Translate

Zoeken in deze blog

zondag 22 november 2015

restjes Duits bier...

Deelstaat - hoofdstad, de reis zit er weer op... uiteindelijk werd het meer tekst dan smakelijk geproef...

Het land is getekend door religieuze en ideologische strijd met ridders, Denen, Oostenrijkers en nazi's... Elke staat heeft wel  te maken gehad met de eerste en/of tweede wereldoorlog en in het Oosten zijn er dan ook nog de Russen geweest. Al met al een oud land met een rijke historie met diverse zwarte bladzijden....

http://virtualglobetrotting.com/map/warsteiner-brewery/view/?service=0
http://www.vilters-vanhemel.be/bierlanden_duitsland_noorden.html
http://www.vilters-vanhemel.be/bierlanden_duitsland_noordwesten.html

Baden-Württemberg - Stuttgart
Beieren - München
Berlijn - geen (Berlijn is sinds 1867/1871 de Duitse hoofdstad, toen als hoofdstad van Pruisen.)
Brandenburg - Pottsdam
Bremen - geen (Bremen is een oude Noordduitse hanzestad en bestaat uit de delen Bremen en Bremerhaven.)
Hamburg - geen (Hamburg is net als Bremen een oude hanzestad; ze werd in 1937 sterk uitgebreid ten koste van Pruisen. De haven van Hamburg is de belangrijkste van Duitsland.)
Hessen  - Wiesbaden


In Dillenburg is rond 1240 een burcht gebouwd die tusseb de 15e en 18e eeuw een van de grootste van Duitsland was. Rond de voet van de burcht ontwikkelde zich de plaats Dilenburg. 
Dillenburg was in 1553 de geboorteplaats van de graaf van Nassau. Onder een lindeboom aarzelde Willem de Zwijger, maar hij aanvaarde het stadhoudersschap en raakte de geschiedenis van Dillenburg met Holland verbonden. Al vanaf de 12e eeuw was het huis van Nassau in de regio van Hessen. Graaf Walram van Laurenburg nam toen de naam over van de burcht Nassova als familienaam. In de 13e eeuw trouwde graaf Heinrich II met Machteld van Gelre. In 1403 trouwde Enhelbert I met Johanna van Polanen, vrouwe van Breda. De in Breda geboren Rene van Chalon erfde het prinsdom Orange aan de Rhone. In 1553 werd Willem van Oranje (de Zwijger) geboren. In 1564 erfde hij het prinsdom Orange en op zijn achtiende trouwde hij met Anna van Egmond-Buren. Hij organiseerde de strijd tegen de Spannjaarden. In 1584 werd hij vermoord in Delft. Na hett kinderloos sterven van Willem III kwam de titel ‘prisn van Oranje’ in handen van de afstammelingen van d ebroer van Willem de Zwijger. Na de onafhankelijkheid van Spanje mochten ze zich stadhouder noemen en vanaf de Franse tijd mogen de stadhouders zich koning noemen. De eerste koning was Napoleon III geweest tijdens de Franse tijd. Na het overlijden van koning Willem III in 1890 erft de vrouwelijke lijn de titel...
Er is in een neogotisch toren een museum van Oranien-Nassuische Museum opgericht.


ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland. 


Frankfurt am Main is mede door de Franken gesticht onder de naam Franconovurd (wat zoiets betekentals ‘voor de Franken’). De groei nam toe, toen in 804 de Frankische keizer Karel de Grote de Saksen versloeg.

Een bekende Frankfurter is Johannes Wolfgang von Goethe (1749 - 1832) de bekendste Duitse dichter. Hij schreef op zoek naar schoonheid, in een stroming genoemd ‘Sturm udn Drang’, wat zoiets betekent als op zoek naar hartstocht en liefde. Hij reisde door Italië en schreef verschillende stukken. Na zijn verblijf in Italië, dat hij omschreef als ‘het land waar citroenen bloeien’, schreef hij meer klassieke werken. Vlak voor zijn dood woonde hij in Weimar waar hij Faust afronde. Dit verhaal was gebaseerd op verhalen die hij in zijn jeugd had gehoord. 
Meyer Amschel Rothschild (1743 - 1812) stond aan het begin van een bankiershuis, dat door zijn zonen uitgebouwd werd tot een wereldimperium. Een van die zonen nam een chateau Rothschild over, bekend van de wijnen.
Een andere bekende  Frankfurter is Arthur Schopenhauer (1788 - 1860) vestigde zich in 1831 in de stad en hier werd hij bekend, al had hij zijn boek ‘Die Welt als Wille und Vorstellung’ geschreven. 

De vrede van Frankfurt in 1871 was in het voordeel van Duitsland.

De specialiteit uit Frankfurt is het gelijknamige worstje van varkensvlees
ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland.

http://www.vilters-vanhemel.be/bierlanden_duitsland_oosten.htmlMecklenburg-Voor-Pommeren - Schwerin
Nedersaksen - Hannover

Emden was een duikboothaven en daarom zijn er in de tweede wereldoorlog bunkers geplaatst (ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland.).
Grensgebied tussen Nederland en Duitsland is Ostfriesland. Sinds 1866 behoort het tot Pruisen, maar daarvoor behoorde het tot Denemarken (ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland.).

Noordrijn-Westfalen - Düsseldorf
ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland. 

Architectuur is goed te zien in Duitsland: gotiek, weserrenaissance, barok, rococo en Jugendstill. Jugendstill kwam aan het einde van de 19e eeuw op, door een stijl in het tijdschrift Jugend. 

Dortmund is met 6 brouwerijen de grootste bierproducent van Duitsland.
Dortmund werd in 880 nog Throtmani genoemd. 
Düsseldorf heeft als bijnaam ‘de schrijftafel van het Ruhrgebied’.
ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland. 
Essen is de grootste stad van het Ruhrgebied en in de stadsgeschiedenis wordt steenkool al in 1317 genoemd. Als stichtingsjaar van de stad wordt 852 aangehouden. In 1804 werd Essen de eerste stad waar kolen met stoomkracht omhoog werden gebracht en in 1806 vestigde Friedrich Krupp er een staalfabriek.

Rijnland-Palts - Mainz

Saarland - Saarbrücken

Saksen - Dresden
Saksen-Anhalt - Maagdenburg
Sleeswijk-Holstein - Kiel

Thüringen - Erfurt

                   Weimar was volgens Goethe het paradijs. De naam betekent ‘heilige poel’ in het OudDuits.
                    Tuinkabouters...ze schijnen bedacht te zijn in Thüringen in de 19e eeuw.
(ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland. )
Weimar was volgens Goethe het paradijs. De naam betekent ‘heilige poel’ in het OudDuits.
ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland.

http://www.vilters-vanhemel.be/bierlanden_duitsland_zuiden.html
http://www.vilters-vanhemel.be/bierlanden_duitsland_zuidoosten.html
http://www.vilters-vanhemel.be/bierlanden_duitsland_zuidwesten.html
http://ironhorsebeverage.com/?product=brauhaus-miltenberger-bavarian-craft-bier

Leipzig was de op een na grootste stad van de DDR.
ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland. 
Leipzig was de op een na grootste stad van de DDR.

Leipzig werd rond 1165 een stad. Het dorpje Lipzk was daarvoor al eens genoemd als Lipzi. De stad was rijk, mede door het houden van (paas)markten en de nabijgelegen zilvermijnen. Ook in de muziek was de stad rijk. In de Thomaskirche rust Johann Sebastiaan Bach.

Leipzig is een kreisfreie Stadt in Duitsland gelegen aan de Pleiße met 521.000 inwoners (2012). Het is na Berlijn de grootste stad van de nieuwe Duitse deelstaten (de voormalige DDR) en de 12e stad van het huidige Duitsland. De stad werd voor het eerst, als burcht, genoemd in 1015. Als stichtingsdatum geldt het jaar 1165, toen de stad stadsrechten en marktrecht kreeg. Het is vanouds een belangrijke handelsstad. Na de stichting van de universiteit in 1409 werd de stad een centrum van de boekdrukkunst. De naam Leipzig is afkomstig van het Sorbische Lipsk, wat lindenoord betekent. De Sorben spreken ook vandaag nog van Lipsk, en niet van Leipzig. Ook veel Polen en Tsjechen gebruiken deze naam nog (http://nl.wikipedia.org/wiki/Leipzig).
Leipzig was de op een na grootste stad van de DDR (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland). Leipzig werd rond 1165 een stad. Het dorpje Lipzk was daarvoor al eens genoemd als Lipzi. De stad was rijk, mede door het houden van (paas)markten en de nabijgelegen zilvermijnen. Ook in de muziek was de stad rijk. In de Thomaskirche rust Johann Sebastiaan Bach (ANWB (ANWB 2006) Noord-en Midden-Duitsland). Leipzig later played a significant role in instigating the fall of communism in Eastern Europe, through events which took place in and around St. Nicholas Church. Since the reunification of Germany, Leipzig has undergone significant change with the restoration of some historical buildings, the demolition of others, and the development of a modern transport infrastructure. Leipzig today is an economic center in Germany and has a prominent opera house and one of the most modern zoos in Europe.[10] Leipzig is nicknamed as the "Boomtown of eastern Germany" or "Hypezig". In December 2013, according to a study by Marktforschungsinstituts GfK, Leipzig was ranked as the most livable city in Germany and is one of the three European cities with the highest quality of living (after Groningen and Kraków) (http://en.wikipedia.org/wiki/Leipzig).

Dit maakt Leipzig uniek:  Een stad met flair als geen ander
Hier komt de geschiedenis tot leven, hier kunt u zowel van kunst als van de natuur genieten. Deze wereldstad in de deelstaat Saksen is gedurende haar bijna duizendjarige bestaan onder veel namen bekend geworden: muziek- en beurzenstad, heldenstad en stad van de vreedzame revolutie, klein Parijs, Pleiß-Athene of ook wel Venetië van het noorden. Leipzig heeft voor elk wat wils: culturele hoogstandjes voor muziek- en kunstliefhebbers, traditionele cafés en restaurants, winkelen in de historische hofjes en winkelgalerijen, uitgebreide voorzieningen voor een dagje ontspannen en natuurlijk een gevarieerd uitgaansleven. Leipzig leeft meer dan ooit! In 2017 wordt 500 jaar ‘Maarten Luther’ gevierd. In het kader daarvan is de nieuwe Lutherweg in juni 2014 geopend. Deze wandelroute van in totaal 550 km voert langs de voetsporen van Maarten Luther over heide- en bosgebieden, langs rivieren als de Elbe en Mulde en komt bij historische plaatsen van de Reformatie als Torgau, Zwickau en Leipzig (http://www.leipzig.travel/nl/Leipzig_ontdekken_1005.html).

Johann Sebastian Bach werkte hier van 1723 tot 1750 als 'Director musices lipsiensis' en dirigent van het Thomanerchor. Zijn graf ligt in de Thomaskirche, heel toepasselijk de plaats waar hij ook werkte. Hiertegenover zijn het Bach-archief en het Bach-museum gevestigd. Jaarlijks wordt ter ere van deze grote componist het Bachfeest georganiseerd, waar heel Leipzig bij betrokken is.
Goethe studeerde van 1765 tot 1768 in Leipzig. De Auerbachs-kelder is vooral wereldberoemd door de scene 'Auerbachs Keller' in 'Faust I'.
Het Mendelssohn-huis is het enige overgebleven woonhuis van de componist Felix Mendelssohn Bartholdy, die in 1847 in Leipzig overleed.
Leipzig was in 1989 de plaats waar de Vreedzame Revolutie begon. Duizenden inwoners demonstreerden vreedzaam voor vrijheid en democratie. Zij kwamen destijds bijeen bij de Nikolaikirche, op de Augustusplatz, de Promenadenring en bij het museum in de 'Runde Ecke'.
De dierentuin van Leipzig is één van de oudste dierentuinen ter wereld en heeft een zeer uitgebreide soortencollectie.
Richard Wagner is een wereldberoemde componist die in 1813 in Leipzig is geboren ensindsdien muzikaal onlosmakelijk met de stad verbonden. Sinds 2006 wordt elk jaar in mei het Wagner-festival georganiseerd
De Volkerenslag was in 1813 de beslissende slag in de oorlogen om Europa van Napoleon te bevrijden. De slag werd in de omgeving van Leipzig uitgevochten. Ter nagedachtenis aan dit historische wapenfeit is in 1913 een monument opgericht, het Völkerschlachtdenkmal, en is in Leipzig de Russische Gedächtniskirche ingewijd (http://www.leipzig.travel/nl/Leipzig_ontdekken_1005.html).

 Vesper’De Reis...
Tja daar zie ik geen bier in.... nee het is nu echt gedaan met de Duitse bierreis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten