zoals pilsener kunnen prima een half jaar bewaard blijven. Dit geld voor de meeste bieren. U kunt dus gerust een ruime voorraad bier bestellen.
Voor veel speciaal bieren geldt een bepaalde tijdsspanne waarbinnen deze het beste te drinken zijn:
Donkere bieren van rond de 5 procent: 1 tot 6 maanden.
Lichtgekleurde bieren van rond de 5 procent: 1 tot 12 maanden.
Bieren tussen de 5 en 7 procent: 2 tot 12 maanden.
Bieren tussen de 7 en de 9 procent: 2 tot 18 maanden.
Bier met een percentage boven de 9 procent: 2 tot 24 maanden.
Zuur bieren moeten na botteling minimaal 6 maanden liggen om op smaak te komen. Tarwebieren moeten juist zo snel mogelijk na botteling gedronken worden. Bieren die gisten in de bierfles kunnen tussen de 1 en 10 jaar bewaard blijven (www.biergaarde.nl/bier_bewaren).

Goh, ik dacht altijd dat je speciaalbier zo lang kon bewaren. Al die zware Belgische bieren pochen dat je ze jarenlang kan bewaren voor een sublieme smaakevolutie. Blijkt dat je IPA's en tarwebieren gewoon vers moet drinken.

Gouden regels voor bier bewaren
Een constante temperatuur, weinig verplaatsingen en weinig zonlicht. Dat is voor de meeste bieren de juiste manier om ze te behandelen. Door schommelingen in temperatuur, een te hoge temperatuur, veel beweging of veel zonlicht kan de smaak van het bier worden aangetast.  Er zijn daarom een aantal gouden regels voor het bewaren van bier.
Voor alle bieren geldt dat zonlicht het product schade aandoet. Zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat er oxidatie optreedt in de bierfles. Dit heeft een negatieve invloed op de smaak. Dit effect van zonlicht is ook de reden dat de meeste bierbrouwers hun product in een bruine of groene bierfles bottelen.
Een constante temperatuur van tussen de 10 en 15 graden is voor de meeste bieren ideaal. Voor het drinken kunnen de bieren in de koelkast worden gezet om ze naar de juiste drinktemperatuur te krijgen. Als u bieren kort bewaart, zet ze dan rechtop neer. In de koelkast is het beste om ze altijd rechtop te zetten. Hierdoor kan alles wat op de bodem hoort, ook naar de bodem zinken.
Keukenkasten of servieskasten zijn vaak geen goede opberg plaats voor bier. Ze staan namelijk vaak dicht bij een warmtebron en hebben daarom geen constante temperatuur. Ook een meterkast is meestal niet geschikt vanwege de temperatuur. Bij veel huizen is de kruipruimte of kelder onder het huis een ideale plek vanwege de temperatuur en omdat het er donker is.
Langdurig bier bewaren
Sommige speciaal bieren kunnen of moeten zelfs lang bewaard worden. Hoe de smaak veranderd is lastig te voorspellen, maar sommige bierfanaten maken er een sport van om bier langdurig op te slaan onder verschillende temperaturen om zo op zoek te gaan naar de perfecte rijping. Met dit soort experimenten loopt u natuurlijk het risico dat het bier niet meer lekker smaakt. Daarom is het goed om een temperatuur tussen de 10 en 15 graden aan te houden als richtlijn als u bier voor langere tijd gaat opslaan.
Om het bier bewaren voor een langere periode mogelijk te maken is naast de temperatuur ook de juiste luchtvochtigheid belangrijk. Dit geldt zowel voor bieren met een kroonkurk als voor bieren met een ouderwetse kurk. Een luchtvochtigheid tussen de 60 en 65 procent is ideaal. Een hogere of lagere vochtigheid kan de kurk aantasten, waardoor het bier in aanraking komt met de omgeving. Dat is natuurlijk niet goed voor de smaak.
Bieren met een kroonkurk kunt u zowel staand als liggend opslaan.  Bieren met een ouderwetse kurk kunnen het beste liggend bewaard worden wanneer ze voor langere tijd worden opgeslagen. Deze manier van opslaan heeft onder andere het voordeel dat de kurk niet uitdroogt.
Voordat u bier gaat drinken is het goed om ze gewoon rechtop in de koelkast te zetten en ze even te laten staan. Zo kan alles even bezinken.  Voor de perfecte drinkervaring is het dus belangrijk dat u het opgeslagen bier een paar dagen voor het drinken uit de opslag haalt. Zorg in ieder geval dat het bier een paar uur rechtop kan staan als het voor langere periode op de zijkant heeft gelegen.
Zoals u uit de bovenste tekst kunt opmaken zijn er veel zaken om op te letten als u op de perfecte manier bier wilt bewaren. Het belangrijkste is echter om zorgvuldig met uw bier om te gaan. Als u logisch nadenkt bij het opslaan van het bier ... kan er weinig fout gaan (www.biergaarde.nl/bier_bewaren).

Inkoop en opslag van bier
Stem de inkoop van uw bier af op op de omloopsnelheid. Controleer deze regelmatig, handel niet op routine. Zorg voor een goede opgeruimde opslagruimte voor uw fusten en tankbierinstallatie.
Tip 1
Koop uw fusten bier met regelmaat in: per één of twee weken.
Tip 2
Laat geleverde fusten voor gebruik 2 x 24 uur rusten, voor de beste bierkwaliteit en het juiste koolzuurgehalte.
Tip 3
Zorg voor een reservevoorraad van 30 procent van uw normale bieromzet.
Tip 4
Let bij levering goed op de houdbaarheidsdatum op de fusten. Trek bij twijfel aan de bel.
Tip 5
Als u met een traditionele installatie 50 liter fusten niet binnen drie dagen leegtapt, koop dan 20 of 30 liter vaatjes.
Tip 6
Hanteer het principe van First In, First Out: gebruik de eerst geleverde fusten eerst.
Tip 7
Zorg voor een gelijkmatige temperatuur in de opslagruimte. Ideaal is 15 tot 18 graden Celsius.
Tip 8
Hoe lager de opslagtemperatuur, hoe minder tapdruk u nodig heeft. Bij juiste tapdruk stroomt 4 tot 4,5 liter bier per minuut uit de kraan.
Tip 9
Te hoge tapdruk leidt tot overmatige schuimvorming, te lage tapdruk tot ‘plat’ en te bitter bier.
Tip 10
Bij 20 graden Celsius heeft u 2 bar tapdruk nodig, bij 15 graden Celsius is dat 1,5 bar en bij 2 graden Celsius slechts 0,7 bar.
Bron: InBev Nederland (www.missethoreca.nl/cafe/artikel/2012/4/inkoop-en-opslag-van-bier-10175545)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten