Translate

Zoeken in deze blog

maandag 14 juli 2014

Brugge Tripel gruut


In de supermarkt zie ik een nieuwe fles staan, die neem ik mee! Het is een Brugge Tripel Gruut.

De geur doet me wat aan appeltjes denken en de smaak is lekker zacht, met een milde koolzuurprikkeling. De cremige moutigheid is zijdezacht en laat een plaklaagje na op mijn gehemelte. Het is zoeter dan dat het bitter is.

Brugge Tripel is the unsurpassed city beer of the people of Bruges. This beer has a well-rounded malt character, an aromatic hop character and a great complexity of flavours. The taste truly evoques the very best of Bruges! (ratebeer)

BRUGGE TRIPEL is een bier van hoge gisting met een karakteristiek gerookt gistingsaroma. Het geheim van zijn complexe smaak zit hem in een historisch Brugs kruidenmengsel: “Gruut”. Dit maakt van BRUGGE TRIPEL een stevig bier voor de passionele liefhebber van zwaardere degustatiebieren (http://store.palmbreweries.com/belgie/brugge-tripel/aanbiedingen-nl.htm). Op het etiket staat gruut als accent erbij geschreven, maar het was voorheen dus ook al met gruut. Verder valt de kerktoren op, maar die stond ook op een eerder logo:


Brugge Tripel is een amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholvolumegehalte van 8,7%. Brugge Tripel heeft een afgerond moutkarakter, een geparfumeerde hoptoets en een grote complexiteit aan smaken. Het bier werd vanaf 1987 onder de naam Brugse Tripel gebrouwen door brouwerij De Gouden Boom te Brugge  (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brugge_Tripel).Met het bier is een forelfilet met witlof en mosterdsaus te maken (recept).

Na de overname (2003) en sluiting (2004) van deze brouwerij door Palm Breweries wordt het bier in de Palmbrouwerij gebrouwen. De merknaam is veranderd in Brugge Tripel omdat "Brugs" voortaan een merk is van Alken-Maes (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brugge_Tripel).

Op ratebeer staat een kritische opmerking:
The brewer markets this same or near-same product by more than one names. This can be the result of a brewer distributing this beer under different names in different countries, or the brewer simply changing the name, but not the recipe at different points in time (www.ratebeer.com/beer/brugge-tripel-gruut/268705/).

Dat valt iemand op hobbybrouwenforum ook op:
Deze 2 bieren kwam ik afgelopen week tegen bij mijn slijterij. Ze stonden naast elkaar en ik dacht..hee dat is 1 bier in 2 verschillende flesjes (d.w.z de etiketten zijn verschillend want de dopjes zijn ook gelijk..). Dus ff de info op het etiket met elkaar vergeleken.

Brugge Tripel
Brouwerij : Palm breweries S.A Site Steenhuffel
Alcohol gehalte : 8.7%

Steen Brugge Tripel
Brouwerij : Palm breweries S.A Site Steenhuffel
Alcohol gehalte : 8.7%
Verrijkt met gruut..

Mijn inziens zijn dit dezelfde bieren of hebben ze het zelfde moeder brouwsel en wordt er in de lagertank bij de Steenbrugge tripel nog iets van gruut toegevoegd. Makkelijke manier om op die manier 2 bieren op de markt te brengen (www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=14122.0).

Ook bij Zythos valt het op:
Ik mag hieruit concluderen dat
1. het gaat om een restyling (of "rebranding"), dus een marketingactie
2. Brugge Tripel (Gruut) en Steenbrugge Tripel zijn voortaan hetzelfde bier?
(www.zythos.be/forum/viewtopic.php?p=38858&sid=34edd6f51af57f633c77043fd87d5709)

Steenbrugge tripel won in 2012 dan ook weer een award voor beste Belgian tripel (http://nl.wikipedia.org/wiki/Steenbrugge_(bier)). Op de Wiki-pagina staat geen etiketbier-relatie met Brugge Tripel, maar wel dat: Sint-Pietersabdij was een etiketbier van Steenbrugge. Vanaf 1997 werd dit bier op de markt gebracht voor de Belgische warenhuisketen GB (later overgenomen door Carrefour). In overleg met de paters van Steenbrugge deponeerde brouwerij De Gouden Boom deze merknaam, verwijzend naar de abdij Van Oudenburg, waarvan Steenbrugge de kerkrechtelijke opvolger is. Wanneer de groep Palm Breweries in 2003 de brouwerij overnam, besliste men dit bier niet meer te brouwen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Steenbrugge_(bier)).Sinds 2010 is het bier op facebook te vinden. De naam is sinds 2014 gewijzigd (Zythos).  Het merk "Brugge Tripel Gruut" is blijkbaar in april gedeponeerd door Palm. Tot eind juni konden er bezwaren worden ingediend (register.boip.int/).


Het etiket is nu ook gewijzigd.


BRUGGE TRIPEL: KRACHTIG, BITTERZOET BIER VAN HOGE GISTING:
BRUGGE Tripel, verrijkt met het geheime kruidenmengsel Gruut, is een stevig bier voor de passionele liefhebber van zwaardere degustatiebieren en behaalde drie keer de Gouden Medaille van de prestigieuze ‘Monde Sélection Brussels’.”  (http://fiestasolar.be/steun/partners/)

Het bier werd benoemd tot Europe's Best Belgian style Tripel op de World Beer Awards in 2013.

Op 19, 20 & 21 juli 2014 worden de Brugge Tripel dagen weer gevierd op de Markt Brugge. Dit jaar zijn er o.a. Lindsay en Edje Ska.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten