Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 30 mei 2017

Herten? Brouwerij Het Hert? Hert Bier..
Het Veluwse Hert Bier uit Putten. Een nieuw, eerlijk bier van mouten, kruiden en specerijen.

Verkrijgbaar bij diverse restaurants en horeca (www.hertbier.nl/)


Puttens Hert Bier

Postbus 202
3880 AE Putten
(www.hertbier.nl/contact/)Putten krijgt een eigen bierbrouwerij. De vrienden Marcel van Hierden (46), Carlo Ruiter (49), Johan Graveland (48) en Marcel van Pijlen (46) starten een niet alledaags avontuur. In 2014 stelden ze zichzelf de vraag; wat zou je in de handel kunnen doen als je eigen werk of bedrijf stopt? Start een eigen bierbrouwerij werd het antwoord (http://schrijf.land/2317/putten-krijgt-een-eigen-bierbrouwerijalles-over-hert-bier).

Het klinkt landelijk, natuurlijk en herten hebben zeker een link met de Veluwe. We laten fusten met onze biersoorten nu nog bij andere brouwerijen maken. De flesjes vullen we al wel zelf. Nu het begin er is gaan we verder nadenken over het opzetten van een eigen grotere brouwerij. Het was een druk jaar maar we hebben al veel gepresteerd. Op onze site staan al de eerste verkooppunten. Hertbier heeft al bijna zestig participanten met een kleine investering in ‘De Vriendenclub van De Puttense Brouwerij’. De burgemeester wenste het viertal alle goeds toe. ”Ik hoop dat als ik ergens in Brabant op een terrasje zit ik de vraag hoor of er ook Hert Bier wordt geschonken, wat zou dat leuk zijn.” Alle avonturen, nieuwe dingen, de meerdere smaken Hert Bier en vooruitgang zijn te volgen via; www.hertbier.nl (http://schrijf.land/2317/putten-krijgt-een-eigen-bierbrouwerijalles-over-hert-bier).

Onze bieren worden gebrouwen, verkocht en gedronken op de Veluwe. September 2014 zijn we gestart met ons tripel bier “ZWAAR LEVEN’. Sinds maart 2015 is ook het blond bier “DORPS LEVEN” verkrijgbaar. Begin van het najaar kwam ons heerlijke bockbier “WILD LEVEN” op de markt en sinds een paar weken is de amber “LANG ZAL ZE LEVEN” ook verkrijgbaar.

Binnenkort verwachten we dan nog de dubbel “DUBBEL LEVEN” (www.hertbier.nl/onze-bieren/).


Dorps Leven – Blond Bier (6,5%)

Een mooi ‘doordrinkbaar’ blond bier van gerstmout en tarwemout.
De zoetfrisse smaak wordt verkregen door het gebruik van Puttense honing en sinaasappelschillen (www.hertbier.nl/onze-bieren/).


Zwaar Leven – Tripel Bier (7,7%)


Een goudgeel gekleurde Tripel van 7,7% met een mooie bitterheid. Naast de moutsoorten geeft de Puttense honing, koriander en sinaasappel dit bier de karakteristieke smaak met een bijzondere prettige afdronk(www.hertbier.nl/onze-bieren/).

Wild Leven – Bock Bier (6,5%)
Een bockbier gebrouwen uit donkere moutsoorten. De smaak is iets zoetig met een prachtige moutsmaak door gebrande mout. Smaakvol tot ver in de winter door een vleugje kruidnagel (www.hertbier.nl/onze-bieren/).

Lang zal ze Leven – Amber Bier (7,2%)
Een heerlijk Amber bier met een karakteristieke smaak. Een aroma van geroosterde mout, met een iets frisbittere afdronk. Eigenlijk onze topper, die het zeker goed zal doen als verjaardagscadeau (www.hertbier.nl/onze-bieren/).


Nieuw Leven – Wit Bier (5,3%)
Dit troebele zure en fruitige weizen bier geeft u telkens een beleving van een zomers terras. De troebelheid van tar- wemout en het kruidige karakter van de gist bezorgen u het nieuwe levensgevoel (www.hertbier.nl/onze-bieren/).

Dubbel Leven – Dubbel Bier (7,7)
Onze dubbel heeft een licht zoetige smaak. Door het gebruik van chocolademout krijgt het z’n roodbruine kleur. Na de dronk beleef je een zacht mondgevoel met een lange droge afdronk. Een prachtig bier om bij weg te dromen (www.hertbier.nl/onze-bieren/).


Boscafé ’t Hijgend Hert’
Harles 23
6294 NG Vijlen
Boscafé ’t Hijgend Hert’ heeft een eigen bier genaamd “Hert, Vijlenerbosbier” Dit bier is blond en bovengistend en heeft een alcoholpercentage van 7,5%.
Het is een zeer bijzonder, ietwat kruidig bier wat door onze klanten zeer gewaardeerd wordt en waarvoor velen een stukje omrijden cq wandelen . Het bier wordt speciaal voor het boscafé gebrouwen door een klein brouwerijtje dat zich 6 km over de grens in België bevindt, Hert is dus met recht een streekbiertje (www.boscafe.nl/eten-drinken/hert-bier/).

Na een winterslaap van ruim 40 jaar is Het Hert weer wakker geworden! Met oog voor traditie, maar met de blik op de toekomst, brouwen we de lekkerste bieren van Nederland, om te beginnen met Edelhert!
Edelhert is het eerste bier van Bierbrouwerij Het Hert: hoogblond, hoppig, fris en gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Geen kunstmatige toevoegingen dus, maar puur water, mout, gist en hop. Edelhert is een heerlijk fris bier, voor bij de borrel of een lichte maaltijd.
ABV:  5,5%
Color:  Hoogblond
Grains:  Pilsmout
Yeast:  American Ale
Hops:  Saaz, Cascade
(http://brouwerijhethert.nl/)

Het bier heeft een sneeuwwitte schuimkraag en een lichtgele kleur. Lichter dan pils. De smaak is citrusbitter. En dat mag ik wel...

Bierbrouwerij Het Hert
Prinsenlaan 6
6542TB Nijmegen
(http://brouwerijhethert.nl/contact/)

Is deze brouwerij nu in Putten of in Nijmegen?

Stoombierbrouwerij Het Hert
Land Nederland
Provincie Noord Brabant
Plaats Vlijmen
Actieve brouwerij Nee (48 jaar geleden gestopt)
Opgericht in 1862
Gestopt in 1968 (106 jaar actief geweest)
Overgenomen door De Drie Hoefijzers in 1968

Toen
Het begin
In 1862 start Bierbrouwerij Het Hert in Vlijmen met het brouwen van bier. In de beginjaren brouwt Het Hert 2 soorten bier, Gerstebier en Nieuwligt. Later komt daar Beijersch Bier bij. Dat brouwen dan nog met heel andere hulpmiddelen wordt gedaan, blijkt wel uit het feit dat er voor de houdbaarheid gebruik wordt gemaakt van runderpoten; iets wat je je nu niet meer voor kunt stellen!
De eigenaar, J.A. Corman, is niet alleen brouwer, maar ook burgemeester van het dorp Vlijmen. Die functie bekleedt hij tot 1877. Van 1862 tot 1870 wordt er ongeveer 1000 liter bier per week gebrouwen, maar in 1880 is de productie al opgeschroefd naar 3000 liter bier per week. Het assortiment is inmiddels ook uitgebreid met Extra Stout, Pale Ale, Dubbel Princesse Bier, Bourgogne Bier, Faro en Oud Bruin.
Hofleverancier
Op 31 juli 1883 brengt Koning Willem III een bezoek aan ‘s-Hertogenbosch. Bierbrouwerij Het Hert mag het bier voor het banket leveren en, nog indrukwekkender, zich vanaf dan Hofleverancier noemen! Niet alleen op royaal vlak gaat het de brouwerij voor de wind, ook internationaal gaat het Het Hert voor de wind. Er wordt zelfs Stout geëxporteerd naar Nederlands-Indië. Ook wordt in 1909 de brouwerij uitgebreid met de productie van limonades, onder de naam Troef.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de bezetting van Nederland ligt de productie van Het Hert geheel stil. Tijdens deze jaren doet de brouwer echter iets nog veel waardevollers: de kelders van de brouwerij worden gebruikt om Joodse onderduikers te laten verblijven. Na de oorlog worden de ketels weer opgestart en brouwt Het Hert voornamelijk Oud Bruin.
In 1968 valt helaas het doek voor Bierbrouwerij Het Hert. In die jaren is er nauwelijks behoefte aan speciaalbieren en drinkt de Nederlander slechts pils. In 1983 wordt de brouwerij afgebroken en wordt de brouwinstallatie verkocht aan Heineken voor een toekomstig biermuseum (http://brouwerijhethert.nl/over-het-hert/).

De eerste stoombierbrouwerij in Nederland was de Haarlemse brouwerij Het Hert, waar in 1841 een stoommachine van 2 pk werd geïnstalleerd. In eerste instantie werd deze enkel gebruikt voor het aandrijven van de moutmolen en de pompen, maar later ook voor het verwarmen van de brouwketel. In 1856 volgde de Amsterdamse brouwerij De Haan als tweede stoombrouwerij van Nederland en in 1857 de Rotterdamse brouwerij J.J. Havelaar Pz. In 1880 waren er ongeveer 65 stoombrouwerijen in Nederland actief (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoombierbrouwerij).

Sinds 1836 is er sprake van een bierbrouwerij in Vlijmen. ... In 1863 wordt de brouwerij verkocht aan Jacobus de Rooij, wiens dochter Helena Petronella op 18 november 1863 trouwde met Josephus Antonius Corman. Volgens de familie Corman was Josephus bierbrouwer van beroep waardoor aangenomen wordt dat hij in de brouwerij voor zijn schoonvader ging werken.
In 1868 werd J.A. Corman naast brouwer ook burgemeester van Vlijmen. In die tijd een veel voorkomend iets. Deze functie bekleedde hij tot 1877. In de beginjaren werden er afwisselend twee soorten bier gebrouwen, namelijk Gerstebier en Nieuwligt (dubbel gerstebier) wat anderhalf keer zo duur was als het Gerstebier. Van 1867 werd er ook Beijersch Bier gebrouwen. Er werd tot 1870 gebruik gemaakt van runderpoten bij het bierbrouwen, wat waarschijnlijk de houdbaarheid van het bier bevorderde.
In 1870 werd de capaciteit van de brouwerij verdubbeld, terwijl de produktie in 1880 nog eens met de helft verhoogd werd.
Waarschijnlijk was dit te danken aan de in dat jaar gestarte produktie van het succesvolle Extra Stout. Tevens werd er Pale Ale gebrouwen. Naast Extra Stout en Pale Ale werd er Dubbel Princesse Bier, Bourgogne Bier, Faro en Oud Bruin gebrouwen.
Het Hert
Wanneer de naam Het Hert voor het eerst werd gebruikt is niet helemaal duidelijk. Al op de eerste etiketten van Corman is in de rode ruit duidelijk een hert te zien. Waarschijnlijk komt de naam van de uitdrukking "het dorstige hert". Verschillende brouwerijen uit die tijd (1860) gebruikten deze naam, o.a. A. Meuwissen te Echt (L), C. Wijnen te Eersel, A.S. van Mourik te Lith en J. Koppers te Well (L).
De heer Corman mocht het predikaat Hofleverancier gebruiken omdat de brouwerij het bier had geleverd bij een bezoek van Koning Willem II op 31 juli 1883 aan 's-Hertogenbosch. Uit de boeken blijkt ook dat in 1901 zelfs Stout is gebrouwen voor export naar Indië, hetgeen een aparte bereiding vereiste. J.A. Corman overlijdt op 26 maart 1903 en Jacobus Corman krijgt van moeder, broers en zussen de volmacht om de zaak te runnen. Echter, de naam van de brouwerij verandert in Wed. J.A. Corman.
In 1909 neemt Anton Corman de brouwerij over en er gaan diverse zaken in de brouwerij veranderen. De mouterij wordt opgeheven en er wordt gestart met de produktie van 'limonade gazeuses', de in Vlijmen later bekend geworden TROEF-limonades.
Vanaf 1930 brouwde Corman Extra Stout voor het gerenommeerde Phoenix uit Amersfoort en leverde dit daar aan in houten vaten. Later bottelde Corman het ook het Stout voor Phoenix
De zaken gingen voorspoedig totdat de crisisjaren aanbraken. In deze jaren liep de jaarproduktie terug tot een kwart van het tot dan gebruikelijke aantal hectoliters. Nadat Anton Corman is overleden neemt zijn vrouw (wed. M. Corman-Pelgrim) de brouwerij over. Albéric en Cornelis (Cees) Corman worden medebestuurder. Nadat in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog de produktie in zijn geheel wordt stilgelegd, dienen de kelders van de brouwerij als veilige schuilplaats voor onderduikers. Na de oorlog werd het bierbrouwen echter weer hervat met hoofdzakelijk Oud Bruin.
Op 31 mei 1964 overlijdt mevrouw M. Corman-Pelgrim. Haar zoon Anton Corman neemt de brouwerij over. In 1968 wordt de brouwerij overgenomen door De Drie Hoefijzers uit Breda waarna Corman niet meer brouwt. Er zijn dan nog zes medewerkers in dienst. Wel blijft hij gedurende acht jaar groothandel voor De Drie Hoefijzers.
In 1983 werd de brouwerij gesloopt. De bierketel, beslagkuip en flessenspoelmachine werden door Heineken opgekocht voor een toekomstig biermuseum (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/vlijmen/hert-het).

Nu
Het Hert ontwaakt!
Eind 2013 rijden vrienden Sander en Remy naar België om een brouwinstallatie aan te schaffen. Remy is de achterkleinzoon van de laatste brouwer en droomt er als klein jongetje al van om de brouwerij weer nieuw leven in te blazen. Sander, eigenaar en chef-kok van een succesvol cateringbedrijf, is geïnteresseerd geraakt in het brouwersvak door alle verhalen van Remy en krijgt ook al snel het brouwersvirus te pakken! Vanaf dan wordt elk vrij moment benut om aan de receptuur te werken van Edelhert, het eerste bier van Het Hert na zijn winterslaap.
Klaar voor het echte werk
In mei 2015 is het zover: het recept voor Edelhert Bier is geperfectioneerd, er is een nieuw logo, een etiket en een duidelijk plan. Voor het tweede bier, Damhert, wordt inmiddels druk gebrouwen om het ook naar een topniveau te brengen. Kortom, Bierbrouwerij Het Hert gaat Nederland opnieuw veroveren!
Geschiedenis met dank aan Heusden in Beeld (http://brouwerijhethert.nl/over-het-hert/).
Brouwerij Het Hert / Stoombierbrouwerij De Raaf (Eindhoven)
In de negentiende eeuw telde Nederland nog vele honderden bierbrouwerijen. Van de meeste van deze brouwerijen kan bij gebrek aan historische bedrijfsarchieven nooit meer de geschiedenis worden opgetekend. Toch hebben veel brouwerijen sporen nagelaten in gemeentelijke administraties (bevolkingsregister, kadaster, hinderwetvergunningen). Ook een speurtocht in notariële akten, gemeentelijke adresboeken en kranten levert soms wat gegevens op. Het schetstmatige bedrijfsportret dat het resultaat is van zo’n speurtocht heeft soms een hoog speculatief gehalte maar het is nog altijd beter dan niets.
Afgaande op een afgeven hinderwetvergunning wordt Brouwerij Het Hert te Eindhoven vermoedelijk in 1865 opgericht door Franciscus Hubertus (‘Frans’) van Kol (1817-1895). De brouwerij, waaraan ook een mouterij is verbonden, bevindt zich op een perceel tussen de Wal en de Kattestraat (thans Bergstraat geheten). Omdat Frans van Kol het op zeker moment tot keizer van de plaatselijke schutterij weet te schoppen, krijgt het het gedeelte van de Wal waaraan de brouwerij ligt de naam Keizersgracht. Uit een accijnsaangifte tot het brouwen van bier uit 1882 blijkt dat Van Kols roerkuip een inhoud heeft van 22,74 hectoliter. Net als veel andere bovengistende brouwerijen kiest Van Kol ervoor accijns te betalen op basis van de inhoud van zijn roer- of beslagkuip en niet op basis van de gebruikte hoeveelheid mout. Accijnsheffing over de inhoud van de kuip moet voor Van Kol voordeliger zijn geweest. Waarschijnlijk vult hij zijn kuip met zoveel moutmeel dat hij van het gemaakte beslag wel zes of zeven brouwsels kan trekken. Uiteraard loopt de kwaliteit van deze brouwsels geleidelijk terug. De laatste brouwsels leveren zeer ‘dun’ bier op dat naar onze huidige maatstaven waarschijnlijk niet erg smakelijk zal zijn geweest. Goedkoop en betaalbaar is dit dun bier natuurlijk wel.
Op 7 maart 1883 verkoopt Frans van Kol zijn brouwerij aan Antonius Hermanus Gijsbertus (‘Antoon’) Hamer (1839-1914).
Vanwege de renommée van zijn voorganger maar mogelijk ook vanwege de uitstaande schuld, blijft Antoon Hamer vooralsnog opereren onder de firmanaam F.H. van Kol & Co. In 1888, na het verstrijken van de aflossingsvrije periode van vijf jaar, wordt Antoon Hamer inderdaad door Frans van Kol verzocht om de openstaande schuld te voldoen. Naar het zich laat aanzien heeft Hamer aan dit verzoek kunnen voldoen. Ook na het voldoen van zijn schuld aan Van Kol blijft Hamer de firmanaam F.H. van Kol & Co. voeren, evenwel met dien verstande dat hij voortaan tevens zijn eigen naam op het briefpapier van de brouwerij vermeldt. Een andere verandering die op het briefpapier wordt doorgevoerd betreft het ‘bedrijfslogo’ bestaande uit de afbeelding van een hertje. Van een schichtig omkijkend hertje wordt dit een dier dat rust uitstraalt en vooruitblikt. Misschien weerspiegelt deze logowijziging wel het ondernemersgemoed van Antoon Hamer: nu hij zijn schuld heeft ingelost hoeft hij niet meer achterom te kijken.
Bierviltje Bierbrouwerij Het Hert Lith (collectie Kees Schrover)
In mei 1897 verhuist Antoon Hamer met zijn gezin naar Tilburg. De brouwerij aan de Plekhoek wordt waarschijnlijk nog enige tijd door Hamer aangehouden maar vermoedelijk in 1904 verkocht aan Peter Antonius Aelberts (1869-1924), die haar herdoopt in stoombierbrouwerij De Raaf. Antoon Hamer pakt in Tilburg weer een nieuw beroep op: na brander (in ‘s-Hertogenbosch) en brouwer (in Eindhoven) wordt hij nu distillateur en likeurstoker (http://peterzwaal.nl/brouwerij-het-hert-stoombierbrouwerij-de-raaf-eindhoven/).

Lith - Brouwerspad 24
Stoombierbrouwerij Het Hert
Bierbrouwerij Kantoor
Eind 19e eeuw
Handvormsteen. Klapramen (niet origineel). Zadeldak (nu golfplaten). Voor de gemeente zeldzaam bedrijfspand. Stoombierbrouwerij Het Hert enz. M.J. van Mourik boven de deur geschilderd. Windvaantje op nok.
(bron: CHIN-M.I.P. Lith 1990) (www.brabantsbier.eu/lith.html)

Rockin’ Ludina Brewery is een jonge brouwerij uit de stad Groningen. Met eigenzinnige recepten, maar tevens mooie bieren heeft het binnen een jaar een plek verworven in de markt. Waar eerst op kleine schaal werd gebrouwen, wordt er nu wekelijks met een team processen besproken en zo veel mogelijk bieren gebrouwen in een speidel installatie en afgevuld (https://progressevents.nl/rockinludina/over-ons/#overons).


Brouwerij 't Blauwe Hert van start
Nu in heel Nederland het aantal bierbrouwerijen snel toeneemt, kan ook Aalsmeer een nieuwe brouwerij verwelkomen.
Ruim twee jaar lang is een viertal Aalsmeerders in een schuur, ergens in Aalsmeer, druk doende geweest om mooie speciaalbieren te brouwen. Nu, na veel experimenteren met recepten, vaak weggooien en opnieuw beginnen en uiteraard regelmatig proeven, hebben ze onder de naam brouwerij 't Blauwe Hert de stap gewaagd om een commercieel bier op de markt te brengen. Zonder fysiek eigen brouwerij, maar door het inhuren van brouwcapaciteit van een andere brouwerij, brouwden ze duizend liter bier.
Bronstig
Het eerste commercieel verkrijgbare bier van 't Blauwe Hert heet Bronstig en is een donkerbruin bier voor de echte genieter. In de donkere dagen voor kerst, maar ook zeker in de eerste gure maanden van het nieuwe jaar, is dit volgens de brouwers een hartverwarmend bier om heerlijk van te genieten.
Hinde
Na de nodige proefbrouwsels werd begin 2015 het besluit genomen dat het tweede bier van 't Blauwe Hert een blonde moest worden. Het is een smaakvol blond bier met tonen van o.a. koriander en sinaasappelschil die de toepasselijke naam 'Hinde' heeft gekregen (www.blauwehert.nl/brouwerij).


In De Drie Dorstige Herten worden veel Bieren van bevriende Ambachtelijke Brouwerijen aangeboden.
De naam De Drie Dorstige Herten heeft een historische achtergrond.
De Dorstige Hartsteeg is een smalle straat in het centrum van Utrecht. De steeg loopt van de Oudegracht naar de Lange Nieuwstraat.
Mogelijk bestond de straat al rond 1300. De straatnaam dateert uit 1687 of eerder en is ontleend aan de herberg De Drie Dorstige Herten die hier stond.
De Dorstige Hartsteeg dankt zijn naam dus aan de herberg De Drie Dorstige Herten. In de achtiende eeuw was dat etablissement te vinden op de hoek van de steeg en de Lange Nieuwstraat. Hart betekende in die tijd echter geen hart maar hert. En De Drie Dorstige Harten waren dus de drie dorstige herten (www.dedriedorstigeherten.nl/).

Herten zijn vaker inspiratie bij drank en andere zaken:Jägermeister (Duits voor jachtmeester) is een kruidenlikeur met 35% alcohol die in Wolfenbüttel in Duitsland vervaardigd wordt.
Het geheime recept voor Jägermeister dateert uit 1934 en bevat 56 kruiden. Van de 56 kruiden zijn er naar verluidt 50 bekend; de overige 6 worden geheimgehouden. In 1935 verscheen de drank op de Duitse markt. Sinds de jaren 70 wordt hij geëxporteerd. In Nederland wordt al jarenlang reclame gemaakt met de slogan ... alleen als ie ijs- en ijskoud is. Dat suggereert dat de smaak erg sterk zal zijn als het drankje niet gekoeld is.
Het logo van Jägermeister is gebaseerd op de legende van Sint Hubertus, de beschermheilige van de jagers. Het logo toont de kop van een hert, met een verlicht kruis tussen de takken van het gewei. Op het etiket staat een citaat uit het gedicht Weidmannsheil van de Duitse boswachter, jager en ornitholoog Oskar von Riesenthal (1830-1898):
Das ist des Jägers Ehrenschild,
daß er beschützt und hegt sein Wild,
weidmännisch jagt, wie sich's gehört,
den Schöpfer im Geschöpfe ehrt.
Vertaald in het Nederlands luidt dit gedicht:
Dat is de erezaak van de jager
dat hij beschermt en koestert zijn wild
als jager jaagt zoals het betaamt
en de Schepper in het schepsel eert.
Een populaire bewering is dat het logo van Jagermeister nog een betekenis heeft. Het logo bestaat uit een edelhert (in het Engels: deer) in een rondje met een kruis daarboven. Dus Deer, de letter O, en God. Als je dit in volgorde leest, staat er symbolisch: O Dear God. Dit is echter ongeloofwaardig, aangezien het merk geheel Duits is (https://nl.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4germeister).


Sint Hubertus is net als Eustachius Patroon van de schutters, jagers en boswachters.
Op 03.November vieren wij zijn “Naam/Gedenkdag” De naam Sint “Hubertus” betekent dan ook “De door verstand stralende”.
In de Legende om St. Hubertus is het Visioen van de Heilige Eustachius mee ingevloeid.
Hubertus leefde eerst als Pfalz Graaf aan het hof van Theoderich III te Parijs hij ging later naar Metz . Na het overlijden van zijn vrouw tijdens de geboorte van zijn eerste zoon trok hij zich gedurende 7 jaar als kluizenaar in de Ardennen terug waar hij voornamelijk van de jacht leefde.
In deze tijd werd zijn geloof bevestigden liet hij zich als priester wijden.
Hij gold als omzichtig en mild, tijdens een hongersnood redde hij duizenden mensen het leven. Sinds de 15e Eeuw wordt de legende van de jager Hubertus verteld waarin een machtig groot hert met een kruis tussen het gewei aan hem verschenen was, en hem bekeerde.
Dit motief stamt uit de alreeds genoemde Eustachius / Placidus-Legende. De oorsprong van deze beschrijving was vermoedelijk uit zijn tijd als kluizenaar.
De gebeenderen van Hubertus werden op 3.November in het jaar 743 in de Sint Peter te Luik feestelijk opgeheven (een zulke act was tot in de 10e eeuw de normale vorm van heilig spreken).
In het jaar 825 werden zijn relikwieën naar het klooster Adagium in de Ardennen overgebracht, dit klooster zou later de naam Sint Hubert aannemen.
Rondom zijn naam/gedenkdag vinden traditioneel de Hubertus missen en jachten plaats.
Hij behoort tot de vier heiligen maarschalken, in sommige streken wordt hij zelfs tot de 14e noodhelpers geteld.
Tijdens de middeleeuwen was het Sint Hubert klooster zelfs een bedevaartsoord, echter sinds de Franse revolutie zijn de Sint Hubert-Relikwieën spoorloos verdwenen.
De heilige Hubertus zou tegen hondenbeten en jachtongelukken beschermen, volgens de legende zou op de Hubertus dag gezegend zout en brood zelfs de huisdieren en mensen tegen hondsdolheid (welke in de franse taal de Hubertus-ziekte genoemd wordt) beschermen!
Naast de traditionele Hubertusjacht wordt ook de sterfdag van de heilige Hubertus (Frans Saint Hubert), de 30e Mei als zijn feestdag gevierd, zijn wapen is een wit hert met een kruis in het gewei (www.schutterijsinthubertushaanrade.nl/SintHubertus.php).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten