Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 21 november 2015

Donderwolk


De cumulonimbus of buienwolk is een type wolk (wolkengeslacht), dat een lage wolkenbasis heeft, maar zeer hoog en dicht kan zijn. Buien zijn het resultaat wanneer deze wolken beginnen uit te regenen of te sneeuwen. Ook onweer is een vaak voorkomend verschijnsel. In de volksmond wordt de wolkensoort dan ook wel eens donderwolk genoemd (http://nl.wikipedia.org/wiki/Cumulonimbus).


De cumulonimbus kan tot meer dan 15 kilometer hoogte in de atmosfeer uitgroeien en krijgt op grote hoogte een paddenstoel- of aambeeldvormig uiterlijk, met daarboven een ijskap. De wolkenbasis is afhankelijk van de luchttemperatuur in de bovenlucht en zal zomers en in de tropen hoger zijn, dan in de winter. De wolken ontstaan in onstabiele lucht uit cumulus of stapelwolken en kunnen zich geïsoleerd vormen, in groepen of langs een front (http://nl.wikipedia.org/wiki/Cumulonimbus).

De cumulonimbuswolken zijn een geslacht uit de familie van verticaal ontwikkelde wolken en kunnen worden verdeeld in 2 wolkensoorten:
Cumulonimbus calvus (Cb cal) met als betekenis gestapelde regenbrenger en de term calvus betekent kaal. Ze behoren tot de familie van verticaal ontwikkelde wolken (http://nl.wikipedia.org/wiki/Cumulonimbus_calvus).
Cumulonimbus capillatus (Cb cap) met als betekenis gestapelde regenbrenger en de term capillatus betekent langharig, behaard of draadvormig. Ze behoren tot de familie van verticaal ontwikkelde wolken (http://nl.wikipedia.org/wiki/Cumulonimbus_capillatus).

Donderwolk Microbrewery
Netherlands
Micro Brewery
Professional beers on small scale with a personal touch.
Donderwolk Microbrouwerij
KvK 58797661
Vestigingsnr. 000028129768
Cantatestraat 70Nijmegen
Wie: Camiel Steenhuis
Wat: Donderwolk, bier in kleine oplage
Waar: St. Anthoniusplaats 15
(aswespeak 03 december 2013 door Jozien Wijkhuijs)

Volgens mij zit Camiel Steenhuis achter deze brouwerij. Op Facebook vind ik berichten uit 2013 en een artikel in aswespeak (03 december 2013 door Jozien Wijkhuijs): Er maken op dit moment al een hoop toffe initiatieven gebruik van de leegstand in Nijmegen. Zo is er natuurlijk de Honig-fabriek, maar ook Onder Ons en de MOOD conceptstore. Het oude Odessa, een leegstaand restaurant en café onder hostel Barbarossa, kan nu aan dat rijtje worden toegevoegd. Het pand herbergt al een aantal kleine projecten en heeft nog veel meer potentie. De acht grote gaspitten van de oude restaurantkeuken worden binnenkort in gebruik genomen door Donderwolk, na Oersoep Nijmegens nieuwste microbrouwerij..... ‘Er komen steeds meer kleine brouwerijen en dat is goed,’ zegt Camiel Steenhuis, terwijl hij aan een moutmolen slingert. ‘Mensen weten niet meer hoe echt bier smaakt door alle meuk uit de supermarkten.’ Vandaag is de eerste keer dat hij op deze locatie brouwt, tot voor kort deed hij dat nog gewoon op zijn kamer thuis. ‘Joep Harts (van hostel Barbarossa) en ik willen uiteindelijk meer mensen met ambachtelijke producten in het gebouw hebben, zodat we bijvoorbeeld proeverijen met allerlei verschillende producten kunnen organiseren.’


Donderwolk Knarsetand: Een Nijmeegse IPA.
Het bier ruikt duidelijk naar hop, het bier ziet er uit als een dubbel, zo donker. Dit is toch geen Pale Ale? De naam zou verwijzen naar de ontzettend bittere smaak waardoor je de tanden op elkaar zou moeten zetten, maar dat vind ik eigenlijk best wel meevallen...

Het bier smaakt ook erg zoet. Zou dit een Belgische styel IPA zijn? Het bier smaakt als een snoepje? Het bier smaakt lekker naar hop bij het begin, daarna wordt deze hopsmaak overdonderd door zoetigheid. Het heeft ook een licht geroosterde toets in de afdronk die nog een tijdje in de nasmaak ligt na te woelen...Het laat ook een beetje ene zoetige plakkerig gevoel na en het zorgt voor een paar goede harde boeren...


Het is naar mijn smaak veel te zoet om over een IPA te kunnen smaken, het zou wat mij betreft best wat droger mogen....en wat meer citrus of pine in de hopsmaak?

Daniël R. is op Untappd iets minder subtiel: Tasteless (https://untappd.com/b/donderwolk-microbrewery-donderwolk-knarsetand/592485)


Knarsetand heet het bier, maar als ik zoek op Knarsetand vind ik:

Knarsetand is een 10-koppige live band die o.a. drum'n bass reggae, latin, Balkan, dubstep, polka, ska en popmuziek mixt (www.knarsetand.nl/www.knarsetand.nl/band/).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten