Translate

Zoeken in deze blog

zondag 28 mei 2017

het plaatsen van twee 500 liter biertanks.

Nieuwe bierinstallatie klaar
Nadat enkele weken terug de verbetering van het magazijn is gestart met het leggen van een tegelvloer, is er deze week een vervolg gegeven met het plaatsen van twee 500 liter biertanks (www.acvassen.nl/nieuws.php?nieuws_id=3191).


Eerst zijn er twee elektra aansluitingen door Veolia aangebracht, waarna woensdag Grolsch de twee tanks heeft geplaatst en een geheel nieuwe aanvoerleiding naar de bar heeft aangebracht.
Voor als wij aan de 1000 liter niet genoeg hebben, is er ook nog een mogelijkheid aangebracht om alsnog fusten aan te sluiten..... (www.acvassen.nl/nieuws.php?nieuws_id=3191)

Dit voetbalbericht doet mij denken. Hoe zit dat met zo'n biertank?

Het werk aan Stadionbar De Aftrap is in volle gang. ...Twee jaar lang heeft het café in de monumentale Ventoseflat gezeten, nu krijgt het supporterslokaal dus onderdak in een bijgebouw op het terrein van de politie. Een perfecte locatie aan de Mathildelaan, precies tegenover het Philips Stadion. Ook is het café dadelijk twee keer zo groot als voorheen. Stadionbar De Aftrap is altijd open rond alle wedstrijden van PSV, zowel thuis als uit en ook standaard op vrijdag en zaterdag. Doelgroep is niet alleen de harde kern, maar supporters van alle leeftijden en afkomst. ...PSV is net als de gemeente nauw betrokken bij het hele project, net als partner Bavaria. Manager Veiligheidszaken Frank Wijnveld van PSV is zeer tevreden met de realisatie van de nieuwe Aftrap. ..(www.psv.nl/psv/nieuws/artikel/werkzaamheden-de-aftrap-zijn-in-volle-gang.htm)

© PSV Media - Zéker niet onbelangrijk: de ruimte met de biertanks.

Duotank Beverage Solutions heeft een uniek bier opslag- en transportsysteem ontwikkelt. Het Duotank systeem stelt bierbrouwers in staat om efficiënt vers gebrouwen bier te distribueren naar de afnemers van het bier. De filosofie achter het Duotank systeem is dat het de distributie van bier eenvoudiger en kostenefficiënter maakt (http://www.duotank.nl/).


Wat is zo'n biertank eigenlijk? En welke regels gelden er?

Het eerste wat wij vragen als een café ons belt, is: ben je vrij om je eigen bier te kiezen? Ben je zelf eigenaar van je tapinstallatie of je biertank en heb je geen andere verplichtingen aan een brouwerij? Daardoor moeten we zo’ n negentien van de twintig aanvragen voor tankbier afwijzen, maar wij vinden het belangrijk om eerlijk zaken te doen.’
Want als ze dat niet doen, worden ze binnen no time genadeloos getackeld door een van de vier grote brouwers, wil Van Deuren maar zeggen. Zoals een jaar geleden gebeurde bij Olm Bier. Dat bedrijf leverde ‘ s morgens in alle vroegte vanuit anonieme witte busjes duizenden hectoliters goedkoop tankbier aan cafés die eigenlijk vastzaten aan een contract met Heineken. Maar wat ze bij Olm niet wisten, was dat privédetectives namens Heineken al maanden achter de busjes aan reden en een vuistdik dossier aan bewijs verzamelden. Dat heeft Olm-eigenaar Marc Schneider geweten. Heineken liet beslag leggen op al zijn zakelijke en persoonlijke bezittingen en eiste via de rechter dat Olm acuut met die praktijken zou stoppen. Kort daarop werd Olm veroordeeld en gingen het bedrijf en Schneider persoonlijk failliet. ‘ De zaak tegen Olm was een signaal naar de markt’ , zegt Philip de Ridder, directeur van Heineken Nederland, terugkijkend. ‘ Je moet mij niet lopen belazeren.’ (https://stefanvermeulen.nl/2014/09/15/vies-bier/)

Restaurant-café De Kooi in Bunschoten is het eerste horecabedrijf dat aan de slag gaat met de biertanks van Ntray. In januari sloot Koninklijke Horeca Nederland een overeenkomst met het bedrijf, bedoeld om het monopolie van de grote brouwers te doorbreken. Ondernemers kunnen deze tanks bestellen en vullen met een bier naar keuze.
Het is een primeur voor restaurant-café De Kooi in Bunschoten. De eigenaar van het horecabedrijf is de eerste die biertankinstallaties heeft aangeschaft die het resultaat zijn van de samenwerking tussen Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Ntray, onderdeel van de wereldwijde leverancier van tankopslag Mueller.
De Kooi heeft drie biertankinstallaties van 500 liter, koelsystemen voor onder de bar, tapbladen en tapzuilen gekocht. ‘Daarmee is de ondernemer onafhankelijk en heeft hij meer grip op zijn exploitatiekosten’, aldus KHN in een persbericht (www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2013/6/eerste-biertanks-khn-en-ntray-geplaatst-1017852).

Eigenaar J. Veerman van café De Hemel heeft de afgelopen 25 jaar vaak de regels van de gemeente Edam-Volendam overtreden. In 1975 hield hij zich niet aan de normen voor geluidsoverlast, in 1978 en 1992 maakte hij zich schuldig aan illegale verbouwingen, in 1989 aan illegale opslag van biertanks... Op 11 april 1989 sommeert de gemeente eigenaar Veerman om een aantal illegale biertanks binnen vier weken uit de kelder van Haven 148 te verwijderen. Deze affaire eindigt bij de Raad van State. Pas vier jaar later doet deze uitspraak en geeft het college Veerman de tijd om de nodige voorzieningen te treffen. Ook eist de gemeente van hem een plan in te dienen waarbij wordt voldaan aan de veiligheidsvoorschriften en brandweereisen (www.rd.nl/oud/bin/010122bin01.html).

De gemeente omschrijft Veerman in 1992 voor de Raad van State, in een geschil rond illegaal geplaatste biertanks, expliciet als iemand 'die zich er weinig aan gelegen laat liggen dat er wettelijke voorschriften zijn waar hij aan moet voldoen'. In dezelfde procedure uit Volendam het sterke vermoeden dat de ondernemer om zijn zaak te winnen valse verklaringen heeft laten afleggen (www.volkskrant.nl/archief/cafebaas-veerman-negeerde-stelselmatig-regels-volendam~a603425/).

Na drie pogingen lukt het de voorzitter van de rechtbank in Haarlem om Jan Veerman te onderbreken. ,,We hebben het over de bouwvergunning gehad, over de opslag van biertanks, over...'' Maar daar is Veerman al weer. ,,Ik zal u het hele verhaal vertellen, meneer de voorzitter.'' Hij begint over buurvrouw Bont, bijgenaamd mevrouw Karnemelk, die het altijd goed gevonden had... ,,Nee!'', zegt de rechter. ,,Ik hou u voor dat u over die biertanks in hoger beroep ongelijk kreeg en dat u vervolgens erg lang hebt getreuzeld om ze te verplaatsen en dat het zo met alles gaat wat u van de gemeente moet doen. Ik wil u vragen of u niet iemand bent die vindt dat Jan Veerman de regels bepaalt, in plaats van de gemeente.'' Heel even is Veerman stil. Verbaasd zegt hij: ,,Nee.'' En hij gaat verder waar hij gebleven was (www.nrc.nl/nieuws/2003/06/27/ik-verzaak-nooit-nooit-nooit-7644491-a187982).

Indien gewerkt wordt met een biertankreiniger, wordt gebruik en opslag nauwkeurig
bijgehouden in het gevaarlijke stoffenregister.... Biertank reiniger is meestal een zuur dat gevaarlijk kan zijn. Het gevaarlijke stoffenregister dient ingevuld te worden bij de aanwezigheid van een biertank reiniger (www.sho-horeca.nl/media/44802/rie%20voor%20de%20horeca.pdf).

Indien er bijvoorbeeld een biertank leeg is en de barvrijwilliger weet niet hoe er nieuwe moet worden aangesloten, dan noteren in het logboek. Is het op dat moment noodzakelijk dat er een nieuwe wordt aangesloten, omdat er nog klanten zijn, dan de beheerder telefonisch proberen te bereiken voor instructies. Gelieve niet zelf proberen indien de nodige kennis niet aanwezig is. Dit geldt ook voor
andere zaken dan het aansluiten van de biertank (www.nieuwheeten-online.nl/documenten/debelte/Horeca-_en_alcoholprotocol_MFA_deBelte_definitief_11-03-15.pdf).

Voor bestaande opslagtanks vervalt de (her)keuringsplicht die in veel gevallen betekend zou hebben dat de tank voor 1 januari 2015 vervangen had moeten worden door een BRL-K903 gecertificeerde tank. Deze tanks mogen dus gewoon blijven staan (www.bodembescherming.nl/keuring-bovengrondse-tanks).

Hmm, ik weet nu niet of een biertank moet voldoen aan de BRL-K903....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten