Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 18 november 2015

SEAWEED IMPERIAL STOUT

Bier met zeewier is altijd exotisch. Brouwerij Oersoep uit Nijmegen heeft een stout gebrouwen met zeewier?

Brouwerij: Oersoep Nijmegen
Type: Seaweed Imperial Stout
Smaak: Chocolade, sherry, licht zoutig
Alcoholpercentage: 8.5%
Kleur: Noir
Drinktemperatuur: 12ºC
Foodpairing: Ovenpasta met gerookte makreel en oude brokkelkaas
Beschrijving:  Dit is geen bier voor landrotten. Door de bereiding met op turf gerookt mout heeft het bier een whisky- achtige beleving en het toevoegen van vers zeewier geeft het bier een zilte complexe smaak die je smaakpapillen zal kielhalen! Aaargh! (www.hetbiermoment.nl/a-39126316/oersoep/oersoep-zeebier-75cl/) Sinds 2012 zijn de brouwers van Oersoep uit Nijmegen actief bezig om bijzondere bieren te brouwen. Gerookt, smaken van hooi van de boerderijen of kruiden uit een ver land. Je kunt het zo gek niet bedenken of Oersoep experimenteert er mee en daardoor ontstaan steeds nieuwe, spannende bieren. Om toch een beetje orde in de chaos te scheppen plaatsen zij hun bieren in een van de vier lijnen: Donker en Diep, Saison, Bruisend en Blond en God is Goed (www.hetbiermoment.nl/c-1914190/oersoep/).


Zeewier lijkt exotisch, maar wordt al veel gebruikt bij bierbrouwen:
High Desert Imperial Stout (zie o.a. www.ratebeer.com/beer/high-desert-imperial-stout/25906/)
Kelpie Seaweed Ale (zie o.a. http://beer.suregork.com/?p=496 en http://thankheavenforbeer.com/2010/07/07/kelpie-ale-a-beast-of-a-beer/)
Wee Banshee, Irish Heather Ale (zie o.a. www.trinitybrew.com/salessheet2.php)

En nu dus ook Oersoep Seaweed Imperial Stout (zie o.a. www.thegrove.pub/country/bottled-beer/oersoep-zeebier/)

Het smaakt in de afdronk/nasmaak rokerig, flink rokerig. Het heeft een beetje olie-achtig filmlaagje-idee halverwege de slok, terwijl de eerste indruk waterig is. Het heeft ook wel wat ziltigs. Al heeft het bier vrij weinig koolzuur, het heeft wel wat prikkeling. Het is een intrigerend bier, waarbij het grootste minpunt is dat het flesje te klein is.

Gelukkig blijkt de nasmaak nog lang hangen en sluimeren rondom mijn gehemelte...

Wat vinden anderen?
Op untappd zie ik verschillende mensen die het hebben gedronken...maar geen idee wat ze ervan vonden. Floris heeft een diepe beschrijving (over dissecting gesproken): Bittere smaak. Geur is zoet. Heel apart maar zeker niet vies.

Gelukkig is er ook ratebeer voor de serieuze bier(be)schrijvers:
Oersoep Zeebier (Donker en Diep)
Brewed by Oersoep
Style: Imperial Stout
Nijmegen, Netherlands
Part of the Oersoep ’Donker en Diep’ series.
ABV: 8.5%
Dit is geen bier voor landrotten. Door de bereiding met op turf gerookte mout heeft het bier een whisky-achtige beleving en het toevoegen van vers zeewier geeft het bier een zilte complexe smaak die je smaakpapillen zal kielhalen! Aaargh!
Ingredienten: Water, gerstemout, zeewier, ongemoute gerst en hop
(www.ratebeer.com/beer/oersoep-zeebier-donker-en-diep/185051/)

Neorej80 (229) - - MAR 15, 2015
Black coffee, dark chocolate and some spiciness like peppers. Bitter thick Pali flavour. Cherries, chocolate and lots of coffee! It has a herb/spice-like edge from the seaweed. Interesting!
(www.ratebeer.com/beer/oersoep-zeebier-donker-en-diep/185051/)
Bosskie (497) - NETHERLANDS - MAR 15, 2015
Pitch black, massive carbonation, foamy head. Smell is coffee, leather, wood. Meaty, some chocolate. Salty. Taste is delicious! Mouthfull of seawater, balanced with heavy imperial bitterness. Bit of ash, metal, oily. Coffee bitterness dominates.
(www.ratebeer.com/beer/oersoep-zeebier-donker-en-diep/185051/)
mike_77 (3604) - Breda, NETHERLANDS - JAN 19, 2015
Black with thin head. Aroma and flavour are quite earthy and a bit salty. It’s almost peaty.
(www.ratebeer.com/beer/oersoep-zeebier-donker-en-diep/185051/)

PeatyPete (450) - NETHERLANDS - JUN 20, 2014
Black coloured beer with beige head. Aroma of Bourbon, vanilla. Taste of wood, iodine, coffee and dark chocolate. In the background a little peat. Oily texture.
(www.ratebeer.com/beer/oersoep-zeebier-donker-en-diep/185051/)
pentaz (1254) - Frederiksberg, DENMARK - JUN 15, 2014
Pours near black with no head. Aroma is roasted malt, whisky, ash, burnt, licorice, chocolate, brown sugar and oak. Taste is moderate sweet, bitter and mild salty. Body is medium, texture is oily, carbonation is lively. Finishes light+ sweet, boozy and roasted with licorice.
(www.ratebeer.com/beer/oersoep-zeebier-donker-en-diep/185051/)

Ja, kersen, koffie, leer, hout, as, whisky, ziltig dat kan ik allemaal wel plaatsen, maar de carbonatie kan ik niet plaatsen. De 'thin head' wel, ik had eigenlijk compleet geen schuim. En wat boozy betreft de alcohol proef je niet eens zo erg, maar voel je wel. Dit is best een gemeen bier. Je drinkt er zo een fles (75cl.) van weg,... Dit  is een lekker bier (maar wel gemeen)...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten