Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 21 november 2015

Allerhande november 2015

In de Allerhande van oktober 2015 zag ik een advertorial van Grolsch:

Tijd voor bier
Het is pas echt najaar als Grolsch Rijke Herfstbock op tafel staat!

Nou dan weet je wat je te doen staat als je een hekel hebt aan de herfst: geen Grolsch op tafel zetten.

Nu is de herfst ook echt een tijd voor optimisten en pessimisten, waarbij je goed ziet dat je standpunt je perspectief bepaalt. De optimist ziet mooie herfstkleuren en de pessimist al die dode bladeren...

Voor de maand november is Grolsch Herfstbock bier van de maand. Ik wist niet eens dat ze dat hadden bij de AH...En waarom past herfstbock zo goed bij de borrel?

Wat ook leuk is om te weten:
Grolsch herfstbock smaakt volgens deze advertorial (dat is toch een moeilijk woord voor reclame):
aangenaam, zacht-zoet, met aroma van kaneel, karamel, rozijnen, en een vleugje bosbessen; een smaak die past bij het seizoen.

De reclame staat tegenover de UNOX Rookworst, een ander icoon van de Nederlandse cultuur.

Vervolgens volgen allerelei diverse gerechten en etenswaarreclame's en daarna weer bier in het winkelnieuws. Het is een bockbiereclame want: Met bokbier is het pas ecdht weer herfst. Zwaarder bier met een eigen karakter.  De reclame is voor: Jopen (subtiel gebrande smaak en fruitig aroma), Bavaria (kruidige geur, licht bittere afdronk en een typische karamelsmaak), La Trappe (volle smaak en moutige geur) en Grolsch (nog steeds zachtzoet van smaak en een aroma van kaneel, karamel, rozijnen en een vleugje bosbessen).

Wat me opvalt in dergelijke marketingpraat is dat het vaak kruidig is en moutig. Ook valt op dat hierbij Jopen bovenaan staat en de dop van Jopen de 'o' is bij het woord 'herfstbok'.

Vervolgens weer reclame voor allerlei eten, waaronder spruitjes, kaas en granaatappels...
Na een reclame voor kookworst valt ineens een reclame op van Affligem Blond, waarbij wordt aangegeven dat deze goed smaakt met kaas. Daarna begint het kerstspecial-deel van de Allerhande en je vraagt je toch af of e aandacht zullen hebben voor kerstbieren. Maar helaas.

Wel springt opeens opnieuw een Affligembierreclame in beeld. Dit keer Affligem Dubbel. Deze past dan weer goed met droge, kruidige, worst.

Opnieuw dat kruidige. Zouden de marketeers de specerijen hebben ontdekt? Of juist niet, want kruidig geeft nog steeds een vol spectrum van zoet(hout), via citroengras en kardemon naar peper en dergelijke.... Kruidige smaken zijn divers, dus enkel de de term kruidig zegt niet direct zo veel.
 
 Daarna weer wat reclame en dan een artikel over wijn en wild. Haas (niet echt een wild dier volgens mij) of hazenrugfilet..

Hazenrugfilet is het mooiste gedeelte van de haas, is donkerrood van kleur en heeft een eigen karakteristieke smaak. Dit komt omdat het dier in de vrije natuur heeft geleefd en zich heeft gevoed met wilde kruiden en gewassen (www.spoelder.nl/hazenrugfilet). Het is dus echt van de haas (zie www.goeievraag.nl/eten-drinken/koken-recepten/vraag/281152/hazenrug-inderdaad-vlees-haas-gewoon).

Opnieuw die kruiden en fijn om te lezen dat konijen zich in het wild heeft gevoed en gewassen (of nee, dan had er een komma moeten staan: zich heeft gevoed met wilde kruiden, en gewassen)...

De wijnen die worden aangeraden zijn:
Fantini Farnese Montepulciano D'Abruzzo die smaakt naar kersen, bramen, pruimen en kruiden (daar heb je weer die kruiden!)
Adobe Cabernet Sauvignon Reserva Bio die smaakt krachtig en licht getoast met vanille, specerijen en superrijpe zwarte bessen (niet zo maar zwarte bessen, of rijpe zwarte bessen, maar superrijpe zwarte bessen! En daar zijn ze weer de specerijen (=kruiden))
Saint Roche Rouge Biologique die smaakt naar gedroogde pruimen, bramen, licht pepertje en specerijen (ik zeg niks..)

Om nu de hazenrugrecepten met wijn wat bier-tegenwicht te geven, wat te denken van:
Hazenrug met abdijbier en krokante spruitenblaadjes  (youtube) of  Gegrilde hazenrug met daarbij een Malheur 12 of Hazenrugfilet met kriekbier en kriekjes?

Dan weer allerlei reclame over eten en de reclame van Brand Dubbelbock valt bijna weg tussen al die recepten en voedselreclame. Daarbij wordt de smaak van de eerste slok omschreven als: bitterzoet volmoutig met gebrande karamelaroma's.

Daarna komen we in het medicijnengedeelte van de Allerhande. Daar durven ze vast geen bier tussen te plaatsen....
Geen opmerkingen:

Een reactie posten